Zelená míle
Stephen King
Zelená míle série
V roce 1932 se Amerika zmítala v otřesech velké krize a život se zdál být trpký a obtížný, jako ještě nikdy předtím. Příběh se odehrává ve věznici Cold Mountain, kam jsou transportováni odsouzenci na smrt. John Coffey je člověk, který si trest smrti zaslouží více než kdokoliv jiný. Tento mohutný obr byl odsouzen za smrt dvou malých dívek. Řekli byste možná, že cesta k poslední odplatě bude krátká a milosrdná – ale sami poznáte, jak se můžete mýlit. Doprovodíme společně Johna Coffeye na jeho poslední cestě, podobné zlému snu....... celý text
Literatura světová Horory Romány
Vydáno: 2008 , Beta-DobrovskýOriginální název:
The Green Mile, 1996
Bez nadsázky, Zelenou míli považuji za jedno z nejlepších děl, která kdy Stephen King napsal. Samozřejmě jsem si nenechal ujít ani film. Byl skvělý, ale kniha je kniha.
Je ještě potřeba něco dodávat? Snad jen to, že mě příjemně překvapilo, že film vs knížka je příběhově v podstatě to samé. Nádherný, nebojím se říct nesmrtelný, příběh.
Když jsem se kdysi na knižní diskusi ptala, jakých 100 knih by člověk opravdu měl přečíst za život, King zazněl opakovaně. Zařadila jsem si ho teda do svého velkého seznamu, byť do té chvíle byl stranou mého zájmu. Z množství jeho knih jsem vybrala tuhle s tím, že je hodně známá, ale zřejmě svým způsobem netypická.
Chvíli mi trvalo, než mě kniha pohltila, zpočátku mi připadalo, že obsahuje příliš mnoho líbivých či obecně přitažlivých ingrediencí - odsouzenci na smrt, dobráci dozorci, odpudivé záporné postavy, láska, nemoc... A připadalo mi, že tomu chybí něco hlubšího, něco, nad čím může čtenář po dočtení přemýšlet - nestačí mi jen s knihou strávit čas a odreagovat se u ní. Toho něčeho navíc jsem se někde od druhé poloviny dočkala. Musím uznat, že pan King je mistr svého řemesla. Něco naznačí, něčím překvapí, neustále udržuje napětí a zvědavost, přichází s šílenými nápady a když si myslíte, že už se příběh jen uzavírá, překvapí něčím znovu. Za to ode mě má čtyři hvězdičky. Nicméně je to pořád lehká literatura, psaná tak, aby byla přístupná a srozumitelná všem, nic nemůže být jen naznačeno, o všem se musíme přesně dozvědět, co si máme myslet, není potřeba se moc namáhat.
Stephen Kinga je má velká láska a jeho knížky jsou prostě super. Tato nebyla výjimkou. Film je super a knížka ještě lepší
Tuto knihu řadím mezi TOP5 co napsal Stephen King. Román, který vypráví bývalý dozorce ve vězení, kde se konali popravy. Skvěle vykreslené charakteristiky postav jak kladných tak hlavně naprosto záporné a to Percyho Wetmora. Nádherná kniha o naději a současně bezmoci. A co mě nejvíc bavilo bylo to, kdy tato kniha vycházela každý měsíc na pokračování. Útlá knížka byla přečtená během dvou hodin a poté dlouhé měsíční čekání na to, jak to bude dál a stepování u stánku u metra než přijde další díl na pult.
Román na pokračování, který byl posléze vydán v celku a také zfilmován. Co dodat k takové anabázi? Že je to King ve své nejryzejší podobě? Že pro nezapomenutelný zážitek je úplně jedno, zda čtete oněch šest sešitových vydání, vázanou knihu nebo zhlédnete film s excelujícím Tomem Hanksem v roli Paula Edgecomba? Zelená míle je prostě dílo, které musel Stephen King napsat, abychom my čtenáři byli celí a úplní. Abychom si vzpomněli na lidskost, na to, že existuje krása i temnota, přesně v těch poměrech, v jakých je viděl a chápal John Coffey, že spravedlnost je děvka proradná, stejně jako zlo, čest a dobrota. Na jedné straně bezcitná soudní mašinérie, rasová segregace či krutost a prospěchářství Percyho Wetmora, na straně druhé soucit, láska, odpuštění a citová angažovanost Paula Edgecomba, ale třeba i velitele Hala Moorese. Svědomí natažené na skřipec, otázky viny a trestu… a emoce, prýštící jako míza z jizev, které četba Zelené míle zanechává. Mě Stephen King svým opusem z Cold Mountain rozebral na prvočinitele a dal mi dar, na nějž se nezapomíná.
