Zelená míle
Stephen King
Zelená míle série
V roce 1932 se Amerika zmítala v otřesech velké krize a život se zdál být trpký a obtížný, jako ještě nikdy předtím. Příběh se odehrává ve věznici Cold Mountain, kam jsou transportováni odsouzenci na smrt. John Coffey je člověk, který si trest smrti zaslouží více než kdokoliv jiný. Tento mohutný obr byl odsouzen za smrt dvou malých dívek. Řekli byste možná, že cesta k poslední odplatě bude krátká a milosrdná – ale sami poznáte, jak se můžete mýlit. Doprovodíme společně Johna Coffeye na jeho poslední cestě, podobné zlému snu....... celý text
Literatura světová Horory Romány
Vydáno: 2008 , Beta-DobrovskýOriginální název:
The Green Mile, 1996
Seznámení se Stephenem Kingem jsem pečlivě a dlouho plánovala. Nakonec jsem zvolila TOP - Zelenou míli. Je to prostředí, kde bych se opravdu nechtěla ocitnout. Syrové emoce vysílané Mr. Kingem, jsou pro mne velmi těžko stravitelné, i když jsem si je dávkovala pomalu - kapitolu denně.
Příběh mi přišel velmi reálný, jen Coffeyho medicínské zázraky nemohu nějak skousnout. Za ten “neurochirurgický” mi moje stavovská čest nařizuje strhnout jednu hvězdičku. ( jinak by mi mohl spadnout diplom ze zdi:)
Takže pane Kingu, ráda jsem Vás poznala, bylo to určitě obohacujicí, ale na opakované setkání to z mé strany momentálně nevypadá.
Ke knihám si chodím pomalu nabíjet baterky. Zelená míle byla pro mne nezapomenutelný totální zkrat.
Tohle byla dokonalá první kniha, která se mi od Kinga dostala pod ruku. Líbí se mi i ten původní koncept, že kniha nejprve vycházela jako román na pokračování. Což je dobré před čtením vědět, protože jinak by pak toto vydání v "jedné knize" mohlo působit trošku roztříštěně.
Jedna z nejlepších a obsahově nejsilnějších knih, jaké jsem kdy četla. Zanechala ve mně tolik emocí. Filmovou verzi jsem viděla několikrát, ke knize jsem se dostala až nyní. Ani si nevzpomínám, zda jsou ve filmu některé detaily jinak, asi si ho někdy znovu pustím, abych ho mohla porovnat s touto knihou.
Moje první kniha od Kinga.Dlouho jsem se bránila si ji přečíst,protože jsem viděla film.A musím říct že jsem opravdu neprohloupila když jsem se konečně do ní pustila.Poslouchala jsem jako audioknihu a kniha vyvolává plno emocí.určitě stojí za to si ji přečíst.
Nejdřív film, pak kniha. I tak mě dostávala s každou kapitolou. Možná o to víc, že jsem měl před očima konkrétní postavy.
Když jsem tehdy v knihovně brala do ruky podezřele mrňavý paperback „Dvě mrtvé holčičky“, já naivka neměla ponětí, do čeho to vlastně jdu. Mistr King mě vždycky dokázal spolehlivě vyděsit (případně i pěkně znechutit), ale než jsem poznala Johna Coffey („Jako kafe, madam, jenom psaný jinak.“), nemyslela jsem si, že mě taky dokáže dojmout k slzám. Několikrát.
Tenhle příběh vás zasáhne do srdce a zamrazí do morku kostí. Některé postavy budete milovat, jiné z duše nenávidět. A už nikdy se nebudete dívat stejně na malé myšky…
Zelená míle je rozhodně jedno z nejlepších prozaických děl, jaké jsem měla tu čest číst. Nejvyšší hodnocení bez zaváhání.
A výjimečně musím pochválit i filmové zpracování – věrohodně drží atmosféru předlohy a tvůrci měli šťastnou ruku na výběr herců, takže ve výsledku mě film nerozbrečel o nic méně než kniha…
(audiokniha)
K této knize jsem přistupovala skepticky, protože autorův styl psaní mi prozatím nikdy pořádně nechtěl sednout ;-). Ale tento příběh je úplně jiný - a nejen to! Je to dílo doslova mistrovské, na které definitivně hodně dlouho nezapomenu! Kniha se mi zadřela pod kůži a vzbudila ve mně v průběhu vyprávění celou škálu emocí... Vypravěč Paul i vězeň John Coffey jsou sympaťáci, které jsem si oblíbila hned na první dobrou. Vražda malých holčiček, za kterou je tento velký hoch odsouzený, je příšerná a z jejího popisu mi bylo fakt špatně... Domnívám se, že čtenář poměrně brzy pochopí, že všechno je jinak, než jak se to jeví na první pohled. V průběhu vyprávění se seznámíme také se spoustou dalších postav a u některých dílčích příběhů se mi draly do očí slzy. A závěr mě odrovnal úplně! Dokonce i nyní, poté co jsem audioknihu doposlechla, je mi smutno ze vší té nespravedlnosti, se kterou se zde setkáme. Ale i takový je život, bohužel... Podle mého názoru se jedná o nejlepší autorovo dílo, které zůstane nepřekonané. Film jsem neviděla, ale protože ho tady doporučují i moji oblíbení, určitě se na něj podívám také ;-). Tato kniha si zaslouží víc než jen pět hvězdiček, mě doslova emočně rozložila - a samozřejmě velké doporučení všem, kdo mají v oblibě hluboké, lidské příběhy...
