Žena v kleci

Žena v kleci
https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/550368/bmid_zena-v-kleci.jpg 4 3688 3688

Případy oddělení Q série

1. díl >

První případ detektiva Carla Mørcka a jeho asistenta Asada od dánského spisovatele Jussiho Adler-Olsena vychází v interpretaci Igora Bareše. Z pultů knihkupectví se dostal také do našich kin a teď i do uší posluchačů. „Na rozdíl od jiných kolegů severské vlny nechybí u Olsena potřebná dávka nadhledu a humoru. Výborně funguje v audioknize, kde si sarkasmy Igor Bareš patřičně vychutnal, ale hlavně odlehčuje jinak hodně temný příběh.“ Oddělení Q dánského spisovatele Jussiho Adler-Olsena by se mohlo stát kultovní záležitostí. Ústy Igora Bareše se představí v kolektivu neoblíbený a neustále zamračený komisař Carl Mørck, který je po neúspěšném zásahu „povýšen“ do čela na nově vzniklém oddělení pro řešení odložených případů. Jeho pozornost se vrací k pět let staré složce týkající se zmizení političky Merete Lynggaardové. Díky stylistickému členění knihy – a nyní i audioknihy – v níž se střídá pohled Carla s perspektivou Merete má posluchač před policisty náskok, neboť ví, že oběť byla unesena a je dosud vězněna na neznámém místě. Jenže kým a proč?... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: audiokniha , OneHotBook

Kvinden i buret, 2007

Interpreti: Igor Bareš

Nickky
13.10.2019 5 z 5

K severským detektivkám jsem se dostala díky Joovi Nesbømu a postavě svérázného, ale zato své práci a přátelům oddaného, detektiva Harryho Holea. Dánský spisovatel Jussi Adler-Olsen byl další trefa do černého. Příběh vedený prostřednictvím dvou dějových linií udržuje čtenáře v napětí a ten se zatajeným dechem čeká, jak to celé nakonec dopadne.
V první dějové linii sledujeme osobní tragédii političky Merete Lynggaardové, která byla před pěti lety unesena a její život se od té doby odehrává mezi čtyřmi stěnami malé místnosti, kde na ni postupně dopadá tíha myšlenek a bolestné vzpomínky na milovaného bratra. Během let musí čelit nelítostnému zacházení ze strany svých věznitelů a autor takto nastiňuje, kam až může zajít touha po pomstě.
Druhá dějové linie přináší pohled na nesourodou dvojici vyšetřovatele Carla a jeho pomocníka Asada, která se začne případem Merede zabývat. Interakce mezi těmito dvěma postavami s sebou přináší hrstku humoru odlehčujícího jinak napínavé a tíživé scény.
Pár posledních emotivních řádků v závěru knihy je důvodem, proč ji hodnotím nejvyšším možným hodnocením. V tom konci je totiž řečeno úplně vše.

Pája699
03.10.2019 4 z 5

Myslím si, že jsem našla nového spisovatele, který stojí za to :-) Vyšetřovatel Carl a jeho asistent Asad jsou prostě boží. Rozjela jsem sérii oddělení Q a už se moc těším na pokračování..všechny zbylé knihy zamluveny v knihovny. Pohodlně se usazuju a jde se číst :-)

Irika
02.10.2019 5 z 5

Moje první audiokniha a hned výborný zážitek. Určitě se kouknu po dalších dílech série, dvojice hlavních dost neobvyklých hrdinů zaujala.

ber-tram
02.09.2019 4 z 5

Čte se až spektakulárně, jako by běžel film. A brzo utekl. To mi vyhovuje. Vždyť chci tak málo! Napětí, vývoj, věrnou mezilidskost, slzu humoru.
Proč se pak rozpakuji dát plný počet, kdežto zatuchliny a lá Pokání nebo Ministerstvo strachu milosrdně amnestuji dvěma hvězdami?! 35/19

dagmar2713
27.08.2019 5 z 5

První kniha od tohoto autora a hned mě chytla. Od té doby už čtu pátou z této série. Napínavá, mrazivá... Vůbec se vám ji nechce odložit z rukou.

dagmar2713
26.08.2019 5 z 5

Napínavá, mrazivá kniha. Přečteno během tří dnů. Adlera Olsena jsem neznala, ale už hltám jeho pátou knihu.

m.valova
25.08.2019 4 z 5

Tak mám dalšího inspektora,kterého budu bedlivě sledovat...příběh byl zajímavý a místy jsem si radši ani nepředstavovala co musela oběť únosu vytrpět a je s podivem,že se z toho nezbláznila a vydržela.Menší počet hvěz je spíše z důvodu toho,že se mi místy zdál příběh zdlouhavý a bylo v něm na můj vkus moc jmen a postav,ale to je spíše detail a můj problém..těším se další díl.

