Dvě hrsti života
Katharina Fuchs
Dvě silné ženy, dva německé osudy a příběh slavného berlínského nákupního domu KaDeWe. Německo 1914: Charlotte vyrůstá v Sasku na rozlehlém statku svého otce, úspěšného obchodníka. Zdá se, že jí svět leží u nohou, když je svou tetou a jejím židovským manželem uvedena do společnosti. Zde potká svou první lásku. Ale první světová válka jí zhatí plány a její život se navždy změní. Ve stejnou dobu se s nástrahami osudu potýká i Anna ze Sprévského lesa. Ta naopak zná jen přísnou disciplínu a tvrdou práci. I přesto potká první lásku, svého nejlepšího přítele, který je záhy během 1. světové války odvelen na frontu. Švadlenka Anna nastupuje jednoho mrazivého únorového dne v roce 1919 do vlaku směrem do Berlína, aby v chudinské čtvrti Wedding vyrazila se svým entuziasmem nabitým mládím vstříc novému životu. V tu dobu zrovna hledají prodavačky v jednom z největších místních nákupních domů… Anna a Charlotte se potkají až v roce 1953. Mezi nimi leží dvě světové války a jejich osudy.... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2021 , RedOriginální název:
Zwei Handvoll Leben, 2019
Dvě hrsti života jsou knihou, která se odehrává v Německu v období od dvacátých let, až po poválečné období na počátku let padesátých.
Je to takové malé historické kukátko do období, které bylo plné dramatických událostí. A ukazuje, že ne každý neměc souhlasil s nacistickým režimem a že tito lidé to neměli vůbec snadné.
Přestože je kniha svým zaměření spíše pro ženy, tak se mi líbila. Některá témata jsou universální. Hledání členů rodiny těsně po válce nebo čekání na to, jestli se vám manželé/synové vrátí z války a v jakém stavu. To bych opravdu nechtěl zažít!
Dvě hrsti života je zdařilý román. I přes své zaměření obsahuje témata, která jsou zajímavá i pro muže. Dávám čtyři hvězdy. Některé knihy mne zkrátka oslovili více a hlouběji.
Velmi povedená kniha z Německa 20. století. Příběhy dvou zcela odlišných žen, oba velmi poutavě napsané, které vedou, až k vzájemnému setkání. Těším se na druhý díl.
Kniha sa čítala dobre a dej plynulo ubiehal. Hodnotím vysoko pretože mám zopár výhrad. Čakala som že sa Anna a Charlotte stretnú skôr.
Som rada že v knihe neboli zobrazované všetky hrôzy vojny. Tým nechcem povedať že by mi na tom nezáležalo, ale pochopila že v tejto knihe to nebol hlavný zámer. Páčilo sa mi že boli spomínané hlavné míľniky vojny.
Najdôležitejšie bolo uvedomenie si, že je jedno, na ktorej strane vojny ste, vždy najviac trpia obyčajní ľudia.
Myslela jsem, že už mám dost před-, mezi- a po-válečných příběhů z Německa, ale tohle se četlo skvěle. Asi také proto, že obě hrdinky měly svoji živou předlohu v autorčiných příbuzných.
Až skoro do samotného závěru jsem považovala knihu za skvělou, ale válečná léta pojatá nesmírně zkratkovitě, stejně jako pár let poté, mne zaskočila. A ještě nemilejší překvapení bylo, když se konečně schylovalo k propojení obou rodin, jejichž osudy byly na střídačku líčeny, a to se smetlo informací o chystané svatbě páru, o kterém bylo jednotlivě málo informací a zcela chybělo, jak a kde se vůbec potkali... Proto snižuji celkové hodnocení.
Další díly, vedoucí navíc spíš do NDR, si proto nechám už ujít.
Tato kniha mě velmi příjemně překvapila. Rozjezd byl spíše pomalejší, ale postupně mě do sebe vtáhla. Velmi precizně propracovaná z historického hlediska.
Němci tento typ příběhu umí. Člověk se dozvěděl, jak se žilo, i možné důvody, proč se někteří zfanatizovali. KdW je ona pověstná třešinka na dortu tohoto příběhu.
Autorka přiznala, že popisuje život svých babiček. Zajímalo by mě, jaká část je zde fikce.
Líbilo se mi, že byl v ději použit název knihy.
