Výmena

Výmena
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/547559/bmid_vymena.jpg 4 85 85

Poriadna dovolenka je presne to, čo Carl a Helene potrebujú, aby utužili svoj vzťah. A keď v Kalifornii objavia dom snov, neváhajú ani okamih. V rámci výmeny ponúknu majiteľom svoju rezidenciu na Štokholmskom súostroví, zatiaľ čo oni strávia leto v ich vile v Santa Cruz. Hneď po príchode však poznajú, že niečo nie je v poriadku. Je to skutočne ten istý dom, ktorý videli na fotkách? A čo sa medzičasom odohráva u nich doma? Našťastie majú v každej izbe bezpečnostné kamery a pokušenie sledovať cudzí pár je priveľké.... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: ekniha , Ikar (SK)

Bytet, 2023

kachnes
včera 3 z 5

Tak do poloviny celkem zajímavé, pak už bylo víceméně jasné o co jde. Bohužel jen 3 hvězdy

eDex
09.01.2025 4 z 5

V tomto příběhu se, pochopitelně, nevyskytoval Fabian, Dunja ani Sleizner, zato to byl výborný psychothriller. Po několika slabých thrillerech českých autorek jsem si skvěle odvyprávěný příběh z pera Stefana Ahnhema skutečně vychutnala.

JustWomen
08.01.2025 0.5 z 5

Styl psaní, postavy, dějové zápletky, všechno špatně. Začátek ušel a pak to bylo čím dál horší a hloupější a popisy byly delší a nudnější a konec nejhorší. Vlastně to celé bylo nesmyslné a úplně nepochopitelný byl složitý a překombinovaný způsob řešení celkem obvyklé životní situace. K tomu od půlky knihy bylo jasné, kdo je kdo. Nedoporučuji, sorry!

derminator
07.01.2025 4.5 z 5

Autor uvádí že se jedná o předlohu podle pravdy, sice jsem to nikde nenašel ( proto prosím čtenáře o odkaz pokud o tom něco víte), ale i tak je kniha velmi zajímavá, čtiva. Připomíná mě romány od Lapeni. Shrnutí, kniha mě zajímala, bavila a hodnotím 80%.

Dudlík08
05.01.2025 5 z 5

Od autora jsem četla celou sérii s Fabianem, proto jsem také sáhla i po této knize. Kniha se mi líbila, ještě když si člověk uvědomí, že je psána dle skutečných události. Ani mi nevadilo, že od poloviny mi to všechno začalo zapadat na správné místo, i když jsem si říkala, zda tam nebude nějaký ten zvrat. Jen si říkám, jak je možné, že se něco takového v dnešní době mohlo stát?

Majulle
04.01.2025 3 z 5

Do poloviny mě kniha moc bavila, od poloviny to bylo prodlužování pořád too samého, přestalo mě to bavit a na konci se žádný wow nekonal, bylo to ledabyle ukončené a konec téměř nerozvinutý, co proč a jak :/ zklamala mě

tulip131
04.01.2025 3.5 z 5

Kniha bavila. Musím uznat, že příběh vykreslil přesně až jsem si na konci říkala, že to takhle nemůže být. Přesto, že zde nebyl jeho hlavní hrdina z předchozích knih, rozhodně stojí za přečtení.

Ticiana
16.12.2024 3 z 5

Paneboze to mi teda trvalo. Tenhle autor je mistr v psani mega nesympatickych postav. A zadnou dalsi knihu uz si nekoupim, maximalne pujicim. Pribeh me nebavil a hned na zacatku jsem si myslela ze kdo to ma na svedomi. Hledala jsem na netu i neco ohledne toho avsak noc se mi nepovedlo najit… jsem rada ze to mam za sebou.

Abikk
11.12.2024 audiokniha 4 z 5

Musím souhlasit, že to autor umí líp a jakoby už jsem to četla. Ale poslech mne bavil až do konce a užila jsem si ho, i když mi tam něco chybělo.

Jamalu
28.11.2024 4 z 5

Autor to umi o hodně lip. Děj je dost brzy průhledný.

ArwenAragorn
24.11.2024 5 z 5

81%

...Skoro každá změna bývá provázená bolestí, třeba jako když puknou pupeny nebo se narodí dítě, třebaže nic z toho se nedalo srovnat s tím, jak může bolet odhalená pravda.
Příčina a následek. Není to žádná věda. Ale jen velmi málo lidí ví, že tajemství spočívá v samotné spojce a. Skrývá se v plánování, v analýzách a v přípravě. Skutečnou bitvu, kdy se nemožné stane skutečností, vyhrávají drobné, nepatrné detaily, na něž nikdo jiný nepomyslel.
A mně se to líbilo. Nenáročný, docela napínavý thriller.
Dva manželské páry si na měsíc vymění bydlení, aby daly svému vztahu novou šanci. A pak se dějí věci!
Autor uvádí, že napsal knížku podle skutečných událostí, které se udály v USA a ve Švédsku. Snaží se co nejvíce přiblížit pravdě, v případě, že nešlo informace žijících pamětníků ověřit nebo byly nedostatečné, musela zapracovat jeho fantazie.
Doporučuji!

xena2711
17.11.2024 3 z 5

Už jsem něco podobného četla..Nerada nechávám nedočtené knihy, tak jsem se donutila. Za mě max. 3 hvězdy.

