Zpověď Kateřiny Medicejské
C. W. Gortner
Čtrnáctiletou Kateřinu Medicejskou provdali za francouzského krále Jindřicha, kterému se vůbec nelíbila. Raději svou přízeň věnoval milenkám než královně. Když Kateřina ovdoví a zůstane s šesti malými dětmi sama v království plném zrádných šlechticů, musí zajistit trůn pro své syny.
Literatura světová Historické romány
Vydáno: 2014 , AlpressOriginální název:
Confessions of Catherine de Medici
Velmi zajímavý a čtivý životopis Kateřiny Medicejské, který čtenáři velmi detailně přibližuje život na francouzském královském dvoře v 16. století. Čtivé, živé, uvěřitelné. Skvělý pohled na neuvěřitelně divokou a turbulentní dobu.
Historii miluji, po této stránce mě kniha uspokojila, ale něco tomu chybělo, neměla šmrnc
Precizně postavený příběh na faktech. Neuškodí si jednou přečíst něco, kde je Kateřina Medicejská za hodnou a laskavou.
První knihy od tohoto spisovatele, kterou jsem četla. Mile mě překvapila, přečetla jsem jí raz dva. Jako plus beru, že jsem se dozvěděla hodně o době, kdy Kateřina vládla, také spoustu informací o ní, včetně autorova upřesnění na konci knihy.
Historický román z období náboženských válek ve Francii psaný z pohledu Kateřiny Medicejské. Autor se snaží Kateřinu částečně rehabilitovat a určitě strávil spoustu času studiem dané doby. Příběh je poměrně historicky přesný. Bohužel, alespoň pro mě, tomu něco chybělo. Nějak jsem se nedokázal sžít s postavami a když se přidá problém všech historických románů, že víte jak to asi dopadne, musel jsem se do čtení občas nutit. Ani důraz na věštby a astrologii u mě moc nebodoval.
Silná osobnost, díky autorovi je teď asi vnímána jinak, než jak ji hodnotí dějiny. Vražednice a travička se při obracení stránek knihy začne jevit spíš jako nešťastná žena, která je na všecko sama - sama uprostřed davu. A nesmí si odpočinout. Za všechno a všechny odpovídá. Nezáviděníhodný osud ženy, která byla určena vládnout a tomu musela podřídit všechno. Přes své postavení na tom byla hůř, než kterákoliv její poddaná - nesměla nic, musela všecko. Bartolomějskou noc jí už asi neodpáře nikdo, ale nikdo snad nemůže věřit tomu, že z ní měla potěšení. Doporučuju jako dobrou a čtivou knížku všem, kdo se o historii zajímají.
Kniha se čte moc hezky, dozvěděla jsem se toho spoustu o - do té doby pro mě víceméně neznámé - osobnosti Kateřiny Medicejské a jejím zajímavém životě a osudech jejího početného potomstva.
Moc pěkná a smutná kniha, která se kouká na nenáviděnou francouzskou panovnici z trochu jiného úhlu :-)
Velmi zajímavá kniha, hodně o politice, ale je psaná na základě historických událostí, tak se není čemu divit:-) Lásku nečekejte, spíš intriky, vraždy a náboženské fanatiky.
Dost smutný osud hlavní hrdinky je zde velmi poutavě vylíčen, určitě si přečtu i druhou knihu od tohoto autora.
16. století Medicejové Kateřina Medicejská
2016 | Vatikánská princezna |
2015 | Božská Coco |
2009 | Poslední královna: muka lásky Jany Šílené |
2013 | Zpověď Kateřiny Medicejské |
2017 | Marlene |
Beletrizované životopisy a zromantizovaná historická fakta pomáhají přibližovat minulost i lidem, jako jsem já, tedy těm, v dějepise plavali a hleděli spíše do budoucnosti.
Knihy pana Gortnera mám ráda, tento příběh mě bavil trochu méně než Carevna nebo Coco.