Život jedna báseň
Colleen Hoover
Život jedna báseň série
1. díl
Laykenini rodičia sa nevedeli dohodnúť: matka ju chcela pomenovať Layla podľa piesne Erica Claptona, otec navrhoval meno Kennedy podľa Kennedyovcov – hociktorého z nich. Kompromisom vzniklo meno Layken. Dnes už má dievča osemnásť, končí strednú školu a ocitne sa v novej životnej situácii: otec umrel a matka aj mladší brat potrebujú jej pomoc. Navonok pôsobí pokojne a vyrovnane, no v skutočnosti trpí a stráca nádej v budúcnosť. Celá rodina sa z finančných dôvodov presťahuje na druhý koniec krajiny, do Michiganu. Tu sa Layken zoznámi s príťažlivým dvadsaťjedenročným susedom Willom s veľkou vášňou pre slam poetry, slamovanie. Aj on sa stará o mladšieho súrodenca. Veľmi skoro sa medzi nimi vytvorí mocné puto a Laykenin život odrazu dostáva novú iskru. Po nádhernom prvom rande mladý pár čaká ohromujúce zistenie. Musia sa vyrovnať nielen so silami, ktoré ich k sebe priťahujú, ale najmä s tými, ktoré ich chcú od seba odtrhnúť. Ďalší úder nedá na seba dlho čakať, ale tentoraz sa Layken nemieni vzdať tak ľahko. A keď chýbajú obyčajné slová, svoje city možno najlepšie vyjadriť veršami...... celý text
Literatura světová Romány Pro děti a mládež
Vydáno: 2014 , Yoli (SK)Originální název:
Slammed, 2012

Uf. Tady půjdu proti proudu asi celé čtenářské komunity. Nebyl to špatný příběh a je pravdou, že nejsem cílová skupina, ale i přesto mě může YA zasáhnout a zanechat ve mě víc než jen letmou vzpomínku. Za pár měsíců už totiž nebudu vůbec vědět o čem kniha je. Bylo to na můj vkus ploché, vše šlo po povrchu, bylo to plné všemožných klišé, nevymáčklo to ze mě jinou emocí než kroucení hlavy nad chováním hlavních aktérů, které prostě nebylo uvěřitelné. Bylo jim 18 a chovaly se na 15. Ze ,, šokujícího" odhalení dělali konec světa, přitom vyřešit se dalo xy způsoby. A ještě si neodpustím jednu věc. Básničky, které v knize byly.. to tedy bylo něco. Připomnělo mi to film Taková normální holka a divadelní vystoupení Laney ,, Buď tiše, buď klidný" :-D Ale je možné, že šlo jen o nepovedený překlad. Abych knihu úplně nehanila tak se četla neskutečně rychle a pro 14+ bych jí s klidem i přes mé výtky doporučila.
50% = 2.5*
IG: @hanybooks

Moje první kniha přečtena od této autorky a nemam slov. Nádherně napsané příběh jsem naprosto hltala. Wow.

Nádherná kniha. Colleen opět nezklamala. Kniha mě opět emočně vyždímala a já budu za pár dní pokračovat její knihou Námi to končí a Možná jednou. Musím říct že ten konec, mě pak dostal nejvíc samozřejmě. A ta poezie, i když na to moc nejsem, tady jsem tu hloubku viděla, opravdu krásně vymyšlený příběh.
Mrzí mě, že u nás není vydaná celá série. Bylo by fajn u nás přeložit i zbylé dva díly. Určitě bych je přečetla. A nebo víte co, bylo by fajn přeložit všechny knihy od Colleen u nás.

Musím napsat, že mě kniha opět dostala. Collen prostě umí psát.
Příběh je plný emocí, lásky a bolesti, které jsme si někteří prožili a na některé ještě čeká....

