Znamenitá mrtvola

Znamenitá mrtvola
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/539499/bmid_znamenita-mrtvola.jpg 3 1672 1672

Neotřelá orwellovská dystopie, která jde ve zkoumání temných hlubin lidské duše až na dřeň. Samec, samice. Bytost. Stvoření. Šlechtěný druh. Speciální maso. Ale ne člověk. Nikdy ne člověk. Svět změnil virus, který znemožnil konzumaci zvířat, lidskou populaci ale nenapadl. Ve společnosti se tak postupně stal přípustným a později dokonce systémově podporovaným kanibalismus. Hlavní hrdina Marcos je tiše rozežírán vlastní ztrátou a ve svém smutku proplouvá prostředím jatek, kde mezi procesy bourání, půlení a usmrcování řeznickou pistolí umírá mnohem víc než jen němí jednotlivci pěstovaní ke konzumaci. Ztráta lidskosti, víry a morálky čpí z každého koutu ulice. Může se v soukolí obludného systému krutosti vůbec ještě něco změnit? A dokáže také Marcos potlačit své nejhorší instinkty? Výstižná literární alegorie hierarchické struktury kapitalismu získala prestižní argentinské literární ocenění Premio Clarin de Novela. „Hledáte-li něco neotřelého a máte-li silný žaludek, pak si troufám tvrdit, že Znamenitá mrtvola uspokojí váš apetit. Dobrou chuť!“ – Recenzárium.cz. „Neúprosně temný a znepokojivý pohled na způsob, jakým se společnosti přizpůsobují páchání zvěrstev.“ – KirkusReviews.com.... celý text

Literatura světová Horory Thrillery
Vydáno: audiokniha , OneHotBook

Cadáver exquisito, 2017

Ivushaak
30.10.2022 3 z 5

O téhle knize mluvili snad všichni, tak jsem se rozhodla, že si tento "skvost" taky musím přečíst. Styl jakým je kniha napsaná, mně nijak zvlášť nesedl. Celá kniha byla vlastně o tom, jak se lidi žerou navzájem na tisíc způsobů. V knize bylo pár drsných pasáží, které by mohly dělat slabším povahám problém (po přečtení knih od Chrise Cartera, mě nijak zvlášť nerozházely). Myšlenka byla určitě zajímavá, ale podle mě nedotažená.

Jamalu
30.10.2022 1 z 5

Kniha mě hodně zklamala. Čekala jsem daleko víc. Autorka nevyužila potenciál tohoto tématu. Jeji styl psaní mi připadá velice nudný.

anebar
30.10.2022 4 z 5

Máte silný žaludek? Jste vegetarián, nebo zapřisáhlý milovník masa, kterého jen tak něco nerozhodí? Je to kniha pro vás. Dystopie, která by se jednou mohla i stát. Možná se však do knihy budete muset trochu začíst, protože vše je psáno s odstupem ve 3. osobě. Konec je taky takový polouseklý, možná si autorka nechala zadní vrátka na další díl. Stojí za to si přečíst? Rozhodně.

Lethania
30.10.2022 4 z 5

Mrazivý a temný příběh, který není daleko od reality. Čekala jsem od knihy něco docela jiného, ale ta čistá brutalita mě nakonec přeci jen dostala. Popis výrobního procesu speciálního masa byl až nechutně dopodrobna popsán. Kniha je rozhodně originální a přináší mnoho palčivých otázek co se naší lidskosti týče.

SvetlanaHonzova
29.10.2022 1 z 5

Na knihu jsem se opravdu těšila a musím říct, že mě velice zklamala. Obsah knihy mě vůbec nezaujal.

Andynka
29.10.2022 4 z 5

Podle obálky jsme čekala úplně něco jiného. Nějakého šílence, co miluje lidské maso a díky tomu se výživá v různých způsobech vražd. Ale o tom to oravdu nebylo. Za to jsem dostala tak zajímavý příběh, který jsem nedokázala číst. Ani mi to nepřišlo nějak hrozně nechutné, protože to celé zapadalo do te situace, která si takové zacházení s lidmi vyžadovala. Byl to mazec... byla jsem opravdu překvapená, zděšená.... že ten nápad svým způsobem není až tak nereálný. O to víc hrůzostrašné to je. No, nebudu lhát... po celou dobu mě celkem mrazilo. A samozřejmě ta obálka naprosto odpovídá příběhu. Jen jsem zvyklá na plno vrahů a drsných vražd, že mě vůbec nenapadlo, že někdo vymyslí tak dokonale napsaný příběh. Za mě naprostá pecka. Asi i díky tomu , že jsem tohle vůbec nečekala.

