Vzdělaná

Vzdělaná
https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/489486/bmid_vzdelana-eXH-489486.jpg 4 1124 1124

Strhující pravdivý příběh o síle rodinných pout a odhodlání vydat se vlastní cestou. Tara Westoverová poprvé vkročila do školy, když jí bylo sedmnáct. Vyrůstala na samotě v rodině survivalistů a náboženských fanatiků a až v dospívání našla odvahu hledat si vlastní cestu. Studovala na Harvardu a v Cambridgi a zjistila, že vzdělání má osvobozující moc, ale že za něj bude muset zaplatit vysokou cenu.... celý text

Literatura světová Biografie a memoáry
Vydáno: , Mladá fronta

Educated, 2018

Plativa
04.11.2023 5 z 5

Neuvěřitelný a silný příběh, občas místy nelze uvěřit, že se to skutečně děje v té tak dokonalé Americe. Je to retrospektivní vyprávění životního příběhu autorky, chápu, že pro někoho jsou situace a události nepřehledné a napřeskáčku, ale je to naprosto logické, že vyprávění svého života a ještě tak citlivých věcí nejde jednoduše napsat v jedné dějové lince. Obdivuju autorku za to, že zvládla vystudovat tak prestižní univerzity, muselo to být neuvěřitelné těžké i pro někoho, kdo je celý život zvyklý dřít. Úchvatný příběh, místy velmi těžký a surový ale jedním slovem inspirující.

mag097
02.11.2023 4 z 5

Mám ráda příběhy, které mě chytnou za srdce, nepustí a nakonci vyplivnou. Když ale celou dobu víte, že čtete něco, co se skutečně stalo, mrazí vás z toho ještě víc.

Tara vyrůstá v Idaho, v rodině fanaticky propadlé víře. Otec se chystá na konec světa, matka se snaží homeopatiky léčit i rakovinu a společně bojkotují celý systém. Bylo fascinující pozorovat, jak moc izolovaně od společností dokáží lidé v dnešní době vychovat své děti. Sledovat Tařino dospívání mě fascinovalo. Sledovat ale to, jak se sama pak učila zapadnout do běžné společnost, zapadnout mezi své vrstevníky mě fascinovalo ještě víc.

I když mám k příběhu několik ale, nemůžu příběh hodnotit jinak než pěti hvězdičkami. Občas jsem při čtení řešila dilema, jestli je to všechno skutečně pravda a nesnažila se to autorka schválně psát skandálněji. I kdyby to ale byla pravda, dokázala dát do kupy tak silný příběh, který mě přinutil zamyslet se nad neuvěřitelnou spoustou věcí, že bych ji to neměla problém odpustit.

PetraDD
01.11.2023

Silny pribeh, ale s dobrym koncem :) moc me bavi memoary a k tomuto se urcite casem vratim.

annettka1098
22.10.2023 3 z 5

Začátek knihy byl pro mne velmi zmatený, protože nás autorka chtěla vždy seznámit s různými postavami a ukázat nám jejich osobnost na nějaké své vzpomínce. Pro mě tak utíkala z jednoho příběhu do druhého, což na mě působilo chaoticky a nedokázala jsem si text užít. Působilo to na mě jako slátanina příběhů, které na sebe časově nenavazují.
Až nastoupením Tary na univerzitu mě příběh začal bavit a zajímalo mě, jak se bude její život mimo rodinu vyvíjet.
Celý text na mne ale působil dosti neosobně a jednání mnoha postav mi přišlo nelogické. Bohužel až tak, že ve mě nevyvolalo žádné silnější emoce a měla jsem problém hodně věcem věřit.
Oceňuji, že jsem díky knize mohla poznat zase jinou kulturu a sociální vrtvu, o které jsem neměla povědomí. Bohužel mi nesedlo zpracování a v tomto případě by asi na mě mělo hlubší dopad filmové zpracování.

MilaMo
12.10.2023 4 z 5

Další z knih, která se četla jedním dechem. Pro mě je svět náboženství poněkud vzdálený, proto pro mě bylo složitější vžít se do pocitů autorky. Nicméně popisované zážitky mi připadaly dost děsivé, a to i s ohledem na fakt, že se děj neodehrává v daleké minulosti.

marieke
08.10.2023 5 z 5

Hodně silný příběh. O knize jsem slyšela už dávno, dostala se k ní až teď a nejsem zklamaná. Taře jsem celou dobu fandila a nad většinou rodiny kroutila hlavou. Otec by patřil do blázince a bratr do vězení. Každopádně je to i další příběh o tom, že každá víra dohnaná do extrému je problém.
Někteří píšou, že knize nevěří, že by tam někdo mohl tak žít nebo že Tara mohla normálně studovat, taky mě překvapilo, že se tam dá hlásit na univerzitu bez maturity a dokonce i bez ZŠ, ale mají to placené tak je to asi jiné a že tak žili bez vědomí úřadů a pojištění taky věřím, USA jsou velké a spousta míst odlehlá od civilizace, vždyť sama píše, že u té hory žili daleko široko sami.