Kuffenbach
21.08.2019 3 z 5

Tak asi takto - kdo je pachatel mi bylo jasné příliš brzy, moje chyba ;-). Znáte ten pocit, když čtěte knížku, a říkáte si - paráda, škoda že už ten pocit 'poprvé' nezažiju... No, tak ten se nedostavil. Spíš to bylo čekání na konec. Škoda.

vera4669
17.08.2019 5 z 5

Tak mám nového oblíbeného autora a komisaře, tohle se mi hodně líbilo, správná dávka napětí, zajímavý odložený případ

Art82
15.08.2019 4 z 5

Dobrá detektivka doufám že se to v dalších dílech bude vyvíjet dál tímto směrem a úroveň neupadne.

Zboznujuknihy
04.08.2019 5 z 5

Správný thriller s dojemným koncem. Přečteno během dvou dnů s nepřetržitým mrazením v zádech

gigi77
03.08.2019 5 z 5

Tak tohle mi sedlo. Děj pěkně plynul, napětí se přiměřeně hromadilo a za finále jsem dojatě vděčná. Kniha mě doslova dostala. Určitě se pustím i do dalších dílů, tentokrát si budu zapisovat jména, abych se nemusela vracet :-) bylo jich tam poměrně dost. Přemýšlím, že se podívám i na film, ale obavám se konfrontace s vlastní představivostí.

Bolomsson
02.08.2019 4 z 5

I když jsem v minulosti viděl zfilmovanou verzi této knihy, tak mi v paměti příliš neutkvěla, jen útržkovitě, a tak jsem se do knižní verze mohl pustit bez neustálého srovnávání a přesné znalosti děje.
Otestovat tuto kriminální séri byl dobrý nápad a rozhodně se čas od času pustím i do dalších dílů této série z oddělení Q. Rozjezd byl trochu pomalejší, ale s tím se dalo počítat, protože jsme na samém počátku vzniku Q-éčka, a tak jsem byl shovívavý a byl jsem náležitě odměněn, kdy druhá půlka knihy měla naopak tempo vražedné a příběh byl originální. Nejsem dychtivým čtenářem krimi a detektivek, ale tahle mě bavila a rozhodně zkusím v sérii pokračovat, stejně jako po dočtení jednotlivých dílů povinně zapnu i zbývající zfilmované verze, ať je s čím porovnávat;-).

mol378
26.07.2019 5 z 5

Dobrá drsná série.

Pagin7
21.07.2019 5 z 5

Asi každý z nás choval někdy nějakého domácího mazlíčka. Já si bez nich dnes vůbec nedovedu představit život. Ovšem v této knize si to nezodpovědný chovatel trochu popletl. To se nedělá, takhle se s mazlíčky opravdu nezachází ! Není divu, že by mu to mohlo pořád procházet bez povšimnutí. Jednou musí spadnout klec !

VílaElvíra
20.07.2019 4 z 5

Začátek byl pro mě takový zdlouhavý, v postavách jsem se chvílemi ztrácela, ale pak mě kniha vtáhla do děje a konec, ten už jsem četla jedním dechem.

axspevak
16.07.2019 4 z 5

Nevim,jak se to stalo,ale tenhle 1.dil ctu jako posledni ze vsech ze serie. Bylo to takovy jemnoucky oproti tem dalsim dilum,ktere napsal.
A to mi vyhovuje,ze v dalsich dilech pritvrzuje :) Jeho knizky me proste bavi,asi i kvuli Carlovi a jeho forkum.

tereza.c
03.07.2019 5 z 5

Pro mě jedna z nejlepších knih, které jsem četla. Za mě výborně vystavěná detektivka, thriller. Styl, kterým Olsen píše mě dostal na první dobrou. "Severské" detektivky mi k srdci nikdy nepřirostly, ale tenhle autor...prostě umí. Styl psaní a příběhu, který Vás nutí číst dál a dál a víc a víc. Tato kniha mě uměla vtáhnout do děje jako žádná jiná.

nicolettkaa
24.06.2019 5 z 5

Přestože jsem viděla první film, knihu jsem si skvěle užila. Carl je tak skvěle otravná postava, že mu nejde nefandit, Asad se mi líbil v knize snad i víc než ve filmu :D Těším se na další díly.

Nickyheat
08.06.2019 4 z 5

Nevím,zda je lepší kniha nebo film, obojí je ale skvělé a děsivé