Život po tobě
Jojo Moyes
Než jsem tě poznala / Predtým ako som ťa poznala série
Kdybyste ztratili někoho, koho jste moc milovali, jak moc by to změnilo váš pohled na svět? V pokračování světového bestselleru Jojo Moyesové Než jsem tě poznala najdeme Louisu Clarkovou v přesně takové situaci. Po intenzivním půlročním vztahu s ochrnutým Willem Traynorem, který se rozhodl ukončit svůj život asistovanou sebevraždou, zůstává Louisa sama, zmítána smutkem a výčitkami svědomí. Po vážném úrazu se navíc musí vrátit domů k rodičům. Jako by byla najednou zpátky na začátku cesty – život po Willově smrti totiž znamená učit se leccos znovu, stavět na nových základech. Záchranář Sam Fielding, pro něhož je kontakt se smrtí každodenní náplní práce, by snad mohl být právě tím, kdo Louise pomůže se zase vrátit do života, jenomže pak se z Willovy minulosti nečekaně jako uragán vynoří Lily – jeho šestnáctiletá nezvladatelná dcera. A všechno je rázem jinak…... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2022 , Ikar (ČR)Originální název:
After You, 2015
Parada, pecka, skvely! Docetla jsem o pul 3 rano, proste to neslo jinak. Musela jsem vedet jak to dopadne s Lilly, musela jsem vedet, jak to dopadne se Samem, proste musela. Pro me pribeh skoncil happy endem jen napul. Protoze ja bych od Sama neodjela, na to jsem z nej byla az moc paf :-) Ted jeste vedet, jak to dopadne, snad treti dil prelozi. Za mne rozhodne plny pocet hvezdicek!
UPDATE: potvrzeno z nakladatelství, že 3. díl bude v říjnu :-)
Neznate-li prvni dil, reknete si prima cteni... Jinak veliky pokles kvality pribehu i zpracovani...
Tak tohohle jsem se trochu bála, ale když nic moc neočekáváte, číst se to dá. Zásadní rozdíl oproti "prvnímu" dílu ve mně tkví v tom, že Než jsem tě poznala mě dokázalo rozesmát a vzápětí i zaslzet, tady spíš občas mírně protočit panenky. Příběh už se mi zdá mírně překombinovaný a do toho ten absolutní happyend...
První díl této knihy byl opravdu povedený. Jojo Moyesová příběh popsala, jak nejlépe dovedla a knihu jsem nemohla odložit, protože jsem byla ponořená do děje. To samé bohužel nemohu říci o pokračování tohoto příběhu- Život po tobě. Některé části byly snadno předvídatelné a při posledních kapitolách jsem již věděla, jak vše dopadne. I tak jsem si čtení užila a Jojo Moyesová stále patří k mým oblíbeným autorkám.
Většinou u knihy dočtu velmi rychle, protože jsem zvědavá, jak příběh dopadne. U této knihy to bylo jasné snad od začátku a posledních 20 stránek jsem četla asi týden. Zbytečné pokračování pěkného příběhu.
Jako první díl, tak i druhý se mi velmi líbil. Bez Willa to nebylo sice už takové a i Luisa se změnila. Ale uragán Lily vše dohnala. Klasická puberťačka. Další oddechové čtení, které neurazí.
První díl byl zaručeně lepší. Pokračování určitě nebylo nutné, z prvního dílu jsem byla sice smutná, ale příběh mě naprosto uchvátil. V tomto díle mě Louisa celkem lezla na nervy, tak samo Lilly. Ale byly tam i světlé stránky a kniha se dobře četla. Než jsem tě poznala ale nadále zůstane mou nejoblíbenější ♡
Z knihy mam rozpoluplne pocity. Je to takove pohodove cteni, ale nejaky uzasny dej necekane. Ani zaver me prilis neuchvatil.
pěkně se četlo, ale příběh už nebyl tak zajímavý jako v prvním díle. Občas jsem měla pocit, že je Lou hrozně pitomá, když si nechala tolik líbit od Lili, ale .. fajn. Nicméně musím říct, že mě nejvíc zaujala mužská postava Sama.
Ale konec?? Bože, proč? Trošku mi to nedávalo smysl.. Tak moc toužila po životě a nové lásce, že nakonec ... ach jo, to bylo velké zklamání a vlastně mě to naštvalo.
Jak napsala níže čtenářka Maguša - zbytečně otevřená zadní vrátka.
Na knížku jsem narazila náhodou v knihovně a netušila jsem, že je to už druhý díl. I tak se mi knížka moc líbila a první díl si určitě přečtu dodatečně.
Po naprosto skvělém prvním dílu jsem byla samozřejmě zvědavá i na jeho pokračování. Bohužel však musím říct, že "Život po tobě" se mi zdá proti prvnímu dílu poněkud slabý a většinu času na mne působil jako nastavovaná kaše. Jako by byla kniha napsaná z donucení.
Zatímco "Než jsem tě poznala" bylo dějem a akcí opravdu nabité, "Život po tobě" se dlouho vleče a dlouhou dobu se dějově nikam moc neposouvá. Postavy se tam plácají na místě, že je to místy skoro až nuda. :-( Až v tom závěru se konečně začalo něco dít, ale na mne to bylo až moc pozdě. Některé věci mi pak připadaly trochu přitažené za vlasy.
Bylo tam pár věcí, co mne bavily, ale bohužel jich nebylo dost na to, abych z knihy byla nadšená jako z prvního dílu.
Nakonec to byla pro mne průměrná kniha s nádechem zklamání. Škoda, no.
Tak s odstupem napíšu komentář. Bezprostředně po dočtení jsem si totiž říkala "Proč??" Myslela jsem, že se to uleží, ale ne. Pro mě je to kniha nadbytečná, asi aby se Luisa dočkala svého happy endu, který si nakonec sama pokazí, trochu mě to zarazilo, jen do chvíle než jsem zjistila, že jsou to zadní vrátka pro chystaný třetí dil. A já se na sebe maličko zlobím, že jsem knihu četla, protože mi tak trochu zkazila dojem z Než jsem tě poznala.
Londýn láska deprese milostné romány anglická literatura hledání smyslu života puberťáci
2013 | Než jsem tě poznala |
2013 | Poslední dopis od tvé lásky |
2015 | Dívka, již jsi tu zanechal |
2018 | Sama sebou |
2015 | Stříbrná zátoka |
Zpočátku takové rozvláčněné, ale potom se mi to začalo líbit. Musela jsem si zvyknout na to, že se Louisin život otočil o 360°. Jak se zbytečně lidé trápí, když si nevysvětlí byť jen maličkost. Super, jak se Luisa se zachovala k Lily i přes její pubertální výkyvy.