Yumi a malíř nočních můr
Brandon Sanderson
Devatenáctiletá Yumi byla vybrána už při svém narození jako dívka, která dokáže přivolávat duchy. Dělá to tak, že do vysokých sloupců staví kameny. To duchové obdivují a na oplátku pak pomáhají jejímu lidu. Stejně starý Nikaro je malíř a žije v úplně jiném světě. Po nocích obchází periferii svého města, a když narazí na noční můru, nakreslí na plátno černým inkoustem objekt, který mu nedorostlá noční můra nejvíc připomíná. Tedy bambus. Chrání tím sice lid svého města, ale on sám chce víc. Být členem elitní Snové hlídky. A tak bere své povolání jako rutinu a utíká do představ a snů. Jednoho dne se však světy obou mladých lidí prolnou. Yumi bude Nikara muset naučit stavět kameny a on ji zase kreslit. Protože žádný z jejich světů není, jak se jeví, z temného rubáše obklopujícího Nikarovo město se řítí na lidstvo smrtelné nebezpečí. Záchrana je v rukou zodpovědné a pracovité Yumi a Nikara, který je jejím pravým opakem.... celý text
Literatura světová Fantasy
Vydáno: 2024 , TalpressOriginální název:
Yumi and the Nightmare Painter, 2023

Priznám sa, že do tejto Sandersonovky sa mi až tak nechcelo, lebo má byť inšpirovaná mangou a to ja veľmi nemusím. Ale bolo to skvelé. Príbeh nám je rozprávaný nejakým interdimenzionálnym cestovateľom Kosmíru a už vtedy som začala premýšľať nad tým, ako to bude prepojené s ostatnými planétami, ale týmto smerom sa príbeh nevydal. Sústreďuje sa len na tú jednu, respektíve dve planéty a dvoch mladých ľudí, ktorí sa snažia naučiť žiť vo svete toho druhého a prísť na to, že prečo sa vlastne stretli a čo majú robiť. A mňa to neskutočne bavilo, v podstate som knihu prečítala naraz, lebo som naozaj chcela vedieť, že o čo tam ide. Bavilo ma, ako sa Yumi učí užívať si život a Maliar sa zas priúča akejsi zodpovednosti. Bavilo ma aj to prostredie, ktoré je opäť unikátne. Yumi žije na planéte, ktorá je extrémne horúca, Maliar zas žije na mieste, kde nie je žiadne prirodzené svetlo. Čo mi trošku vadilo bolo to, že som nevedela, kam príbeh speje. Čo je cieľom ich cesty a čo majú robiť. Na môj vkus vysvetlenie prišlo trošku neskoro a tiež si nie som istá, či som úplne všetko pochopila, aj keď rozprávač sa to snažil vysvetliť niekoľkokrát :D. Ale ináč som si čítanie veľmi užila a teším sa na ďalší “tajný príbeh.

Yumi je snad moje nejoblíbenější knížka ze Sandersonových tajných projektů (nepočítaje The Sunlit Man, protože ten je tak trochu navázán na Archiv bouřné záře, a mimo Příručky šetrného čaroděje, tu jsem ještě nečetla).
Stejně jako Lokýnku, bych Yumiho doporučila i starším dětem a teenagerům.
Jedná se o krásný, jednoduchý příběh o poutech mezi lidmi, chybách, které ovlivňují naši budoucnost, o odpuštění a o různých perspektivách. Opět, je zde plno vtipu, ale hlavně objevování nového světa a svobody, a samozřejmě přátelství a lásky. Nechybí ani Sandersonova originalita, zvraty a překvapení.

Miluju Sandersonovu fantazii, Kosmír už musí zabírat děsivě moc místa, ale chci číst všechno o jeho jednotlivých světech, protože každý z nich je prostě dokonalý. Zatím nejvíc se mi líbila první trilogie Mistbornu a Cesta králů, ale tohle jim vážně šlape na paty. Sandersonova tvorba je velmi návyková. Jsem rozhodně závislá.

Přiznaná inspirace Japonskem a Korejí, Final Fantasy X, a mangami Hikaru No Go a Kimi no Na wa - prohnáno skrz excelentního vypravěče a tedy zasazeno do Kosmíru, lahodné jako misky nudlí s exotickým kořením. Asi u hranice YA ale přes lehce pomalejší rozjezd to nabere slušné obrátky tak zhruba od poloviny knihy, výtvarná stránka tomu napomáhá.

Tohle bude jeden z mých nejoblíbenějších Sandersonů.
Inspirace japonským anime filmem Kimi no na wa není na škodu, naopak je to téma opět hezky zpracované a opět jsem se z něj posadila na zadek.
Jakože... Vyvolená dívka, která je v zásadě uvězněná v kruhu povinností, a malíř nočních můr, který by MOHL být vážně důležitý, kdyby se neutápěl v sebelítosti? Tajemství, zábavný vypravěč, fascinující svět a nádherné ilustrace... To všechno dělá z Yumi absolutní must have pro všechny, kteří mají rádi východní kulturu a fantastiku. Kam se hrabe Pekelnice Hjó...
umění tajemství malování, kreslení fantasy kouzelnické triky kosmír (fiktivní vesmír) magická místaAutorovy další knížky
2012 | ![]() |
2008 | ![]() |
2019 | ![]() |
2006 | ![]() |
2010 | ![]() |
Sandersona a jeho vypravěčský styl mám fakt ráda. Užila jsem si různé narážky na jiné jeho světy, prostě žeru, jak to má vše provázané. Originální příběh, solidní zvraty, milé postavy a na Sandersona nečekaně romantické. Preferovala bych jiný konec, ale beru, co je. A ilustrace naprostá bomba.