Žítkovské bohyně

Žítkovské bohyně
https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/552467/bmid_zitkovske-bohyne.jpg 4 7282 7282

Fascinující příběh o ženské duši, magii a zasuté části naší historie z pera Kateřiny Tučkové. Vysoko v kopcích Bílých Karpat žily odedávna ženy obdařené výjimečnými schopnostmi. Uměly léčit a pomáhat s kdejakým trápením, uměly poradit v nesnázích a také prý viděly do budoucnosti. Říkalo se jim bohyně a své umění si předávaly z generace na generaci. Dora Idesová patří k posledním z rodu žítkovských bohyní. Jejich umění se však nenaučila, vystudovala etnografii a rozhodla se napsat o nich rozsáhlou vědeckou studii. Na konci devadesátých let objeví v pardubickém archivu ministerstva vnitra operativní svazek StB vedený na vnitřního nepřítele –její tetu, bohyni Surmenu. Dora rozplétá osudy žítkovských žen a s překvapením zjišťuje, že ačkoli se sama bohyní nestala, je i ona nedílnou součástí tajemné tradice…... celý text

theMarty
26.09.2018 5 z 5

Ale že to byla sakra dlouhá kniha.
Doporučuji všem příznivcům tajemna a lidové slovesnosti, nedoporučuji nedočkavcům.

KláraH.
25.09.2018 5 z 5

Tak tahle kniha mě rozsekala. Zanechala ve mě velmi zvláštní pocit, který nejde slovy snad ani vyjádřit. Něco jako prázdno, ale přitom s kupou emocí, údiv, vztek, že je to pryč, prostě všechno tam bylo...
Ale moc, strašně moc se mi líbila...

Alizon
24.09.2018 5 z 5

Jeste nekde na strane 100 jsem si rikala, ze toto nebude kniha uplne pro me, ale postupne - jak jsem se do knihy ponorila - me autorka donutila k tomu, ze pouze vnimam pribeh ... nehodnotim, nesnazim se tam napasovat logiku ... proste jen ctu. O lidske vire a nevire, zlobe, zavisti, lasce, pochybach, tradicich, kulture a odkazu nasich predku, nabozenstvi a nenavisti. Po pocatecnich pochybach jsem stravila s knihou peknych par veceru a zavirala ji se srdcem rozechvelym. Mnozi se tu vyjadruji k tomu, ze jim v knize vadily casti "z archivu". Myslim, ze ke knize patri a dotvari jakousi "druhou strohou stranu" pribehu. I kdyz je pravda, ze v prvnich kapitolach jsou dulezite pro samotny pribeh, kdezto nektere z casti o nacistech pribeh naopak trochy zpomalily .. nebo alespon me osobne vytrhly z urcite nalady. Celkove hodnotim vysoko.

Jana512
21.09.2018 4 z 5

Žítková, krásné přírodní prostředí, vzdálené od civilizovaného světa, skýtala nelehké životní podmínky lidí, kteří zde žili. „Bohyně", ženy, které znaly některé účinky léčivých rostlin a měly silný vztah k přírodě, se snažily těmito zkušenostmi s přírodou, pomáhat těm, kteří je vyhledávali. Dostaly se tak do rozporu s režimem a to mnohé z nich diskriminovalo. Autorce se podařilo najít historické souvislosti v archivech a vykreslit dobu a život zdejších obyvatel i svůj vlastní osud, který prožívá ona i její blízcí.

kykiryki28
20.09.2018 5 z 5

ŽÍTKOVSKÉ BOHYNĚ mi půjčila teta z Velkých Karlovic, a do teď jsem ji velmi vděčná, že jsem měla možnost si ji přečíst. Tak silný příběh o Moravských Kopanicích a bohyních, to je přesně to, co jsem dlouho hledala. Při této knížce si každý uvědomí, jak to bylo těžké pro takové "léčitelky" v období 2. světové války i v poválečné době (především při komunismu). Tento příběh by si měl přečíst opravdu každý!

hjindriska
20.09.2018

Ze začátku nic moc, pak se mi moc líbila.

Dixinka
17.09.2018 3 z 5

Knihu jsem již 2x odložila. Konečně dočteno. Posledních 50 stran stálo za přečtení. Velké zklamání.

