Zápisky z Garthu / Leonora
Jaroslav Velinský
![Zápisky z Garthu / Leonora Zápisky z Garthu / Leonora](https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/330221/zapisky-z-garthu-leonora-EVX-330221.jpg?v=1485111480)
Legendární katastrofický román o tajemném hjeldu, který se znovu a znovu pokouší zničit svět. Rang Vietto a jeho přátelé se bezděčně stanou ochránci lidstva, které nemá tušení, že jeho svět existuje v mnoha časoprostorových rovinách. Utopická detektivka, jejímž dějištěm jsou termální lázně Garth v r. 2028, sleduje příběhy džezového zpěváka pop-music Ranga Vietto, který se bezděčně stává zachráncem světa. S dívkou, které se podařilo rozluštit tajemství záhadného „Hjeldu“, a s několika přáteli odjíždí na opuštěný ostrov, aby se pokusili „Hjeld“ zničit právě v době, kdy na Zemi zavládne panika z blížícího se konce světa. -- zdroj: legie.info --... celý text
![murdoch murdoch](https://www.databazeknih.cz/img/users/36_/369929/m_murdoch-65887a2a374e7.jpg?v=1703442986)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Takovéhle knihy mám fakt rád. Velinského jsem znal už delší dobu (Mrtvý z Olivetské hory a Den a noc mě moc sedly), ale teď ho asi začínám teprve pořádně objevovat... Už se těším na Engerlingy, jen co je někde seženu (za rozumnou cenu).
![ludek.n ludek.n](https://www.databazeknih.cz/img/users/21_/218602/m_ludek-n-HYd.jpg?v=1540820040)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Přestože obě části Velinského románu od sebe dělí propast téměř třiceti let, na stylu a čtivosti to není téměř poznat a Leonora navazuje přesně tam, kde Zápisky z Garthu končí, jako by je autor napsal na jedno posezení. Koho by ostatně na konci šedesátých let napadlo, že Jaroslav Velinský dopíše k Zápiskům pokračování a celý komplet i s počítačem vytvořenými ilustracemi vydá vlastním nákladem. Jsem také rád, že se úpravy Zápisků z Garthu pro nové vydání nezvrhly v kompletní přepracování díla, ale naopak zachovaly onu dřevní, z dnešního pohledu možná trochu naivní, opravdovost a atmosféru. Příběh samotný má totiž natolik pevnou strukturu a promyšlenou ústřední myšlenku, že se docela dobře obejde bez velkolepé techniky, psychologických kejklů či podpůrných berliček. Táhne a poutá pozornost od první stránky a s každou další nabírá na obrátkách tak, že prostě musíte číst dál, musíte se dozvědět, kam celé to dobrodružství Ranga Vietta a jeho přátel povede a jak skončí. A to je přesně to, čím je tato kniha ohromná a proč ji mám na jednom z čestných míst ve své knihovně.
![Kvetak1994 Kvetak1994](https://www.databazeknih.cz/img/users/30_/304601/m_kvetak1994-66095508e4c17.jpg?v=1711887625)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Knihu mi doporučil můj otec se slovy - "to je první sci-fi co jsem kdy četl." Po přečtení chápu, proč si tento žánr zamiloval.
Překousáte-li se přes prvních asi 50 stran, které jsou takové nicneříkající a dohromady se v nich vůbec nic neděje, tak vás poté čeká skutečná jízda od které se již nelze odtrhnout. Strhující příběh o heroické záchraně světa rozdělený na dvě části má jen jednu vadu, a to tu, že není delší.
Perfektní kniha, nemohu než doporučit!
![postmoderna postmoderna](https://www.databazeknih.cz/img/users/85_/85366/m_p0stm0derna-5Xc.jpg?v=1546932746)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Dvě kontratsní půlky. V té první si autor užívá slávy a sexu, v té druhé je autor heroem a užívá si sexu. Ono tedy popravdě nejde o sex, jen jsou všechny ženské postavy z převtěleného Jaroslava Velinského dočista paf. Romantika Chaty v jezerní kotlině přenesená do budoucnosti (a heterosexuální roviny). Výborný závěr. Výborně čtivé a stravitelné bez jakýchkoliv následků. (ani jedovaté, ani výživné)
P.S.: Vylíčená budocnost je naše skorosoučastnost, carsharing a nástěnné televizory jsou odhadnuty dobře, s komunikací a informacemi jsme na tom lépe.
![ufak ufak](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
Super knížka. Jako dítě jsem z ní měl depku a mám dojem, že nebyla dokončená. Teprve teď po letech jsem si ji užil včetně konce. Díky Kide.
2002 | ![]() |
2003 | ![]() |
2007 | ![]() |
1969 | ![]() |
1999 | ![]() |
Čtením této knížky jsem byla nadšená a nejen proto, že je poměrně tenká..., "dala se přečíst v pohodě za dvě odpoledne...," ale hlavně proto, že byla obsahově skvělá. Zábavná, důvtipná, nikterak překombinovaná - dobře srozumitelná s prvky určité nadsázky a akčnosti... ; )
Nezbývá mi nic jiného než poděkovat jisté městské knihovně, která před časem udělala prodejní den starších knih, aby si tím ve svém fondu vytvořila místa pro nové... A já tak za pár kaček získala něco, co bylo v rámci sci-fi - na svou dobu... a naše místní podmínky..., víc jak nadprůměrné.