Zelená míle
Stephen King
Zelená míle série
V roce 1932 se Amerika zmítala v otřesech velké krize a život se zdál být trpký a obtížný, jako ještě nikdy předtím. Příběh se odehrává ve věznici Cold Mountain, kam jsou transportováni odsouzenci na smrt. John Coffey je člověk, který si trest smrti zaslouží více než kdokoliv jiný. Tento mohutný obr byl odsouzen za smrt dvou malých dívek. Řekli byste možná, že cesta k poslední odplatě bude krátká a milosrdná – ale sami poznáte, jak se můžete mýlit. Doprovodíme společně Johna Coffeye na jeho poslední cestě, podobné zlému snu....... celý text
Literatura světová Horory Romány
Vydáno: 2001 , Beta-Dobrovský , Knižní klubOriginální název:
The Green Mile, 1996
Silný příběh, i když maličko rozvláčný. Kdyby byl o třetinu kratší, asi by se nic nestalo. Za přečtení ale každopádně stojí, stejně jako jeho filmové zpracování.
4,5*/5*
Tak jo, dobrečela jsem si to do konce. Někdy není špatné trochu poškádlit emoce.
Třicátá léta, americký jih, problém s rasou. Tolikrát obehraný příběh a přitom zase úplně jiný. Možná jsem naivní čtenář, a je mi to jedno, ale byla jsem vážně okouzlená. Autor skvěle a detailně vykreslil některé postavy a že jich v knize nevystupuje málo. Dokonce jim i uzavřel osudy, ačkoliv to bylo mimo děj. Hodně cením přesahy mimo hlavní dějovou linku.
Je to výborný příběh a protože já jsem ten příběhář, byla jsem samozřejmě nadšená. Dost dlouho jsem si říkala, že si pustím znovu i film, ale teď už ho ani v nejbližší době vidět nechci, ačkoliv je skvělý, knižní předloha je lepší.
Pro mě asi "četba roku".
Popravdě řečeno, hodnocení této knihy je pro mě trochu obtížné. Samotný příběh je úžasně vymyšlený, krásně plyne, postavy jsou skvěle promyšlené a mají zajímavé (reálné) osobnosti. Ale styl psaní Stephana Kinga mi bohužel úplně nesedí, musím se hodně snažit, abych se pořádně začetla, četla jsem i jiné knihy od autora, ale není to ono. Každopádně, pokud s tím nemáte problém, pak knihu určitě doporučuji přečíst!
V bodovacom systéme 0-5 hviezdičiek sa nevyhnutne musia vyskytnúť knihy, ktoré by si zaslúžili hviezdičiek aspoň 6. Zelená míle je presne taká kniha.
Kniha se jmenuje Zelená Míle, kterou napsal Stephen King a Ilustroval Mark Geyer.
Celý děj se odehrává ve věznici s názvem Cold Mountain v bloku E, určená pro vězně s trestem smrti. Nikdo se však dosud nesetkal se zločinem tak brutálním,jako je obr John Coffey,násilník,odsouzený za vraždu dvou holčiček.
Je ale Coffey skutečně ďábel v lidské podobě?
Knihu jsem si vybral,protože mě velice zaujal děj a chtěl jsem se o to podělit s vámi.
Knihu doporučuji.
Vladimír Stibor
Stephena Kinga jsem si oblíbila ne jako mistra hororu, ale pro skvělá filmová zpracování jeho románu Zelená míle a povídky Vykoupení z věznice Shawshank, k jejichž původním literárním verzím jsem se dostala až dodatečně.
Myslím, že oba filmy patří k nejlepším adaptacím vůbec.
Zelená míle byla převedena na plátno tak bravurně a věrně, že jsem i teď při jejím opakovaném čtení před očima stále viděla v Paulovi Edgecombovi skvělého Toma Hankse a v Johnovi Coffeym něžného obra Michaela Clarke Duncana a vše s nimi nanovo prožívala.
Příběh Paulovych vzpomínek na nezapomenutelný rok 1932 z drsného prostředí poslední míle je úžasně lidský a dojemný a já se budu k jeho románové i filmové verzi dál ráda vracet.
Tak zase někdy, Johne...
Na rovinu se přiznám, že jsem čekal mnohem víc. Kniha pro mě dostala spád a vtáhla mne do děje až v poslední čtvrtině. Do té doby mi text přišel hodně ucouraný se spoustu nikam nevedoucích a nic nesdělujících odboček, zápletky byly účelově protahované a celé se to hrozně vleklo. Samozřejmě netuším, zda bych to tak jednoznačně hodnotil, kdybych o tom nevěděl, ale takhle na mne účelové protahování textu z důvodu postupného vydávání jednotlivých částí úplně křičelo. V textu (či alespoň mezi řádky) si samozřejmě je možné domýšlet spoustu hlubokých životních mouder, jenže to jde i v písničkách kapely Kryštof, a člověk se stejně neubrání dojmu, že nejpravděpodobnější je, že tam nic není. Rasismus v Americe třicátých let je pro tamní publikum jistě atraktivní (a možná dosud neuzavřené) téma, ale celou knihu prostě neutáhne. Léčitelské schopnosti hlavního hrdiny, životní pouť jedné hravé myši a souhra náhod vedoucí k finálnímu rozuzlení jsou dotažené do takového extrému, že to knize zcela zbytečně škodí. Na city hrající závěr mne upřímně dojal a vytáhnul hodnocení až na čtyři hvězdičky, které jsou sice s hodně odřenýma ušima, ale jsou tam.
