Ravenor: Návrat
Dan Abnett
Warhammer 40 000 - Ravenor série
Pro Ravenora a jeho tým je situace čím dál vypjatější. Při vyšetřování obchodu s nebezpečnou psychotropní látkou zvanou flex se dostávají po imperiální hierarchii stále výš a místní legenda o arciďáblu vybičovala obyvatelstvo do náboženského šílenství, směřující k jednomu z Ravenorových pomocníků, mladého telepata Zaela. Ravenor se teď musí víc než kdy jindy spolehnout na každého člena svého týmu, jestli chce zadržet vzedmutou vlnu Chaosu a zabránit katastrofě galaktických rozměrů. Na Eustis Majoris byly se skládají střípky prastaré technologické ohavnosti a všechno tu směřuje k tomu, že už brzy bude možná osud vesmíru záviset na jediném slově.... celý text
Literatura světová Sci-fi
Vydáno: 2018 , PolarisOriginální název:
Ravenor Returned, 2005
I kdybych nevedel, ze se dej odehrava ve warhammer svete, tak je cela serie nadstandartni sci-fi ktere ma vse co poradne sci-fi ma mit. Spokojenost...4,5*
Druhá část trilogie o inkvizitorovi Ravenorovi. Ravenor a jeho tým pronikají při svém vyšetřování stále hlouběji do rozsáhlého spiknutí kultu chaosu. Text je o něco svižnější než v předchozí části, temnější, akčnější, víc warhammerovsky brutální, víc kultický. Naplno se projeví Cognitae, arcikacíř Zygmunt Molotch, démonická hrozba a mnoho dalších. Chaos tentokrát pronikl daleko, nákaza je extrémní a zasahuje vysoko v imperiální hierarchii. Exterminatus je nabíledni, inkvizice má tentokrát opravdu co dělat. Závěr je rychlý, krátký a nesmírně intenzivní. To vše za lahodného smíchu krvežíznivých bohů.
Ravenor a jeho společníci se vrací na místo činu - Eustis Majoris. Operace v plném utajení v Petropoli, jejíž temná zákoutí a obecně celkové vzezření, se mi líbilo ještě víc než v jedničce. Dočkali jsme se nástupu nových i starých nemesis a i nových spojenců. Postavy Belknapa a Unwertha mě dost bavili, jen trošku škoda mi přišlo upozadění Zaela, který tolik prostoru nedostal.
Tak pro mě nic zajímavé čtení, krásně surově technicistní. Úplně si plasticky představuju jak to tam musí vypadat, wow to by byl námět na seriál třeba pro Netflix!
Ravenor se vrací na Eustis Majoris, kde ve spletitém příběhu odhaluje nebezpečí, o kterých se nikomu ani nezdálo. Je to temné, perfektně zapadající do temné budoucnosti Warhammeru 40000, gradující ve strhujícím finále. Jediný problém mám se střídáním popisu z pohledu první osoby, samotného Ravenora, a vyprávění z třetí osoby, když vypráví o ostatních.
Je to abnettovsky propracované a warhammerovsky bombastické (zvlášť teda ten závěr). A já tak nějak nevím, co víc si ještě přát. U předcházejícího dílu jsem si stěžovala, že obsahuje málo Ravenora. Nuže, ve dvojce byl tento nedostatek napraven k mé plné spokojenosti. Je to božan.
Co se mi naopak nelíbí je anotace - zavání spoilerem a navíc je zavádějící, ale to je vada na kráse, která sotva stojí za řeč.
2011 | Horův vzestup |
2013 | Xenos |
2007 | Démonova kletba |
2006 | První a jediní |
2002 | Ulrikova kladiva |
Dobré pokračování které navazuje na první díl. Na rozdíl od Eisenhorna, kde události dělily desítky let.
Líbilo se mi přidání nových postav. Zvlášť nového kapitána jsem měl rád a doufám, že se ještě ukáže v posledním dílu.
Jen musím říct, že ten konec mi zase nesedl, nevím přesně proč....
Každopádně se to četlo bezvadně, jsem zvědavý na konec série