Žítkovské bohyně
Kateřina Tučková
Fascinující příběh o ženské duši, magii a zasuté části naší historie z pera Kateřiny Tučkové. Vysoko v kopcích Bílých Karpat žily odedávna ženy obdařené výjimečnými schopnostmi. Uměly léčit a pomáhat s kdejakým trápením, uměly poradit v nesnázích a také prý viděly do budoucnosti. Říkalo se jim bohyně a své umění si předávaly z generace na generaci. Dora Idesová patří k posledním z rodu žítkovských bohyní. Jejich umění se však nenaučila, vystudovala etnografii a rozhodla se napsat o nich rozsáhlou vědeckou studii. Na konci devadesátých let objeví v pardubickém archivu ministerstva vnitra operativní svazek StB vedený na vnitřního nepřítele –její tetu, bohyni Surmenu. Dora rozplétá osudy žítkovských žen a s překvapením zjišťuje, že ačkoli se sama bohyní nestala, je i ona nedílnou součástí tajemné tradice…... celý text
Romány Literatura česká
Vydáno: 2012 , OneHotBookInterpreti: Miroslav Táborský , Tereza Bebarová
Začátek nabudí, pak se to ale táhne a je to nuda. Přeskakovala jsem řádky a knížku jsem nedočetla.
Nemohl jsem se od knihy odtrhnout... Mám rád tajemno a zvláštní pocity, které to ve mně probouzí. Po celou dobu jsem byl napjatý... Navíc je kniha napsána nádhernou češtinou!
V první polovině knihy jsem se do čtení musela občas nutit, ale druhá polovina už se četla skvěle. Obdivuji propracovanost knihy. Konec mě dost překvapil, jsem ráda, že jsem se k němu probojovala.
Jsem ráda, že jsem si knihu díky povinné četbě přečetla.
Nedokázala jsem dočíst do konce. Jednak ty dlouhé výpisy z archivu, a pak ani to téma mě neoslovilo, bohužel.
Jednoznačně dávám pět hvězd. To je kniha, která člověka pohltí a vtáhne do sebe. Příběh o lidech z Karpat, o boji dobra se zlem. Postava Surmeny je pro mne až inspirující. Možná ta kniha svým příběhem dokáže přiblížit bohyně z přelomu století více, než jakákoliv literatura faktu, ale každému co jeho jest.....
Super kniha, zajímavý námět se spojil s umem spisovatelky...trochu mi to připomnělo (velkou oklikou) Kaplického a jeho Kladivo na čarodějnice.
Před chvílí jsem dočetla. Silný příběh, skvěle se mi to četlo, velice zajímavé téma. Jsem z autorky nadšená, určitě si od ní ještě něco přečtu.
Těšila jsem se na každou stránku. Podobný příběh jsem až dosud nečetla a zanechal ve mně hluboký dojem, místy byl dokonce strašidelnější než lecjaký filmový horor. Bohužel jsem se maličko ve všech těch bohyních a bosorkách ztrácela - Irma, Baglárka, Mahdalka, Justýna.. kdo si to má všechno pamatovat. Nicméně, skoro se mi to nestává, ale u téhle knížky si říkám, že bych si ji časem přečetla znovu, už jen proto, abych si v těch jménech udělala pořádek. Atmosféra zkrátka nezaměnitelná, příběh patřičně pochmurný... Moc jsem se na knihu těšila a rozhodně jsem nebyla zklamaná. Ani maličko.
Na knížce hodnotím stylistiku, příběh a myšlenku díla. Stylisticky byla knížka příšerná, Tučkové se neustále opakovala slova. Příběh mě nijak nezaujal, příhody plné "magie" mi přišly směšné a jen jsem nevěřícně kroutila hlavou. K myšlence díla jsem se nedostala, protože jsem tak nudnou, suchopárnou knihu nějaký pátek nečetla. Opravdu nechápu, proč se něco tak průměrného jazykově lehce nad úroveň Řeháčkové a jejích pitomých románů pro naivní třináctky líbí tolika lidem. Radši si přečtu odbornou knihu o Žítkovských bohyních než vymyšlenou báchorku.
Paradni kniha, myslela jsem ze to bude blbost, ale byla jsem mile prekvapena. Celou dobu napinave, ale ten konec, byla jak rana sekerou.
skvělá kniha, nic jsem od ní nečekal, o to víc jsem byl příjemně překvapený. Bohužel udavači ovlivnili život hodně rodin a lidí
úpřímně, čekala jsem ještě víc (no jo, někdy je na škodu číst hodně recenzí předem)...každopádně výjimečná a docela tmená knížka a významný člen mojí knihovny
...prolínající se minulost a současnost, mýty a magie Kopaníc a tvrdá realita tehdejšího režimu, bruttalita vůči "nepohodlným" lidem...
Kniha mi vyrazila dech. Nejen tim, jak byla skvele čtivá. Ale hlavně svou náročnosti a spickovou autorcinou pripravou. Klobouk dolu, pani Tuckova!
Po přečtení knihy Vyhnáni Gerty Schnirch, jsem od autorky dalsi knihu číst nechtela. Díky Bohu, ze jsem si to rozmyslela!
S hodnocením knížky jsem čekal dokud neuvidím divadelní představení.
Naprostá spokojenost. Jak s knižní předlohou tak s představením.
___
Hned na začátku jsem se oprostil od představy, že se jedná o literaturu faktu a příběh jsem si užil.
___
V létě jsem některá místa i osobně navštívil a na netu prošel hodně fotek abych si dokázal představit o jak úžasnou a přitom složitou krajinu šlo.
Knížka se výborně četla a temný příběh prostupoval až do morku kostí.
Samotnou kapitolou je divadlo - úžasný a emotivní zážitek - doporučuji
___
spojler: žádná z bohyní neměla tak krutý osud jak kniha popisuje. Jedno z vysvětlení je, že jak fašouni tak i komanči měli k jejich moci respekt, úctu a pravděpodobně i strach. Nejspíše se báli cokoli proti nim podniknout. Ovšem podle mě neměli ani důvod proti nim cokoli podnikat.
Dodatek k mému komentáři - určitě kdo můžete, zajděte si na divadelní představení... ještě teď mi běhá mráz po zádech :)
Opravdu velmi povedené dílo české autorky. Mám z toho tak dobrý pocit, že jsem si přečetla tak dobrou knížku, která v člověku něco zanechá. Velmi dobře styl psaní. Úžasný děj. Ačkoliv tuto knížku chci jen chválit, nedokázala jsem se v celém jejich rodokmenu orientovat. Nicméně bych ji doporučila všem. Dozvíte se něco o části naší republiky, a ačkoliv pocházím z druhé strany republiky a miluju Krkonoše, Bílé Karpaty jsou moje druhé zamilované místo, tak moc na mě knížka působila a už teď vím, že se k ní po čase zase vrátím a ona mi předá zase něco nového čeho jsem si minule při čtení nevšimla.
čarodějnice ženy věštění pro ženy léčitelství česká literatura etnografie, národopis Bílé Karpaty žítkovské bohyně Magnesia LiteraAutorovy další knížky
2012 | Žítkovské bohyně |
2022 | Bílá Voda |
2009 | Vyhnání Gerty Schnirch |
2014 | Fabrika |
2018 | Vitka |
Já byla nadšená!! Vůbec nic jsem nevynechala, kniha má spád, dobrý děj, krásnou češtinu. Má co říct i v dnešní době!