Žítkovské bohyně

Žítkovské bohyně
https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/552467/bmid_zitkovske-bohyne.jpg 4 7280 7280

Fascinující příběh o ženské duši, magii a zasuté části naší historie z pera Kateřiny Tučkové. Vysoko v kopcích Bílých Karpat žily odedávna ženy obdařené výjimečnými schopnostmi. Uměly léčit a pomáhat s kdejakým trápením, uměly poradit v nesnázích a také prý viděly do budoucnosti. Říkalo se jim bohyně a své umění si předávaly z generace na generaci. Dora Idesová patří k posledním z rodu žítkovských bohyní. Jejich umění se však nenaučila, vystudovala etnografii a rozhodla se napsat o nich rozsáhlou vědeckou studii. Na konci devadesátých let objeví v pardubickém archivu ministerstva vnitra operativní svazek StB vedený na vnitřního nepřítele –její tetu, bohyni Surmenu. Dora rozplétá osudy žítkovských žen a s překvapením zjišťuje, že ačkoli se sama bohyní nestala, je i ona nedílnou součástí tajemné tradice…... celý text

Hana62
13.12.2016 5 z 5

Já byla nadšená!! Vůbec nic jsem nevynechala, kniha má spád, dobrý děj, krásnou češtinu. Má co říct i v dnešní době!

dany512
11.12.2016

Začátek nabudí, pak se to ale táhne a je to nuda. Přeskakovala jsem řádky a knížku jsem nedočetla.

Satninka
11.12.2016 5 z 5

Skvělá, velmi čtivá kniha. Autorka úžasně zvládá vykreslovat jedinečné prostředí.

petrnovic
04.12.2016 5 z 5

Nemohl jsem se od knihy odtrhnout... Mám rád tajemno a zvláštní pocity, které to ve mně probouzí. Po celou dobu jsem byl napjatý... Navíc je kniha napsána nádhernou češtinou!

Natyna3
03.12.2016 4 z 5

V první polovině knihy jsem se do čtení musela občas nutit, ale druhá polovina už se četla skvěle. Obdivuji propracovanost knihy. Konec mě dost překvapil, jsem ráda, že jsem se k němu probojovala.
Jsem ráda, že jsem si knihu díky povinné četbě přečetla.

mala.katka
03.12.2016 3 z 5

Nedokázala jsem dočíst do konce. Jednak ty dlouhé výpisy z archivu, a pak ani to téma mě neoslovilo, bohužel.

Sambóši
28.11.2016 5 z 5

Jednoznačně dávám pět hvězd. To je kniha, která člověka pohltí a vtáhne do sebe. Příběh o lidech z Karpat, o boji dobra se zlem. Postava Surmeny je pro mne až inspirující. Možná ta kniha svým příběhem dokáže přiblížit bohyně z přelomu století více, než jakákoliv literatura faktu, ale každému co jeho jest.....

kara
28.11.2016 5 z 5

Skvělá!

Zuzanek
21.11.2016

Super kniha, zajímavý námět se spojil s umem spisovatelky...trochu mi to připomnělo (velkou oklikou) Kaplického a jeho Kladivo na čarodějnice.

Luca84
18.11.2016 5 z 5

Před chvílí jsem dočetla. Silný příběh, skvěle se mi to četlo, velice zajímavé téma. Jsem z autorky nadšená, určitě si od ní ještě něco přečtu.

RyxiraAmyGinger
17.11.2016 5 z 5

Těšila jsem se na každou stránku. Podobný příběh jsem až dosud nečetla a zanechal ve mně hluboký dojem, místy byl dokonce strašidelnější než lecjaký filmový horor. Bohužel jsem se maličko ve všech těch bohyních a bosorkách ztrácela - Irma, Baglárka, Mahdalka, Justýna.. kdo si to má všechno pamatovat. Nicméně, skoro se mi to nestává, ale u téhle knížky si říkám, že bych si ji časem přečetla znovu, už jen proto, abych si v těch jménech udělala pořádek. Atmosféra zkrátka nezaměnitelná, příběh patřičně pochmurný... Moc jsem se na knihu těšila a rozhodně jsem nebyla zklamaná. Ani maličko.