jarka8237
15.09.2023 5 z 5

(SPOILER) Tara je jedním z několika dětí náboženského fanatika (Mormona) , survivalisty (příprava na přežití při konci světa, v roce 2000 mu to nevyšlo) . Vyrůstá ve státě Idaho, otec vlastní vrakoviště, matka je bylinářka a léčitelka. Prožívá neuvěřitelné dětství v devadesátých letech a na přelomu 21. století v rodině, která neuznává školní docházku a lékařskou péči. Dospívání je ještě horší, otec ji nutí těžce pracovat na vrakovišti, kde neustále hrozí úraz, bratr ji trápí fyzicky i psychicky. Tara se touží z tohoto prostředí vymanit, učí se sama, dostane se na univerzitu, aniž by měla vzdělání základní a středoškolské. Později studuje i v Anglii Oxford a dosáhne až na doktorský titul.
Pro mě nebylo fascinující pouze to, že dívka z tak děsivého prostředí je schopná vystudovat prestižní univerzitu, ale ta její obrovská láska k rodině, která jí tak nepředstavitelně ubližovala a ubližuje. Jak se znovu a znovu vrací domů, kde jí čekají jen nadávky, násilí a spousty otcem deklarovaných nesmyslů, ve jménu jeho pochybné víry. Úžasná kniha.

zweedy
13.09.2023 5 z 5

Moje první setkání s mormonem a velmi těžké dětství autorky, ať už ze strany rodičů nebo svého bratra. Přesto obdiv v léčení všech úrazů a popálenin bez zásahů doktora, jen pomocí bylin. Taře jsem držela palce, jak ve škole, tak v osobním životě a 3x hurá, že to nevzdala. I když se musela vzdát části svých nejbližších...

Emma27
10.09.2023 2 z 5

zajímavý zvláštní příběh.

Ella14
21.07.2023 5 z 5

Neuvěřitelný a inspirativní příběh.

lencin
05.07.2023

Silná kniha. Příběh jedné mormonské rodiny ve státě Idah na konci 20.století a snaha hlavní hrdinky o osamostatnění.

Potolu
02.07.2023 4 z 5

Celou dobu jsem četla knihu s otevřenou pusou. Neuvěřitelný příběh! Ani nevím, co víc k tomu psát...

Borntobike
01.07.2023 3 z 5

Děsivé, drásající, nepochopitelné. Člověk tomu ani nemůže uvěřit.

Hella
30.06.2023 4 z 5

Tenhle příběh mě totálně pohltil. A chudák pes rozbrečel. Chtělo se mi nevěřit, křičet, vraždit i rezignovat na to, jaká taky může být lidská povaha a zlo.

AndulinaU
30.06.2023 5 z 5

Tyhle skutečné příběhy jsou skvělý. Člověk se toho pak nenásilným způsobem hodně dozví. Tady například o mormonech, i když ve fanatické podobě, o psychologii, psychiatrii, filosofii, historii a dalších věcech. Taru moc obdivuji, že vše sama zvládla a nevzdala to. Vůbec si to nedokážu představit, jakou musí mít člověk vůli a neuvěřitelnou disciplínu, ještě ke všemu když studovala tak, aby dostala prospěchová stipendia a to s minimálním nebo spíš prakticky žádným předchozím vzdělání.

ZuzanaZ83
27.06.2023 5 z 5

Děsivé, nepochopitelné, fanatické prostředí jedné současné mormonské rodiny. Tara vypráví svůj příběh, kdy se rozhodla jít studovat, čímž však přišla o značnou část svojí rodiny.
Co mě zaujalo mimo rodinné šílenosti, je způsob, jak se Tara dostala bez absolvované základky na vysokou, a jak se na vysoké třeba poprvé dozvěděla o tom, co znamená slovo holokaust.

lalela
21.06.2023 5 z 5

Skvělá knížka, skvělý příběh. Člověk si říká, tohle může být možné jedině v Americe. Domácí vzdělávání, které vlastně ani normálním vzděláváním není, násilí v rodině, spoustu dětí, spousta práce. Jako holka se dokázala vymanit a dokázat něco, co bylo takřka nemožné. Možná i díky té zvrácené výchově z ní vyrostla silná a cílevědomá žena. Obdivuhodné. Hrozné. Fascinuje mě, když se zamyslím, kolik lidí v Americe žije jako Tara a nevymaní se z rodiny a žíjí tím fádním strašným neznalým životem až do smrti. Ale oni věří, že je to tak dobře a jsou šťastní. Tara má můj obdiv.

jeani001
16.06.2023 5 z 5

Příběh knihy Vzdělaná je příšerný.

Nechci tím ale říct, že by kniha jako taková byla příšerná, protože je geniální, brilantně napsaná, ale proto co se v ní odehrává nemám jiného slova.

Po celou dobu čtení jsem si jen přála, aby si to autorka tak příšerné vymyslela, aby se to nikdy nestalo.

Vzdělaná je jedna z nejlepších knih, jaké jsem kdy četla.

Ale nedokážu napsat doporučuji k přečtení, protože mě z ní stále mrazí a zvedá se mi žaludek.

Co ale vím je fakt, že na ni nikdy nezapomenu.

j.vitek
26.05.2023 3 z 5

(SPOILER) Stojí za přečtení. Zajímavé životní osudy a netypické rodinné vztahy.

Spoilery:
Mormonismus autorka bere jako něco úplně normálního, o čem se v knize zmiňuje minimálně.

Poučení: Institucionální vzdělání není zárukou získání moudrosti.

Vrbická1999
18.05.2023 5 z 5

Tato kniha mi vzala dech. Neskutečně poutavý a skvěle napsaný příběh dívky, která se snaží vymanit z vlivu šílené mormonské rodiny a jít si za svým snem. Snem za vzděláním. Opravdu doporučuji.!