Vše, co jsme si nikdy neřekli

Vše, co jsme si nikdy neřekli
https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/509173/bmid_vse-co-jsme-si-nikdy-nerekli-UfO-509173.jpg 4 861 861

Lydia je mrtvá. To ale zatím nevědí... Šestnáctiletá Lydia (prostřední a nejoblíbenější ze tří dětí) se musí vyrovnávat s tlakem rodičů, kteří si chtějí splnit vlastní nenaplněné sny a touhy o společenské kariéře. Její otec pochází z uzavřené komunity první americké generace čínských přistěhovalců, matka je obyčejná americká žena, které se nepodařilo stát se lékařkou. Když je jednoho dne Lydia nalezena utonulá uprostřed jezera, nikdo nedokáže pochopit, jak a proč se to stalo. Začíná vyšetřování, ve kterém si paradoxně nejvíce zdravého rozumu zachovává nejmladší z dětí – dcera Hannah… Znepokojující a tragický příběh čínsko-americké rodiny žijící na předměstí Ohia získal prestižní ocenění Kniha roku obchodu Amazon za rok 2014.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon

Everything I Never Told You, 2014

Sjuzz
15.03.2020 3 z 5

Dej od začiatku až do konca nič moc...zato rodinné vzťahy vykreslené na výbornú. Skvelá kniha o tom, aká dôležitá je v rodine a vo vzťahoch komunikácia a aké fatálne dôsledky môže mať zamlčanie aj najmenšieho detailu...

Yorika
06.03.2020 4 z 5

Mluviti stříbro, mlčeti zlato? Nikoliv v tomto příběhu. Když se frustrace rodičů přenáší na jejich děti, je to vždy špatně. Kolikrát už jsme takový příběh viděli? Kolik dětí ještě zničí jejich vlastní psychopatičtí rodiče? Kniha, ze které mrazí.

zuzulique
17.02.2020 5 z 5

Dočítané zhruba pred hodinou, nedokážem v tejto chvíli niečo zmysluplné napísať, možno neskôr, keď sa mi všetko rozloží v hlave...Celeste Ng sa mi opäť raz dostala pod kožu. Pre mňa osobne oveľa silnejšie ako taký všade omieľaný Malý život.

hatikva
13.02.2020

Tato kniha americké autorky původem z Hongkongu dává náhled do duše dospívající dívky, která je nucena se na prahu dospělosti konfrontovat s mnoha existenciálními problémy - snaha dostat přáním sve matky, co má v životě být, co dokázat, jak se zařadit do společnosti, pokud se lisim barvou pleti a kulturou, jak se stát vnitřně svobodným a organizovat život po svém. Mistrny náhled do duše hlavní protagonistky, do které se okolí snaží projektovat své nezdarene životní plány a která i přes tento fakt chce žít své autentické já za každou cenu. Víme o svých blízkých opravdu vše podstatné, nebo jen podlehame povrchním soudům?

hermína14
05.02.2020 5 z 5

Krásný jazyk. A přitom tolik důvodů k mlčení..a jen jeden k upřímnosti. Ten jeden, který může někomu zachránit nebo "zachránit" život. Třeba nám samotným.

"...a jemu se v hrdle cosi zatřepotalo jako ptáček...Ptáček v Nathove hrdle zemřel a nafoukl se, že přes něj skoro nemohl dýchat."

Afka
09.01.2020 5 z 5

Kniha mne velice silně zasáhla, ani po jejím přečtení se od ní nedokážu úplně oprostit. Opravdu mistrně zpracované dílo. Silný příběh, bravurně napsaný. Určitě se k němu ještě někdy vrátím.

