Žiarenie přehled

Žiarenie
https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/460379/bmid_osviceni-hey-460379.jpg 5 4340 4340

Osvícení série

1. díl >

„Vravela, že niečo videla v izbe, kde... sa stalo niečo zlé. V izbe číslo 217. Musíš mi sľúbiť, že do nej nikdy nevojdeš, Danny... vyhýbaj sa jej...“ Hotel Pekná vyhliadka určite patrí medzi najkrajšie horské letoviská na svete, ale nielen preto tu Jack Torrance, dramatik a bývalý alkoholik, prijal miesto správcu v mimosezónnom období. Považuje to najmä za príležitosť na nový začiatok a dúfa, že tu počas zimy napíše svoj nový román. Zúfalo totiž potrebuje uniknúť životnej smole a beznádeji, ktoré ho vytrvalo prenasledujú. Spolu s ním sem prichádza jeho manželka Wendy, aby v majestátnej samote starého hotela so zvláštnou atmosférou, postavenom na starom indiánskom pohrebisku, hľadala možnosť záchrany narušeného manželstva a rodiny. A napokon je tu Danny, päťročný syn s neobyčajným darom – je mimoriadne vnímavý, „žiari“, a má schopnosť predvídať udalosti, ktorým však vo svojom veku nerozumie. V stodesiatich prázdnych hotelových izbách sa totiž niečo deje, niečo, z čoho prechádza mráz po chrbte, skryté zlo, ktoré v hoteli odrezanom od sveta striehne a hrozí...... celý text

Literatura světová Horory
Vydáno: ekniha , Ikar (SK)

The Shining, 1977

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Žiarenie. Přihlašte se a napište ho.

Lucciella_L
včera

Klasika, kterou by měl znát každý.

Musím přiznat, že ač asi nebudu fanynkou S. Kinga, tak tohle je opravdu povedená knížka.

Jack dostane práci správce hotelu. Bohužel v zimě a na místě, odkud se jen tak nejde dostat. Spolu s ním se tam přesune i jeho manželka Wendy a syn Danny. To, co zdánlivě vypadá jak pouhá životní změna, vyvolá mnohem víc.

Jack, který bojoval se svou závislostí na alkoholu si myslí, že tohle je skvělá příležitost. Wendy si není jistá, ale podpoří ho. Do chvíle, než si všichni uvědomí, že Danny není zcela v pohodě. Jak by taky byl, když má svoje "vidiny"?

Jenže, on ten problém vlastně není jen Dannyho patálie, ale postupně se do toho vtahuje celé osazenstvo. Co se může stát, když pár lidí uvízne na místě, odkud se nelze dostat?

To, na co si asi nezvyknu, je rozšafnost, s jakou King píše.

Kdo tuhle klasiku ještě nečetl, měl by to napravit a já jdu mrknout na filmovou verzi!

JanaŠamšová
včera 4.5 z 5

"Svět je krutej. Bezcitnej. Ne, že by nás nenáviděl, ale taky nás nemiluje. Na světě se dějou ošklivý věci, který nikdo nedokáže vysvětlit."

UTEČ. RYCHLE. A PAMATUJ SI, ŽE TĚ MÁM STRAŠNĚ RÁD.

Je nutné představovat tento příběh? Či snad autora?
Jen v krátkosti.
Jack Torrance získá místo zimního správce v hotelu Overlook. Práce to není složitá. Až na jednu maličkost. V hotelu straší.

Ne, vážně jsem neviděla nikdy film, knihu jsem četla poprvé, ale znám fotografii běsnícího Jacka Nicholsona (za posledních několik dnů na mě vykukuje velmi často) a řekla bych, že už i Kinga jsem měla tu čest poznat, jeho styl.
Co k tomu říct. Klasika, hlavní hrdina je dítě, které má zvláštní schopnosti (v autorově tvorbě je hodně příběhů o dětech, mimochodem i hodně závorek). Otec, ten je naprosto skvěle vykreslen. Psychologie postav je geniální, tempo vražedně pomalé, ale na to jsem si zvykla, navíc to dodává na ponurosti tohoto uzavřeného místa. A obálka 4. vydání je dokonalá. Za mě teda. A ne, ta červená na ni není prvoplánová.

Skvělé to bylo, měla jsem dlouho dilema, jestli už náhodou kniha nepokořila Řbitov zvířátek, ale ten je asi TOP. I když atmosféra na hotelu Overlook byla hustá tak, že by se dala je krájet.

Arkagas
26.11.2024 5 z 5

Osvícení je kniha, kterou minimálně podle názvu musí znát všichni. Jedna z největších klasik Stephena Kinga, světoznámé filmové zpracování s Jackem Nicholsonem v hlavní roli. Miluju obě verze, i když se od sebe vcelku dost liší. O to zajímavější ale je, jak tenhle příběh vlastně vznikl. Pozadí má totiž ve skutečné události, kdy přijel Stephen King se svou ženou do prázdného hotelu, kde se jim podávala večeře u jediného stolu, který neměl židle nahoře... Zrodila se myšlenka a vznikla kniha, která v nás mnohých probudila lásku k tomuto autorovi. Osvícení je totiž kniha, která Vás nenechá chladnými. Ve filmu opravdu dost věcí chybí a dost věcí je jinak, takže pokud máte rádi ten, rozhodně dejte šanci knize.
Přebal a ilustrace z dílny Murina jsou skvostné a jestli něco vystihuje děs a hrůzu tohoto díla, je to prostě Murin.
Moje hodnocení: 10/10

Šílenství v nás, Mrazivá smrt a další knižní novinky (44. týden)

27.10.2024

Mistr hororu - Stephen King - slaví 70 let!

21.09.2017

Kniha Žiarenie v seznamech