Cesta králů přehled

Cesta králů
https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/114615/bmid_archiv-bourne-zare-cesta-kralu-iRU-114615.jpg 5 585 585

Archiv Bouřné záře série

1. díl >

První kniha plánovaného desetidílného cyklu je vstupní bránou do světa Rošáru. Rošár je kamenná země zmítaná bouřemi, jimž se přizpůsobila příroda (rostliny rostou z kamene a v bouřích se zatahují do země, zvířata se ukrývají do ulit a tvrdých schránek) i lidé (města se staví podle přesných schémat v místech mezi skalami). Při bouřích se uvolňuje zvláštní energie, bouřná záře, kterou je možné nabít polodrahokamy a ty potom využít třeba k pohonu fabriálů (důmyslných zařízení, která lidem zjednodušují život). Předurčení jedinci dokáží pomocí bouřné záře znásobit své síly a získat mimořádné schopnosti. Tento svět čelí dvěma hrozbám: periodickým obdobím katastrofálních spouští, z nichž ta nejhorší a poslední má teprve přijít, a odvěkému nepříteli, pustonošům, proti němuž lidstvo v dávné minulosti bránily rytířské řády paprsku, než záhadně zmizely ze země. Lidem po nich zůstaly jenom střepkordy a střepláty, mystické zbraně, které mění obyčejné lidi v neporazitelné válečníky. Není jich mnoho a platí se za ně královstvími. V tomto světě se odvíjejí na pozadí poněkud absurdní války aletů proti paršendům osudy tří hlavních hrdinů, zprvu samostatně, postupně se v náznacích začínají prolínat.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Talpress

The Way of Kings, 2010

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Cesta králů. Přihlašte se a napište ho.

Sidonie
08.10.2024 5 z 5

Opět dechberoucí.
Od poslední čtvrtiny jsem se nemohla odlepit a strávila nad ní celou noc.
Teď mám ale strach otevřít druhý díl, že mě nějaká z mých oblíbených postav zklame... nebo umře.

"Práce vypravěče není říct ti, jak máš myslet, ale dát ti otázky, o kterých máš přemýšlet. Na to často zapomínáme."

Z1PPCZ
25.09.2024 5 z 5

(SPOILER) Moje první seznámení s Brandonem Sandersonem a...?
Byl jsem příjemně překvapen. Knihou jsem i přes její objem celkem proletěl. Stránky letěly jedná za druhou a i když mi ze začátku dělalo trochu problém naskočit do děje, relativně brzy jsem byl postavami i prostředím uchvácen.

Bavila mě každá jedna z nich a všechny příběhové linky byly vyrovnané. Což se tak často u mě nestává. Vlastně ne, kecám. Jedna z linek mě bavila o něco víc než ostatní a to ta Kaladinova.

Každá z hlavních i vedlejších postav měla svůj charakter (či zásady), kterých se autor držel, čímž postavám dodal na "opravdovosti".

Svět, který nám autor předkládá, je vylíčen velmi barvitě a objevování jeho mytologie je velice zajímavé. Jakmile se mi do ruky dostane druhý díl určitě po něm sáhnu.

RaDaR26
03.09.2024 5 z 5

Velkolepé!
Jiné než Hra o trůny, ale podobně rozsáhlé. Proto možná na začátku chvíli trvá než naskočíte do příběhu a než si vás autor podmaní tím jeho nově vytvořeným krásným světem!
Za mě skvělé vylíčení postav. Miluju Kaladina a Dalinara!

Nikdy od žádného nežádej čin, který bys sám neudělal

Celý svět je jedna velká bradavice, ohavně zelená a zhnisaná korupcí.

Umierať nie je nikdy príjemné.

Více citátů z knihy najdete u autora.

Kniha Cesta králů v seznamech