HDosoudilová
17.09.2018 4 z 5

Žítkovské bohyně už jsem zkoušela číst před lety, ale až teď jsem knihu úspěšně dočetla. Tenkrát mi totiž neseděl styl autorky a asi ani téma. Po přečtení autorčiny první knihy (Vyhnání Gerty Schnirch) jsem se však odhodlala znovu to zkusit. Čtení mě bavilo, ale musela jsem tento náročný děj prokládat oddechovou literaturou a chvilkama jsem měla pocit, že je vše až moc natahované. Ale ono to tak vlastně má být a spousta archivních dokumentů v textu doplňuje tu realitu příběhu. I když údajně jich mělo být mnohem více v knize. Musím říct, že jsem o "bohyních" téměř nic nevěděla a teď mám tendenci si o nich zjistit více. Je to ponuré, syrové a myslím, že spousta čtenářů se při čtení několikrát pozastavila nad hrůzami některých lidí stejně jako já. Každopádně jsem ráda, že jsem knihu dočetla až do konce, který mě dost šokoval. Klobouk dolů před autorkou!

Adelajda_4
17.09.2018 5 z 5

Moc hezká kniha. Ačkoli různé homeopaty a domácí léčitele v lásce nemám, tahle "lidová moudrost" mě oslovila. Postavy byly hezky vykreslené, je zajímavé, že jsou to skutečné ženy , které autorka ve své knize použila. Malinko mi ale vadil konec, ten byl velmi zvláštní a na můj vkus moc rychlý.

gonegirl
16.09.2018 4 z 5

Kniha mě trochu zklamala, jelikož mi byly do hlavy nahuštěny všechny ty nadšené recenze, lidé tuto knihu vyzdvihují do nebes, ale já čekala trochu víc. To však neznamená, že se mi kniha nelíbila! Po přečtení Gerty (která mě oslovila daleko víc!) jsem byla zvědavá na toto autorčino veledílo. Příběh byl beze sporu zajímavý, jen mě občas nudily dlouhé pasáže přiložených dokumentů (chápu ale, že bez nich by se příběh neobešel) a ztrácela jsem se ve jménech. Obrovské plusové body dávám autorce za to, že strávila tolik času sháněním informací! Nejpůsobivější je pro mě ve finále fakt, že kniha vychází ze skutečných příběhů skutečných žen a spisovatelka jen dotváří dějové linky jejich životů.

Zanynka
12.09.2018

Za mne zustalo nedocteno... nesedi mi styl jakym je kniha psana. ale chapu, ze nekoho muze oslovit. Ja to nejsem

Starllete.
11.09.2018 5 z 5

Žítkovské bohyně mě okouzlily. A to musím říct, že nejsem člověk, který by věřil v léčitelství a bylo by mu takové téma blízké. Přesto mě příjemně zasáhla magická amtosféra Hrozenkova a jeho léčitelek. Navíc oceňuji, kolik témat autorka do příběhu zahrnula, aniž by to působilo překombinovaně. Nejde jenom o léčitelství, ale i osudy jednotlivých bohyň a útrapy doby, ve které žily.
Ano, člověk musí číst pozorně, aby se nezačal ztrácet ve jménech a detailech, ale existují i daleko náročnější knihy.
Jediné, co mě mrzí, že jsem nečetla knihu na nějakém příhodnějším místě, než v metru cestou do práce.

veamertl
10.09.2018 4 z 5

Líbilo, moc. Příběh, reálie..všechno silné. Je znát, že autorka je perfekcionistka a věci si ověřuje, připravuje, zkrátka ví, o čem je řeč. Možná pro mě nenaplnila ty super superlativy, co jsem slyšela, ale problematika tématu mě pohltila a přivedla k dalšímu zájmu.

raffi
07.09.2018 5 z 5

Veľmi príjemne prekvapenie, že česká literatúra môže byť aj takáto. Čítanie som odsúvala, čo to šlo a podvedome čakala sklamanie. O to väčšiu radosť mám z toho, že sklamanie sa nekonalo a môžem chváliť a preháňať :)
Zaujímavá téma, prelínanie niekoľkých časových rovín, kombinácia dokumentu a beletrie. Všetko spracované a podané čtivou formou, zasadené do nádherného prostredia (Drietoma je môj obľúbený hraničný prechod medzi ČR a Svk, vždy sa mi to tam páčilo)... A pri tom je to hlboko ľudský príbeh o jednom období našej histórie, ktoré malo, má a stále ešte bude mať dopad na mnoho ľudských osudov.