Ach Colleen, co mi to děláš. Ty knížky jsou jako droga. Rozečtu ji, myslím na ní kudy chodím, musím v každé možné chvíli číst dál a nakonec ji dočítám ve tři ráno a nadávám si, že u ní zase brečím. Šílený. Krásný a emotivní. Will i Lake jsou výjimeční a zamilovala jsem si, jakým způsobem si navzájem pomáhali, i když na sebe oba byli naštvání. Neuvěřitelně povzbudivá a inspirativní kniha, která vám možná může pomoci s pocity, v podobné situaci. Což Colleen ostatně umí ve víc svých knihách. Vždycky po přečtení mám spoustu otázek a pocit, že bych se chtěla znát s postavami z knihy a poznávat je dál a dál. Miluju.
"Víte co? Nechte si oceán.
Já beru jezero."

Další kniha od Colleen, kterou prostě miluju. Četla jsem jí už několikrát a pokaždé jsem z ní stejně hotová jako poprvé - je úžasná, nádherná, smutná, ale absolutně a stoprocentně lidská. Colleen je opravdu úžasná autorka. Každá její kniha člověka vezme za srdce a donutí přemýšlet nad životem.
V této knize je během básně řečena jedna věc, kterou můžu číst stokrát dokola a stejně jsem z ní pokaždé naměkko.
"Víte co? Nechte si oceán. Já beru jezero."
Lake a Willovi prostě v této knize musí každý fandit ♥

Krásná kniha. Nebyla tam ani jedna nudná pasáž, děj plynul přirozeně, přečteno jedním dechem. Brečela jsem jako želva.

Ach jo! Colleen Hoover co mi to děláte... Jako vážně? Zase sedím a přemýšlím o knize, kterou jsem právě jedním dechem dočetla. Co k ní napsat, nádherný příběh se spoustou ran osudu! Zase slza ukápla! Ale nemůžu si pomoct. Knihy této autorky jsou prostě návykové!

Tohle bylo opět výborné. Colleen prostě umí člověka totálně rozcupovat na nejmenší kousky. Škoda jen, že nevyšlo v Čechách pokračování..

Otírám slzy a nemám slov ...
Nádherný a velmi emotivní příběh od úžasné spisovatelky.
Jen mě mrzí spousta chyb v textu, ale to není chyba autorky !

Úplně první kniha od Colleen co jsem četla, a určitě se k ní zase vrátím. Moc se mi libyla a děj dokáže čtenáře úplně pohltit a vtáhnout do děje. Moc doporučuji.

Byť se o této knize říká, že je snad autorčinou nejslabší, pro mě je to srdcovka.. byla mou první od Colleen a velmi mě dojala. Nádherně napsané.

Lítost je kontraproduktivní. Znamená to ohlížet se do minulosti, kterou nemůžeš změnit. Pochybnosti o tom, co děláš, ti zabrání později litovat.
Lidé se často rozhodují jen na základě citu, ale ve vztahu jde o tolik jiných věcí, nejen o lásku.
Jsou tři otázky, na které by si žena měla odpovědět ano, než spojí svůj život s nějakým mužem. Pokud na některou z těch tří odpovíš ne, vezmi nohy na ramena a upaluj s čertem o závod.
První otázka - váží si tě za všech okolností? Druhá otázka - pokud bude za dvacet let od nynějška stejný jako teď, chtela bys s ním pořád být? A na konec, inspiruje tě k tomu, aby ses s ním snažila být lepší člověk? Až najdeš někoho, s kým na všechny tři odpovíš ano, pak jsi našla dobrého chlapa.
Zkus posinout hranice. Od toho hranice jsou.
Smrt. Jediná věc v životě, které se nejde vyhnout.
Život se někdy nevyvíjí podle příruček.
Nejdůležitější že všeho, je dávat důraz na život.
Život někdy nepovolí a hází klacky pod nohy.
Zvidot někdy hází lidem klacky pod nohy. Ale ne proto, abyste všechno vzdali, vzdali se kontroly. Ne, život am hází klacky pod nohy, protože chce, abyste ho vzali do svých rukou, abyste ho o kus poponesli. Život chce, abyste bojovali. Abyste se ho naučili zkrotit. Chce, ab, stě vzali sekyru a rozsekali dřevo, ab, stě propadli palici a rozmlatili beton, abyste zapálil hořák a rozrezavali kovovou mříž a protáhli ven ruku.
Najděte rovnováhu mezi hlavou a srdce.
Vsechno zpochybňujte. Lásku, vášeň, náboženství. Když si ne udete klást otázky, nikdy nenajdete odpovědi.
Nikdy nelitujte.
Nádherné, dojemné, smutné. Přečetla jsem jedním dechem.

