Žena v kleci
Jussi Adler-Olsen
Případy oddělení Q série
1. díl >
První případ detektiva Carla Mørcka a jeho asistenta Asada od dánského spisovatele Jussiho Adler-Olsena vychází v interpretaci Igora Bareše. Z pultů knihkupectví se dostal také do našich kin a teď i do uší posluchačů. „Na rozdíl od jiných kolegů severské vlny nechybí u Olsena potřebná dávka nadhledu a humoru. Výborně funguje v audioknize, kde si sarkasmy Igor Bareš patřičně vychutnal, ale hlavně odlehčuje jinak hodně temný příběh.“ Oddělení Q dánského spisovatele Jussiho Adler-Olsena by se mohlo stát kultovní záležitostí. Ústy Igora Bareše se představí v kolektivu neoblíbený a neustále zamračený komisař Carl Mørck, který je po neúspěšném zásahu „povýšen“ do čela na nově vzniklém oddělení pro řešení odložených případů. Jeho pozornost se vrací k pět let staré složce týkající se zmizení političky Merete Lynggaardové. Díky stylistickému členění knihy – a nyní i audioknihy – v níž se střídá pohled Carla s perspektivou Merete má posluchač před policisty náskok, neboť ví, že oběť byla unesena a je dosud vězněna na neznámém místě. Jenže kým a proč?... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2013 , OneHotBookOriginální název:
Kvinden i buret, 2007
Interpreti: Igor Bareš
Moje první přečtená kniha od Olsena a určitě dám ještě i další. Ta dvojice detektivů se mně moc líbí. Jeden zkrachovalec, netečný, bez kamarádů a druhý přistěhovalec, který se fakt snaží. Příběh jde pěkně napínavě kupředu a text je psán stylem, který mně nutil číst dál a dál. V
Tak nevím, prostě už mi to připadá trochu pořád dokola. K Olsenovi je to možná ode mě nespravedlivé, protože tohle je první knížka, která se ke mně od něj dostala.
Ale mám z toho pocit, že se mě autor snaží opít rohlíkem. Něco jako "nacpu tam všechno, co by mohlo na čtenáře zafungovat, a on se na něco chytí... ". Všechno mi připadá psáno hlavně na efekt, jako podle příručky Jak napsat bestseller, řekla bych. Ještě tam chyběla špetka sexu.
Pro mě příliš mnoho návnady, a nakonec se mi žádná nelíbila natolik, abych se do ní zakousla a chytila se na udičku.
Když už se mi začalo zdát, že mám dost příběhů od Johøhø Nesbøhø, nebyla asi další severská krimi dobrý nápad.
Ženu v kleci jsem poslouchala jako audioknihu v autě. A musím říct, že to poslouchání je pro mě mnohem těžší, než čtení. Možná i proto jsem se v ději občas ztrácela. Bylo tam docela dost postav, postupně se to zamotávalo a já v tom místy trochu tápala.
Každopádně bylo to napínavé, místy nervydrásající. Ten závěr byl superakční a bavil.
Byla to moje první knížka od Olsena a neříkám, že teď budu další jeho díla hltat, ale musím říct, že to bylo fajn.
Trochu rozvláčnější začátek. Zajímavé téma, zatím mě více baví Asad než Carl. Uvidíme další díly.
Trochu hůře se mi kniha četla, ale příběh je zajímavý a především ke konci napínavý. Dokonce jsem se i pobavila.
Tohle prostě není jedna z "dalších" vyplivnutých detektivek. Autor rozhodně umí psát, postavy mají výborně propracovaný charakter a ačkoliv jsem od půlky knihy věděla kdo za únosem stojí, hltala jsem dál každé slovo.
Napínavá detektivka, určitě patří k těm, co jsem četla jedním dechem a nemohla se dočkat, až budu moct číst dál. Teď se chystám na další díly a myslím, že tuto celou sérii dočtu jedním dechem.
