Zelená míle
Stephen King
Zelená míle série
V roce 1932 se Amerika zmítala v otřesech velké krize a život se zdál být trpký a obtížný, jako ještě nikdy předtím. Příběh se odehrává ve věznici Cold Mountain, kam jsou transportováni odsouzenci na smrt. John Coffey je člověk, který si trest smrti zaslouží více než kdokoliv jiný. Tento mohutný obr byl odsouzen za smrt dvou malých dívek. Řekli byste možná, že cesta k poslední odplatě bude krátká a milosrdná – ale sami poznáte, jak se můžete mýlit. Doprovodíme společně Johna Coffeye na jeho poslední cestě, podobné zlému snu....... celý text
Literatura světová Horory Romány
Vydáno: 2008 , Beta-DobrovskýOriginální název:
The Green Mile, 1996
Příběh rozhodně poutavý a zajímavý, jen mi vadila stylistická stránka knihy, Kingův styl vyprávění a mluvy... Některé části byly tím pádem těžší na čtení, připadaly méně záživné. Film za mě o trochu víc povedený
I když mi jedna dobrá duše při začátku knihy prozradila jak to dopadne, nepřišla jsem o zážitek z knihy. Více důležitý je celý příběh, než samotny konec.
Rozhodně dávám 5 hvězd.
Léta jsem odolával tomu, abych se podíval na film. V dospělosti jsem teprve začal číst knihy od Kinga. Velmi mě to začalo bavit. Mám za sebou šest kousků výrazně hororového ražení (To, Řbitov atd.). Toto je něco jiného. Ale je to naprosto skvělé. Poprvé v životě se mi stalo, že jsem při čtení knihy měl slzy v očích. Kingův styl psaní se mi prostě líbí (jak někdy říkávám - on se nebojí vám na druhou stranu fláknout spoiler jako prase, ale stejně vás drží v napětí a ještě vás pak překvapí něčím jiným). A tohle má opravdu sílu. Hned se podívám na film a těším se na něj, protože vnímám, že i většina fanoušků ho považuje za srovnatelný s knihou, a to i díky skvělým hereckým výkonům.
Pro mě, jako velkého fanouška S.K., je tato kniha jedna z nejlepších. Krásný, i když smutný příběh z prostředí věznice, z míst, odkud už cesta nevede. Skvele napsane charaktery postav, jasně dané, které milujete a které nenavidite. Několikrát slza ukapla za všechnu nespravedlivost, za Coffeeho.... Prostě nádherná kniha.
Jedna z mála kníh, ktorá je pre mňa porovnateľná s filmom.
Ale aj tak o niečo lepšia :)
Knihe by som dal 100 % a filmu 99 %.
Na konci som si aj trochu poplakal (no veľmi málo), čo sa mi pri knihách často nestáva.
Jedna z najlepších Kingoviek :)
Je lepší knížka nebo film? Těžko říct. Spousta lidí řekne, že film, který je opravdový kult - mně se ale snad o něco víc líbila kniha. Je pravda, že po shlédnutí filmu uvidíte i při čtení knihy před očima dokonalého Toma Hankse, ale King tomu dává ještě další rozměr. Kniha je dokonalá, skvěle se pohybuje na hraně nereálna, ačkoliv stále zůstává v realitě. Ačkoliv má King asi známější díla, je právě tohle moje nejoblíbenější kniha od něj (a možná i jedna z nejoblíbenějších vůbec).
Mnohem lepší, než si to pamatuji. Velmi lidské na to, v jakém prostředí se děj odehrává. A velmi pozitivní na to, že v knize umírají (nejen) lidé. I velmi nehezky. Na začátku dosti civilní, postupně víc a víc "tajemné". Mysteriózní detektivní příběh o životě myši, lidí a jejich konci.
Ano, King umí perfektně otravné, zlé a zlomyslné postavy. Stejně jako ve čtenáři dokáže jen slovy a popisem vyvolat velmi nehezké pocity. Obojí do tohoto příběhu neodmyslitelně patří. Ve mně se přesto mnohem silněji uhnízdí ony příjemné momenty sdílené dobroty lidství.
