Živí mrtví: Cizinec a další příběhy
Robert Kirkman , Brian K. Vaughan
Živí mrtví (komiks) série
Dosud nikdy nevydané příběhy ze světa slavné komiksové série! CIZINEC Mrtví nekráčejí jen Amerikou! V titulním příběhu se podíváme do Barcelony během prvních dnů nákazy. Jak se dostat z města plného mrtvých, když jste jen cizinec? Famózní výtvarná záležitost atypického formátu! MICHONNE, TYRESE, MORGAN, GUVERNÉR Jak přišla Michonne ke svým dvěma chodcům? Jak přežili Tyrese a Morgan? Jak zahájil Guvernér svou vládu ve Woodbury? Čtyři krátké příběhy ze začátku apokalypsy! NEGAN ŽIJE! A nakonec příběh, kterým se dostáváme až za konec komiksové série Živí mrtví! Mnoho hrdinů, včetně těch nejoblíbenějších, zemřelo, ale Negan, jeden z největších komiksových parchantů, žije dál! Jak dlouho mu ještě vydrží štěstí?... celý text
Seriál Walking Dead jsem viděla před dávnými lety (a to jenom první sérii). Tohle byl velice milý návrat, jen to tak nějak rychle uteklo :) Titul slupnete jako malinu a zavzpomínáte na oblíbené postavy. Nijak odvaření z toho nebudete, ale zklamaní také ne.
No je to na sfouknutí za hodinu. První příběh je super. Negana na konci jsem už četl a ujde. Zbytek je spíše výplň.
Pfff. K úctě dokonalé série, čtyři z pěti. Jen kvůli tomu, protože první polovina je o ničem a máte ji přečtenou za 10 minut. Následující krátké jednohubky, nu, nanejvýš se pousmějete. Za něco (málo) stojí až příběh o Neganovi.
Po takmer roku som sa konečne vrátil do môjho obľúbeného komiksového sveta a opäť som si to nesmierne užíval.
Pár poviedok je síce slabších, niektoré sú lepšie (hlavne v tej o Neganovi krásne vidno Kirkmanov geniálny rukopis) ale celkovo sa jedná o (v rámci možností) príjemný návrat do sveta chodiacich mŕtvych, ktorý by nemal žiadny skutočný fanúšik vynechať.
Za mňa 75%
Vcelku zbytečné, nic moc nepřidávající, trochu jsem se pobavil u Negana. Nevím, jestli autor byl někdy v nějaké vypjaté situaci a zda-li v takové situaci mluvil v rozsáhlých košatých monolozích. Ono to tak spíš nebývá, když se situace nečekaně zvrtne a člověk nemá moc času. No tak ale, protože mám doma všech 32 dílů, tak jsem za těch pár kaček přibral i tento, myslel jsem ale že to bude lepší.
„Barcelonou se během staletí
prohnalo bezpočet velkých epidemií,
ale vždycky zmizely
a život přetrval.“
(Cizinec)
Druhý spin-off ze světa série Živí mrtví. Po příběhu „Teď poznáte Negana“ přichází šest příběhů ve svazku nazvaném „Cizinec.“ Musím se však přiznat, že jsem nepochopil proč píšou v anotaci „atypický formát.“ Atypický formát byla kniha „Teď poznáte Negana“ - velká kniha s tvrdými deskami. Naopak příběh „Cizinec“ je vlastně v klasickém formátu, ve kterém vyšlo všech 32 příběhů „Živí mrtví.“ V knihovně to krásně ladí, výjimkou je právě již dříve vydaný příběh „Teď poznáte Negana“, který je asi o tři centimetry vyšší, než ostatní sešity. A další negace je fakt, že toto nejsou čtyři příběhy, jak se píše v anotaci, ale je to šest příběhů. Obsahy, komentáře a hodnocení najdete v sekci „Části díla“ a nebo rovnou zde:
Citát: Byla jsem na sebe tak pyšná, že jsem na vteřinu skoro přestala být smutná, když jsem vám usekávala ruce a čelisti. (Michonne)
Nějak jsem nepochopil Crew, proč tu anotaci tak popletli. Pane Pavlovský, trochu si ty své ovečky ostříhejte, nebo na ně pošlu Negana s Lucille! Jinak to shrnu: nejlepší příběhy jsou Michonne, Guvernér a Tyres. Nejhorší je Morgan – strašně ufňukaný příběh. Ostatní jsou průměr. Celkově jsem přemýšlel, co tomu dát. Nakonec to rozhodl příběh „Negan Žije!“ Kurevsky sprostej a brutální chlápek, který mě ze začátku strašně sral, ale pak jsem mu přišel na chuť a ke konci jsem mu dokonce i fandil. Poslední příběh v tomto svazku (šestý příběh!!!) rozhodl, a já dal za celý svazek čtyři hvězdy.
