Zelená míle

Zelená míle
https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/212/bmid_zelena-mile-Mu4-212.png 5 4141 4141

Zelená míle série

V roce 1932 se Amerika zmítala v otřesech velké krize a život se zdál být trpký a obtížný, jako ještě nikdy předtím. Příběh se odehrává ve věznici Cold Mountain, kam jsou transportováni odsouzenci na smrt. John Coffey je člověk, který si trest smrti zaslouží více než kdokoliv jiný. Tento mohutný obr byl odsouzen za smrt dvou malých dívek. Řekli byste možná, že cesta k poslední odplatě bude krátká a milosrdná – ale sami poznáte, jak se můžete mýlit. Doprovodíme společně Johna Coffeye na jeho poslední cestě, podobné zlému snu....... celý text

Literatura světová Horory Romány
Vydáno: , Beta-Dobrovský

The Green Mile, 1996

bjorn1322
31.01.2021 5 z 5

Jedna z nejlepších Kingových knih - tedy lépe řečeno jeden z nejlepších příběhů, když se jedná o souborné vydání šestice knih :-)

Usire
26.01.2021 5 z 5

Perfektní kniha ze série Zelená míle, musím se dokopat přečíst si jí konečně celou.

ladyka
19.01.2021 5 z 5

Skvělý román, nemám sebemenší výhrady (snad jen k příšerné interpunkci, tolik chybějích čárek v souvětí jsem nezažila, ale za to autor nemůže), naopak jen slova velké chvály. Úžasné ve všech směrech - zajímavé a nosné téma, sympatický vypravěč, výborně vykreslené vztahy/vazby mezi hrdiny, ta správná dávka dobra a zla okořeněná psychologickou příchutí, prostě autor je opravdu King :o)

Pozde
17.01.2021 5 z 5

Komentář píšu až s krátkým odstupem, protože jsem knížku potřebovala rozdýchat. Už jen pro to, že když jsem ji dočítala, zasáhla mě zpráva o úmrtí mojí milované babičky. Pak mi chvíli trvalo, než jsem se k ní dokázala vrátit. Pan King je hodný svého jména. Dostat na pár stránek tolik lásky - ať už manželské, k bohu, k lidem - přátelství, nenávisti, lidskosti, pokory, soudnosti, duchapřítomnosti, odvahy, ale i podlosti, křiváctví - to je až k neuvěření. Smrt, rasismus, šikana starých a nemocných nebo bezmocných. Bože, bylo tam toho tolik! Z dobré knížky má stříkat energie a tady jí byly gejzíry. Nevím co ještě dodat. Doteď mám husí kůži.

JelloBiafra
05.01.2021 5 z 5

Pravdepodobne jedna z najznámejších Kingových kníh vôbec. A to vďaka úspešnej filmovej adaptácii z roku 2000, ktorá je natočená veľmi verne svojej predlohe. King tu opäť predvádza svoj charakteristický rukopis plný hrôznych momentov, ale aj nefalšovaného dojatia. Brilantne napísané postavy, dobové reálie 30. rokov i pôsobivá mysteriózna atmosféra. To je Green Mile.

Madla81
05.01.2021 5 z 5

Moje rozhodně nejoblíbenější kniha a první kingovka. Všech šest dílů jsem shltla za pár dní, děj je strhující s filozofickým přesahem a nenechává vás vydechnout. Jedna z knih, ke které se ráda vracím. Kniha o lásce, zázrakích, naději, ale i o lidské bolesti a zlobě. Úžasně silný příběh.

iveta3689
05.01.2021 5 z 5

Člověk se neubrání srovnání s filmem, který je úžasný. Ale těžko by byl bez kvalitní předlohy. Na malém prostoru jsou skvěle popsané všechny detaily, které jsou pro příběh nutné, ale vše je bez zbytečné omáčky. Příběh je napínavý a čtivý, i když víte, jak dopadne.

FemmeFragile
01.01.2021 5 z 5

Zelená míle je klasika, které se nedá absolutně nic vytknout. Kdybych si měla vybrat jednu jedinou knihu, kterou bych si od Kinga mohla do konce života ještě jednou přečíst, dost pravděpodobně bych sáhla právě po Zelené míli. Téma viny, trestu a nespravedlnosti je velmi vděčné, ale tak, že knihy, které ho řeší, často spadají ke klišé. Zelená míle ani na vteřinu... Myslím, že touhle knihou King dokázal, že svůj post krále hororu (a především psychologicky laděného hororu) si zaslouží naprosto beze zbytku, protože se mu podařilo vytvořit dílo, ve kterém nechybí vůbec nic. Jeho četba je smrští emocí - dojetí střídají úsměvy, a úsměvy zase střídá pláč. Máte vztek a toužíte některé postavy holýma rukama zabít, a v těch samých rukách byste nejradši pochovali myšku roztomilou a učenlivou myšku Jingles, která vám přiroste k srdci úplně jako člověk. Paulův příběh je plný utrpení, bolesti a tíhy vlastní povinnosti, ale i radosti a vysvobození a všeho toho, co dělá život krásným. Je to neuvěřitelně silný příběh, který nelze číst jen jednou.

Analady
18.12.2020 3 z 5

Před mnoha lety jsem viděla film Zelená míle a byl to pro mě velký zážitek. Když jsem hledala knihu pro Výzvu, vybrala jsem si právě tuto, protože to byla sázka na jistotu a taky jsem byla zvědavá, jestli bude v knize něco navíc či jinak. Ačkoliv se filmové zpracování naprosto drželo knižní předlohy, tak kniha mi nepřinesla takový zážitek jako film.