novecento
04.09.2018 5 z 5

Každý z nás si přeje složit balvan svého trápení na prahu chalupy nějaké bohyně s nadějí a vírou, která uzdravuje: Oni věří, že jim pomůžu, to není podvod, ale chytrá pomoc, říká Surmena v tajemné a dobře napsané knize spisovatelky Kateřiny Tučkové. K dobře napsaným knihám se mají čtenáři vracet, stejně jako se člověk má vracet na místa, kde se cítí dobře. Chápu, že místní lidé na Žítkové nemají rádi zástupy turistů, kteří jim odhrnují záclony a nahlížejí do oken. Doporučuji ale, projít si cestu po kopanickém hřebeni od lesa na Bedové, Koprovas, kolem uzavřených Potravin na Žitkové, nahoru podél Žitkovského vrchu k samotám Pod Lokovským vrchem. Dále magickým Lokovským bukovým lesem a loukami do Krhové a Bojkovic. Je to cca 16km s úžasnými výhledy do krajiny Bílých Karpat. Bojkovice jsou nyní opravené a působí jako malé Luhačovice s vynikající kavárnou na pěší zóně. Imaginace je stále nejlepší cestovní kancelář. Intenzivnější prožitek získáte pří opakovaném poslechu této knihy na CD. Bohyně v chalupách na Žitkové nehledejte, stačí pocítit genius loci v jejich bývalé krajině.

Malarkey
04.09.2018 3 z 5

Tématicky velice zajímavá kniha, která do příběhu Žítkovských bohyní místy jde až moc do hloubky, ale na druhou stranu ji to vlastně ani nemám za zlé. Sice ta hloubka knihu notně prodlužuje, což mě místy vysloveně nebavilo (celá řada podrobných spisů ať už komunistických nebo nacistických), ale v tomto případě vše má své opodstatnění. V hodnocení sice dávám tři hvězdy, ale za zajímavé téma a silný závěr si kniha svoji pozornost rozhodně zaslouží.

Kateřin-a
04.09.2018 4 z 5

Ke Kateřině Tučkové jsem se dostala až nyní a její počin mě velmi mile překvapil.. kniha splnila má očekávání. Oceňuji živý styl psaní, historicitu příběhu a originální zapracování protokolů a úřednících záznamů, které knize dodávají na uvěřitelnosti. Výhrady mám k jejich použití v daném rozsahu, místy mě to odvádělo od příběhu. Ve vedlejších postavách i příbuzenských vztazích jsem se ztrácela a konec mě velmi zklamal. Souhlasím i s názorem, že Tučková se zabývá především propracováním příběhu a jeho vyprávěním na úkor psychologie postav. I Dora je z tohoto pohledu trochu plochá. Proto čtyři hvězdičky. Pro mě přínos i z hlediska popisu situace za války v době poválečné.

Glivuska
29.08.2018 4 z 5

Knížku jsem četla na základě doporučení kamarádek, které z ní byly nadšené. Já osobně jsem z ní byla trochu v rozpacích. Místy jsem přeskakovala, nakonec jsem ji nedočetla. Hodnotím poměrně vysoko, protože téma a jeho zpracování bylo vynikající, evidentně lidem kolem mě sedlo :) kdo to cítí stejně jako já a ještě nečetl Vyhnání Gerty Schnirch, vřele doporučuji, jedna z mých nejoblíbenějších knih vůbec.

malí
27.08.2018 5 z 5

Kniha není pro každého. Začátek je zvláštní, člověk si musí zvyknout na styl vyprávění. Bylo to zajímavé a jiné. Chvílema tajemné a magické, chvílema tvrdé, nespravedlivé a...těžké. Autorka mě inspirovala k návštěvě Bílých Karpat - je to krásné moderní městskou civilizací ještě nezkažené místo (aneb vemte si dostatek hotovosti, platební karty a mobil zanechte doma).

hermína14
26.08.2018 5 z 5

Působivé, strhující, šamanské...bylo občerstvující se oprostit od "zcivilizovaného světa" a přestat se na chvíli utápět ve všedních blbostech...