Z krve a popela

Z krve a popela
https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/481887/bmid_z-krve-a-popela-Mvn-481887.jpg 4 1559 1559

Poppy byla už od narození vyvolena, aby svět přivedla do nové éry, a její život tak nikdy nepatřil jen jí. Na ramenou jí teď leží budoucnost celého království, sama však neví, zda o to vůbec stojí. A když do jejího života vstoupí zlatooký strážce Hawke, který má zajistit její Povznesení, Poppyin osud a povinnost se propletou s jejími touhami a potřebami. Poppy začne zpochybňovat vše, v co kdy věřila – a Hawke ji uvede v pokušení vyzkoušet zakázané…... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: ekniha , Fragment (ČR)

From Blood and Ash, 2020

Ailee
dnes 4 z 5

Trošku mě zaskočilo, že se v knize objevili upíři a vlkodlaci, protože z anotace jsem to tedy nečekala. Ale nebylo to na škodu. Druhá věc, která mi zabránila dát čtyři hvězdičky byl fakt, že jistou postavu jsem odhalila prakticky v okamžiku, kdy poprvé vstoupila na scénu, takže mi to trochu zkazilo velké odhalení v závěru o troooošku moc brzo, než by mělo. I když i to je spíše moje vina, než že by to bylo tak okatě napsané! To zas ne. Důvodů k odhalení pravdy nám autorka zas tolik nedala.
Každopádně i navzdory upírskému tématu to bylo originální, čtivé, s dobrými postavami i jejich emocemi a docela dlouho jsem přemýšlela, zda přeci jen nedat pět hvězd. Nakonec si je ale nechám ještě do zásoby;-)

Jaroslav33
včera 4 z 5

Celkem solidní fantasy.

atena_v.6
předevčírem 4 z 5

Musím říct že na tuhle knihu jsem přišla přes jinou sérii od Jennifer. A jsem za to neskutečně vděčná. Tahle série je moje nejoblíbenější (mám přečtenou už celou sérii) a první díl se mi opravdu líbil!

Zpočátku se to trošičku táhlo, ale potom to bylo boží. Poppy mi sedla stejně tak Hawke. Je pravda, že se tam občas až moc opakovali Poppyiny myšlenky, ale co už. Četla jsem komentáře a myslím, že byste mohly/i zkusit další díly. Druhý díl je ze všech nejlepší a právě od toho dílů se to pěkně rozjíždí. Rozhodně doporučuji!

Lucie_Ot
předevčírem 3 z 5

Nevím, jestli to bylo tím, že jsem po knize sáhla hned po dočtení jiné fantasy knihy a rychle jsem potřebovala zhltnout další příběh a nebo tím, že jsem knihu poslouchala jako audioknihu, přičemž přednes Kateřiny Peřinové mi vůbec nesedl, ale čekala jsem více. Zhruba 70% příběhu mě spíš nebavilo, teprve konec se trochu rozjel a probudil zvědavost. Dávám tři hvězdy a ještě se rozmýšlím, jestli sáhnu po druhém díle.

Janadvorackova
17.11.2024 1 z 5

Děvče je k něčemu předurčeno a... tak nějak se to komplikuje.
Předtím se asi tisíckrát dozvíte, že je důležitá, protože je panna.
Úplně nadšena z toho nejsem. Asi nejsem cílovka.

AURIL
16.11.2024 4 z 5

Klasická YA romantasy... na kterou už jsem fakt stará!

Zápletku, vývoj i charakter postav tušíte už asi od třetí strany a knížka tak nemá čím překvapit. V takových případech se u čtení obvykle rozčiluju a následně obtěžuju okolí výkladem o tom, co všechno je v knížce naprosto, ale naprosto špatně! O to větší bylo mé překvapení, že v tomto případě jsem se, a to i přes poměrně jednoduchý styl jakým je knížka psaná nebo věčně se opakující vnitřní úvahy hlavní hrdinky, na čtení těšila, bylo oddechové, i přes viz výše docela napínavé (což pořád nechápu) a fakt mě bavilo.

Takže, pocity rozporuplné, ale veskrze pozitivní a hlavního hrdinu bych samozřejmě chtěla domů. Hurá na druhý díl.

rusalka1
04.11.2024 5 z 5

Toto je presne tá kniha, ktorú začnite čítať keď máte čitateľský blok. Celý deň som sa od nej neodtrhla.

Milisent
03.11.2024 5 z 5

Začátek je opravdu hodně pomalý, ale vydržte. Na druhou stranu, je to ze začátku tak "divné", že mě to nutilo číst dál, abych dostala odpovědi na otázky. A stalo to zato. Pro mě je Poppy úžasná hrdinka s charakterem, žádná křehotinka, jakou by vzhledem ke svému postavení měla být. Fantasy svět je velmi dobře popsaný, hlavní hrdinové taktéž. Dlouho jsem nechápala jaké to nadpřirozené bytosti v knize vlastně vystupují. Kniha je čtivá, takže doporučuji.

Elenleb
03.11.2024 4 z 5

Přidávám se s názorem zde k posledním komentářům. Začátek se vlekl, nechápala jsem, co na kize všichni vidí. Zhruba od půlky se to začalo zlepšovat a posledních cca 200 stran byla skvělá jízda. Zajímavý plotwist a jen doufám, že mě další díly moc nezklamou.

mondulinecka
01.11.2024 4 z 5

Přidávám se k názoru, že ten začátek byl fakt utrpení. Fakt nerada vzdavam knížky, tak jsem se kousla. Trvalo to dobrých 200 stran, ale pak nastal obrat o 180 stupňů a zbytek jsem dočetla za 2 dny. Jednu hvězdu strhávám za začátek, ale v sérii rozhodně pokračuju :) Poppy mi hodně připomíná Celeanu/Aelin, tak jen můžu doufat, že i její vývoj bude stát za to.

