Žítkovské bohyně
Kateřina Tučková
Fascinující příběh o ženské duši, magii a zasuté části naší historie z pera Kateřiny Tučkové. Vysoko v kopcích Bílých Karpat žily odedávna ženy obdařené výjimečnými schopnostmi. Uměly léčit a pomáhat s kdejakým trápením, uměly poradit v nesnázích a také prý viděly do budoucnosti. Říkalo se jim bohyně a své umění si předávaly z generace na generaci. Dora Idesová patří k posledním z rodu žítkovských bohyní. Jejich umění se však nenaučila, vystudovala etnografii a rozhodla se napsat o nich rozsáhlou vědeckou studii. Na konci devadesátých let objeví v pardubickém archivu ministerstva vnitra operativní svazek StB vedený na vnitřního nepřítele –její tetu, bohyni Surmenu. Dora rozplétá osudy žítkovských žen a s překvapením zjišťuje, že ačkoli se sama bohyní nestala, je i ona nedílnou součástí tajemné tradice…... celý text
Romány Literatura česká
Vydáno: 2012 , OneHotBookInterpreti: Miroslav Táborský , Tereza Bebarová
Skvělá kniha zasazená do našeho kraje. Obzvláště když se pak bavíte s pamětníky, kteří vzpomínají na cizince přijíždějící z dáli, aby se zeptali, kde tady najdeme ty Žítkovské bohyně? Originální zpracování.
Jsem spíše městský, až přízemní, typ ženské, ovšem téma postavení "bohyň", léčitelek, bylinkářek, šamanek, venkovských psycholožek (říkejme jim, jak chceme) v průběhu času, mne zcela chytilo za pačesy... Oceňuji, jak formu vyprávění (části protokolů, hlášení, článků atd.), tak i skutečnost, že si autorka s tématem očividně vyhrála.
Asi jsem byla moc natěšená kvůli referencím, ale nakonec mi to moc nesedlo. Téma skvělé, ale forma zpracování se mi nelíbilo.
Tak nevím. Mamku knížka dostala, pro ni jasná hvězdičková pětka. Já už jsem ale asi jiná generace. Celý příběh skvělý, občas jsem měla chuť přeskakovat dokumenty, ale bez nich by to nebylo ono, styl psaní parádní, četlo se to dobře, mrazí z popsání let v poválečných dobách. A přeci...
Na 4 to není, na to jsem toho přečetla až moc, ale 3 jsou málo. Tak pro mě 3,5.
Další z knih, kterou stojí za to přečíst dřív, než člověk zemře :). Nevím, jestli mohu říct, že téma je chytlavé a příběh čtivý (pro mě byl, ale lze to říct obecně?), ale za přečtení bezesporu stojí.
Téma žítkovských bohyň nemusí sedět každému. Kdo na podobné věci nevěří a nemá vztah k přírodnímu léčitelství, pravděpodobně bude lehce zklamán. Já mám ale k přírodě nesmírnou úctu a věřím, že v ní najdeme bylinky vhodné na veškeré neduhy těla i ducha, bohužel jsme ale dnes už většinu pozapomínali. Proto pro mě byl život tamních žen fascinující!
Životní osudy bohyň, které rozplétala Dora, mě velmi zajímaly. Doslova na mě měla kniha účinek jako kvalitní detektivka a já se nemohla dočkat, až Dora poskládá poslední střípky skládačky. Vyšetřovací protokoly a jiné archiválie mi v knize nevadily, právě naopak, byly pro mě zajímavým okořeněním. Když jsem četla protokoly o Surmeně v první části, doslova mi běhal mráz po zádech. Šílené. Šílený režim :-/. Nejméně záživná pro mě byla třetí část, kde jsem měla pocit, že autorce mírně dochází dech, ale pak kniha dech zase nabrala a směřovala ke svému nevyhnutelnému smutnému konci. Nemyslím, že kniha mohla dopadnout jinak. Všechno sedělo na svém místě tak, jak mělo.
Knihu tedy hodnotím nejvyšší známkou, byť musím říct, že úplně lehce se mi nečetla. Trvalo mi poměrně dlouho ji přečíst, ale ne kvůli tomu, že by mě nebavila. Prostě je to těžké téma. Je ale jinak zpracována skvěle a vlastně mě ani nepřekvapil boom, jaký knížka způsobila. I já bych se nyní ráda odebrala na Žítkovou a do tamních kopců a zjistila, jestli i na mě bude území Bílých Karpat působit magicky nebo jestli patřím mezi typické produkty dnešní doby, kteří už tyto vibrace nejsou s to cítit.
Velmi zajímavé téma. Kniha se čte pomaleji, ale to rozhodně není na škodu. Občas se mi ale stávalo, že jsem se ztratila ve jménech. Je to vlastně spíš taková studie, nežli román a já si ráda občas takovou knížku přečtu.
Asi je to tím, že se prostě pokaždé moc vžiju do hlavní hrdinky nebo hlavního hrdiny knihy, ale zasáhlo mě to. Téma přírodní magie mě velmi zajímá a do posledních minut audioknihy jsem věřila, že konec nebude otevřený. Bohužel. Nebo jsem to nepochopila?
Ke smíšeným pocitům mi napomáhá i to, že jsem spíše od Žítkovských bohyní čekala moderně vyprávěnou Babičku s nějakou romantickou zápletkou... už první kapitola mě vyvedla z omylu.
