Země

Země
https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/500787/mid_zeme-FaX-500787.jpg 5 307 307

Lea o všechno přišla. Několikrát. Válka jí vzala rodinu, komunisti dceru, škodolibost osudu partnera. Naštěstí ale dostala do vínku nevšední dar – téměř nadpřirozenou fyzickou sílu. Znovu a znovu ji ve svém těle nalézá, aby přemohla strach, aby našla dceru Mirabelku, aby si udržela lásku. Bude jí ale její dar na to všechno stačit? Země je strhující sága, která na pozadí nesnesitelných dějin druhé poloviny dvacátého století vypráví o dvou generacích mimořádných žen a jednom neobyčejném talentu.... celý text

lucie9434
17.11.2024 5 z 5

Naprosto fascinující kniha, kterou jsem i přes to, že nebylo moc volného času, jsem přečetla za méně než týden, protože jsem prostě potřebovala vědět, jak to se všemi hrdiny dopadne..
Tahle kniha by se měla stát povinnou četbou ve škole, aby všechny děti věděly, co se tady dělo a jak moc šílené to bylo a jen neříkaly, že dřív určitě bylo líp :-(

Lenka276
23.09.2024 5 z 5

Za mě další TOP kniha. Neuvěřitelné, co komunisté dokázali, to zkrátka člověk nechápe. Sebrat matce několikrát dítě, uranové doly, z člověka se stane troska. Skvěle napsáno!

pobresita
24.08.2024 5 z 5

Kniha by se měla jmenovat Ze mě. Neuvěřitelně čtivá, surová a teskná kniha.

Rihatama
04.08.2024 5 z 5

"Kde je máma? Není. Zapomeň."

Dlouhou pauzu jsem si chtěla dát od válečné tematiky. A opět jsem po jedné sáhla. Jako by se dva magnety přitahovaly proti mé vůli. Epstein přenesl do příběhu sílu lidského člověka, sílu vůle, sílu touhy. Proto je Země silným příběhem, byť ne výjimečným. Výjimečná je nicméně hlavní ženská postava Lei, kterou autor obdařil výjimečnou silou fyzickou i duševní. To na jejím příběhu stojí celý román, s ní se zrodí a s ní i umírá. Novodobé dějiny Československa jsou pro mnohé naplněné bolestí, traumaty, ztrátami svých bližních, důstojnosti, smyslu života. Život kdysi normální české rodiny (a statisíců dalších) se zásluhou zločinných dějinných aktérů rozpadl a rozkročil napříč kontinenty, protože "nežít nedávalo žádný smysl". Dílo plné emocí, smutku a nekonečných nadějí... Vynikající! Kdybych tento generační příběh psala já, přece jenom bych si odpustila ony matoucí, systematické přesuny v čase, nadto v příbězích různých postav. Kdyby si to scénárista a spisovatel býval odpustil, věřím, že by mě zaujal stejně silně.

"Kdo nežije v myšlenkách jiných, je mrtvý."

mamamia144
25.06.2024 5 z 5

Drsné, smutné, ale výborné čtení.

iceVS
31.05.2024 4 z 5

Výborný, ale na mě je tam toho násilí až příliš.

Jana283
16.05.2024 5 z 5

Hodně drsná Země. Úžasná nezlomná Lea. Strhující osudy. Dokázala jsem se vcítit do každé postavy a prožívat její nesnadný život. Řadím ke knihám mého srdce. Ještě dlouho o ní budu přemýšlet...

mcabr
14.04.2024 5 z 5

Za mě pěkný příběh, spád, dobře se to četlo. Bylo to smutné, ale tak to tehdy bylo, bohužel.

sikope
05.04.2024 4 z 5

Zajímavý, smutný příběh, ale myslím, že časté skoky v čase a osobách tomuto příběhu spíše uškodily.

Marek82
16.03.2024 4 z 5

Hana, Vyhnanie Gerty Schnirch, Listopád alebo Žítkovské bohyně...kniha je mixom tém a osudov z týchto kníh. Časové skoky ju ozvláštňujú a čitateľa dostatočne mätú, aby sa nezačal pýtať na motivácie postáv, ich lepšie vykreslenie, prípadne nelogické kroky v deji. Ak si človek poukladá dej lineárne, ostane pôsobivý, ale ničím odlišný príbeh človeka, ktorý si vytrpel všetko zlé, čo ponúkal vojnový Protektorát a povojnové totalitné Československo. Pre mnohých môže byť knižka objavná alebo dojemná, no ak máte už prečítané napríklad z kníh, ktoré spomínam, tak sa zas tak veľa nedozviete. Tým nijako nechcem zľahčovať mizériu rokov 1939-1989, práve naopak, táto kniha by mala byť varovaním pre všetkých, ktorí si myslia, že sa im teraz žije zle, prípadne, že v Rusku sa žije lepšie. Je to samozrejme klamstvo a práve takéto knihy by mohli niekomu otvoriť oči, no väčšinou ich nebudú čítať tí, ktorí to najviac potrebujú.

