Zlaté hovno
Jan Drnek
Na stránkách výtečné detektivky Zlaté hovno se ocitneme v prazvláštním světě českých monarchistů. Autor se pohybuje na hraně humorného bláznovství a vážného úsilí o nápravu poměrů v zemích Koruny české, přičemž obě polohy se nekompromisně mísí v typicky českém světě, v němž jsme možná blázny tak trochu i my všichni.... celý text
![trudoš trudoš](https://www.databazeknih.cz/img/users/56_/56915/m_trudos-Bry.jpg?v=1585128862)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Zklamání, ačkoli to zpočátku vypadalo jako fajn legrácka. Problém jsem měl ovšem s kompozicí, kdy se první půlka tváří jako parodie na detektivku a druhá půlka jako politická groteska, ve které se nic neděje. Vyšetřování hrdiny spočívá v rozvíjení absurdních konspiračních teorií a jejich následné dokazování, přičemž tentokrát se většina z nich nakonec ukáže být jako ještě docela příčetná, v porovnání s fantaskní skutečností. Humor přitom funguje v rovině absurdity, kterou ocení jen našinci. A ono by to bylo i vtipné, kdyby čtenář autora lépe znal. Takhle mi přišlo, že nejvíc knihu ocení jeho přátelé, kteří znají jeho smysl pro nesmysl a dokážou záměrné úlety mimo patřičně ocenit.
Naštěstí má Jan Drnek v řemesle už něco za sebou, takže se to pořád dobře čte. Forma je zajímavá, atmosféra nostalgická, postavy přirozené a dialogy smysluplné, snad jen, že zápletka připomíná rádoby anekdotu. Tahounem tak zůstává především kouzlo alternativní historie, jež je ostatně spisovatelovou devízou.
![Křovák Křovák](https://www.databazeknih.cz/img/users/10_/106854/m_krovak-vxI.jpg?v=1546608932)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Čtivé, začátek velice atmosférický... zápletka vtipná, ač nesmyslná. V druhé polovině dochází ke klasickému jevu pana autora, tj. slepé propagaci monarchie, ale už jsem si zvykl. Celkově bezva...
![karavela karavela](https://www.databazeknih.cz/img/users/17_/177824/m_karavela-ocs.jpg?v=1540879832)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Knížku jsem si přečetla na doporučení,bohužel politika ani exkrementy nejsou mým šálkem čaje.
![kilometr kilometr](https://www.databazeknih.cz/img/users/14_/14874/m_kilometr-65f71079583c8.jpg?v=1710690426)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Nebýt zbytečnýh hypotéz a politického žvanění(no prostě kdyby kniha měla o 50-70 stran méně),
tak jsem velmi potěšen a pobaven.Kniha plná hoven,která ve výsledku rozhodně za hovno nestojí.65%.
![proton proton](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Politika mi nic moc neříká, tak jsem se prokousávala pomalu. Ještě že se řešili exkrementy, které to zlehčily.
![vincek1 vincek1](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Podivná kniha. Nejsem příliš náročný čtenář, ale celá kniha pojednává o předmětu (nevím jak to přesně nazvat), který se vyskytuje v názvu. Jediné co si z knihy můžete odnést je povídání o politice. Knihu jsem dočetl jen proto, že autor pochází ze stejného města jako já, ale byl to stejně promarněný čas. Navíc ráno mě probudil hluk před domem a ejhle jsou zde velká auta a jejich posádky čistí kanalizaci. Že by i u nás v domě bydlel nějaký šlechtic? Poslední větu pochopí jen člověk, který se knihou prokouše alespoň do poloviny, ale bude to pro něho dost velká námaha.
2011 | ![]() |
2016 | ![]() |