SarkaStang
28.10.2022 4 z 5

Nevybírám si knížky podle anotace. U téhle jsem byla velmi překvapená, protože jsem čekala úplně něco jiného. Ale nemůžu říct, že jsem zklamaná. Ta myšlenka, nápad! Originální a poutavé.
I když to bylo někdy opravdu nechutné a děsivé, nemohla jsem to nedočíst. Více mne bavila první část, ale konec mne opravdu překvapil. Řekla bych, že je to spíše pro silnější povahy, ale je to originální, neotřelé čtení. Doporučuji.

cleopatra11
28.10.2022 2 z 5

Co říct...
Boom se nekonal.
Nic z této knihy mě nezasáhlo, nezvedl se mi žaludek, nechápu, proč je toto tolik vychvalováno.
Zvláštně napsáno, chybí dialogy, samá zájmena, vůbec mě to nebavilo číst.

Maeven
28.10.2022 4 z 5

Jedna z nejneúprosnějších a nejhnusnějších knížek, co jsem kdy četl. A to jsem jich přečetl mnoho podobných. I přesto, že se mi celou dobu zvedal žaludek, nemohl jsem odtrhnout oči. Chtěl jsem, aby kniha už skončila, ale zároveň, aby pokračovala. To jsou mi věci! Kniha občas zachází do až nechutných detailů, takže při čtení nebo poslechu tohoto příběhu raději nejezte. Je to velmi jedinečný a šílený román, a zaručuji vám, že se na maso už nikdy nebudete dívat stejně.

hankapimi
26.10.2022 1 z 5

Za mne zklamání, knížku jsem chtěla několikrát odložit. Jsem"konzerva", mám ráda příběhy se začátkem, prostředkem i vygradovaným koncem. Čekala jsem vývoj situace od nakažené zvěře i ptáků, rodinné i pracovní komplikace, snahu odborníků zastavit virus, zhoršující se situace v nemocnicích i v zásobování. To bych si početla, ty nechutné ohavnosti stačily zmínit v poslední kapitole a čtenářova představivost by udělala své. Za mne jedna hvězda za to, že autorka dostrkala takové dílo až k vydání...

petrarka72
25.10.2022 4 z 5

Skvěle napsané - ale diskomfortní, odporné čtení. Užila jsem si to, tu atmosféru a čím dál temnější příběh, ale doufám, že mě nenapadne se k této knize vracet.

AndyYoggy
25.10.2022 4 z 5

Tak nějak nevím. Od knihy jsem, po přečtení spousty negativních recenzí, neměla žádné očekávání. Ale příběh se mi dost líbil. Kniha byla velmi čtivá. Ani jsem zde nezaznamenala ty nechutné či dokonce odporné scény. Ale to může být také moje deformace. Konec jsem já osobně nečekala. A dost mě překvapil a také mi vyrazil dech. Celá myšlenka díla mi imponovala a člověk si v průběhu čtení říká, že tohle vlastně ani není tak nemožné…

Jirinamac
25.10.2022 3 z 5

Po 13. kapitole jsem knížku odložila a nechutně popisovaná jatka na lidech jsem nějak nedávala, ale nemám ráda nedočtené knížky, tak jsem se k ní po 3 týdnech vrátila. Námět stojí za velké přemýšlení a napadalo mě, že stejně se chovají lidé ke zvířatům, proč jsou některá zvířata domácí mazlíčci a některá doma chovaná se bez citu konzumují? Původně jsem na začátku myslela, že dám knížce odpad, ale po dočtení to zase necítím jako odpad. Pěkná obálka, námět o kterém dost přemýšlím, ale styl psaní mi přišel nudný. Naštěstí je knížka tenká a je to rychle přečtené.

jahoda444
24.10.2022 5 z 5

Knihu jsem měla na svém 'to do' listu už pěkně dlouho a rozhodně mě nezklamala. Přijde mi, že tady na českém trhu byla prezentovaná spíš jako strhující thriller, plný napětí, což není tak úplně pravda.
Patří mezi typ knih, který stačí přečíst jen jednou a nechá ve vás nepříjemný pocit ještě dlouho po dočtení (něco, jako Orwellovo 1984).
Autorka dokázala bravurně vykreslit chybějící lidskost postav a celkově svět po 'změně'.
Je to kniha, která má šokovat a za sebe můžu říct, že se to autorce povedlo.

