Zelená míle

Zelená míle
https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/212/bmid_zelena-mile-Mu4-212.png 5 4142 4142

Zelená míle série

V roce 1932 se Amerika zmítala v otřesech velké krize a život se zdál být trpký a obtížný, jako ještě nikdy předtím. Příběh se odehrává ve věznici Cold Mountain, kam jsou transportováni odsouzenci na smrt. John Coffey je člověk, který si trest smrti zaslouží více než kdokoliv jiný. Tento mohutný obr byl odsouzen za smrt dvou malých dívek. Řekli byste možná, že cesta k poslední odplatě bude krátká a milosrdná – ale sami poznáte, jak se můžete mýlit. Doprovodíme společně Johna Coffeye na jeho poslední cestě, podobné zlému snu....... celý text

Literatura světová Horory Romány
Vydáno: , Beta-Dobrovský

The Green Mile, 1996

wlado
15.09.2019 3 z 5

King vie napísať aj román, ktorý sa nedá zaradiť ani medzi horory, ani medzi fantasy. Hlboký ľudský príbeh a odporúčam ho prečítať všetkým, ktorí trest smrti považujú za jediný správny trest v prípade "dokázaných" vrážd a znásilnení.

-markéta-
10.09.2019 4 z 5

Jako první jsem viděla film a velmi nerada to říkám (píši), ale film byl mnohem lepší.
Kniha se týkala Coffeyho jen zlehka a zbytečných 1OO stran o myši.
Děj je krásný a na konci jsem samozřejmě brečela, protože život je prostě nefér a já věřím, že takových případů se stalo, bohužel, mnoho.
Každopádně kdo neviděl film, kniha je určitě super!

gemi
08.09.2019 4 z 5

Skvělý příběh, jedno z mála Kingových děl, které bylo doslovně a skutečně povedeně převedeno na filmové plátno. Kniha je dokonalým scénářem a čte se skvěle. (Čteno v originále.)

Kryštofka
02.09.2019 4 z 5

King je skvělý vypravěč, citlivý a magický s neuvěřitelnou fantazií. A scénárista a režisér Frank Darabont jeho knihu přetavil v naprostý klenot. Film u mě knihu předčil, nestřídají se časové roviny, jazyk není tak jadrný a herecké výkony jsou dechberoucí. Knihu jsem přečetla, abych se dozvěděla o postavách to, co se do filmu nevešlo. A oceňuji i oživení filmového děje něčím, co v knize nebylo.

bublinka13
21.08.2019 5 z 5

Můj první King. Paráda. Film jsem viděla několikrát a na knihu jsem byla moc zvědavá. Při čtení jsem měla před očima filmové scény. Příběh napsán skvěle, i když jsem věděla dela, co se stane, nemohla jsem se od knihy odtrhnout. Ráda se k Zelené míli zase vrátím. Velkým překvapením pro mě byla skutečnost, že kniha byla poprvé vydána na pokračování v šesti útlých knížečkách (toto vydání jsem měla v rukách). Perfektní dávkování napětí, aby čtenář nechtěl dočíst jen daný díl, ale aby nedočkavě vyhlížel ten následující.

ibs
14.08.2019 5 z 5

Malokedy sa stane, ze film snad predci i knihu. V tomto pripade vyber hercov, obsadenie postav a ich stvarnenie a vobec vypovedanie deja bolo n e n o r m a l n e. Ako kniha tak i film vynikajuce, spolu tvoria dokonaly celok.