(SPOILER) Krásný a zároveň i smutný příběh. Knížku jsem přečetla během dne. Sice mi připadalo trochu klišé, jak podobný měli osud hlavní hrdinka osmnáctiletá Lake a jednadvacetiletý Will, ale jinak kniha byla dobrá, taková oddechovka... :)

Až jak jsem se pořádně začetla jsem zjistila že jsem ji kdysi dávno četla ,ale opět se mi tolik líbila že jsem ji přečetla za jeden den.

Ač nejsem mladší ročník, kniha mě zaujala dějem, ale hlavně úryvky básní před čtením další kapitoly a ještě jsem se zamyslela nad " Slamem- poezií v ringu". Kdo najde odvahu, tak není na škodu se otevřít a vyjádřit svůj život, postoj k němu , své pocity apod. Nevím, zda bych to na veřejnoasti dokázala.
SMRT. Jediná věc v život, které se nejde vyhnout.
Lidé o ní neradi mluví, protože v nich probouzí smutek.
přátelství, kamarádství láska americká literatura rodina pro dívky střední škola pro dospívající mládež (young adult) slam poetry sousedéAutorovy další knížky
2018 | ![]() |
2016 | ![]() |
2020 | ![]() |
2014 | ![]() |
2014 | ![]() |
Příběh mám strašně ráda a moc mě mrzí, že už se kniha nedá nikde sehnat. Koukám co chvíli na bazary a různé antikvariáty, ale nic. Bohužel mi tedy ve sbírce knih od CoHo chybí, ale alespoň jí mám jako e-knihu. Dost by mě mrzelo, kdybych tenhle příběh měla nepřečtený. Protože tenhle je jeden z nejlepších, který od Colleen přeložili. Do knihy jsem se rychle vžila a byla ihned součástí jejich příběhu. Společně s nimi jsem cítila zoufalost, bezmoc, vášeň, bolest i frustraci. Všechny ty pocity tam na mě skoro furt "útočily" a mně bylo strašně moc líto, že tohle cítí. Že jim osud nepřál a museli se od sebe držet dál. Museli zpřetrhat jejich začínající vztah a i přátelství tady nebylo možné.
Willa jsem si moc oblíbila, protože byl prostě okouzlující. Nejen jeho vášeň pro poezii, ale také to, jak se ke své životní situaci postavil a všechno si obstaral. Dospěl strašně rychle a bylo to vidět. Každopádně mu nechyběl humor ani sarkasmus. Colleen prostě ty muže umí tak krásně psát, až je mi líto, že v reálném životě se tihle muži jen tak nenajdou.
Layken mi občas lezla na nervy. Dokázala jsem si představit, jak se asi musela cítit, ale dělat všechny ty naschvály Willovi (probouzet v něm žárlivost atd.) bylo fakt nedospělé a strašně mě tím štvala. Avšak vynahradila to tím, jak byla chápavá, nápomocná i hodná. Uvědomila si své chyby, ale až moc pozdě. Každopádně je důležité, že si je vůbec uvědomovala a pak svého chování litovala. Mít jí jako kamarádku by bylo nejspíš fajn.
Podobné typy příběhů mám moc ráda a troufla bych si říct, že tenhle od Colleen je nejlepší (alespoň za sebe tohle mohu říct). A ten kdo četl CoHo asi ví, jak příběh skončí. To se mi na jejích knihách moc líbí. Jak tam vykreslí tu beznaděj, ale konec jejích příběhů vždy směruje do jednoho společného cíle.