Kniha Dvě hrsti života ma zaujala svojim pôsobivým a emotívnym príbehom o sile žien, priateľstve a strate. Autorka Katarina Fuchs tu vykresľuje životy svojich postáv s veľkou realistickosťou a citom pre detail, čo mne osobne veľmi imponuje. Kniha sa síce dotýka ťažkých tém, ale je napísaná krásnym a kultivovaným jazykom.
Najviac ma zaujal pohľad na 1. a 2. sv. vojnu očami bežných nemeckých obyvateľov.
Tento typ knihy mě velice baví - dva jakoby rozdílné příběhy (každá kapitola je věnované jedné z postav) a na samém konci se tyto dva příběhy propojí :-óó.
Krásná kniha. Zejména mě pohltila první část. Druhá, ač byla taky silná, mi přišla trochu jak z rychlíku. Oproti podrobné první zde byly velké časové skoky, což je škoda. Mohly z toho být dvě pěkné knihy. Přesto hodnotím vysoko.
Od začátku poutavé čtení, ze začátku podrobnější než na konci /časové skoky/, což mě dost mrzelo, protože oba příběhy by si zasloužily svoji knihu.
(SPOILER) Příběh dvou žen žijících v Německu na začátku minulého staletí, já vždycky říkám, že si neodkážu představit, co se muselo honit lidem v hlavách, kteří zažili obě dvě světové války, krize a hlad a ještě nástup komunismu. To bych snad nad lidstvem zlomila hůl úpně. Ta touha přežít za každou cenu je cítit i z tohohle románu, osudy dvou žen, které to neměly ani jedná lehké v životě, i když o poznání více si musela vytrpět Anna. Ze začátku jsem vůbec nevěděla co čekat, moc jsem se nemohla ani začíst pořádně, chápu, že kniha měla popisovat bezstarostná dětství obou žen. Ale měla jsem problém si k postavám najít cestu a soucit. Po odjezdu Anny do zbídačeného Berlína, jsem se už hezky začetla a hltala jsem stránky o jejím pracovním životě. Na druhou stranu příběh Charlotty byl kromě zrady od Edith a Lea vlastně nijaký, nedokázala jsem se do ní vcítit, nepochopila jsem, proč si vzala zrovna Ernsta, když tušila, jak to dopadne. Bylo fajn přečíst si příběhy osudu lidí během nacismu, kteří nebyli Židé a jak to celé vnímali. Ella mi byla krajně nesympatická, prostě slizký had, co se sveze na každém režimu, ale nic nevybuduje nic sama nedokáže. Celkově se mi ale kniha líbila, hezky se po pomalém rozjezdu četla a moc jsem byla zvědavá, jak to všechno dopadne. Možná bych na konci knihy některé postavy tak rychle nehodila pod stůl, Carl a Ernst už se nehodili do příběhu tak se s nimi jednou větou autorka rozloučila. Za to dávám hvězdičku dolů a za tu plochost postav na začátku knihy, jinak mohu jen doporučit.
Výborné. Neskutečně zajímavé, výborně se to četlo, oba příběhy byly poutavě odvyprávěny. A opět poskytly výborný pohled do historie. Takové knihy fakt můžu.
Moc se mi příběh líbil a o to víc, že je to o autorčiných babičkách :-) Moc hezky vykreslená doba i postavy. Pro nás zajímavý náhled na "druhou" stranu z období druhé světové války a doby před ní. Pořídila jsem si hned i pokračování a těším se na další osudy autorčiných předků. Klobouk dolů, když někdo umí takto poutavě napsat a zprostředkovat nám příběh své rodiny.
Za mě 100 % ne. Příběhy zajímavé, ale trochu schematicky napsané. Přečetla jsem, zajímavé čtení, ale nějaké hlubší pocity v mém nitru nerezonovaly:-)
Příběhy dvou silných žen z rozdilneho prostředí, které zasahnou obě války. Knihu doporučuji a těším se na další pokračování.
20. století německá literatura Německo Berlín osudy lidí osudy žen ságy
2021 | Dvě hrsti života |
2022 | Nový život |
2023 | Vteřiny života |
2024 | Náš drahocenný život |
Velmi čtivá kniha, která mne vtáhla do děje prakticky od prvních řádků. Možná to bylo trošku i tím, že jsem nejdříve četla druhý díl série, neboť je v knihovně měly oddělené. Přehozené pořadí nikterak zážitku z četby neuškodilo. Příběhy obou hlavních postav jsou zajímavé a touha vědět jak to s nimi v tomto nelehkém období bude dál, mě nedovolila přestat číst. Knížku určitě doporučuji.