Žítkovské bohyně

Žítkovské bohyně
https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/552467/bmid_zitkovske-bohyne.jpg 4 7280 7280

Fascinující příběh o ženské duši, magii a zasuté části naší historie z pera Kateřiny Tučkové. Vysoko v kopcích Bílých Karpat žily odedávna ženy obdařené výjimečnými schopnostmi. Uměly léčit a pomáhat s kdejakým trápením, uměly poradit v nesnázích a také prý viděly do budoucnosti. Říkalo se jim bohyně a své umění si předávaly z generace na generaci. Dora Idesová patří k posledním z rodu žítkovských bohyní. Jejich umění se však nenaučila, vystudovala etnografii a rozhodla se napsat o nich rozsáhlou vědeckou studii. Na konci devadesátých let objeví v pardubickém archivu ministerstva vnitra operativní svazek StB vedený na vnitřního nepřítele –její tetu, bohyni Surmenu. Dora rozplétá osudy žítkovských žen a s překvapením zjišťuje, že ačkoli se sama bohyní nestala, je i ona nedílnou součástí tajemné tradice…... celý text

Ombre88
14.02.2019 5 z 5

tahle kniha mě a moji přítelkyni doslova "dostala" a to nejen z důvodu mého původu z blízkosti míst kde se kniha odehrává. tento příběh z velké části založen na skutečných událostech a osobách mě nepřestal fascinovat až do posledních stránek. vřele doporučuji!!!!

bosorka78
13.02.2019 5 z 5

Příběh je velmi zajímavý,vlastně takový hon na čarodějnice, což na tom vlastně bylo dosti smutné. A ta rodinám kletba byla nebo nebyla? Celou dobu jsem měla chuť na bylinkové čaje, proběhnout se po těch lukách no a tak tam jedeme na dovolenou :)

marhoul
09.02.2019 5 z 5

Až teď jsem se pustila do, dnes již, legendárních Žítkovských bohyní. Krásná knížka! Doslova strhující! Fantazie mi jela na plné obrátky. Jsem nadšená, co jsou ty naše moravské úžasné "baby" schopny napsat. Bohyně, Hana i Marie a Magdalény patří mezi to nejlepší, co jsem kdy četla. Dmu se pýchou, že máme takové skvělé spisovatelky. Žítkovské bohyně dlouho nedostanu z hlavy, líbila se mi rovina "historická", rovina "detektivní-pátrací" i životní příběh Dory Idesové. Je to kniha, u které jsem nechtěla, aby skončila...

PinkBunny
08.02.2019 4 z 5

Poutavá, dlouhá ekniha (12:30:00) beletristického rázu. Na zajímavosti jí výrazně dodává, že je inspirována skutečnými událostmi a mimo jiné popisuje hrůzy komunistického režimu, gestapáckých praktik i exorcismu.

jakub2199
08.02.2019 5 z 5

Velké překvapení. Po knize jsem sáhl po opakovaném doporučení. Téma působilo zajímavě, ale nebyl jsem si jistý jestli stojí za přečtení, ale nakonec jsem si řekl, že nemám co ztratit a tak jsem se do knihy pustil. A ještě jednou zopakuji - velké překvapení. Kniha je napsána velice čtivě a tak i přes středně dlouhý rozsah se čte jedním dechem. Zajímavé je zpracování s použitím fiktivních (leč údajně dle autorky na reálných založených) úředních dokumentů. Zajímavé jsou dějové přechody, posun mezi vědecko-etnografickým zkoumáním a rozplétáním rodinného tajemství. Obzvláště první polovina je takřka perfektní, třetí čtvrtina mě příliš neoslovila svým odklonem od předchozího formátu a konec, přestože zajímavý a rozhodně uspokojivý, působil tak nějak nedokončeně, jako by některé dějové linky prostě zůstaly viset. Zpracování děje točícího se okolo ryze českého/moravského folklóru je rozhodně v moderní české literatuře (alespoň pro mě) novinkou a musím se přiznat, že příjemnou změnou. Proto i přes některé výtky hodnotím knihu veskrze pozitivně a rozhodně mohu vřele doporučit.

Terkishead
07.02.2019 5 z 5

Za poslední dobu nejlepší kniha, kterou jsem četla. Na první pohled mě odrazovala objemnost díla, ale jak jsem se rychle blížila k posledním stránkám, moc jsem si přála, aby byl stránek minimálně dvojnásobek. Téma je těžké a neradostné, ale nenechá vás nadechnout a noříte se do příběhu, který vás nakonec zcela pohltí.

Houmula
04.02.2019 5 z 5

O tomto tématu jsem do přečtení knihy nevěděla nic. Při slově bohyně se mi automaticky vybavily ty, které jsou součástí řecké mytologie. Autorka příjemně překvapila s tímto tématem.

Teri27
02.02.2019 4 z 5

Hezká, zajímavá knížka

Kuzzie
29.01.2019 5 z 5

Skvělý, úžasný, čtivý, drsný, smutný, tajuplný až mysteriózní příběh zakládající se částečně na doložitelných skutečnostech. Samozřejmě se autorčina fantazie rozjela na plné obrátky, ale jak by řekl Stephen King- poctivě, tak jak to je správně v beletrii. Občas se mi stane,že když se na nějakou knihu hodně těším,že bývám po přečtení trochu zklamaná, ale tady se i moje vysoká očekávání dokonce předčila. A ohromně mě bavila i ta pro jiné nudná " výzkumná " část. Člověk měl pocit,jak když je svědkem odhalení naprosto jedinečného a jako kdyby pochopil něco, čemu je většině zapovězeno porozumět!