tanuki
04.01.2020 3 z 5

Komorní drama jedné rodiny a jedné smrti. Na 250 stranách se autorka velmi dopodrobna pitvá v traumatech jednotlivých dospělých i dětských členů rodiny a naložila jim jich na bedra opravdu pořádný ranec. Manželka se celý život snažila ze všech sil vyniknout, manžel zase ze všeho nejvíc toužil zapadnout. Ona byla hezká blondýnka, on přistěhovalecký číňan druhé generace. Ani jednomu z nich se jejich přání nesplnilo a tak je přenesli na děti, nebo spíše na jedno z dětí, a to v takové míře, až to hraničilo s psychickým týráním, i když oni sami si mysleli, že dělají jen to nejlepší. Všichni jsou napjatí, nespokojení, podráždění, nervózní a děti platí za nenaplněné ambice svých rodičů.
Je těžké uvěřit, že svatba smíšeného páru mohla být někdy v Americe takovým frustrujícím problémem. Amerika přece platí za tavicí tyglík národností, ale možná v šedesátých letech ještě nebylo pod kotlem pořádně zatopeno.
Občas se mi to celé zdálo trochu vykonstruované a přál jsem si, ať se už něco stane, ať se autorka věčně jen bolestínsky nešťourá špejlí v té hnědé smradlavé hromádce. Nakonec se přece jen něco dít začne, ale to už zapácháte od hlavy k patě. Asi to byl umělecký záměr, abyste na tuto knihu jen tak nezapomněli. :o)

mekkejla
05.11.2019 5 z 5

Co vše může způsobit mlčení... Geniálně vymyšleno, propleteno, popsáno a rozmotáno.

huhuhu
05.10.2019 5 z 5

Silný, poutavý a čtivý příběh, skvělá psychologie postav, smutné a depresivní čtení.
Ačkoliv se děj odehrává hlavně v 70. a 80. letech 20. st. v Americe, pro mě je příběh v mnohém aktuální a vlastně nadčasový, už jen svými tématy: rasová diskriminace a nezapadání "jiných" do většinové společnosti, otázky slaďování kariéry a rodiny u žen, odvaha žít svůj život namísto naplňování očekávání druhých lidí, problematika výchovy v rodině... A především to, jak destruktivní mohou být různá rodinná tajemství, nevyjádřené touhy a pocity, mlčení o tom podstatném.
Každá postava mě něčím zaujala: Paradoxně nejvíce destruktivní bylo podle mě pro rodinu chování bílé Američanky Marilyn, která si s sebou na rozdíl od ostatních nenesla trauma v podobě "jiného" (asijského) vzhledu: především upřednostňováním jednoho dítěte na úkor ostatních a promítáním vlastních tužeb a představ do dítěte (příklady z fyziky k snídani mě dostávaly!). Nevýhodou u Lydie bylo to, že byla extrémně poslušná a vždy se vším souhlasila, i když se jí to ve skutečnosti příčilo. U Jamese mě zaujalo, jak byl přesvědčen, že Marilyn je opustila kvůli tomu, že je Asiat, i když to s tím ve skutečnosti vůbec nesouviselo, ale on už bral jako samozřejmost, že to každému musí vadit... Nejvíc líto mi bylo přehlížené a neviditelné Hanny. Zaujal mě i Jack - hlavně když se ukázalo, že i on je vlastně "jiný".
Kniha ve mně bude ještě dlouho doznívat a rozhodně ji doporučuji!

slecnapeta
04.10.2019 5 z 5

Navzdory kratkemu rozsahu ma kniha vse, co si muze ctenar prat. Pribeh je vlastne jednoduchy, psychologie postav bravurni a postupne odkryvani velmi prijemne, zadne dramaticke zvraty ani senzace. Subjektivne se mi libila o trochu vic nez Ohnicky.

Madluska
26.09.2019 5 z 5

Velké veliké překvapení! Skvělá kniha, kterou si chci určitě přečíst ještě jednou, abych věděla, jestli jsem se při prvním čtení nenechala unést nějakým zbytečným sentimentem a nadšením. Moc se mi líbilo postupné retrospektivní odkrývání všech rodinných tajemství (a že jich bylo!), která se spojovala do tragického vyústění. Příběh o izolaci a osamění i velké lásce, touze lišit se i zapadnout, o stereotypech, které tak neobratně maskujeme za vlídnost a přehlížení. Skvěle propracované pohnutky jednotlivých aktérů i práce s motivy. Celeste Ng bych si měla zařadit do hledáčku...

petrarka72
31.08.2019 5 z 5

Silný příběh o žalu, bolesti, míjení se, o tom, co lze napravit a co už ne, o jinakosti, předstírání a (ne)milosrdných lžích. Zručně napsáno, s velkým porozuměním a empatií.

