Zlatý pomeranč

Zlatý pomeranč
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/539673/bmid_zlaty-pomeranc.jpg 4 18 18

PŮVOD TAJEMNÉHO ROBOTA PŘIVEDE MĚSÍC NA POKRAJ ZKÁZY… Starožitníci Kuba Nedomý a kyborg Dědek Čuchák jsou největší machři na roboty v celém měsíčním habitatu Arkádie. Něco takového, jako je Bejby, ovšem za celou dobu kolonizace Měsíce nikdo neviděl. Každý robot vznikl v továrně na výrobní lince. Bejby je ale jiný. Vyvinul se, nebo se snad narodil z artefaktu zvaného Zlatý pomeranč, a právě k němu se Kuba s Dědkem Čuchákem dostali – a to za strastiplných okolností, kdy se nálada občanů Arkádie obrací proti robotům. Fanatičtí aktivisté na ně pořádají hony a ničí je ve velkém. Kuba s Dědkem se však neváhají postavit na správnou stranu. Pronásledovaným robotům pomáhají s nemalým přispěním čínské bojovnice Su Wang-li a lišáckého policejního kapitána Luigiho Mantelly. Něco se jim ale při tom plete pod nohy: záhada Bejbyho původu. Její řešení jim ty nohy málem zláme… ____ Nová akční sci-fi z oblíbeného cyklu Arkádie, která postavami a prostředím volně navazuje na knihy Hvězda mého života, Ultimus, Hu! Povídky Dědka Čucháka a Ostrov nesmrtelných.... celý text

Panpalapax
22.02.2025 4 z 5

Dobře napsáno ve stylu ostatních knihou cyklu Arkádie. Dvojice starožitníků z koridoru Julese Verna zachraňuje habitat Arkádie. Tentokrát je to ještě více zamotané… Zápletka je zajímavá a nápaditá. Struktura děje je ale trochu šablonovitá, stejně jako jednání hlavních hrdinů. Což na jednu stranu navozuje pocit starých známých, avšak na druhou stranu to již trochu nudí. Víceméně stejné kulisy, 1450ka opět v akci atd atd. Prostě další dobrodružství Kuby a Dědka. Prostě nový příběh ve většinou známých kulisách a s většinou známými protagonisty. Bylo však několik momentů a zvratů, které překvapily.

Vesmich
13.02.2025 5 z 5

Hihi, hihi, tak to mě pobavilo, poučilo a nadchlo! První setkání s Arkádií, ovšem rozhodně ne poslední.

Ruya
12.02.2025 audiokniha 3 z 5

Entita "Bejby" mne cele konsternovala opravdu celou knihu ale konec dobrý všechno dobré a navíc opět brilantní interpretace Saši Rašilova.

olga8832
20.01.2025 5 z 5

Parádní díl. Skvělá zápletka, je tu pátrání humor, a navíc neuvěřitelné Bejby, které byste při čtení nejraději přetrhli...
Děj se moc pěkně rozpletl, jediné, co jsem čekala a nestalo se, je, že Bejby zkusí polechtat i Dědka Čucháka. Zaplaťpánbůh, nestalo se :-)

alabra
09.12.2024 5 z 5

I já jsem byla potěšena mně oblíbenou dvojicí, s humorem řeší otázku bezpečnosti či nebezpečnosti robotů v budoucnosti, těším se na další díl. Dávám pět hvězd.

jan8470
25.11.2024 5 z 5

Starožitníci Kuba Nedomý a kyborg Dědek Čuchák jsou největší machři na roboty v celém měsíčním habitatu Arkádie. Něco takového, jako je Bejby, ovšem za celou dobu kolonizace Měsíce nikdo neviděl. Každý robot vznikl v továrně na výrobní lince. Bejby je ale jiný. Je to vtipné a lepší než Ultimus. Zlatý pomeranč je směsí toho, co mají čtenáři na příbězích z Arkádie nejraději. Akční dobrodružná jízda s příměsí detektivního pátrání, sci-fi propriety, humor a velká porce satiry. To první pramení z šikovně vybudované zápletky, v níž se vyskytuje vše, co máme na Arkádii rádi, a to včetně všech vedlejších postav a technických vychytávek. Humor tentokrát zajišťuje především série gagů plynoucích z toho, že se muži opravdu neumí starat o superchytré a supersvéhlavé dítě. A šlehy satirického biče směřují na hlavy fanatiků a extremistů.

Zlatý pomeranč je chytrým a zábavným dobrodružným sci-fi románem, který svým starším bratříčkům rozhodně nedělá ostudu.

Steew
24.06.2024 5 z 5

Pokud máte rádi příhody Kuby Nedomého a Dědka Čucháka, Zlatý pomeranč znovu nezklame. Miluju tuhle dvojici!

Ondřej Neff
česká, 1945