Amalberga
16.11.2016

Na knížce hodnotím stylistiku, příběh a myšlenku díla. Stylisticky byla knížka příšerná, Tučkové se neustále opakovala slova. Příběh mě nijak nezaujal, příhody plné "magie" mi přišly směšné a jen jsem nevěřícně kroutila hlavou. K myšlence díla jsem se nedostala, protože jsem tak nudnou, suchopárnou knihu nějaký pátek nečetla. Opravdu nechápu, proč se něco tak průměrného jazykově lehce nad úroveň Řeháčkové a jejích pitomých románů pro naivní třináctky líbí tolika lidem. Radši si přečtu odbornou knihu o Žítkovských bohyních než vymyšlenou báchorku.

hancijar
15.11.2016 5 z 5

Paradni kniha, myslela jsem ze to bude blbost, ale byla jsem mile prekvapena. Celou dobu napinave, ale ten konec, byla jak rana sekerou.

n.ezn.amy
14.11.2016 5 z 5

skvělá kniha, nic jsem od ní nečekal, o to víc jsem byl příjemně překvapený. Bohužel udavači ovlivnili život hodně rodin a lidí

Schary
13.11.2016 5 z 5

Skvela kniha, bohyne mi ucarovaly... Ale trochu rychly konec

haki34
11.11.2016 4 z 5

úpřímně, čekala jsem ještě víc (no jo, někdy je na škodu číst hodně recenzí předem)...každopádně výjimečná a docela tmená knížka a významný člen mojí knihovny
...prolínající se minulost a současnost, mýty a magie Kopaníc a tvrdá realita tehdejšího režimu, bruttalita vůči "nepohodlným" lidem...

Martooni
21.10.2016 5 z 5

Kniha mi vyrazila dech. Nejen tim, jak byla skvele čtivá. Ale hlavně svou náročnosti a spickovou autorcinou pripravou. Klobouk dolu, pani Tuckova!

Po přečtení knihy Vyhnáni Gerty Schnirch, jsem od autorky dalsi knihu číst nechtela. Díky Bohu, ze jsem si to rozmyslela!

ondaboss
19.10.2016 5 z 5

S hodnocením knížky jsem čekal dokud neuvidím divadelní představení.
Naprostá spokojenost. Jak s knižní předlohou tak s představením.
___
Hned na začátku jsem se oprostil od představy, že se jedná o literaturu faktu a příběh jsem si užil.
___
V létě jsem některá místa i osobně navštívil a na netu prošel hodně fotek abych si dokázal představit o jak úžasnou a přitom složitou krajinu šlo.
Knížka se výborně četla a temný příběh prostupoval až do morku kostí.
Samotnou kapitolou je divadlo - úžasný a emotivní zážitek - doporučuji
___
spojler: žádná z bohyní neměla tak krutý osud jak kniha popisuje. Jedno z vysvětlení je, že jak fašouni tak i komanči měli k jejich moci respekt, úctu a pravděpodobně i strach. Nejspíše se báli cokoli proti nim podniknout. Ovšem podle mě neměli ani důvod proti nim cokoli podnikat.

haluz
18.10.2016 5 z 5

Dodatek k mému komentáři - určitě kdo můžete, zajděte si na divadelní představení... ještě teď mi běhá mráz po zádech :)

Susan94
18.10.2016 5 z 5

Opravdu velmi povedené dílo české autorky. Mám z toho tak dobrý pocit, že jsem si přečetla tak dobrou knížku, která v člověku něco zanechá. Velmi dobře styl psaní. Úžasný děj. Ačkoliv tuto knížku chci jen chválit, nedokázala jsem se v celém jejich rodokmenu orientovat. Nicméně bych ji doporučila všem. Dozvíte se něco o části naší republiky, a ačkoliv pocházím z druhé strany republiky a miluju Krkonoše, Bílé Karpaty jsou moje druhé zamilované místo, tak moc na mě knížka působila a už teď vím, že se k ní po čase zase vrátím a ona mi předá zase něco nového čeho jsem si minule při čtení nevšimla.