Citát: Tohle dělám, když nežeru, neseru, nehledám něco, co bych sežral, nebo nehledám něco, čím bych si po sraní utřel prdel. Měl bych víc číst. (Negan žije!)
Živé mrtvé nemám dočtené komplet, ale sleduju je a vím v podstatě o všem tam. Tyhle příběhy mi přišly... do jisté míry velmi krátké a tak nějak maličko o ničem (záleží jak který), ale na druhou stranu to byly takové milé jednohubky, které šly buď trošku za běžnou sérii (třeba Neganovo pokračování, epidemie v Evropě apod.), nebo přiblížily nějaký výrazný aspekt standardních postav. Cizinec se mi celkem líbil svým prostředím a zajímavým akčním příběhem. Rickův bratr byl nakonec celkem překvapením, které mě sice donutilo přemýšlet o tom, jestli tenhle příběh jen tak trošku neparazituje na někom známém, ale asi nemám nic proti. Hezký byl příběh i Michonne a tak nějak i Negana (možná až moc mainstreamový Negan a příběh trošku naivní). Morgan a Tyrese mi nějak neutkvěly a Guvernér byl bohužel jenom povídání, které sice navázalo na komiks, ale v téhle knize to bylo vážně strohé a nicneříkající.
Asi mě tahle kniha nijak neurazila, ale ani nenadchla. Podobné krátké příběhy se vždy hodí, ale kdyby je člověk nečetl, tak se mu taky nic nestane. Potenciál v tom je a rozhodně je to milý návrat do ukončené série. Třeba vyjdou nějaké další. :)
(SPOILER) Snad jen guvernéra jsem četl již dříve. A v celku jsem dostal to, co jsem očekával. No asi takto, pokud Vás nudil 13 díl a okolo, kde se jen kecalo, tak tohle bude jen zastávečka. Kresba klasika, já jsem z celu nadšen, včetně ní. Jsou to kraťouličké příběhy a opravdu jsem si to četl pomalu a kochal se, ale a zkrátka to bylo za 40 minut za mnou. Vše pak stojí na Neganovo příběhu, který je nejobsáhlejší. S Rickovo bráchou je to spíše o koukání a málo slovech. No a Michone, Tyrise, Morgan a Guvík... příběh o čtyřech stránkách, které mohly být v hlavním komixu, jako vsuvka, bonus. Což zachází k tomu mínusu. V 32 díle je návaznost na obrázek, který zde mohl být doplněn s možností, že by Kirkman udělal něco... A to něco. Tento komix mohl mít ještě jeden příběh, který vyšel jako alternativní konec... mrtváci a mimozemšťani, osobně si nevzpomenu na název, ale je to kánonické a je to alternativní konec serie. Suma sumárum jsem nadšen, bavil jsem se a neskutečně se těšil a budu zas! Tohle chcete, ale čekejte jen kecání, bez většího wow monentu...
Šest povídek ze světa, který mám nejraději. Asi nejlepší je příběh Michonne. Ale jako celek je tohle perfektní doplnění celé série. Doporučuju.