Žítkovské bohyně

Žítkovské bohyně
https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/552467/bmid_zitkovske-bohyne.jpg 4 7301 7301

Fascinující příběh o ženské duši, magii a zasuté části naší historie z pera Kateřiny Tučkové. Vysoko v kopcích Bílých Karpat žily odedávna ženy obdařené výjimečnými schopnostmi. Uměly léčit a pomáhat s kdejakým trápením, uměly poradit v nesnázích a také prý viděly do budoucnosti. Říkalo se jim bohyně a své umění si předávaly z generace na generaci. Dora Idesová patří k posledním z rodu žítkovských bohyní. Jejich umění se však nenaučila, vystudovala etnografii a rozhodla se napsat o nich rozsáhlou vědeckou studii. Na konci devadesátých let objeví v pardubickém archivu ministerstva vnitra operativní svazek StB vedený na vnitřního nepřítele –její tetu, bohyni Surmenu. Dora rozplétá osudy žítkovských žen a s překvapením zjišťuje, že ačkoli se sama bohyní nestala, je i ona nedílnou součástí tajemné tradice…... celý text

Nestorkea
15.11.2018 4 z 5

Originální a zajímavá kniha. Líbilo se mi prokládání faktografických a románových částí. Je mi teskno z toho, jak byly tyto moudré ženy pronásledovány po mnohá staletí. A taky z toho, že je v dnešní době někdo schopen říct, že "za komunistů se žilo líp".

MayaBu
10.11.2018 4 z 5

Kniha, na kterou jsem si dlouho brousila zuby a nakonec jsem si ji z knihovny vypůjčila jako audioknihu. Výborně načtenou audioknihu, nutno dodat.
Téma vskutku zajímavé, pro mě neznámé (stejně jako kraj, ve kterém se děj odehrával), bavilo mě to a rychle získalo. Byla jsem zvědavá, kam Doru pátrání zavede, rozplétala jsem nitky osudů spolu s ní a zároveň odhalovala temné kouty Dory samotné. Jen ten konec... poslední kapitola byla zvláštně useknutá, právě za ni o hvězdičku méně.

KarolKula
06.11.2018 4 z 5

Chytlavý příběh, od kterého jsem se nemohla odtrhnout, avšak konec se mi zdál poněkud nevysvětlený v souvislosti s Janigenou, rázem utnutý, což dává smysl po přečtení "doslovu". Nutí mě to ale myslet, že jsem ochuzena o vysvětlení, o jakési ukončení Dořina příběhu. Přijde mi to líto, jelikož o každé jiné postavě jsme se dozvěděli prakticky vše, což samozřejmě vypátrala Dora. Tohle je asi kamenem úrazu - Dora není, není informace.

jitka1271
04.11.2018 1 z 5

Kniha se mi moc nelíbila.

mazda333
04.11.2018 3 z 5

Celou dobu mě něco nutilo číst dál, i když se mi v hlavě pořád točila otázka, kam to vlastně směřuje. Jak stránek ubývalo, čím dál víc jsem pochybovala o nějakém dechberoucím rozuzlení. Konec sám mě docela překvapil, ani ne tak tím, co se stalo, ale spíš tím, jak rychle to bylo useknuto. Bohužel jsem se cítila trochu podvedeně – jakože tohle je fakt ono? A nic víc k tomu? Prostě konec? Celkově mám z toho pocit, že kniha tak nějak není uzavřená.

Jedno je ale jisté, že Žítkovské bohyně mají opravdu vysokou úroveň, což je o to zajímavější, že jsou počinem tak mladé autorky. Úsilí, které jistě musela vynaložit přípravě a sbírání materiálů, je obdivuhodné. Stejně tak střet až fanatického překrucování pravdy ze strany komunistického režimu, technického a vědeckého pokroku s prastarým bohováním byl nevšedním a nadčasovým zážitkem, který stojí za přečtení.