Nemám rád, když někdo o něčem říká, že je to nejlepší. Ale kdybych si měl vybrat nejlepší knihu, kterou jsem kdy četl, bude to Zelená míle. Děj netřeba popisovat, známe skvělé filmové zpracování. Tohle je naprostý strop literárního řemesla.
Vedle Misery moje nejoblíbenější Kingovka. Tentokrát jsem zakoupila kompletní vydání - všechny kapitoly v jediném svazku a s krásnou obálkou s ilustrací Emila Křižky. Nemá chybu.
Velmi doporučuji.
Vynikající kniha! Pokud se bojíte číst Mistra hororu, protože znáte pár jeho filmů, po téhle knize směle sáhněte a nebudete litovat. Všeho je tu právě tak akorát - je lidská, lidská, lidská, občas vtipná a velice příjemně lehounce šmrnclá jakousi magií (nebo čím vlastně?). Smekám. A doporučuji.
Zelená míle byla moje první seznámení se Stephenem Kingem a myslím, že jsem si nemohla vybrat lépe. Je to knížka plná emocí všeho druhu. Zasmějete se nad suchým humorem a sarkasmem dozorců. Budete plní vzteku na nespravedlivost světa, ve kterém žijete. A přestože je konec jasně daný budete beznadějně doufat, že se přihodí nějaký zázrak. Zažijete lítost, nenávist, znechucení, ale také naději, víru a porozumění.
Asi nemůžu říct, že mi Míle převrátila život vzhůru nohama, ale s čistým svědomím si dovoluju říci, že ve mně zanechala tolik pocitů a otázek jako už dlouho žádná jiná knížka.
A co se týče filmu, tak ten se velice podobá a rozhodně ho doporučuju, ale víte jak to je. Knížka je knížka.
Damn...Prostě jen damn.
Na Stephena Kinga jsem si netroufala od chvíle, kdy jsem ve čtrnácti četla 'Čtyři roční doby', ale pohled na jeho knihy mi změnil 'Lunapark' a když mi táta doporučoval i Zelenou míli, rozhodla jsem se, že si Kinga zopakuji.
Ze začátku se mi kniha četla těžce - seznamování s dozorci, vězni, přezdívkami, jejich personalitami, přeskakování mezi ději - všechno toho bylo strašně moc a tak se stalo, že jsem knihu na měsíc a půl odložila a v hodině češtiny jsem se k ní z nudy vrátila - a z 80.stránky jsem se už neudržela a děj hltala jedním dechem.
Bylo to opravdu...něco. Nikdy jsem se nad knihou tak neznechutila jako když jsem četla Delacroixovu nepovedenou popravu. Nikdy jsem se u knihy nezasmála tolikrát, jako jsem se zde zasmála nad suchými vtípky dozorčích. A nikdy jsem tak moc nedoufala, že i přes již jasně zadaný konec, kniha dopadne jinak.
Konec knihy byl jednoduše top. Líbilo se mi pojetí smrti - že pro Johna byla vysvobozením a že Paul už se na svou dlouho odkládanou svobodu těší jakbysmet.
Nejlepší kniha je kniha, u které nechcete, aby skončila - a přesně to pro mě udělala Zelená míle.
Kdo viděl film ví, kdo neviděl ať nejdříve přečte a pak se mrkne..Já to měla sice naopak, ale ani tak to nevadilo. Kinga miluju už léta a s každou další přečtenou knihou víc a víc. Zelená míle, je plná emocí a zázraků. Plná nespravedlnosti a lásky se smutkem. Kingovo knihy se spoustě lidem nečtou dobře, díky jeho stylu, ale myslím že toto bude výjimka. Jsem ráda že se režisér filmu Frank Darabont držel knihy tak dobře, že se mi odehrával při čtení před očima, doplněný drobnými událostmi.. Husí kůži jsem měla nejednou. Děkuji Kingovi za takové dílo.
Velmi emotivní knížka.