Hana62
11.03.2024 5 z 5

Nádherná kniha. Silná, emotivní, bez zbytečného patosu, chytne za srdce. Jsem moc ráda, že se mi dostala do rukou. Nesmíme zapomínat na hrůzné dějiny naší země. Pamětníci odcházejí, ale jejich příběhy nám dávají možnost nahlédnout do jejich těžkých životních peripetií. Vřele doporučuji.

Pisquosus
11.02.2024 5 z 5

Pro mě hrozně smutná a emotivní knížka.

Knihu jsem napoprvé odložila, protože mi z počátku vadilo střídání postav a let.

Podruhé jsem se začetla a nemohla se odtrhnout. Nejednou jsem měla slzičky.

Za mě krásných 5*

MKrat
01.02.2024

nedočteno..

Tída
30.01.2024 4 z 5

Zajímavé střídání postav a jednotlivých období, chvíli mi trvalo, než jsem si na to zvykla a pokaždé jsem si musela připomínat, abych se podívala, v jakém roce se děj odehrává. Tak časté střídání mi trochu rušilo komfort čtení. Jinak příběh shrnující prakticky druhou polovinu 20. století byl zajímavý a postavy dobře napsané.

Arwen777
02.01.2024 4 z 5

Kniha, která zaznamenává události po 2. světové válce prakticky až po pád totalitního režimu. Na historii 2 generací jedné rodiny se věnuje důležitým událostem 2. poloviny 20. století, hlavně však hrůze totalitního režimu, perzekuci, pronásledování, nesmyslnosti a nespravedlivosti fungování aparátu a jeho dopadu na nepohodlné. Velmi silný příběh žen, jejich síly, strádání, ztrát, touze po obyčejném rodinném životě. Je to jedna z knih, na které nezapomenete a souhlasím, že by měla být povinnou literaturou jak pro ty, kteří zapomínají, proč je nám teď lépe, tak i pro mladou generaci, aby nebrala vše jako samozřejmé a víc si vážila starších generací, díky kterým žije v blahobytu.
Co mi vadilo, byla až přílišná roztříštěnost a časté časové skoky, špatně se mi orientovalo. Možná je to proto, že jsem knihu poslouchala jako audio. Nicméně knihu rozhodně doporučuji.

denib
21.12.2023 5 z 5

Ačkoli je to už mockrát vyprávěné téma, příběh má pro mě originalitu jak v samotných postavách, tak v jejich osudech. Možná bylo trochu náročnější, jak rychle se střídaly doba a osoba, o které se píše. Vyprávění je opravdu hodně rozsekané na kousky. Ale bylo to tak dobré čtení, že mi to vůbec nevadilo. A konec také výborný. Rozhodně si toho od autora přečtu víc.

prochajda
19.12.2023 4 z 5

Velmi smutné čtení o neskutečně silné dívce, ženě se kterou se život vůbec nemazlil. Takových zničených životů za války i po válce. Trochu mi vadilo neustálé střídání času a osob, ale zvykla jsem si. Doporučuji jako povinnou četbu.

marketa1860
08.12.2023 5 z 5

Po dlouhé době dávám plný počet hvězd. Nádherná kniha, která ve mně dlouho zůstane. Dostala jsem se k ní náhodou a jsem za to moc ráda!
Příběh Ley, která se neskutečně statečně pere s životem. Od raného dětství musela být silná a možná právě proto má neobyčejnou vlastnost - fyzickou sílu, která ji nejednou pomůže přežít. Její dospívání, setkání s krutostí války, pár let u milovaných pěstounů, převýchova v poválečném období, nekonečné perzekuce komunistického režimu, odloučení od dcerky..., všechno společně spěje k nevyhnutelnému konci.
Marek Epstein je vynikající spisovatel, který používá překrásný jazyk. Tématem silná, stylem písma něžná Země se dostává do žebříčku mých nejoblíbenějších knih:-)

Jiparis
04.12.2023 5 z 5

Silný příběh o tom, co vše člověk může přežít. Svědectví o zvěrstvech, na které bychom chtěli zapomenout. Naděje, která dává sílu.

J&B
25.11.2023 5 z 5

Tato kniha ve vás zůstane opravdu dlouho,strhující,neuvěřitelný příběh jedné rodiny.Mohu jen doporučit.