Měňavka
30.10.2018 5 z 5

Smekám a velice kladně hodnotím tento knižní poklad. Autorka napsala opravdu kouzelný příběh podložený skutečnostmi, které mne ohromily. Těším se na výlet do těchto krajů, na čtení dalších věcí o Bohyních a také do divadla.

Martina99
28.10.2018 5 z 5

Knihu jsem doslova hltala! Velmi zajímavé, mám v plánu si o bohyních najít více informací.

Lenka27
27.10.2018 5 z 5

Jsem ráda, že se ke mně bohyně dostaly až po šílenství, které nastalo kolem jejich vydání. Kdo nečetl Žítkovské bohyně, je absolutní barbar, který se nezajímá o současnou českou tvorbu. Vyhnání Gerdy jsem četla a zůstala mi na jazyku jakási pachuť vítězství, pocit pošpinění, kniha mi dlouho rezonovala v hlavě. Bohyně se mi někdy četly obtížněji, archívní záznamy nejsou zrovna populární četba. Nicméně příběh se odvíjel a chtěla jsem se dostat do děje, ten moment, kdy vím, že jsem narazila na knihu, která ve mně zanechá stopu, v níž nacházím "to své". Dora a její příběh nás zavede do kraje, který je popsán tak, že mám pocit, že běžím po stráni do stavení, kde suší své byliny Surmena, dostanu krajáč mléka a usadím se u kamen.
Bohyně jako takové zanikly, ale lidé stále hledají radu u kartářek, v numerologii, stále chodí tajně, nikdo se tím nechlubí, že v dnešní době, kdy se přece dá vše vysvětlit racionálně a odbornou pomoc můžeme najít u renomovaných psychologů, se někdo uchýlil k tak nedůvěryhodným praktikám. Z knihy je zároveň cítit nesvoboda, hloupost, která plodí krutost, komunistický režim si nezavdal se středověkými praktikami upalování čarodějnic. Je to smutné čtení, po přečtení poslední stránky se mi svíralo srdce bolestí, zlobou, bezmocí... Knihu jsem četla v létě, ale až teď jsem se odhodlala napsat pár řádků, smířená s tím, že každý z nás má nějaký osud, který může svým způsobem změnit.Otázkou je, zda pouze nezvolil jinou cestu, aby došel ke stejnému cíli. Všechno je tak, jak má být.

vladislav6610
27.10.2018 5 z 5

V počátku se kniha"bránila" čtení, nemohl jsem se začíst a pospojovat jednotlivé osudy. Ale vytrvalost se vyplatila a závěrečných sto stran byl přímo úprk, kdy raději čtenář ani nejde spát, aby nemusel knihu odložit. A to obzvlášť, když má člověk v rodině členy, kteří mají k "bohování" a podobným praktikám velmi blízko. Doporučuji.

Nomia
21.10.2018 5 z 5

A pak ať mi ještě někdo říká, že mladí čeští autoři neumějí psát. Klobouk dolů!
Neskutečně zajímavá kniha a skvělé téma, na Žítkovské bohyně i jejích autorku mě teď napadají jen samé superlativy. Rozhodně doporučuji přečíst.

martina2704
12.10.2018 4 z 5

Z téhle knížky se vyklubovalo strašně milé překvapení. Trvalo mi hrozně dlouho, než jsem se k Žítkovským bohyním dostala - podle názvu a "hypu" kolem mě knížka vůbec nelákala. Ale nakonec i na ni došlo.

Za co autorku chválím je zpracování a vůbec celý nápad. Jako někomu, kdo studuje historii a archivařinu, se mi fakt líbila myšlenka zpracovat archivní bádání jako román. Z první půlky jsem byla nadšená, ta se mi četla jedním dechem. Ke konci jsem se začínala trochu nudit, přišlo mi, že spousta věcí se opakuje. Ale i tak můžu jenom doporučit, dokonce bych řekla, že Žítkovské bohyně jsou lepší než Gerta (a to je co říct!)