Hany.Honey
17.11.2024 4 z 5

(SPOILER) Dva manželské páry, napínavý příběh o zradě, ale v polovině už tak nějak tušíme že ti dva jsou domluvení na ty dva. Příběh má být podle skutečné události. Je to víceméně neuvěřitelné, že někdo plánuje takovou věc tolik let. A to mi právě chybělo v této knize trochu toho rozepsání o té druhé temné straně plánování.

hlenicka
12.11.2024 4 z 5

Občas nechápu hodnocení... Je to hold jiný Ahnhem,než jak ho známe od dob Riska. A za mě je super,jak se umí autor změnit a psát i jinak. Tohle bylo za mě takový psycho,co jsou lidi schopni udělat. Abych víc neprozradila stačí tohle,pokud vás moc nenadchne začátek, čtěte dál a pak už nebudete moc přestat,protože budete chtít vědět,jak to skončí. Já to tak alespon měla!

mirka2558
09.11.2024

(SPOILER) Pri čítaní knihy som veľakrát nechápala- nešlo mi do hlavy....partneri - najdwm mŕtvolu a nechám sa ukecat ženou, že ju zakopeme.... Celkovo tie debaty medzi manželmi.... Keď si človek predstaví, že kniha je podľa skutočnej udalosti až mu prejde mráz po chrbte...teda takého partnera/partnerku by nechcel nikto...

Martule44
23.10.2024 5 z 5

Tímto počinem mě autor, jestli se to dá napsat u psychothrilleru , "mile" překvapil. Bylo to zase tak trochu jiné čtení, než že se najde mrtvola a hledá se vrah. Vše je tak trochu obrácené naruby, a když uvážím, že Ahnhem vycházel z reálného podkladu...klobouk dolů. Naprosto nechápu, co jsou lidé schopni podstoupit kvůli penězům ... Čtení této knihy mě vskutku bavilo, protože jsem do samotného závěru očekávala, co z toho vzejde...

Charlesska
07.09.2024 3 z 5

Moc nerozumím vysokému hodnocení. Jde o zcela průměrný thriller (dala bych 2,5 hvězdy), skoro jsem se musela nutit, abych ho dočetla, místy jsem i přeskakovala nudné popisy nebo vnitřní monology postav. Navíc není ani moc dobře přeložený (do slovenštiny), některé dialogy nedávaly smysl. V závěru jsem čekala nějaký zásadnější zvrat. Knize by asi prospělo méně stránek.

beata-betsy2310
18.06.2024 4 z 5

Kľukatý, trochu nepravdepodobný príbeh, (a predsa... doslov ma prekvapil ), ktorý splnil moje očakávania. O čom príbeh je?
Couchsurfing, airbnb a výmena dovolenkových domov. Praktické a lacné. Dva manželské páry Carl & Helen a Adam & Scarlett si navzájom vymenia na jeden mesiac svoje domy (vila vo vnútornom súostroví Štokholmu verzus dom v Santa Cruz v Kalifornii). Táto dovolenka by mala obom párom poskytnúť príležitosť nájsť k sebe po rokoch manželstva cestu. Švédsky manželia Carl & Helen si ale hneď po príchode do Kalifornie všimnú, že niečo nie je v poriadku. Interiér nevyzerá tak, ako ho videli na fotografiách v emailoch. A čo to v noci počuť za zvuky v potrubí? Carl sa v dome cíti čoraz nepríjemnejšie. Na nálade mu nepridáva ani vedomie, že v ich dome vo Švédsku, ktorý monitoruje cez kamerový systém uvidí ako im manželia Adam & Scarlett "snoria" po dome a dokonca sa dostali do zamknutého šatníka. Vyzerá to, že táto výmena im neprinesie vytúžený dovolenkový oddych, ale povedie k neskutočnej nočnej more.
Výmena, najnovší psychologický triler od Stefana Ahnhema je veľmi dobre vyrozprávaný. Autorovi sa od začiatku darilo udržať ma v napätí, doslova ma prinútil prečítať si ešte jednu kapitolu (a potom ďalšiu a ďalšiu). Hoci žiadna z postáv mi spočiatku nebola veľmi sympatická, s blížiacim sa záverom som už sympatie k niektorým začala pociťovať. (Aj keď som v príbehu nechápala počínanie dvoch postáv, ktoré sa vzájomne ľúbili a rozhodli sa konať tak ako konali). Ahnhem prostredníctvom flashbackov a meniacich sa rozprávačov postupne odhaľoval to, čo sa pod povrchom postáv skrývalo. S pribúdajúcimi zvratmi som síce začala tušiť ako sa táto dovolenka asi skočí, ale záver bol aj tak vzrušujúci.
Ako autor sám poznamenal, žijeme v dobe, kedy si zamykáme autá, mobilné telefóny, no nemáme - poniektorí - problém vpustiť si do svojho domova cudzieho človeka, ktorého sme spoznali na sociálnych sieťach.
Stefan Ahnhem patrí medzi mojich top 10 obľúbených autorov a hoci kniha Úplne iný príbeh ma až tak neoslovila, touto mi napravil "chuť".
PS. Fabiana Riska v tomto príbehu nenájdete, je to samostatná kniha mimo série.

Stefan Ahnhem
švédská, 1966