Zlatá kniha komiksů Neprakty a Švandrlíka
Miloslav Švandrlík
Zlatá kniha komiksů série
Zlatá kniha komiksů Neprakty a Švandrlíka je prvním kompletním vydáním všech komiksů, které spolu tito dva geniální umělci vytvořili.
Krásné připomenutí dob už naštěstí minulých. Perfektní jsou vsuvky mezi jednotlivými komiksy, které připomínají dobu vzniku, případné ústupky i malost či závist tehdejších mocných. Vzhledem k tomu, že již jsem pamětník, většinu komiksů pamatuju a jen tiše roním slzu nad rychlostí letu času. Něco pro mě bylo nové - to hltám sice s odstupem, ale neméně nadšeně. Takže díky za tento editorský počin.
humor dua Winter-Neprakta + Švandrlík je tak nezaměnitelný a vizuálně originální, že ho zná snad úplně každý Čech, děti i dospělí, dělníci i intelektuálové; zavzpomínal jsem na dinosaura Puňtu z Ohníčku, ale nejradši mám sérii Co ve starých kronikách nebylo
a nestydím se přiznat sebeukájivou slabost pro Nepraktovy ženský
Jedním slovem nádhera. To bylo jasné Neprakta - Švandrlík dva geniové humoru . Krásně zpracovaná kniha všeho co tahle dvojice vytvořila. Sek a Zula , Sága rodu Krokova, Punta hvězda pravěku a mnoho dalších. Obrovská spokojenost , návrat do dětství některé věci jsem viděl naposled před čtyřiceti léty. K niha spíš pro starší - pamětníky. Myslím , že menší děti už neosloví. Plný počet hvězd a děkuji za tento knižní skvost.
Tohle je parádní věc, a ne jenom pro pamětníky. Neprakta je dnes malinko pozapomenut, ale ve své době to byl fenomén, a komiksy v knize docela souzní s dobou kdy vznikaly, a do všeho se míchali komunističtí kariéristi, udavači a závistivci. Ale doba je vlastně stejná, dnes máme udavače z neomarxistů, a sluníčkářských aktivistů. Prostě kazisvěti existují stále, a tak mnoho komisů zůstalo nedodělaných, ale i tak je to moc krásná kniha. Osobně musím přiznat že jsem vlastníkem tří komiksových knížek Seka, Zuly a brontosaura Puňti, a tak mi to, že zabrali 109 stran ze 368, vadilo, ale uznávám že ne každý tyto knihy vlastní, a bez nich by to nebylo ono. Tak jen doufám že lidé pana Wintera -Nepraktu znovuobjeví . Určitě by si to zasloužil, a to pomíjím fakt, že tahle knížka bude ozdobou každé knihovny.
2006 | Neuvěřitelné příhody žáků Kopyta a Mňouka 1 |
2009 | Draculův švagr |
1990 | Černí baroni aneb Válčili jsme za Čepičky |
2004 | 100 nejlepších hororů |
1991 | Říkali mu Terazky |
Moc příjemné setkání s typickým humorem a stejně tak typickými kresbami, které jsem měl tak rád před 30 a více lety. Něco jsem znal, něco pro mě bylo nové....ale jo, naprostá spokojenost, přesně to, co jsem od knihy očekával, jsem i dostal. Pravěké příběhy Brontosaura Punti a Seka a Zuly byly takové milé, naivní, trošku na způsob Čtyřlístku, takže teď ve vyšším věku mě až tak nezaujaly, ale jinak paráda. Z mého pohledu byly úplně nejvíc povedené - a pro mě současně neznámé - komiksové příběhy z historie českých hradů a zámků a pak taky závěrečné ilustrované veršovánky, to jsem se fakt moc bavil :-) Za mě reálné 4,5*, za příjemnou nostalgií ale dávám plných 5*