Páájinka
08.08.2019 5 z 5

Nezklamala. Byla krásná a hodně zajímavá. Můj první King.

kap66
29.07.2019 5 z 5

Zelená míle je skvělá z mnoha důvodů, z nichž nejzásadnější je ten, který platí pro většinu autorovy tvorby: King v sobě kombinuje jedinečnou fantazii, nepopíratelný talent a znalost spisovatelského řemesla. Z mnoha kladů vybírám to, co jsem si uvědomila nejvíc. Věřím jeho vypravěčům. Dolores Claiborneovou, Gordieho z Těla, Reda z Shawshanku a zde Paula Edgecombea jsem okamžitě přijala za své a nechala se jimi s pocitem jistoty vést. Prožitek, který sdílím s mnoha z vás, je právě tím umocněn.
Nedá mi to a musím tohle napsat: když někde piju špatně načepované, neživé pivo, pokaždé si říkám, jestli by si pivovar neměl s pomocí kontrolorů hlídat, zda jeho značku v nějaké hospodě neprasí. Odbytost překladu Miloše Chlouby a následně zřejmě zanedbané korektury dostaly tuto verzi na úroveň zvětralého a trochu kyselého piva a autor by asi dost prskal - kdyby to věděl. Škoda, že jak pivovary, tak spisovatelé tuhle možnost nemají... Chyby nejen v interpunkci (těch je požehnaně), ale i v předponách s/z (např. "zbohem"), i/y – např. v názvu "Církev Chvály Ježíšovy" to vyznívá, že Ježíš někoho chválí; zřejmě by to mělo být "Církev Chvály Ježíšovi" (či "Chvalme Ježíše", jak to sám překladatel ke konci změnil). (Nedávno mě podobně zaskočil i překlad Kingova Outsidera. Doprčic, to se přece nemá stávat, nikde, natož u renomovaných autorů.)

Veruci
29.07.2019 5 z 5

Nádherná kniha. Nerada čtu knihy, když jsem jako první viděla film. Ale film jsem viděla už hodně dávno a Zelená míle se mi krásně hodila do čtenářské výzvy. Díky za to. Mistrně napsáno. Úplně jsem uvěřila, že se to všechno klidně mohlo stát.

Bulldog
28.07.2019 5 z 5

Skvělé i film...

slaska77
28.07.2019 5 z 5

Dnes již plně klasický příběh, který jsem opakovaně viděla a četla již před léty. Stále má své kouzlo, stále má co říci, stále nás nutí k zamyšlení. Právem se pravidelně umisťuje jak kniha, tak film v žebříčcích všech dob. Krásné.

petraj30
22.07.2019 5 z 5

Brečela jsem téměř od začátku do konce. Opravdu nemám slov.

Turante
17.07.2019 4 z 5

Krásný a přitom smutný příběh z pera Kinga je opět úžasný.

Evule81
06.07.2019 5 z 5

Super kniha, velmi čtivá.

zoubek69
04.07.2019 4 z 5

Jednoznačně - za mne tato kniha je nej..... pro dané réma našeho čtenářského kvízu.

handulli
26.06.2019 5 z 5

Knihu jsem si chtěla přečíst už nějakou dobu, ale nakonec mě k tomu "dokopala" až čtenářská výzva.
A za to jsem opravdu ráda. Nejdřív jsem tedy měla problém se začíst, ale zhruba po 70. stránce se to zlomilo a s napětím jsem četla, co bude dál. Poslední stránky jsem proslzela. Hned na to jsem si pustila film. Oceňuji, že se od knihy téměř neodchýlil. A pobrečela jsem si znovu.
Doporučuji!

Ještě malá poznámka ke knize: Hodně taky dělá překlad - četla jsem vydání z r. 2014 přeložené p. Žáčkem a líbilo se mi to mnohem víc než vydání z r. 1997 od p. Chlouby (to jsem si stáhla do čtečky, ale nakonec z něj přečetla jen pár kapitol).

TaJiná
23.06.2019 2 z 5

Četla jsem, ale filmu se to fakt nevyrovná.

nanana
19.06.2019 5 z 5

Zabil je jejich láskou. Takhle je to každej den. Všude na světě.

antiope
07.06.2019 5 z 5

Ačkoliv mi trvalo se začíst, dávám knize 100%. Druhá polovina knihy to vynahradí.

witko
01.06.2019 5 z 5

Uvěřitelný příběh o neuvěřitelných věcech. King mne místama přesvědčil, že čtu opravdové vzomínky dozorce. Po přečtení knihy mám chuť podívat se znovu na film.