Toto dielo si viem predstaviť ako povinné čítanie pre deti, jedina ktoru lutujem že som videl prvy film až potom čital knihu, inak by to bolo dokonale čitanie
Nejprve jsem viděla film a poté si přečetla knihu a musím říci, že ani tak mě to neochudilo o čtenářský zážitek. Výborně vystavený příběh. Zde jsem konečně dostala jasnou odpověď, kdo zabil ta dvě děvčátka. (Protože si teď nejsem jistá, jestli ve filmu je to jasně řečeno). Za sebe doporučuji.
Zelená míle je mou oblíbenou knihou a líbila se mi stejně, jako když jsem ji před lety četla poprvé. Pokud máte zkušenosti pouze s filmem, a ten se vám líbil, tak neváhejte a do knihy se rozhodně pusťte.
Film je sice skvěle a hlavně věrně zpracovaný, ale kniha má oproti filmu i něco navíc.
Nejen, že si dokážete lépe vychutnat všechny pocity, které Zelená míle nabízí, ale také se podíváte blíže na příběh pana Cinkala, který se autorovi opravdu povedl.
Můj dárek k Vánocům, který jsem si chtěla moc přečíst i když jsem se jí co čtu Kinga vyhýbala. Sakra a vůbec nechápu proč. Po celé čtení jsem si klepala na čelo proč jsem si ji nepřečetla už dřív.
Kdo neví tak příběh vypráví Paul Edgecomb, hlavní dozorčí ve věznici Cold Mountain v bloku E, kde vězně vyprovází na své poslední míli. Nečekejte žádnou pozitivní atmosféru. Příběh se odehrává ve vězení, kam jsou posláni ti nejhorší vězni s rozsudkem smrti za doby hospodářské krize na podzim roku 1932 a toho času i černošský obr John Coffeey.
Přiznám se bez mučení, že film jsem nikdy neviděla. Pustila jsem si ho až po přečtení a rozhodně se moc povedl, i když...kniha je kniha, že jo.
Kniha se čte lehce a nemohla jsem ji dostat z hlavy.
Je to hodně nespravedlivý a dojemný příběh. A přesně taková kniha, která ve vás zůstane a citově rozseká, protože u jeho knih většinou nebrečím. Doporučuji všem, i těm, co Kinga nečtou.
Kniha se čte lehce a nemohla jsem ji dostat z hlavy.
Chtěla bych vám tu sepsat hromadu důvodů, proč dát Zelené míli šanci. Ať už knize nebo filmu, ale pro mě navždy asi bude mít větší význam právě film. Ale ať už se snažím jak chci(a není to první den, kdy se snažím dát dohromady tuhle recenzi), nevím, jak vyjádřit všechno to, co tenhle příběh má a co vám dá. I přesto, kolikrát už jsem se s ním setkala. Je to příběh naděje v zoufalství a zoufalství v naději. Plný emocí, prezentující odlišnosti lidské povahy. Ukázka toho, jak lidé, kteří by měli být na té správné straně mohou být zlí a jak ti, kteří se zdají být těmi nejhoršími, mohou být ve skutečnosti úplně jiní. V Zelené míli se setkáte se smrtí, vinou, trestem, nespravedlností, ale i jakousi nadějí. Ke konci nikdy nedokážu udržet slzy, pokaždé mě to dostane a v tu chvíli ničí to, že takováhle nespravedlnost může být tak reálná.
Možná vám tenhle příspěvek něco dá, možná ne. Ale budu ráda, pokud dáte Zelené míli šanci.
Zelenou míli znám hlavně jako filmové zpracování s Tomem Hanksem. Je to jeden z mých nejoblíbenějších filmů. A proto když OneHotBook oznámil audioknižní vydání, těšila jsem se na něj jako dítě na Vánoce. Poslouchala jsem to s přestávkami, ale tři čtvrtě knihy jsem sjela posledních pár dní v lednu a první dny v únoru, poslouchala jsem hlavně při práci. Je to výborná kniha, velice mě bavila a rozhodně se více na Kinga a jeho díla zaměřím. Doufám, že jeho další knihy mě budou bavit stejně jako Míle.
Stejně jako u jiných knih, které mají filmové zpracování, tady bylo o dost věcí trochu jinak než ve filmu. Ale popravdě mi to vůbec nevadilo. U téhle audioknihy jsem se dokázala celkem dobře odpoutat od filmu a užívat si primárně jenom audioknihu. Pokud jste Zelenou míli od Kinga nečetli, rozhodně doporučuji, hlavně teda audioknižní zpracování bylo výborné.
Je to síla, kdo jednou četl, asi nezapomene. Dost mi to dalo a v přeneseném smyslu i "vzalo", příběh umí vyvolat všechny škály emocí, jaké snad existují (lítost, empatii, dojetí, lásku k postavám i rozhořčení až odpor k jiným, bezmoc a spoustu dalších). Už bych to asi znovu nedala, protože jsem to prostě prožívala příliš silně. Román, který až bolí, jak zasahuje. Nabízí se toho hodně, o čem jde přemýšlet, plno až filozofických témat, nejenom citů, ale upřímně, těžké, těžké téma. Tíha vězeňského prostředí, odsouzenci čekající na smrt... Kvalitě sdělovaného to sice neubírá, ale bohužel nemám tak silný žaludek.
vraždy zfilmováno americká literatura vězení, věznice USA (Spojené státy americké) černoši trest smrti popravy nadpřirozené schopnosti Stephen King, 1947-
1994 | Řbitov zviřátek |
1993 | Osvícení |
2010 | Pod kupolí |
2001 | Zelená míle |
2008 | Svědectví |
Kniha je samozřejmě skvělá, akorát styl psaní pana autora mi dělá stále problém. A filmové zpracování je ovšem bomba. Za mě 100%.