Cítit tolik smutku, vzteku a nenávisti najednou.. Říká se, že když vás knížka donutí cítit nějakou emoci, splnila svůj účel. Já však upřednostňuju, když to jsou oprávněné emoce ve více kategoriích a má je na svědomí více postav, ne jen to, že mě královsky štve nějaká jedna postava a knížce pak stejně dám dvě hvězdičky, protože byla špatná a ani to, že jsem něco cítila, to skóre nevylepší.
A tady je těch emocí hrozně moc. Zejména lítost, rozhořčení nad nespravedlivostí, odpor, smutek, a něha.
Je to na čistých 5*. A film byl taky super :)
Byla jsem překvapená, že tato kniha byla původně vydávána na pokračování. Četla se celkem dobře. Představovala jsem si popisy podle filmu, poměrně se to shodovalo. Kniha je jako vždy bohatší než film.
Zelená míle a povídka Rita Hayworthová a vykoupení z věznice Shawshank patří k tomu nejlepšímu, co Stephen King napsal.
Takže to vypadá, že poklady se nacházejí v kriminále.
Na tuhle knihu jsem čekala dlouhých 5 let. V knihovně nikdy nebyla k půjčení a v knihkupectví se po ní slehla zem. No a pak na mě vypadla... hledala jsem tenkrát jinou knihu, ale doufám, že tu tak dlouho hledat nebudu... to čekání, ale za to stálo, protože kdybych si asi tuto knihu přečetla na SŠ moc bych si z ní nevzala, zatímco dnes mohu říci, že mi dala dost... příběh jsem znala, šla jsem do čtení s tím, že konec znám, ale i přesto mi bylo smutno a i přesto mi to dal nový pohled na svět. Stephen King nikdy nepatřil mezi mé nejoblíbenější spisovatele, ale tahle jeho kniha se ode dneška řadí mezí mých TOP5.
Jsem asi jedna z mála, kterou kniha nějak zvlášť neuchvátila a připadám si jako exot, že dávám tak nízké hodnocení. Předně, četla se dobře a autor vše líčí tak, že bych mu z fleku uvěřila, že on je opravdu tím hlavním hrdinou. Trochu mi vadí poměrně časté odbíhání od hlavní dějové linie a ne, opravdu se nepořebuji na každé třetí stránce dozvídat, jakou má hlavní hrdina moč. Také panu Cinkalovi je v knize věnováno dle mého názoru příliš mnoho prostoru a jeho zjevení po tolika letech v domově důchodců ani raději nebudu komentovat. Už vůbec mi nesedí celá partička bachařů, kteří jsou (až na jednoho) líčeni jako hodní a spravedliví strejdové, ve třicátých letech minulého století ve věznici mnohonásobných vrahů....těžko. Ještě méně uvěřitelné je, že jsou naprosto zdrceni nevydařenou popravou vězně, který sám upálil šest lidí a tolik jim leží na srdi odplata za jeho utrpení. Johnovi nadpřirozené léčitelské schopnosti tomu nasazují korunu a příběh se tak pro mě stává spíš takovým "americkým cajdákem". Problematika trestu smrti a justičních omylů je určitě téma, které má mít v literatuře prostor a je dobře, že se mu pan King věnuje. Věřím, že se mu podařilo donutit spoustu skalních zastánců trestu smrti k zamyšlení a za to mu patří dík.
vraždy zfilmováno americká literatura vězení, věznice USA (Spojené státy americké) černoši trest smrti popravy nadpřirozené schopnosti Stephen King, 1947-
1994 | Řbitov zviřátek |
1993 | Osvícení |
2010 | Pod kupolí |
2001 | Zelená míle |
2008 | Svědectví |
Moje první setkání s autorem a ze všech knih, které jsem od něj od té doby přečetl, zatím to nejlepší. King mě v tomto případě vtáhl do děje velmi uvěřitelnými postavami a melancholickým příběhem. Nejvíce se mi líbí kontrast dobra a zla, který King ukazuje na postavách a jejich činech a v průběhu čtení se mění. Zážitek ze čtení mi nezkazilo ani to, že jsem o ději věděl a od začátku tedy znal konec. Protože jsem po této knize začal vyhledávat více knih od autora, určitě doporučuju čtenářům, kteří s Kingem taky začínají.