Vše sladké
Iveta Fabešová
V nové kuchařce Ivety Fabešové najdete recepty na dezerty, které tvoří základy cukrařiny. Od naprosto jednoduchých až po ty, co vyžadují kus umu. Všechny jsou ale volené tak, abyste je zvládli v pohodlí vašich domácích kuchyní. Výběrem receptů myslí Iveta na všechny. Od malých koláčů z lineckého těsta, které můžete plnit podle vlastní fantazie, přes věnečky, sušenky, rolády, madlenky, ovocné želé, turecký med a karamelky pro děti, čokoládové a vanilkové krémy, marmelády, velké koláče pro celou rodinu, bábovky z mléčné čokolády, biskupský chlebíček, pekanový koláč až po závěrečnou kapitolu s dorty pro ty, kdo mají čas si hrát. Snahou knihy je přinést do vašich domácností kus poctivé cukrařiny, která pracuje s kvalitními ingrediencemi a postupy a chápe, že vše potřebuje svůj čas. Kromě receptů Iveta nechává nahlédnout do svého osobního života, protože za každým příběhem stojí obyčejný člověk, který má své sny, přání a trápení. Dozvíte se příběh, který popisuje životní cestu za splněným snem. Příběh, který stál a stále stojí nemalé úsilí a na jehož konci stojí kavárny s poctivými zákusky, za kterými se lidé sjíždějí ze všech koutů republiky. Dokument ale také reflektuje, že za každým snem stojí tvrdá práce a odhodlání, a jak Iveta sama tvrdí: „V životě neexistují žádné jistoty. Každé ráno jdeme znovu a znovu s kůží na trh a pevně doufám, že nikdy nepodlezeme ty pomyslné hranice, které jsme sami sobě nastavili. To je gastronomie. Nikdy nekončící příběh. A právě to na ní nenávidím a miluji zároveň.“... celý text
Přidat komentář
Tržnímu hospodářství navzdory - tuhle knížku nekoupíte. Nenabízí ji žádné kamenné knihkupectví ani e-shop. Projela jsem i knižní bazary, ovšem taky bez úspěchu. Nakonec jsem si ji zablokovala v knihovně a zaplatila za to poplatek celých 5,-Kč ( výše poplatku mi připadá docela úsměvná ).
Jsem hrozně ráda, že mě to prislo pouze na 5,- a knihu jsem si nekoupila, protože po přečtení/prolistovani vůbec nevím, na co by mi ve vlastní knihovně byla. Na pečení určitě ne.
Kuchařka je to naprosto dokonalá, krásné fotky, podrobný návod, na začátku něco ze života autorky.
Obsahuje převážně francouzské sladké recepty, to by mi nevadilo. Ale já jsem ten typ, co od začátku pečení max. do dvou hodin vytahuje plechy z trouby a ještě horké to z poloviny padne pod rukama nedočkavých členů rodiny. A komu vadí, ze každý koláč je šišatý trošku jinak nebo že poleva mírně stekla? Vždyť se to stejně sní.
Když jsem se docetla, ze mám infundovat přes noc vanilkovy lusk v mléce a druhy den pokračovat s přípravou pořad s tou jednou sladkostí, tak jsem knihu označila za tzv. vyšší dívčí a spokojeně odložila.
Čtenářka, která měla kuchařku půjčenou z knihovny prede mnou, si založila recept s arasidovymi susenkami. Tak je vyzkouším, protože ty vypadaji i na fotce každá trosku jinak a mírně šišatě.
Skvělá kuchařka! Nádherné fotografie receptů. Ivetka to opravdu umí.. A například Míša dort byl výborný!! :)
Autorovy další knížky
2010 | Iveta a sladká Francie |
2012 | Iveta a české sladkosti |
2013 | Sladké a veselé s Ivetou |
2011 | Slavnostní pečení s Ivetou |
2020 | Vše sladké |
Tato kuchařka mívá poměrně rozporuplná hodnocení a tak jsem neodolala a musela jsem ji samozřejmě jít prozkoumat. Kniha je vedena velmi jednoduše, logicky a v poměrně luxusním a minimalistickém designu. Recepty jsou zajímavé, některé trochu časově náročnější, působící elegantně a pracně což předpokládám je kámen úrazu vzhledem k tomu, že v české kuchyni bývá obvykle vrcholem hrnkový koláč, bábovka nebo piškotová roláda. Dále je také problém, že v receptech jsou občas používány odborné cukrářské pojmy, které nejsou veřejnosti úplně známé a tak je tato kuchařka někde na pomezí kuchařky pro každého (vzhledem ke koncepci) a kuchařky pro více znalé (pojmy, některé náročnější techniky, náročnost na suroviny).