Žena v kleci
Jussi Adler-Olsen
Případy oddělení Q série
1. díl >
První případ detektiva Carla Mørcka a jeho asistenta Asada od dánského spisovatele Jussiho Adler-Olsena vychází v interpretaci Igora Bareše. Z pultů knihkupectví se dostal také do našich kin a teď i do uší posluchačů. „Na rozdíl od jiných kolegů severské vlny nechybí u Olsena potřebná dávka nadhledu a humoru. Výborně funguje v audioknize, kde si sarkasmy Igor Bareš patřičně vychutnal, ale hlavně odlehčuje jinak hodně temný příběh.“ Oddělení Q dánského spisovatele Jussiho Adler-Olsena by se mohlo stát kultovní záležitostí. Ústy Igora Bareše se představí v kolektivu neoblíbený a neustále zamračený komisař Carl Mørck, který je po neúspěšném zásahu „povýšen“ do čela na nově vzniklém oddělení pro řešení odložených případů. Jeho pozornost se vrací k pět let staré složce týkající se zmizení političky Merete Lynggaardové. Díky stylistickému členění knihy – a nyní i audioknihy – v níž se střídá pohled Carla s perspektivou Merete má posluchač před policisty náskok, neboť ví, že oběť byla unesena a je dosud vězněna na neznámém místě. Jenže kým a proč?... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2013 , OneHotBookOriginální název:
Kvinden i buret, 2007
Interpreti: Igor Bareš
Tahle knížka byla vážně super, už se těším na další od tohoto autora, opravdu strhující
Čtenářská výzva zavelela na zteč dánského autora a jelikož jsem neměla náladu na pochmurnou atmosféru pohádek H.Ch. Andersena, rozhodla jsem se nechat zdeptat jedním ze zástupců severské krimi. A nebyla to vůbec špatná volba, dokonce ani tak deprimující, jak jsem očekávala.
Lehce asociální a (před zakousnutím do případu) vyloženě flákačský přístup komisaře Mørcka ve spojení s jeho svéráznou pomocnou silou v novém policejním oddělení Q jsou zárukou nejedné úsměvné situace. Vyšetřování zločinu, nevyřešeného zmizení atraktivní političky, postupuje hezky krok za krokem, s logickou posloupností, žádné velké tahání králíků z klobouku za pomoci supermoderních technologií či paranormální intuice se nekoná. Motiv i pachatele jsem sice odhalila v okamžiku, kdy oběť naznačila jejich množství a pohlaví (tedy brzy), ale to bude do určité míry dáno mou (svého druhu) soukromou noční můrou, z jaké veškeré zlo vyhřezlo. Předvídatelnost byla kompenzována jedním originálním, hrůzným prvkem.
Několik věcí mi na téhle jinak dobré detektivce zapáchalo: nevěřím v uchování příčetnosti za daných podmínek. Dánští poldové jsou na můj vkus moc velcí pacifisté, zločinci mají se svým arzenálem a ochotou k jeho použití jaksi navrch. Závěr mě neuspokojil, i výše zmíněný pohádkář uměl být drsnější. Příliš mnoho nedořešených záležitostí (já vím, bude do čeho vrtat v příštích dílech). Jakkoliv to zřejmě patří k dánskému koloritu, zmínky o tamních stranách a politice mě otravovaly.
Mimochodem, docela (trpce) mě pobavila dedukce policistů, že poslankyně nemohla být unesena z finančních důvodů. Představte si, jak pustý by byl u nás v Kocourkově parlament a senát, kdyby si tam u korýtek nemohli pořádně chrochtat a nahrabat (zkrátka kdyby politici byli jen nevalně placenými služebníky občanů). 75-80%
Knihu jsem četla jedním dechem, i když jsem viděla film, který byl také dobrý. Super čtení.
PS: Do výzvy jsem si knihu odkládala na dobu, kdy nebudu úplně v pohodě, nebudu vědět kudy - kam. Do takové situace se dostane každý z nás. Nakonec marodím, takže se cítím jako žena v kleci.
Slušná, v některých partiích i docela drsná detektivka, jejíž kvalitu sráží poněkud přehnaný závěr, ale za přečtení to stojí a hodnocení čtenářů tomu odpovídá. Za mě výrazně lepší než "dobře", tedy čtyři poctivé hvězdy.
Promyšlený děj a postupné dávkování informací mě přitáhlo ke čtení od prvního okamžiku. Krvavých detailů nebylo třeba, přesto jsem si živě představoval popsané vyhrocující se okamžiky. Jeden z thrillerů, který mě zaujal od první do poslední stránky.
Po dlouhé době, kdy jsem četla tak skvěle napsanou knihu. S napětím až dokonce, těším se na další díl.
Asi už jsem té severské krimi přečetl moc a přijde mi to vždy hodně předvídatelné. Nemyslím jen pachatele, ale celkovou zápletku, strukturu příběhu, chování postav. Není to vyloženě špatné, ale pro mě kniha nijak výrazně nevybočuje z průměru žánru. Jako odpočinkovka ale dobrý.