makhushka
24.10.2022 3 z 5

Zarazil mě hned začátek knihy, myslela jsem si, že se děj okolo virusu bude vyvíjet postupně, ale ne, rovnou vás hodí doprostřed všeho a "plav". Strašně obrovské mínus je absence dialogů. Popisy rozhovorů prostě nevynahradí dialogy, to se s prominutím nedalo číst a těch zájmen! Tolik zájmen snad není ani ve slovníku zájmen (kdyby nějaký existoval). On otevřel dveře. Ona ho pozdravila mávnutím ruky. On ji pozval dále.....neeee proboha.
Samotné scény porážek mě nechaly chladnou, nemyslím si, že to by byl autorčin záměr vyzdvihnout prostředí jatek. Co mi ale vyloženě hnulo žlučí byla scéna puberťáků se štěňaty, scéna vědkyně a jejích pokusných "králíků ", no a pochopitelně závěrečná scéna. A tohle přesně byl dle mě autorčin záměr, ukázat krutost, která se skrývá v lidech, skutky, které jsou zrůdné, ačkoli předvídatelné.
Nebyla to špatná kniha, děj jako takový byl skvělý nápad, jen ten strohý styl psaní mi prostě vůbec nesedl.

RockMartina
23.10.2022 5 z 5

Po dlouhé době kniha, která mě po prvotních rozpacích zaujala, chytla a už nepustila. Chladná popisnost děje s absencí emocí vyvolávala naopak pocitů mnoho a to hlavně těch nepříjemných. Závěr knihy resp. poslední věta mě zanechala beze slov...a s lehkým úsměvem na rtech, protože přesně takové šokující konce příběhů miluji.

Ikols
23.10.2022

Jediné co je zajímavé na této knížce je obálka.

Monni
23.10.2022 2 z 5

Podle měla kniha s tímto tématem ,,znamenitý" potenciál, který bohužel nebyl vůbec využitý. Obrovská škoda. Začátek knihy pro mě byl celkem těžký, přišlo mi to strašné a nechutné. Hlavně když tam bylo popisované jak grilují a pojídají ,,mládě". To sem knihu musela prostě odložit. Potom jsem si na to celkem ,,zvykla" ovšem nejvíc mě celou knihu vytáčela styl psaní ve třetí osobě. Každopádně sem z knihy zklamaná tak nějak celkově. Určitě sem od knihy čekala mnohem víc podle toho hypu, ale bohužel se tak nestalo. Čekala sem mnohem víc rozvinuté téma, ocenila bych víc rozvinout co tomu předcházelo atd.... Místo toho se tam vše točilo jen kolem hlavní postavy Marcuse a detailního popisu zpracování ,,masa". Celkově to bylo velké zklamání. Jediné plus pro mě byla poslední kapitola, která mě překvapila a takový konec sem nečekala.

Parwana
22.10.2022 4 z 5

Na tuto knihu podle mě existují dva názory: buďto čtenáře nezaujme nebo jej pohltí. Já se řadím do druhého tábora. Už dlouho mě žádná kniha tak nestrhla. Přečteno z mobilu za dva dny, ale byla to opravdu síla. Rychle ubíhajícím a čtivým dějem počínaje odosobněným stylem vyprávění konče. Bohužel musím dát mínus za některé drastické momenty, které bych radši přeskočila a konec, po němž jsem jen zůstala nevěřícně sedět. Autorka vyhrála soutěž zcela oprávněně.

lenka2557
22.10.2022 4 z 5

Lepkavé. Neosobní a metaforické. Znamenitá mrtvola je zvířecím hnusem protkaná kniha. Ona cizost, podivná a nafouklá, je podle mého názoru možná schválně. Stejně, jako dnes zvířatům nedáváme jména, pokud je nemáme jako domácí mazlíčky, je i hlavní hrdina knihy označován jménem jenom zřídka, a vše je vyprávěno jakoby přes zamlžené sklo. Přečteno jsem měla za dva dny a na konci ve mně vyloženě hrklo (no spoilers). Právě konec mě utvrdil v mém přesvědčení, že udělat knihu co nejméně intimní, osobní nebo citlivou byl záměr autorky. Přesně takhle se totiž chováme už dneska, využíváme a plundrujeme, co se dá. Jenom o tom nikdo nechce mluvit.
PS: Na scénu se štěňaty se pokouším zapomenout. Možná mě totiž jinak dnes nenechá spát.