Žiarenie
Stephen King
„Vravela, že niečo videla v izbe, kde... sa stalo niečo zlé. V izbe číslo 217. Musíš mi sľúbiť, že do nej nikdy nevojdeš, Danny... vyhýbaj sa jej...“ Hotel Pekná vyhliadka určite patrí medzi najkrajšie horské letoviská na svete, ale nielen preto tu Jack Torrance, dramatik a bývalý alkoholik, prijal miesto správcu v mimosezónnom období. Považuje to najmä za príležitosť na nový začiatok a dúfa, že tu počas zimy napíše svoj nový román. Zúfalo totiž potrebuje uniknúť životnej smole a beznádeji, ktoré ho vytrvalo prenasledujú. Spolu s ním sem prichádza jeho manželka Wendy, aby v majestátnej samote starého hotela so zvláštnou atmosférou, postavenom na starom indiánskom pohrebisku, hľadala možnosť záchrany narušeného manželstva a rodiny. A napokon je tu Danny, päťročný syn s neobyčajným darom – je mimoriadne vnímavý, „žiari“, a má schopnosť predvídať udalosti, ktorým však vo svojom veku nerozumie. V stodesiatich prázdnych hotelových izbách sa totiž niečo deje, niečo, z čoho prechádza mráz po chrbte, skryté zlo, ktoré v hoteli odrezanom od sveta striehne a hrozí...... celý text
Jako mnoho dalších jsem i já nejprve viděl Kubrickův film a až poté četl knihu. Proto se nevyhnu jejich porovnávání. I přes to, jak byl snímek "osekán" si myslím že se po právu jedná o jeden z nejlepších hororů všech dob. Ač je to vskutku nepříliš přesná adaptace, jež je v porovnání s knihou, která velice jasně ukáže pravou tvář Overlooku, dosti mlhavá ve vysvětleních. Člověk tak při filmu dosti přemýšlí, domnívá se, co to či ono znamení mělo vlastně znamenat, zatímco při čtení v knihy se každý zaměří na to, jak by za daných okolností uvažoval on. O uzavřenějším a přívětivějším konci který si po děsivém čtení zasloužíme, ani nemluvě (a i tady byl pro mne velmi děsivý moment: Halorann v garáži a "lákající" palice). S politováním mohu říci, že bych byl podobně snadnou kořistí, jako Jack... Kniha za mne 100%- emotivnější, lepší empatie vůči postavám, pomalejší Jackova proměna v loutku hotelu, Film- 80%, i přes skvělého Nicolsona jsem měl pocit, že jeho Jack je tak trochu šílenec už od začátku. A herečka, hrající Wendy byla jednou z nejděsivějších stránek filmu. :)
Na tuto knihu jsem se dlouho odhodlával a těšil. Ale takovou jízdu jsem nečekal. Od prvních řádků mě atmosféra pohltila, sežvýkala a vyplivla po dočtení posledního slova. Další z kingovek, před kterou nezbývá než smeknout.
Tak nějak moc nevím jak to zhodnotit. Děj je zajímavě vymyšlený, bohužel po několikáté knize zjišťuji, že Kingův styl psaní mi úplně nesedí. V podstatě 80% je příprava a posledních 20% se něco děje. Člověk má pocit, že po tom co překousal přípravu rozvedenou do nejmenších podrobností je konec najednou strašně rychle pryč a tak nějak odfláknutý. Nechci vyloženě kritizovat rozvleklost těch prvních 80%, i tak je to celou dobu zajímavé a občas i trocha napětí, jen ten poměr by mohl být alespoň 50/50.
... nesnášel jsem postavu Jacka, nechuť postupně narůstala a od cca 60% knihy už se mi o něm ani nechtělo číst.... takže asi tak, musel jsem to napsat, hned je mi lépe :-D
(SPOILER)
Osvícení kritici označují , jako nejlepší knihu od Stephena s tím sice úplně nesouhlasím nicméně nebudu popírat, že je to výborná kniha a patří mezi nejlepší, jsem opět nadšená.
Příběh manželů, kteří se se synem , který má mimosmyslové nadání, jak nápaditě nazvala Dickova babička "osvícení" stěhují na zimu do honosného hotelu, kde má otec Jack dělat zimního správce a stráví celou zimu jen oni tři....
Hotel samozřejmě skrývá mnohá tajemství od sebevražd, vražd po mnoha majitelů mezi kterými nechyběli ani muži z podsvětí. Tím si autor připravil skvělou půdu pro příběh, s takovým nápadem by knihu napsal snad každý... teď samozřejmě nadsazuji.
Příběh je děsivý, tajuplný a plný drobností, který knihu dělají celistvou.
V dobrém smyslu mě pobavil titulek na knize "Nečtěte o samotě a ve tmě" to sice úplně pravda nebyla, ale bylo to vtipné a originální .
Viděla jsem i film Osvícení s Jackem Nicholsonem a film byl skvělý, líbil se mi , bohužel s knihou zas tak společného neměl, změnili hodně podstatných věcí , odebrali plno skvělých drobností a přidali pár zajímavých momentů.