PetraChvílová
08.10.2018 5 z 5

Tato kniha by klidně mohla být návod jak cestovat v čase .... dostanete upozornění, že se vám místy bude dělat zle od žaludku, chvílemi bude pociťovat euforii, vzrušení a napětí. Za mě level "Jedním dechem".

Sireen
07.10.2018 4 z 5

Určitě zajímavé, ale stopu nezanechala. Očekávala jsem asi více. Líbilo by se mi mít možnost víc "prožít" ono období bohyň a ne se jen zpětně ze součanosti ohlížet za osudy.

kalinka99
06.10.2018 5 z 5

Kniha krásná, čistá příroda, protkané osudy a především chytlavě napsané. Až na ten konec, který jsem opravdu nečekala.

anamor.avonoz
06.10.2018 5 z 5

Úžasná knížka, KONEČNĚ jsem ji ulovila v knihovně.
Nešlo se od ní odtrhnout.

Zuzkanka
05.10.2018 5 z 5

Knížka mě úplně pohltila. Moc zajímavé téma a a zejména ze začátku se mnou cloumal vztek a jsem ráda, že jsem nemusela žít v té šíleně komunistické době.. Kolik zla a utrpení dokáže způsobit jeden zakomplexovany chudák.. A ještě se sebou je spokojený..
Celý děj knihy, kdy Dora rozpleta pečlivě strezene tajemství, jsem četla plně zahloubana a stránky ubyvaly jak nic.. O to smutnější jsem teď, když jsem knihu dočetla a o happy endu se zrovna mluvit nedá..

Sorrow
05.10.2018 5 z 5

Úvodní třetina knihy pro mě byla emocionální bombou, během 150 stran se Kateřině podařilo mě hned dvakrát rozbrečet. Proces se Surmenou a popis Jakoubka mi daly prostě zabrat. Pak bohužel nastala trošku pomalejší druhá třetina, která je sice zajímavá a oceňuji, kolik autorka vložila do rukopisu píle, nicméně s nábojem předchozí části se nedá rovnat. Finiš knihy ovšem opět nabírá spád a taky docela nečekaný směr a úplný závěr mě dostal do kolen.
Poslouchala jsem audioknihu neskutečně skvěle namluvenou mojí oblíbenkyní Terezou Bebarovou, které sekundoval (taky skvělý) Miroslav Táborský, a poslední minuty jsem úplně hltala. Poslední kapitolu jsem si dokonce pustila dvakrát, protože jsem nebyla schopná uvěřit tomu, že mě Tučková tak utřela :D
Zvuková stránka je vůbec výborná - kromě dvou předních narátorů, se můžete těšit na speciální efekty v případě čtení archivních spisů a dopisů a houslové předěly jednotlivých částí.
Vynikající záležitost! Těším se na Gertu!

Opatov
04.10.2018 5 z 5

Drsny pribeh divky, ktera pochazela z rodu zen, kterym byly prisouzeny carodejnicke schopnosti. Minulost objevuje diky svazkum Stb v 90. letech. Jeji rod byl neuveritelnym zpusobem perzekuovan a velkym prekvapenim je, ze skutecnym duvodem byla obycejna lidska nenavist a osobni pomsta. Silny pribeh zen, jejichz jedinym provinenim byla moudrost a lecitelske schopnosti.

Elion
30.09.2018 5 z 5

I přesto, že jsem knihu musela několikrát odložit abych ji, jak se říká "rozdýchala", je to pro mě jedna z knih která ve mě zůstane. A ano, je to silné čtení které se nehodí pro nedočkavce a lidi s malou trpělivostí. Až tuhle knihu přečtete možná to pro Vás bude jako s každou jinou knihou ale tahle se Vám brzy vrátí do mysli.
Tuto knihu skutečně vřele doporučuji.

mystika
29.09.2018 4 z 5

Zajímavé téma, silný příběh.