Dvě hrsti života
Katharina Fuchs
Dvě silné ženy, dva německé osudy a příběh slavného berlínského nákupního domu KaDeWe. Německo 1914: Charlotte vyrůstá v Sasku na rozlehlém statku svého otce, úspěšného obchodníka. Zdá se, že jí svět leží u nohou, když je svou tetou a jejím židovským manželem uvedena do společnosti. Zde potká svou první lásku. Ale první světová válka jí zhatí plány a její život se navždy změní. Ve stejnou dobu se s nástrahami osudu potýká i Anna ze Sprévského lesa. Ta naopak zná jen přísnou disciplínu a tvrdou práci. I přesto potká první lásku, svého nejlepšího přítele, který je záhy během 1. světové války odvelen na frontu. Švadlenka Anna nastupuje jednoho mrazivého únorového dne v roce 1919 do vlaku směrem do Berlína, aby v chudinské čtvrti Wedding vyrazila se svým entuziasmem nabitým mládím vstříc novému životu. V tu dobu zrovna hledají prodavačky v jednom z největších místních nákupních domů… Anna a Charlotte se potkají až v roce 1953. Mezi nimi leží dvě světové války a jejich osudy.... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2021 , RedOriginální název:
Zwei Handvoll Leben, 2019
"NIC JSME NEPROMARNILY. MÁME PŘECE MNOHEM VÍC NEŽ JEN DVĚ HRSTI ŽIVOTA."
Dvě ženy. První z chudé rodiny - vyučená švadlena. Druhá - dcera statkáře, majitele rozlehlých pozemků.
Přežily 1. a 2. světovou válku.
Založily rodiny.
Popraly se s osudem.
Obě jsem obdivovala za jejich úsilí a pracovitost, za empatii, za lásku ke svým dětem.
Nádherně napsaný příběh :-), moc se mi líbil.
Doporučuji.
Krásně napsaná knížka. Klidně bych četla ještě dalších pár set stran a dozvěděla se, jak to bylo dál. Třeba nás čeká ještě pokračování? Autorka příběh vypráví podle osudu svých babiček. Ani jedna z nich to neměla jednoduché, obě to byly ale silné ženy, které se dokázaly poprat se svým nelehkým osudem, dokázaly se starat v těžké době o rodinu, bály se o své děti a dokázaly rodinu semknout.
Doporučuji k přečtení, pět * knize určitě patří!
Skvělá čtivá kniha, osudy dvou německých žen v době světových válek. Tentokrát popsané z jiného úhlu pohledu, než na který jsem zvyklá. A bylo to pro mě hodně překvapivé a i poučné.
Při čtení se ve mně střídaly emoce - zkrátka jak to má být. Knížku doporučuji.
Nádherný příběh dvou žen, která každá pochází z jiného prostředí, ale i tak se jejich osudy nakonec protnou. Velmi čtivě napsaný román odehrávající se v první polovině 20. století.
Krásná kniha, moc pěkně napsaná. O to poutavější, že popisuje skutečný životní příběh v Německu dvou zcela odlišných žen ze zcela odlišných prostředí během obou světových válek. Každá ho měla jiný, ale ani jedna jednoduchý a lehký. Obě si prošly dlouhou trnitou cestu, než je osud spojil dohromady. Obdivuji autorku, jak nádherně vypsala osudy svých babiček.
Německo, první polovina dvacátého století, tudíž doba, která pokrývá obě světové války. Autorka v tomto autobiografickém románu líčí osudy obou svých babiček - Anna pochází z oblasti Sprévského lesa, z chudé rodiny, vyučí se švadlenou a stane se z ní poměrně úspěšná módní návrhářka v Berlíně, Charlotte se narodila do bohaté saské statkářské rodiny a jako jediná dědička je zasvěcena do toho, jak rozsáhlý rodinný majetek vést. Obě ženy prožívají nešťastné první lásky, obě se vdají spíše z rozumu, obě se musejí nějak popasovat s tím, že jejich nejbližší slouží více či méně zapáleně hitletovskému režimu. Jelikož mám ráda uvěřitelné příběhy silných žen, které zvládnou všechno na světě, knihu vřele doporučuju.
Hodnocení: 4,5 ⭐ z 5 ⭐
Zaujatost pro jakýkoliv národ by nikomu neměla bránit, aby vnímal lidské starosti i radosti, a ani doba, protože tu si nikdo z nás nevybírá a každá má své problémy.
Tomu se říká nádherná sága, 1 z nejpříjemnějších knih nejen o 2SV, ale také o 1SV. Historické události jsou v pozadí, avšak nevyhnutelně zasahují do osudu postav. Založena na životě skutečných lidí a navíc v Německu, což dává nahlédnout „pod pokličku“, která je i po takové době pro některé příliš „horká“. Je to tak krásně napsané, že se stanete součástí příběhu a neodradí vás ani počet stran a tíha knihy :o)) Už se těším na další knihy této autorky v češtině – prosím překládejte!
Německá autorka Katharina Fuchs napsala opravdu velmi čtivý a strhující debut - ságu o osudech svých dvou babiček. Čtenář sleduje jejich neobyčejnou životní pouť na pozadí historických událostí dvacátého století. Charlotte žije jako jedináček v rodině majetného hospodáře a naopak Anna žije s mnoha sourozenci v domě, kde nechybí nouze a bída.
Tento docela rozsáhlý román se mi velmi líbil. Je napsaný s velkým citem, s vypravěčským umem, pokorně a láskyplně a já jej četla s velkou chutí ! Doporučuji k přečtení !!
Velmi krásná, výpravná kniha, plná válečného utrpení, ale i naděje a lásky. Musím říct, že stále vstřebávám hrůzy války a jsem šťastná, že my a naše děti nic takového nemusíme zažívat. Kniha ve mně bude ještě dlouho doznívat a hned tak na ni nezapomenu.
Moc krásná kniha o dvou neuvěřitelných ženách...Moc hezky se četla
Obyčejní lidé v Německu to měli stejně těžké jako lidé jinde na světě
Dobře se to četlo, ale to je asi tak všechno, co se o knize dá říci. Prostě další tuctový román pro ženy zasazený do dějinných událostí 20. století. Jeden by řekl, jak to ti chudáci Němci měli během obou válek těžké.
Touto knihou mi Ježíšek udělal asi největší radost - krásný, zajímavý, citlivý a poutavý příběh - výborně se mi četl, určitě doporučuji!
Knihu jsem si uzival, prestoze je urcena zenam. Aspon jsem nahledl do jejich mysli. Nebo si to aspon myslim. Pribeh me bavil.
Jen tak mě napadlo přečíst 100 knih, jsem moc ráda, že se mi to povedlo, stou poslední knihu tohoto roku jsem si užila o to víc.
Knížka se četla sama, moc příjemné čtení avšak mi vadilo vynechávání několika let mezi kapitolami často dle mého v důležitých situacích. Konečné setkání bylo v posledních stránkách a nebylo více rozepsano - jak se potkali apod.
20. století německá literatura Německo Berlín osudy lidí osudy žen ságy
2021 | Dvě hrsti života |
2022 | Nový život |
2023 | Vteřiny života |
2024 | Náš drahocenný život |
Moc pěkně napsaný příběh. Osudy žen, které protnou jejich děti.
Kniha se mi četla velmi příjemně.
Doporučuji.