Žofka ředitelkou ZOO
Miloš Macourek
Žofka série
Veselé příběhy podnikavé opičky Žofky Orangutanové a jejích zvířecích kamarádů v zoologické zahradě s ilustracemi Adolfa Borna.
Kdo by neznal zábavný večerníček z hlasem Petra Nárožného. Příběhy opičky Žofky a jejich zvířecích přátel ze zoologické zahrady. Věřte, že se vždy něco stane a takové čtení dětem na dobrou noc je opravdu zábavné.
Žofka je stejně jako Mach a Šebestová povedená kniha pana Macourka se známými ilustracemi A. Borna. A oblíbená kniha mého dětství, stejně jako večerníček, ke kterému neodmyslitelně patří hlas pana Nárožného. Který vám při čtení automaticky v hlavě naskočí :) Rádi se k ní se synem vracíme. A můžeme ji doporučit.
Už jsem s tím možná trapná, ale jakmile to ilustroval Born, tak to prostě nemůže být špatný. Macourkovy příběhy otevřely bránu do světa českých knih naší nejstarší dceří (žijeme v zahraničí a dlouho četla jen v holandštině), Žofka a Mach s Šebestovou patří mezi její nejoblíbenější knížky (o jeho filmech a seriálech nemluvě). Veselé, jednoduché, poučné příběhy, psané typickým stylem „jako když mluví Nárožný“, nádherné ilustrace, prostě paráda.
Tuhle knížku jsem kdysi jako dítě vyhrála v nějaké soutěži a měla jsem z ní strašnou radost.
Další z mých oblíbených knížek z dětských let. Čtená několikrát. Dokonce jsem ji jednu dobu měla nechanou pod polštářem, protože jsem věřila, že bych se potom ve spaní mohla do světa Žofky podívat.
Macourek je jeden z autorů, u něhož nešlápnete vedle, ať už chytíte do ruky cokoli. Málokdo dokáže do svých příběhů tak přirozeně zakomponovat fantazii, humor i poučení. A Žofka je klasika, i když se přiznám, že jsem se s ní seznámil až s vlastními dětmi, a to nejprve skrze televizi. Jeden příběh lepší než druhý - vynikající (nejen) večerní počtení pro děti i pro dospělé.
Tuhle dětskou knihu jsem milovala stejně jako stejnojmenný Večerníček. Mám ráda český humor a veselé knihy pro děti a tato je jednou z nich.
Včera jsem probírala staré věci a narazila na můj dětský čtenářský deník, těch vzpomínek a najednou na mě vykoukla Žofka, já úplně zapomněla, že tahle kniha existuje a pak jsem si vzpomněla jak moc jsem ji měla ráda. Opravdu tahle kniha byla jedna z nejlepších mého dětství. Dokonce jsem si vzpomněla, že jsem po ní pojmenovala jednoho mého opičího plyšáka.
Další pecka od Macourka, dále to zvyšuje kresba A. Borna a v TV tomu dává další rozměr hlas P. Nárožného.
1989 | Mach a Šebestová |
1971 | Pohádky |
2014 | Muriel a andělé |
2009 | Muriel a oranžová smrt |
1989 | 3x Kája Saudek |
Naprosto luxusní knížka.......... nejprve jsem si ji přečetla sama a teď ještě před spaním vnukovi...........pěkně jsme se nasmáli........vřele doporučuji