Jordyz
14.08.2019 5 z 5

Skvělá kniha. O tom jak moc můžeme ublížit, když se někoho snažíme ochránit.... Krásně napsáno. Stojí za přečtení.

jeani001
03.07.2019 5 z 5

Úžasné, děsivé, dokonale propracované!
Naprosto obdivuji, jak dokáže autorka vykreslit psychologii každé z postav, jejich pohnutky, touhy i trápení.
Více už asi není třeba říkat, že už vystihli předchozí komentáře.
Snad jen... DOPORUČUJI!!!!

Arwen777
19.06.2019 5 z 5

Noční můra všech rodičů. Šestnáctiletá Lydia zemře za nejasných okolností a my sledujeme, jak se s tím rodina snaží vyrovnat. Sledujeme odmítání, že by milovaná dcera mohla spáchat sebevraždu. Zjišťujeme, jak málo vědí rodiče o vnitřním životě vlastních dětí a jejich společenském životě. A především je zde velmi dobře popsáno, jaký fatální dopad má přenos vlastních ambicí, neuskutečněných tužeb a nesplněných snů na děti. Jaké zlo může napáchat dusivá láska, přehlíženi a vyzdvihování sourozenců. Co můžeme způsobit v dobré víře, že pomáháme dětem k lepšímu životu, než máme my. Jak říkám, noční můra všech rodičů. Tuhle knihu budu zpracovávat dlouho a přemýšlet, jestli vlastně vychovávám svoje děti dobře. Doporučuji, ale je to těžké, drásající čtení, hlavně pro rodiče.

m_pastorka
08.06.2019 5 z 5

Kniha Ohníčky všude kolem patří mezi moje nejoblíbenější, a proto jsem se na tuhle další o to více těšila. A nebyla jsem zklamaná!
Ohníčky jsou podle mě lepší, ale tenhle styl psaní se mi opravdu neskutečně líbí a baví mě. Hlavně ty popisy, kdy přesně víte, jak si situaci máte vykreslit jsou neskutečný. Všechny postavy ve vaší fantazii levitují a odehrává se před vámi film do nejlepších detailů, ale i stručně, popsány.
Příběh pětičlenné rodiny, kdy si i čtenář více uvědomuje, že nejmladší dítě, ačkoli hraje důležitou roli, je skutečně přehlížené. Příběh, kdy doufáte, že se ke svým dětem budete chovat lépe a kdy doufáte, že sourozenecký vztah bude taky tak pevný.
A příběh, kdy znáte jeho závěr už na počátku a stejně jako u Ohníčků přemýšlíte, jak se tohle vlastně mohlo stát.

Veronika33
07.05.2019 3 z 5

Na knihu som sa dlho tešila, bola vychvaľovaná na všetky strany. Čakalo ma však sklamanie, totálne depresívny príbeh v kombinácií s prevažne nesympatickými postavami. Kniha sa pomerne ľahko čítala, ale ten dej ma teda moril. Uvidím, čo prinesie jej druhá kniha, ale mám z nej trošku obavy.

MiliG
09.04.2019 5 z 5

Ke knize jsem se dostala díky čtenářské výzvě 2019. Ze začátku jsem měla trochu potíž sledovat časové linie, jelikož se hodně střídají, ale po chvilce jsem se zorientovala. Zpracování bylo podané velice zajímavě a čtivě. Každý člen rodiny byl něčím zajímavý a získal si sympatie něčím jiným, nebo naopak je ztratil.
U konce knihy jsem několikrát uronila slzy, je to velmi tragický příběh hned z několika pohledů. Rozhodně nelituji, že jsem si knížku vybrala k výzvě, na příběh jsem myslela ještě dva dny poté.

Roux
08.04.2019 5 z 5

Celest Ng prostě umí psát. Nenapsala bych zde nich, co již nebylo zmíněno. Jen si to přečtěte, protože knihy této autorky stojí za přečtení. Vše, co jsme si nikdy neřekli se mi líbila o malinko míň než Ohničky všude kolem, ale rozhodně si tahle kniha zaslouží velkou pozornost.

pajaroh
08.04.2019 4 z 5

Celeste Ng se ve svých knihách zaměřuje na psychologii postav, vztahy, rodinu, vykořenění ze společnosti a nepochopení v důsledku špatné komunikace a vlastního pohledu na svět. Zní to drsně, ale autorka umí příběh podat velmi citlivě.
Rychlý zvrat v myšlení postav na konci knihy trochu zaskřípal, ale celkově má příběh gradaci, smysl a pokládá mnoho otázek o mezilidských vztazích.