Pitbullka
14.12.2020 5 z 5

Na tohle není co dodat, nádherný, dojemný příběh, který Vás zničí a stejně se k němu budete chtít vracet.

Kontryhelka
01.12.2020 5 z 5

Nádhera, pro tuto knihu a opět i film mám slabost. Tolik všech možných emocí, pochopení, nenávisti, lásky a empatie v bloku smrti se jen tak nevidí. Za mně top. Kniha ve mně nechala nesmazatelnou stopu a pocit, který opravdu neumím popsat, hodně i k zamyšlení. Že vše je o lidech a i vězeň odsouzený na smrt má právo na nějakou tu důstojnost, bez ohledu na činy. Opět dílo nepotřebuje komentáře, milovníci Kinga ví.........

soupik2012
19.11.2020 5 z 5

Toužebně jsem si přála jiný konec, než ten který znám z filmového provedení, ale věděla jsem, že k tomu nedojde. Není dobré vidět dříve film a teprve potom si přečíst tuto knihu. Já jinou možnost neměla, protože audiokniha vyšla teprve nedávno. Byla jsem tak ochuzena o největší přednost tohoto příběhu a tím je nesporně moment překvapení. I když u pana Kinga to není neobvyklé. I to je možná důvod, proč jsou jeho knihy tak dobré, nejlepší z nejlepších. Nedařilo se mi z mysli vypudit ani herecké obsazení a protože filmová verze zcela věrně kopíruje tu knižní, tak i při poslechu této audioknihy to bylo jako kdybych si pustila film. Přesto to byl velký zážitek. Příběh z kterého mrazí i když dopředu znáte jeho děj. Audioknihu čte velmi dobře pan Vladislav Beneš.

coolpet.CP
18.11.2020 5 z 5

Film jsem viděla několikrát a je nádherný. Když jsem se dozvěděla že je i kniha, věděla jsem že si ji musim přečíst i když jsem se bála že díky filmu ji třeba odložím. Nestalo se tak a je úžasné jak se filmaři drželi knižní předlohy. Miluji film a teď miluji i knihu.

TetaDášenka
06.11.2020 5 z 5

Vynikající! Ani nevím jak, ale King mě dostal, úplně si mě získal. A tato kniha je brilantní, ne jeho nejlepší, ale úžasná. Cítíte se být její součástí, jako byste tam byli. A to je to, co umí málokterý spisovatel, úplně vás vtáhne do děje. Sice jsem viděla dříve film, ale více mě dojala kniha.

Lanley
19.10.2020 5 z 5

Nádherná kniha. Nedokážu si představit, že bych knihu četl tak, jak vycházela... Čekat na další pokračování by mě ničilo. Jsem rád, že jsem měl vydání, kde jsou všechny svazky vydány v jednom.
Kniha je napsána tak, jak to umí jen King. Od počátku vyprávění Vás king chytne za ruku a povede Vás po Zelené míli, a vy se ho nebudete chtít pustit, dokud s ním nedojdete až k poslední stránce.
Je to jedna z těch knih, která Vám zůstane v hlavě, a nejspíš i srdci, napořád. Kdo by také mohl zapomenou na odporného Percyho, rozkošného pana Jinglese, citlivého Paula, nebo na Johna, který dokázal poznat a cítit víc, než co my ostatní na tomto světě vůbec kdy zvládneme. Slzy jsou v tomto případě naprosto v pořádku u všech, bez ohledu na to, jestli jste dvoumetrový dřevorubec, nebo metr a půl křehká dívenka. Děkuji za takto úžasnou knihu.

Někdy, ach panebože, je Zelená míle tak dlouhá...

RonnieSmithx
04.10.2020 5 z 5

Nádherná kniha, která vás rozpláče. :)

mrvikovak
30.09.2020 5 z 5

Poslechnuto jako audiokniha. Měla jsem strach, že jelikož znám film, tak mě kniha možná nebude bavit. Opak je pravdou. Byla výborná a tím víc oceňuji jak skvěle byl podle ní natočen film.

FideiDefensor02
09.09.2020 3 z 5

Zelená míle je rozhodně literatura těch nejvyšších standardů. Jako vždy u Stephena Kinga musím ocenit takřka dokonalé prokreslení jednotlivých postav, kterých je jen pár a čtenář tak má šanci každého důkladně poznat a porozumět mu.
Myslím, že výhodou pro mě bylo, že jsem knihu četl bez toho, abych viděl film. Autor mě tak až do poslední chvíle udržel napjatého. Tady se ale dostávám k, pro mě, hlavnímu záporu, a svým způsobem i kladu, díla. Děj je silně předvídatelný a čtenář už po první kapitole dokáže poměrně přesně odhadnout, jak každá postava skončí. V tom ale tkví i celé kouzlo, protože konec to rozhodně není dobrý a člověk by si strašně přál, aby to mohl jakkoliv změnit. S každou další stranou je ale více a více jasné, že k žádnému zvratu nedojde a na čtenáře tak může plnou vahou dopadnout obrovský pocit bezmoci, který z této dějově velmi plytké knihy dělá horor, jenž si stojí za to přečíst.

V_Klarka
05.09.2020 5 z 5

Priznam se, ze mi chvili trvalo, nez jsem se zacetla, ale pak me kniha naprosto pohltila. Posledni odstavec ve mne zanechal stopu, knihu rozhodne doporucuji.

namoki
26.08.2020 5 z 5

Obsahle ale pribeh chytne a nepusti az do konce