Meč osudu
Andrzej Sapkowski
Knižná predloha seriálového hitu Zaklínač na netflixe! Geralt z Rivie sa snaží vyhýbať ľudským nezhodám, zaujímajú ho len odmeny za hlavy príšer, aby mal na druhý deň čo jesť a kde spať. Napriek tomu ho nohy zavedú za čarodejkou Yennefer, na čo zaklínač takmer vždy doplatí. Či už sa zúčastní na love draka, pomáha šľachticovi získať si morskú pannu alebo v meste lapá bytosť, ktorá vie zmeniť podobu na kohokoľvek. Zisťuje, že nič nie je čierne ani biele. A zovšadiaľ na neho číha osud, v ktorý odmieta uveriť. Temný les dryád ho s jeho osudom nečakane spojí, a nech sa Geralt akokoľvek snaží, ujsť pred ním nemôže. Andrzej Sapkowski, držiteľ ceny World Fantasy Award za celoživotný prínos, vytvoril svojimi poviedkami o tajomnom zaklínačovi celosvetový fenomén, ktorý okrem knižných pultov a herných konzol dobyl aj televízne obrazovky fanúšikov po celom svete. Druhá poviedková kniha Meč osudu je fantastickým čítaním o zaklínačovi Geraltovi z Rivie, ako bojuje proti démonom, príšerám a predsudkom.... celý text
Literatura světová Povídky Fantasy
Vydáno: 2020 , LindeniOriginální název:
Miecz przeznaczenia, 1992
Meč osudu byl ještě lepší než první povídková kniha. Nemám ji absolutně co vytknout, jednotlivé příběhy byly čtivé až tak, že se od nich jeden nemohl odtrhnout. Geralt byl klasický Geralt, no a k Marigoldovi nemám absolutně co říct.
Těším se na další z příběhů, ač ne přímo o Geraltovi.
Mám dojem, že mě Geralt začaroval nějakým znamením - nebýt běžných povinností, od knihy se snad ani neodtrhnu. Opět skvěle napsané a plné možných i nemožných dobrodružství od začátku až do konce. Dlouho jsem se u knihy tak nebavila.
Opäť skvelé čítanie, konečne sa objavuje Ciri a poviedka Meč osudu je pre mňa najlepšia Sapkowského poviedka o Zaklínačovy, ktorá sa objavila v prvých dvoch knihách. Veľmi sa teším na román, ktorý ma čaká.
Další sbírka skvělých povídek :) Poslední povídky připraví čtenáře na začátek ságy a úplně poslední je skvělým zakončením, veselým a vtipným :)
Prvním a druhým dílem jsem se dost dlouho prokousával, ale od třetího dílu to dostalo grády. Za nejlepší část považuji Věž vlaštovky.Teď se chystám číst samostatný román Zaklínač - Bouřková sezona.
Tak konečně jsem se dostala, k této klasice a jsem ráda. Sice jsem předem viděla seriál, ale nijak to nevadí, jelikož většina povídek se zfilmování netýkalo, což mě potěšilo :-)
Má první zkušenost se Zaklínačem. Musím říct, že mě to od první stránky pohltilo. Nyní nejenže se chystám na další knihy, ale také úspěšně pokračuji v druhém dílu hry na Xboxu :)
Škoda, že jsem neměla v poslední době moc času na čtení. Druhý povídkový díl se mi zdál ještě lepší než ten první...
Vše už bylo řečeno v komentářích. Sapkowski má jedinečný fantasy styl, který musí chytit i toho kdo fantasy zrovna nevyznává. 5 hvězdiček, to je bez debat!
Ještě lepší než první díl.Trochu drsnější, ale na vtipu to neztrácelo.Závěrečný epilog byl skvělý!
Oproti prvnímu dílu se přitvrdilo, což je moc dobře, cynický humor zůstal stejně cool. Pro mě úžasný sborník, ke kterému nemám moc co říct. Snad jen - u povídky "Trochu se obětovat" jsem uronil nějakou tu slzu a nestydím se za to. Hrozně mi to trhalo srdce...
"Stydím se, Geralte, tak moc se stydím. Za to, co cítím, za to co je jako nějaká prokletá nemoc, když se třesu jako v zimnici, nemohu nabrat dech.. "
Stejně jako u prvních povídek, i tyto byly vtipné a skvěle napsané.
Pro mě nejkrásnější byl asi epilog, kde něco končí, něco začíná...
Je to zajímavé, vtipné, dobře se to čte i přes to, že jsou děje trochu napřeskáčku, ale to se postupně pospojuje.
Velké mínus je to, že se jedna kniha dá přečíst za den a pak je to trochu drahé čtení :)
Pátou hvězdu dávám za svatbu s Yennefer, je to moje srdeční záležitost ;)
Jak já jsem se těšil za závěrečný epilog, to je přece jenom taková skvělá a záživná švanda. Ach jak moc bych si přál tam být s nimi, popíjet a vytrácet se, abych se mohl zase navracet...Sbírka stejně jako díl první nedocenitelná a pro zaklínačské universum naprosto nepostradatelná. Jak jsem se jen nasmál při Věčném ohni a představách, jak ve skutečnosti vypadá ono malé stvoření, tak jsem si trpce zadumal při Střípku ledu, kde je všem jasné, že je to ze života...Všech sedm příběhů bych ohodnotil nejvyšším možným hodnocením a opět vzdávám hold autorovi. Dumna Polska
Podobně jako kniha první - opět hezké povídky, které zaujmou, jsou velice čitvé a připravují čtenáře na ságu o zaklínačovi a Ciri.
draci láska humor polská literatura meč a magie akční bájní tvorové svatba voda zaklínači příšery, monstra mořské panny fantasy dvojníci, dvojnictví
Část díla
2019 | Zaklínač – komplet 8 knih |
2005 | Narrenturm |
2015 | Bouřková sezóna |
2000 | Meč osudu |
Meč osudu se mi líbil více, než Poslední přání. Od lehkého, krátkého stylu prvního díla přešel Sapkowski k delším, souvislejším povídkám, kde se odhaluje Geraltova minulost, osobnost a vztah k Yennefer.
Druhý díl je oproti předchozímu těžší, což ale příběhu jen svědčí, dodává na čtivosti a vážnosti. Postava Ciri mě moc potěšila, provázanost s Přáním, byla jsem na ni opravdu zvědavá.
Marigold... je zkrátka Marigold, ten potřeštěný umělec, kterého si zamilujete.
I když ne tolik, jako Bílého vlka. Protože ten, i přes (nebo právě pro) svoje pochyby, syrovost, hrubost, zásady a chladnou logiku je tím, kvůli komu čtete. A tak to má být.
Luxusní záležitost!