Knihu tedy moc doporučuji.
Byla to moje myslím čtvrtá knížka od Kinga. Tenkrát jsem ho ještě moc neznal, proto mě docela překvapil velmi rozvleklý začátek. Spousta popisů atd. Ale přišlo mi, že to k tomu tak nějak patří. Nemluvě o tom, že u Kinga jsou rozvleklé začátky docela zvykem. Ale příběh super, postavy taky (docel překvapení, že hlavním hrdinou je malý chlapec) a oceňuju taky propracovanou psychologii jednotlivých postav. Film jsem ještě neviděl, ale určitě se na něj chystám.
Tak mam za sebou jiz nekolikatou knihu od mistra kinga. A musim konstatovat ze osviceni pro me neni zadny zazrak. Jedna se o klasickou ducharinu (coz pro lidi, kteri veri na duchy je paradni cteni) ale pro me slaby jak hermankovy cajicek. V knizce je pro me zajimave - otec vs. alkohol,matka vs. manzel a syn ktery spojuje lasku cele rodiny. A k tomu ti duchove kteri pro me nehraly zadnou poucnou roli.
Kniha plně naplňuje slova Stephena Kinga : "Když postavíte na jedné straně realitu a na druhé fantazii, pak je mým úkolem tyto hranice smazat. Chci vám to maximálně ztížit, smazat rozdíly, když už nevíte, jestli jste zde, nebo jinde." !
Za mě je to mnohem lepší než film. I ten je samozřejmě skvělá klasika, ale jsou to podle mě už 2 rozdílný díla. V knize je na rozdíl od filmu mnohem líp vidět jak Jack spadá do šílenství, důvody zakořeněné v minulosti.. A ne jen bum prásk, jsme v hotelu a zblázní se nám taťka.
Taak dočetla jsem a jsem z toho mírně rozpačitá. Posledních 100 stránek jsem si náramně užila, překousala, přežvýkala za jeden den. Prvních 300 jsem louskala týden. Ach jo. Stephenovy rozjezdy jsou pomalejší než já na kole. Ale i tak si kniha zaslouží 4 hvězdičky! Ta atmosféra byla dokonalá. Nemohu říct, že bych se při čtení bála, ale v jednu chvíli jsem měla pocit, že slyším hlasy a představovala si postavu, jak mi vtrhává do pokoje a chce mě umlátit. Takže za mě fajn kniha, která u vás vzbudí jisté pocity, když překonáte dlouhé pasáže minulosti a nic-se-neděje pasáží.
Na drtivé, pochvalné recenze jsem se s chutí vrhla do četby. Nevím, asi jsem zhýčkaná dnešními horory, ale nepochopím, jak se někdo u tohohle mohl bát. Měla jsem nepříjemný pocit u keřových zvířat. Ale co jsem dočetla, cca před půl hodinou. Zavřela jsem knihu, řekla ehmm a uložila na poličku, toť vše. Žádné velké emoce (natož strach) se bohužel nedostavil. Teď se vrhnu na jeho nové dílo TO, tak snad to bude lepší
Kdysi jsem viděla film (měli jsme to školou povinné) a kvůli tomu jsem se prostě nemohla na plno ponořit do jinak skvělého příběhu. Pořád jsem měla před sebou ten šílený xicht Jacka Nicholsona jak se snaží rozmlátit dveře sekerou... Nic proti, Nicholsona mám ráda a pro film to byla rozhodně výborná volba, nicméně kvůli tomu jsem si knížku nevychutnala tak jak bych chtěla. I přesto doporučuji jak knihu tak i film - v tomto pořadí!
Další skvělá kniha od Mistra Hororu, Stephena Kinga. Zde je vidět, že King není jen spisovatel, ale i docela slušný psycholog. On sám je ale i tak trochu psycho. Nic ve zlém, jen v tom dobrém. Po přečtení určitě doporučuji zhlédnout stejnojmenný film.
Zrovna nedávno jsem se vrhla na Kinga, protože jsem od něj zatím četla jen málo děl. Bylo mi doporučeno Osvícení jako stěžejní Kingovo dílo, a tak jsem neváhala. Ale upřímně řečeno mě zase tak neoslnilo (zatím od Kinga pořád vede Nespavost). Mě hlavně u těchto děl štve fakt, že hrdinové mají možnost katastrofu odvrátit a neudělají to - to je jako když hrdina v hororu leze do temných děr a podobně. A ten konec mě docela zklamal, takový hepáč (čili happy end) jsem nečekala.
Ne, ze mě Kingista prostě nebude....neberte to, Kingisté teď osobně, ale.....za mě to byl blábol...nevím jestli je větší psychopat Jack nebo King sám....
vraždy zfilmováno telepatie horory duchové a přízraky jasnovidectví izolace alkoholismus zima hotely
1994 | Řbitov zviřátek |
1993 | Osvícení |
2010 | Pod kupolí |
2001 | Zelená míle |
2016 | To |
Osvícení byl moje první kniha kterou jsem od Kinga četla a opravdu se mi velice libila. Knihu jsem precetla jednim dechcem a rozhodne jsem se u ni nenudila.