ErikaJ
26.01.2019 5 z 5

Moje první přečtená knížka o žítkovských bohyních. Velmi dobře se četla a vzbudila ve mně zájem o toto téma, takže budu hledat další informace o bohyních a zcela jistě si tuto knížku časem zase přečtu.

Calwina
26.01.2019 5 z 5

Jedna z mých nejoblíbenější knih. Neuvěřitelně silný čtenářský zážitek.

MichelleS
20.01.2019 3 z 5

Autorka vytáhla z archivů a jiných zdrojů zajímavé téma a dovede je prodat. Osudy bohyň a jejich čarování jsou fascinující. Ale vadí mi, že není jasné, co je pravda a co si autorka vymyslela. Vadí mi, že nepoužila nářečí aspoň u těch starých vesničanek. A nejvíc mi vadí, že postavy v knize jsou černé, bílé, šedé, ale ani jedna barevná a živá. Stejně jako u Gerty některé otázky naťukne a už se k nim nevrátí, jiné naopak tolikrát z několika stran zopakuje, že nenechá čtenáři prostor pro vlastní myšlenky, (ještě jednou děti, aby i ten nejhloupější žáček pochopil).

kayla8
19.01.2019 5 z 5

jedna z nejlepších knih, jaké jsem vůbec kdy četla!! Skvěle napsaný zajímavý příběh o odkazu bohyní, nemůžu se dočkat, až se na Žítkovou jednou vypravím :)

jajcak
18.01.2019 3 z 5

Zajímavé téma, ale knížka se mi moc dobře nečetla, je taková delší než by bylo třeba.

sarka8222
11.01.2019 4 z 5

Zajímavé téma, dobře se četla

Zdero
11.01.2019 5 z 5

Co k této knize dodat: zajímavé téma ze života, dobře napsané, ale žádná idyla.
Doporučuji i ve formě mluveného slova (T. Bebarová, M. Táborský) - 12,5 hodin úžasného poslechu.

mahdal
11.01.2019 3 z 5

Z této knihy mám velmi smíšené pocity. Před přečtením knihy jsem o bohyních a bohování nevěděl téměř nic, jen to že se vyskytovaly v oblasti Kopanic. Ke knize jsem přistupoval už s mírným skeptickým pohledem, jelikož jsem už četl od autorky předcházející knihu, tj. Vyhnání G.S., ze které jsem měl podobné rozpaky jako právě ze Žítkovských bohyní. Téma knihy Žítkové bohyně je nesmírně zajímavé, fenomén žítkovských bohyň podává autorka poutavým stylem. Kniha je doplněna o naskenované, popř. přepsané dobové dokumenty týkající se bohyní, především jsou to zápisy z archivů, které vedli komunisté, popř. nacisté. Celý tento fenomén na mě velmi zapůsobil, ale ne podáním autorky, ale tématem samotným. Z doslechu známých vím, že pokud se i dnes vydáte do této oblasti, popř. navštívíte obydlí bohyň, věřte nebo ne, máte z toho místa zvláštní pocit. Možná je to přírodou, možná je to způsobené zmedializováním tohoto tématu a my si tento zvláštní pocit snažíme vsugerovat, to už je na každém, jak to posoudí. Sama autorka však v závěru knihy dodává, že je to beletrie, a tudíž jsou některé informace smyšlené.
Kniha mě ale i přesto zaujala tak, že jsem si vyhledal pár článků, které se pojí k autorce a této knize, a narazil jsem na zajímavý rozhovor - autorka se svěřila s osudem, který ji při psaní potkal. Musím říct, že po přečtení tohoto rozhovoru (je dostupný na internetu) mi "běhal mráz po zádech". K. Tučková totiž v rozhovoru přiblížila, že při zkoumání problematiky a sepisování určité pasáže onemocněla a nemohla se vyléčit. Nemoc ustoupila až poté, když v knize zaměnila pravá jména za fiktivní.
Každý si o tom může myslet své, ale je to příběh k zamyšlení, jestli funguje síla bohyní.

Kniha je však zbytečně rozsáhlá, některé pasáže mohly být klidně zkráceny, popřípadě vynechány. Taky jsem se občas ztrácel v postavách. Kniha má "své mouchy", ale také své kouzlo, a proto doporučuji!

marcela8908
08.01.2019 5 z 5

Velmi krásná kniha určitě stojí za přečtení

Ticiana
07.01.2019 3 z 5

Pro mne byla mnohem zajimavejsi kniha Vyhnani Gerty. U Zitkovskych bohyn jsem mela docela potize s prvni casti knihy. Ale dozvedela jsem se mnoho o zvyklostech.

LenJen
06.01.2019 5 z 5

Má to všechno - postupně obnažované tajemství, spád, rodinné vztahy, skvělou atmosféru, pointu,... Každým coulem doporučuji!