Kniha pojednává o prvním případu nově vzniklého oddělení Q, které se zabývá dlouhodobě nevyřešenými případy. Toto oddělení má pouze 2 členy, vcelku sympatického detektiva Carla a jeho “sekretářku” Asada. Mezi severskými detektivy je Carl víceméně normální, nechlastá, nemá deprese, ani netrpí insomnií, ačkoliv ke všemu by měl pádný důvod, jelikož jeho pomocník Asad je občas tak trochu nevyzpytatelný a podivínský. Co se však týče příběhu, oddělení zahájilo vyšetřování případu zmizelé političky Merete, která se vytratila za velmi záhadných okolností. Z vraždy je podezírán její mentálně zaostalý bratr. I když byl vrah a jeho motiv jasný velmi záhy, kniha se četla moc příjemně a autor mě vcelku překvapil, určitě to není poslední kniha oddělení Q, kterou si přečtu.
Poutavý příběh, velmi dobré čtení. Kdo je pachatel jsem tušila asi tak od půlky, ale na rozuzlení jsem se stejně těšila. Dvojka Carl a Asad se mi docela zamlouvají. Určitě jen u této knihy nezůstane.
Zkusím si přečíst ještě další příběh s detektivem Carlem Morckem, zatím jsem mu nepřišel příliš na chuť. Nechci tvrdit, že detektivka neměla zajímavý námět, dramatičnost a spád, ale pro mě je postava vyšetřujícího detektiva vždy velmi důležitá.
Trvalo dlouho, než jsem se k autorovi odhodlala a je to škoda. Kniha je skvělá, čtivá a Carl s Asadem se zařadili mezi mé oblíbence :) brzo poběžím pro další díl!
Tento typ příběhů mě baví. Rozhodně to upoutá hned od prvních stran,ne jako Nesbo, ten mě za srdce nechytil. Duo Carl a Assad je dobře fungující, vtipné a člověk jim fandí. Děj rychle utíká a nepustí. Rozhodně doporučuji přečíst i další knihy od tohoto autora
Potrebuji se prenastavit na movou serii po Kepplerovi. A mozna proto zatim 3*** jsem zvykla na zensky element v deji + vetsi psycho? Tezko rict ale kniha i dej me moc bavil, uz mam doma i druhy dil - Zabijaci. I tady se mi hodne libi zapletky, dobre plynouci dej a zvraty.
Musím přiznat, že Carl mi je sympatický i přes své neduhy. Stejně tak jeho pravá ruka Assad. Sice jsem věděla už od první třetiny, kdo je zločinec a i důvod, jenže to mě spíše motivovalo k dočtení knihy. Těším se na další setkání s touhle dvojkou.
Ústřední dvojici Carlovi a Assadovi to dohromady skvěle klape, jak v dialozích, tak ve vyšetřování, i když Assad není zrovna klasický polda, protože není vůbec polda, ale vlastně jen uklízeč, řidič, nebo příležitostný asistent k ruce. Střípek po střípku se skládá dohromady mozaika tohoto skvělého detektivního příběhu a mám jen velmi malou výtku k odhalení pointy ještě předtím, než na ni přijdou Carl s Assadem, ale vzhledem ke skladbě, jakou je děj nalinkován to asi ani jinak nešlo. Výborná detektivka.
Zhruba od půlky jsem tušila, odkud vítr povane, jen jsem byla zvědavá na úplnou spojitost. Doporučuji, četla se skoro sama.
Super napsaný, v rámci žánru bezva. Plný počet nedávám jen proto, že jsem zhruba ve třetině věděla, kdo je “vrah.”
zfilmováno Dánsko dánská literatura tajemství severské krimi politici krimi zmizení lidí dánské detektivky v kleciAutorovy další knížky
2012 | Vzkaz v láhvi |
2012 | Žena v kleci |
2013 | Složka 64 |
2012 | Zabijáci |
2015 | Nesmírný |
Nevím,zda je lepší kniha nebo film, obojí je ale skvělé a děsivé