Solidní severská detektivka. Četla se dobře.
Mezi knihy, na které nezapomenu, se ale asi nezařadí. Tři a půl hvězdičky.
k olsen jsem se dostala přes Výzvu, myslím, že dostal novou fanynku fakt hustý, a dobrý a skvěle se to četlo..., pak už bylo jasné i kdo to je, ale ten nápad. hustýýýý
Přestože byl Adler-Olsen už dlouho na mém hodně širokém seznamu autorů, které někdy vyzkouším, nebýt Čtenářské výzvy, ještě hodně dlouho by tam trčel. Což by byla celkem škoda.
Kniha je čtivá, o tom žádná. Chybělo mi tam víc napětí, ale to možná bude tím, že mi bylo hned jasné, kdo za zmizením Merete stojí, takže už jsem jenom čekala, kdy to docvakne i Carlovi. Mimochodem, ten mi vůbec nebyl sympatický, doma bych ho nechtěla. Mnohem víc mě zajímá Asad, strčil by celé kriminální oddělení do kapsy. Doufám, že někde v dalších dílech bude víc poodhalena jeho minulost.
Konec taky úplně nebyl podle mého gusta. Nejdřív nastíněné snad ty nejhorší možné scénáře a pak najednou málem zázrak. Když už chtěl autor zázračný happy end, mohl ho zaměřit na jinou osobu.
Bože, to byla jízda!!! Miluji detektivky, ale dánskou jsem ještě nečetla. Opět jsem díky výzvě našla spisovatele a jeho sérii, kterou musím určitě přečíst.
Kniha mě chytla hned od začátku. Dějové linky se perfektně proplétaly a doplňovány. Sice jsem pachatele odhalila celkem brzo, ale to vůbec neubralo na napětí. Doporučuji, toto si prostě musíte přečíst.
ČV 20: Kniha od dánského autora.
V rámci čtenářské výzvy 2020 jsem se rozhodl přečíst si nějakou severskou detektivku(i když jsem tomuto žánru dosud neholdoval) a díky Olsenovi se mi vrátila láska ke čtení.
Naprosto strhující thriller od začátku až do konce. A vůbec nevadilo, že jsem únosce odhadl již celkem brzy.
Úvodní knihy vícedílných sérií bývají o něco slabší, alespoň z mé zkušenosti, ale to v tomto případě vůbec, ale vůbec neplatí. Laťka hned od začátku pěkně vysoko. Příběh docela nechutný, ale věřím, že ne nereálný. A ono vyšetřovatelské duo je zvoleno a charakterově popsáno dokonale.
Přiznám se, že nebýt čtenářské výzvy tak bych si tuto knihu nikdy nepřečetl. Děj mne velmi pohltil. Následně jsem se pustil do další případů oddělení Q :)
První knihou z knižní série Případy oddělení Q nasadil spisovatel laťku skutečně velmi vysoko.
Můžeme vidět, že si spisovatel opravdu pohrál s detaily. Ne nadarmo se říká, že všechno je o detailech. Tady to rozhodně platí. Jsou to totiž právě detaily, které z knížky dělají něco mimořádného.
A jsou to právě ty detaily, které můžou zpočátku na prvních stránkách způsobit, že si budete myslet, že se děj krapet vleče. Ale kdepak - jakmile se to rozjede, tak je to jedna velká jízda.
Spisovatel si velmi pohrává s vaší fantazií, protože barvitě popisuje jak děj samotný, tak i hrdiny. V knize se šikovně prolínají dvě dějové linie z nichž první poukazuje na příběh Merete, mladé političky, která žije se svým postiženým bratrem a která se stane obětí únosu. Druhá dějová linie zase popisuje příběh komisaře Carla, který získává na starost nově vzniklé oddělení Q, které se má zabývat staršími a nevyřešenými případy. A tak se Carl začne zabývat zmizením Merete.
Musím uznat, že přestože má kniha tyto dvě dějové linky, vše je v knize jasné a vy se v jejím příběhu nikdy neztratíte. Vše do sebe zapadá a vy se můžete pídit spolu s detektivem za pachatelem.
Pokud máte chuť na fajn detektivku, pak neváhejte sáhnout právě po této knize. :)
Baví mě komisař Carl a jeho svérázný pomocník, arabský přistěhovalec Asad.
Opět velice čtivé.
Taky jsem na autora narazila díky čtenářské výzvě a jsem za to moc ráda. Sice jsem pachatele odhadla hodně brzy, ale to vůbec nevadilo. Kniha se čte dobře, postava komisaře je sympatická, proto se hned vrhám na další díl :-D
zfilmováno Dánsko dánská literatura tajemství severské krimi politici krimi zmizení lidí dánské detektivky v kleciAutorovy další knížky
2012 | Vzkaz v láhvi |
2012 | Žena v kleci |
2013 | Složka 64 |
2012 | Zabijáci |
2015 | Nesmírný |
První díl série oddělení Q. Naprosto skvělé dánské krimi. Styl psaní mi trochu připomínal mého oblíbence Chrise Cartera. Rozhodně mohu doporučit.