Zkazky z planety Země
Arthur Charles Clarke
Soubor čtrnácti povídek velmistra sci-fi Arthura C.Clarka opatřený předmluvou jiného velikána žánru Isaaca Asimova obsahuje již klasické příběhy s pestrou škálou témat.
Literatura světová Povídky Sci-fi
Vydáno: 1996 , Baronet , Knižní klubOriginální název:
Tales from Planet Earth, 1989
Někdo má rád psycho scifi a někdo akční. Někdy psal Clarke pro vlastní pobavení a někdy si řešil své obavy. Možná by jinak poskládaný výběr vyzněl jinak, ale takhle tu leží a ty, čtenáři, se s tím poper. Nebo to vzdej. Lev z Comarre ční nad vším ostatním. Zajímavé jsou ty "vodní" povídky - Muž, který přeoral moře, Hluboké pastviny a Nenávist. Příští nájemníci mi připomněli Simaka s jeho mravenci. A Parazit zase jakoby z hlavy vypadl Pecinovskému. Zbytek se mi někde v paměti ztratil.
Soubor povídek, které jsou kvalitou značně rozkolísané. Některé jsou opravdu velkolepé, jiné, jak sám autor udává vyšly ve sci-fi časopisech pro chudé, nejsou tak kvalitní. Nicméně kniha za přečtení rozhodně stojí. Clarke často nadhazuje zajímavé myšlenky a dost často předvídá budoucnost velmi správným směrem.
Clarka jsem četl poprvé a určitě ne naposledy. Kniha se mi velmi líbila, protože obsahuje více nadprůměrných povídek než antologie, které jsem četl doposud.
Poviedky oscilujú medzi majsterštikom (Lev z Comarre) s bravúrnou atmosférou až po podpriemer (Reklamní kampaň, Ten druhý tygr). Celkovo je ich úroveň nevyvážená a konečný dojem je priemer. Poviedky od Clarka nie sú tým istým, čím je jeho románová tvorba, tá je jednoznačne lepšia. V rámci žánru by som Clarka zaradil s jeho poviedkami medzi ľahký nadpriemer.
Moje nejoblíbenější sbírka povídek od A.C.Clarke s mojí BEST OF povídkou "Silnice k moři. Ona to byla moje první sbírka povídek. Touto knihou jsem si zamiloval tvorbu od A.C.Clarka.
Čtivé povídky ze zajímavého prostředí, které se při čtení v mysli odvíjejí jako post-apokalyptický film úplně samy :)
Výborně čtivý soubor povídek! Subjektivní top: Silnice k moři, Nenávist, Parazit a Východ Saturnu.
Jako celek bych hodnotil lehounce nadprůměr vzhledem k tomu, že mé hodnocení jednotlivých povídek dopadlo tak nějak 50-50%. Nenávist, Lev, Reklamní kapaň, Stěna Z Temnoty jsou rozhodně jedny z těch nejlepších, zbytek kolísá mezi lepším a slabým průměrem ( na Cejloňana ) - 70 %
Moje první setkání z Clarkem a musím říct, že bylo příjemné. Clarke je mistrný vypravěč, povídky sází jednu lepší než druhou. Dokáže si pohrávat s čtenářovou myslí, správně směřovat příběhy a dobrat se zajímavé pointy. Určitě jsem se s Clarkem nepotkal naposledy.
Od tohohle autora je každá kniha super, z počátku mě překvapilo, že je to kniha složená z povídek, ale i ty mě nakonec zaujaly natolik, že jsem knihu přečetl jedním dechem. Nejvíc se mi líbila "Stěna z temnoty".
Ve své době jistě velmi dobré povídky plné zajímavých nápadů. Dnes ale zaujme a utkví delší dobu v paměti jen pár myšlenek z těchto příběhů. Nejvíce se mi líbila povídka Příští nájemníci.
Tyhle povídky mám ráda, Ale myslím, že nejvíc k zamyšlení je Reklamní kampaň. Zkuste to aplikovat ne na mimozemšťany, ale na naši současnost - ohavné, že ano?
Povídka není úplně můj oblíbený literární útvar a k sci-fi jsem si nikdy moc nenašla cestu. Přesto se mi dostala do ruk na základě doporučení (a následného zapůjčení) tato knížka. Přečetla jsem ji během 4 dnů (tj. na mě poměrně dost rychle), což už samo o sobě svědčí o její chytlavosti a nejspíš i kvalitě (nemám moc s čím srovnávat). Některé povídky byly slabší - ta poslední, třeba. Některé byly výborné. Především Lev z Commare (za tu myšlenku, co přímo vybízí k zamyšlení: "kdyby byla ta možnost, chtěla bych v Commare zůstat?") a Stěna z temnoty (zkrátka proto, že mě vesmír a jeho ne/konečnost fascinuje). Z těch kratších povídek potom Ten druhý tygr a Kdybych na tebe zapomněl, Země.
Soubor povídek spisovatele řazeného k "hvězdnému triumvirátu" autorů sci-fi (Asimov-Clarke- Heinlein) je výběrem kratších povídek z let 1949 - 1987. Leccos z námětů se skutečně vyplnilo, něco je již překonáno, další věci stále aktuální. Knížka určitě stojí za přečtení.
Část díla
1984 | Setkání s Rámou |
2005 | Konec dětství |
1994 | Návrat Rámy |
2008 | 2010: Druhá vesmírná odysea |
Clarke opět nezklamal a moc pěkně se četl