Ála1968
11.10.2024 4 z 5

Musím se přiznat, že ze začátku jsem s příběhem hodně bojovala.Chtěla jsem knihu odložit,ale pořád jsem si říkala, že na ní musí něco být, když jsou z ní všichni tak paf. Někdo jí miluje, jiný jí opovrhuje.No myslela jsem, že budu patřit k těm druhým.Nebudu... Rozhodně NE.. Když se konečně příběh rozjel,bylo to skvělý.Hned jsem se dala do dalšího dílu a teď už jen ty zbylé dva

Aneya
11.10.2024 2 z 5

Kdyby nebylo začátku, který se autorce fakt povedl tak bych to ani nedočetla. Potom totiž nastala tak strašná vlekoucí se nuda, že jsem přeskakovala věty, občas i celé odstavce opakujících se myšlenkových pochodů hlavní hrdinky. Akce byla dobrá, dobře napsaná, poutavá. Nevím jestli se přemluvím do dalšího dílu…

lenka5798
11.10.2024 5 z 5

Co mě první napadlo, když jsem začala tuto knížku číst bylo, je super, že hlavní hrdinka není konečně symbolem krásy a dokonalosti. A že to bude další super knížka o upirech, vlkodlacích a jiných sexy potvorách. Nemýlila jsem se. Jen realita předčila má očekávání:-)Zjizvena, naivní Poppy, toužící po všem co je zakázané, mě hodně bavila. Dokonce myslím, ze hodně dívek a žen by se s ní mohlo ztotožnit. A krásný, tajemný a temný Hawke, hmm kdo by ho nechtěl. O to víc když pak vyjde najevo jeho tajemství :-) Vůbec nechápu ty negativní komentáře. Ja se do knížky začetla hned a nemohla se odtrhnout. Hltala jsem kapitolu za kapitolou a čím víc jsme se dostávala ke konci tím víc mě to rozuzlení bralo dech. Krása nesmírná, těším se na druhý díl.

Lalzie
10.10.2024 2 z 5

Tahle série pro mě nebyla to pravé ořechové. Táhlý děj, spousty zbytečných kapitol o ničem a i když měla světlé stránky s pár zajímavými a chytlavými částmi, tak negativa převažovala nad pozitivy. Poppy byla tak moc naivní, až to práskalo dveřmi a velmi mi to vadilo.

nikca3882
04.10.2024 5 z 5

Byla jsem na knihu zvědavá a nezklamala. Poutavý příběh, který jsem měla přečteny jedním dechem. A hned se vrhnu na dalsi

jana4920
29.09.2024 4 z 5

Prvních 209 stran šílená nuda, opravdu jsem myslela že knihu položím a vůbec jsem nechápala vysoká hodnocení. Od poloviny knihy nabrál příběh spád a byl hodně čtivý. Ve všech recenzích se psalo o nečekaném konci.....no kdo trochu čte tento druh knih tak se žádné velké překvapení nekonalo. Každopádně za druhou polovinu knihy dávám 4 hvězdičky.

Peťulka3
24.09.2024 5 z 5

Od půlky knihy jsem měla tušení, které se ke konci potvrdilo. Líbí se mi ten svět,ten příběh a ty možnosti, kterými se to může vydat.

Tynyton
12.09.2024 5 z 5

Mé úvodní setkání se série Z krve a popela vyšlo an výbornou! Chápu, že někteří čtenáři mohou knize vyčítat, že prvních cca 200 stran se vleče, nic se kloudně neděje, nicméně mám za to, že díky těmto úvodním stranám se čtenář může lépe zorientovat v pro něj neznámé fantasy prostředí, neznámou organizaci společnosti, proniknout více k hlavním hrdinům a nechat se jimi strhnout. Knížku jsem si moc užila, hlavní hrdinové mi velice sedli a nemůžu se dočkat dalších dílů.

EjkaM
23.08.2024 4 z 5

Knížka plně splňuje požadavky solidní romantasy. Jsem zvědavá, kudy nás autorka povodí, než vše dobře skončí :)

Nikola086
23.08.2024 5 z 5

Krom výborných recenzí, které na mě padaly z každého rohu, jsem do knihy šla bez očekávání. A musím říct, že to byla fakt úžasná kniha, která mě svým dějem vtáhla natolik, že jsem vůbec nevnímala čas okolo sebe a byla jsem plně ponořena do světa království skrz které mě prováděla odvážná Poppy. Během pár dnů máte knihu přečtenou.
V knize se objevuje pár nadpřirozených bytostí, ale není to nijak přemrštěné, vše se drží v rovině.
Do příběhu se krásně prolíná "zamilovaná" linka plná erotiky. A vážně oceňuji, jak to autorka dokázala skvěle popsat, protože to nebyly ledajaké nudné scénky.
Zhruba od poloviny jsem měla nějaké tušení, jak to asi bude... něco jsem odhadla, ale ten závěr mi dočista sebral dech! Okamžitě jsem byla nucena sehnat si další díl, protože jinak by mi to nedalo spát.