Jedna z nejlepších Kingovek. Vzhledem k absenci stále stejných bubáků jsem si mohl užít stylistickou obratnost autora.
Zelená míle je čtivá a krásná kniha, která působí na lidské emoce a zároveň v sobě obsahuje určitou hloubku. Takové knihy píši jen skuteční mistři pera a King mezi ně bezesporu patří. Navíc se vzácně povedlo, že podle skvělé knihy byl s respektem k předloze natočen skvělý film.
príbeh ku ktorému sa vždy rada vraciam
Opäť som sa ponorila do smutno krásneho príbehu z pera majstra Kinga - Zelená míľa. Skvelý príbeh, ktorý sa mi nezunoval a aj po rokoch ma vtiahol do deja, opäť som precítila všetku tú bolesť, smútok, nespravodlivosť a bielu mágiu v rukách čierneho muža (John Coffey je moja najobľúbenejšia knižná postava, akú King stvoril). Zelená míľa je skrátka príbeh ku ktorému sa vždy rada vraciam, či už v knižnej, alebo filmovej verzii.
Nedělám to často, že bych sáhla po knize, když znám filmovou verzi, ale tady mi to pasovalo do ČV 2022 - bod Kniha s předmluvou. A bylo to super, dojemné, odvážné, smutné a velice PLNÉ.....
Film zná asi každý, proto jsem se chtěl s tímto srdceryvným příběhem setkat i v knižní podobě. Přečteno jedním dechem, jasný plný počet!
Vždycky jsem milovala film, který byl podle této knihy natočený. Je to jeden z těch nepřekonatelných snímků a Kinga bych mohla obdivovat už jen proto, že podle jeho knih byla natočena celá řada takových nepřekonatelných filmů. Jeho styl vyprávění je však něco, o co se nemůžete nechat ochudit, pokud se Vám ty filmy líbí, protože teprve po přečtení jsem si plně uvědomila, jak mistrovskou práci filmaři odvedli, jelikož zachovali všechny aspekty a detaily, které jsou pro příběh důležité.
Zelená míle je jeden z nejsmutnějších, nejdrsnějších a zároveň nejkrásnějších a nejdojemnějších příběhů vůbec. King je zkrátka Pan Spisovatel, umí budovat atmosféru do poslední stránky a ani jediné slovo v tomto příběhu není navíc. Jeho propracovanost děje a postav mě nikdy nepřestane udivovat, nikdy jsem se nesetkala s příběhy vykreslenými do posledního sebemenšího detailu jako by to autor opravdu sám prožil. Přestože je však těch detailů a popisů a odboček v knize hodně, nebudete se nudit ani minutu, a tohle já považuju za umění psát. Byť je ten příběh nepravděpodobný, přesvědčí Vás, že se opravdu stal nebo si alespoň budete přát, aby se stal.
Smekám před tímhle talentem a nádherným dokonalým dílem, ke kterému se ještě mnohokrát vrátím.
Miluji tento pribeh. Zelena mile je pro me srdcovka, kterou musim videt alespon jednou za rok a pokazde me tento pribeh dostane a rozbreci. Od Kinga jsem nikdy nic necetla a obavam se, ze po dalsich jeho knihach uz ani nesahnu. Nevim jestli je to tim, ze mam velmi rada filmove zpracovani, ale kniha mi proste nesedla. Misty mi prisla velmi vlekla a obcas jsem se nutila k precteni dalsich kapitol. Pribeh je kazdopadne nadherny a dojemny a mrzi me, ze mam ze psane formy takto spatny pocit.
Je velká ostuda, že jsem knihu četla až teď. U filmového zpracování jsem brečela jak želva. Bravo Kingu, zase si mě dostal.
„Zdálo se mi o vás, jak jste putoval ve tmě a já s vámi. Našli jsme jeden druhého.“
Tahle kniha je asi jedna z těch nejlepších, co jsem dosud četla od tohoto autora. Kdysi jsem viděla film, který hodnověrně knihu kopíruje, ale i tak mi kniha přišla mnohem lepší. Líbil se mi styl vyprávění a vůbec mi nevadilo prolínání minulosti a současnosti. Super kniha, která je velmi poutavá a velmi dojemná. Bylo náročné knihu odkládat. Vřele všem doporučuji ke čtení. Nebudete litovat.
Příběh Johna Coffeyho je napínavý a velmi dojemný. Za mě kniha, kterou by si měl každý přečíst.
vraždy zfilmováno americká literatura vězení, věznice USA (Spojené státy americké) černoši trest smrti popravy nadpřirozené schopnosti Stephen King, 1947-
1994 | Řbitov zviřátek |
1993 | Osvícení |
2010 | Pod kupolí |
2001 | Zelená míle |
2008 | Svědectví |
Skvělá kniha a i její filmové zpracování. Vždycky to obrečím, tu popravu nevinného nakonec. Inspirováno skutečnou událostí a snaha o očištění jména nevinného chlapce, což se nakonec i podařilo ve skutečnosti.