Dávno jsem viděla film, tak jsem věděla o co jde. Ale i tak kniha skvělá, některé zapomenuté věci se mi vybavily. 100% doporučuji
Nevím, co k této knize říct. Nutno dodat, že film jsem nikdy neviděla. Bylo to napsáno tak, že se samotný příběh skoro četl sám. Poutavý, citlivý, dechberoucí. Smutný. Vše z toho tam bylo a ještě víc. Na film se musím taktéž podívat, i když věřím, že dojmy z knihy jsou více. Děkuji za čtenářskou výzvu, jinak by tento příběh kolem mne prošel bez povšimnutí a to by vážně byla škoda
Kombinace posledních stránek a pomalého, oblíbeného soundtracku byla ... úplná. Skvělý příběh.
Co napsat... ctive napsane, plne emoci... Opet detailne propracovany pribeh, ktery popisuje osucy jednotlivych postav. Skvele zakomponovane jiste parapsychologicke jevy byly perfektnim zpestrenim.
Lituji čtenáře, kterým se toto dílo dostalo po částech. Zelená míle je mistrně napsaný román, kde dobro válčí se zlem, magie s lidským rozumem a kde každá stránka člověka emočně vyždímá. Je to smutná kniha, ale zatraceně dobrá.
Extrémny doják jak hovado. Darabontov film to ku koncu s citovým vydieraním diváka preháňal. To už bolo miestami až zverstvo. Ale, pravdupovediac, literárna predloha situáciu zneužíva rovnako. Budete potrebovať balenie papierových vreckoviek. Možno je to od Kinga tak trochu svojím spôsobom hnusné (zlý, zlý chlapec Stívn!), ale zas to znamená, že spisovateľ odviedol perfektnú prácu. Sťažovať si na to, že je to "len" tak geniálne, ako Vykúpenie z väznice Shawshank, tomu poviem ku*va sakra pochvala. Pretože ak by blbo vystaval dobovú atmosféru, ak by napísal biedne dialógy, slabý príbeh a na dôvažok by nedokázal dostatočne šťavnato vykresliť postavy, tak by sa mohol vo finále pokúšať akokoľvek mohutne dojiť čitateľove slzy... nepodarilo by sa mu to. Lenže podarilo. A je v podstate fuk, že sa párkrát opakuje (dokonca je prítomný neprávom z hnusnej vraždy obžalovaný muž a na bloku sa zjaví skutočný páchateľ). Ešte by som dodal, že v USA Zelená míľa pôvodne vyšla na pokračovanie v piatich útlych knihách, až neskôr bola "spojená" a príbeh o Johnovi Coffeym (ako ten nápoj, len sa to inak píše) vyšiel v "omnibuse". Pomerne neuveriteľné je, že v "rozdelenej" podobe to v polovici 9O. rokov vyšlo dokonca aj v ČR.
Na knihách S.Kinga jsem prožil své post/pubertální mládí. Coby adolescent jsem samozřejmě hltal téméř vše co zavánělo hutnou hororovou atmosférou. Civilnější mód, který nabízí tato kniha, je však neméně napínavý, nepostrádá tajemno a vede člověka k uvažování nad téměř metafyzickými otázkami, co je pravda a dobro ve své podstatě. Ukápnutá slza při četbě finální části je samozřejmostí.
Upřímně řečeno od Kinga jsem čekala malinko jiný styl. Tohle není úplně klasická „Kingovka“. Na příběhu si dal opravdu záležet, stejně jako na popisu jednotlivých charakterů, a to jak těch kladných, tak záporných. Díky barvitému vykreslení postav je příběh opravdu realistický. Psychologie, se kterou je zacházeno s vězni, absence empatie a silný příběh vytváří jedinečný příběh hrající na duši i nervy. Tento příběh domnělého vraha dvou děvčátek vás prostě vezme za srdce. Tak nějak je kniha kapitola sama o sobě – zkrátka propletenec několika osudů, které vám nenechají v klidu. Jsem ráda, že King vystoupil mimo svoji klasickou komfortní zónu hororů, nebyl by to on aby do knihy trochu tajemna a mystiky nezakomponoval, nicméně do tohohle příběhu se to hodilo a tím že se dokázal zaměřit na opravdu brilantní popis charakterů, vytvořil mistrovské dílo. Takže, kdo knihu nečetl měl by to napravit ????. Příběh Johna vás uhrane.
Jelikož jsem neviděla zatím film Zelená míle, tak jsem pouze tušila o čem by kniha mohla být o velkém černém vrahovi. Styl psaní mi velmi vyhovoval, kdy na začátku každé části bylo krátké shrnutí, takže i když jsem si a chvíli dala pauzu od čtení, tak mě to dostalo znova tam, kde jsem měla být.
vraždy zfilmováno americká literatura vězení, věznice USA (Spojené státy americké) černoši trest smrti popravy nadpřirozené schopnosti Stephen King, 1947-
1994 | Řbitov zviřátek |
1993 | Osvícení |
2010 | Pod kupolí |
2001 | Zelená míle |
2008 | Svědectví |
Opět jsem po nějakém čase sáhnul po S. Kingovi. Zelenou míli jsem, tak jako asi většina, viděl několikrát jako film a velice mile mne teď překvapilo, že se neodchýlil od knižní předlohy. Knížka se mi moc líbila a jen trochu doplnila detaily pro mne již známého příběhu. Určitě stojí za přečtení...