Ale zabavila mě pěkně, jenom vím, že příště mám sahat po veseleji laděných knihách.
Doporučuji :)
rozhodně 5 hvězdiček.
zprvu mě nadchnul námět; staré příběhy, které možná jsou pravdivé a možná ne, magické rituály, které možná fungují. Kouzelné jádro pravdy a okolo příjemně tajemná atmosféra. velmi mě bavilo prolínání dohledatelných dokumentů s vyprávěním pamětnic. celý příběh jsem vnímala jako krásné povídání, i když fakticky má smutný konec.
Občas mne to bavilo méně,občas zase více.Nicméně velmi zajímavá kniha a hlavně výborně napsaná.Jsou knihy které přečtete a za týden nevíte o čem to bylo.Poslední dobou přicházím na to,že knihy českých autorů a autorek si pamatuji hodně dlouho.Také v tomto případě tomu tak bude.
Knihu o bohyních jsem zahlédla u mých dvou oblíbených blogerek a protože mi je téma přírodního léčitelství a různého „čarování“ velmi blízké, chtěla jsem si ji přečíst také. I když jsem si myslela, že mě kniha bude bavit, dalece předčila všechna má očekávání. Příběh je skvělý, velmi silný a hluboce vás zasáhne zvláště když si uvědomíte, že je založen na reálných věcech, které se v naší historii děly. I když je to, jak sama autorka píše přímo v knize, ale říká i v různých rozhovorech, beletrie, a ne literatura faktu, zakládá se na realitě. Ať už byly příběhy jednotlivých bohyní mírně pozměněny, nebo byly přiřazeny k jiné bohyni, než to bylo ve skutečnosti, to, jak se s takovými lidmi (a s mnohými dalšími) nakládalo v průběhu věků a režimů je prostě fakt, ze kterého mrazí. Kniha je velmi čtivá a s nedočkavostí jsem obracela každou stránku abych se dozvěděla, jak bude příběh pokračovat. Téma bohyní ve mně vzbudilo opravdový zájem a určitě si přečtu i jiné knihy, které se jím zaobírají. Byly to jistě velmi silné ženy s obrovskou vnitřní moudrostí. Jak tu už někteří psali, mám teď také nutkání jet navštívit kraj, kde se příběh této knihy odehrává a cítit místní energii. Musí být neuvěřitelně silná.
Veľmi prekvapivá knižka. Milo prekvapivá. Strhujúci príbeh, fandíte hrdinom či hrdinke do konca stránky. Nájdete tam všetko, od honu na čarodejnice až po archívne spisy nacistov a ŠTB-ákov. Veľmi zaujímavé čítanie a pekne podané formou románu. Páčili sa mi aj tie spisy, ktoré sme si mohli čítať spolu s hrdinkou, osviežilo to príbeh. Kto číta rád príbehy z doby nie tak starej, kedy sme tu mali 2.svetovú vojnu aj vpád komunizmu do našej krajiny (Česka aj Slovenska), tak by vás mohla knižka zaujať. Ide o príbeh celej rodiny, takže by sa to dalo nazvať aj takým rodinným príbehom (ságou, ktorá má len jednu časť).Je to opäť skvelý príbeh od českej autorky, pri ktorom som strácala slová.
Tak to bylo náročné čtení. Velmi zajímavé. Shrnutí cituji přímo z jedné z posledních kapitol:
„Desítky generací nositelek starobylého učení přežily nástup křesťanství, čarodějnické procesy raného novověku, řádění místních kněží i justice, výzkum esesáckého komanda, a nakonec je zlikviduje bolševik.“
I když místo toho “bolševika” bych napsala ČLOVĚK PLNÝ ZLOBY. Nejeden.
Ale vždycky je vše jen o lidech, jednotlivcích - dobrých či špatných...
Myslela jsem,že knihu přečtu jen kvůli výzvě,ale byla zajímavá,čtivá a byl v ní určitě kus pravdy ....Téma není moje hobby,ale jsem ráda,za rozšíření obzoru.
Úplně nevím co napsat...knížka je to hrozně moc zajímavá, ale hodně moc těžká na čtení a místy i na pochopení. Člověk se dost ztrácel ve jménech...ale příběh je to naprosto pohlcující, ještě když je to dle skutečnosti....MOC DOPORUČUJI !!!
Obludně přeceněný román. Kateřina Tučková disponuje intuicí na atraktivní témata, a poměrně dobře rešeršuje, výsledkem jejích snah ovšem není nic víc, než neobratně zbeletrizovaná průměrná diplomka. Mnohem více se dá doporučit Topolův tematicky spřízněný román Noční práce.
Já také přemýšlela, jestli vlastně chci tuto knihu číst. Komunisté a Cibulkovy seznamy, tyto témata úplně nemusím. Nicméně byla napsána úžasně. Chtěla jsem pro Doru dobrý konec, aby byla kletba zrušena, bohužel jí to nebylo dopřáno. A takový je život .... Dora nemohla dopadnout jinak.
čarodějnice ženy věštění pro ženy léčitelství česká literatura etnografie, národopis Bílé Karpaty žítkovské bohyně Magnesia LiteraAutorovy další knížky
2012 | Žítkovské bohyně |
2022 | Bílá Voda |
2009 | Vyhnání Gerty Schnirch |
2014 | Fabrika |
2018 | Vitka |
Působivé, strhující, šamanské...bylo občerstvující se oprostit od "zcivilizovaného světa" a přestat se na chvíli utápět ve všedních blbostech...