Zrcadlový muž
Lars Kepler
Detektiv Joona Linna / Joona Linna série
Brutální čin a jediný svědek, jehož chorá paměť odmítá vydat pravdu. Návrat hypnotizéra v osmém případu komisaře Joony Linny.Šestnáctiletá Jenny zmizí cestou ze školy. O pět let později se její tělo objeví na hřišti v centru Stockholmu. Pachatel dívku oběsil obzvlášť krutým způsobem — na ocelovém laně ji vytáhl na dětskou prolézačku. Kdo může něco takového udělat? Joona Linna se s vervou pouští do vyšetřování. Tuší, že Jenny nemusí být jediná.Díky bezpečnostním kamerám se policii podaří najít očitého svědka, jenže se ukáže, že jde o psychicky nemocného muže. Z toho, co viděl, si vůbec nic nepamatuje. Joona se proto znovu spojí s hypnotizérem Erikem Mariou Barkem. Pomůže mu odhalit pravdu?... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2021 , HostOriginální název:
Spegelmannen, 2020
(SPOILER)
Keplerovcům dochází dech? NE! On už jim totiž došel a je to škoda. Kdyby to byla jejich první kniha, asi bych hodnotil kolem 50-60%. Ale vždyť je to furt na jedno brdo to stejné. Opravdu zase hypnotizér na scéně? Další zpackaný výjezd zásahovky? A z dalších nesmyslů bych vyzdvihl Joonu v rauši a důležitého svědka, který v noci natáčí vrány. To rozdvojení osobnosti takhle vůbec nefunguje. No, a s tou babičkou tomu nasadili korunu, vždyť je to úplně k smíchu...
25 %
Pěkná kniha bych napsat nemohla, protože tam bylo tolik hnusných věcí. Napínavé to bylo, překvapivé rozuzlení, sice trochu mimo realitu, ale napnutá jsem byla. Trochu směšný byl ten hepy konec. :-)
Shltnuto téměř na jeden zátah. V napínavosti si nový díl série nezadal s ostatními. Opět to bylo drsné a Joona dělal, co musel. Bráním se spoilerování, ale neubráním se - velká radost, že se v příběhu mihla i oblíbená postava z dílů minulých (a tím nemyslím Erika Mariu Barka) :)
Vážně bych chtěla napsat, že se mi kniha líbila, ale to bych lhala jak vám, tak i sama sobě. Jasně, Keplerovi píší neuvěřitelně čtivě, ale příběh už tak uvěřitelný není.
Opět jsme byli svědky sadistického sériového vraha, který mi nepřišel moc reálný - takhle by se to ve skutečnosti ani stát nemohlo. Vím, že příběh je především fikce, ale měla by být aspoň trochu skutečná, žádná fantas magorie.
Kniha se ale četla sama, za což mají autoři plusovou hvězdičku. Jestli bude další díl, tak si ho i přes veškerá negativa přečtu.
Poněkud drastická jednohubka na dva večery. Od knihy se prakticky nedá odtrhnout, ale rozhodně není pro slabší povahy.
Další Keplerovka plná šokujících zvratů, nechutných scén a vydatné dávky adrenalinu v žilách. Opět brilantně propracovaná severská krimi s Joonou Linou v hlavní roli. O nápadech, kompozici a zpracování nemůže nikdo pochybovat.
Nicméně, pro mě se série láme u páté knihy. Stalker byl perfektní, za to Lovec králíků už mě nijak neohromil. Lazara jsem radši vynechala a po Zrcadlovém muži jsem sáhla v podobě audioknihy. Nebýt charizmatického hlasu Pavla Rímského, papírovou knihu bych, leč nerada, určitě v půlce odložila.
Příběh začíná perfektně, naprosto čtenáře vtáhne do děje, tak jak to Keplerovci umí. Setkáváme se s přemíru postav a rozvětvenými dějovými liniemi, které se vám krásně ke konci spojí v jednu bombu.
Nicméně, v polovině jako když utne, a příběh stagnuje, jakmile se na scéně objeví hypnotizér. I když mám postavu Erika ráda, tady byl spíš na škodu. Kniha je zamotaná, přemrštěná zbytečnými dějovými odbočkami a těžko uvěřit, jak to vlastně skončí.
Neříkám, že se na další pokračování nepodívám, ale asi budu hodně skeptická.
Tak tohle byla jízda ! Už osmé pokračování série Joona Linna a opět luxusní záležitost. Joona Linna je láska na celý život a návrat hypnotizéra byl víc než vítaný. Tahle knížka vás nenechá v klidu a vážně se budete bát .
Příběh začíná dobře a chytlo mě to. Ale všechny ty zašmodrchané děje ústí bohužel do nevěrohodného rozuzlení. Škoda.
Tenhle díl se mi jako celek líbil a s chutí jsem přečetl. Nepříliš reálné, ale jako pohádka pro dospělé ce četlo fajn. Určitě lepší, než poslední Carter.
Teď neusnu. :( jsem sama doma a mám strach. Já mám fakt strach! Rychlostí světla jsem otáčela stránky a nadzvukově rychle četla... Pořád mám strach,... teď něco vrzlo za dveřma!!!!!!
(SPOILER) Zajímavé a napínavé, možná trochu překombinované, vrah byl tak trochu nadčlověk, někdy se mi zdálo, že byl současně na 2 místech. Přesto se mi ho podařilo odhalit a kdo pozorně čte, odhalí ho taky, v jedné kapitole je jedna věta a podle ní ho spolehlivě poznáte. Knihu vřele doporučuji.
Skvělé jako vždy !!! Jen mě trochu mrzí, že se v knize už nijak nerozvíjí příběh Sagy. Tak snad v dalším díle....
Nesmírně napinavé a zajímavé. Příběh až hororový . Autorum patří poděkovat za tento námět a poukázat na zvrácenost lidské mysli . Doporučuji.
Ja vám teda neviem... Obľúbení autori, no táto kniha je pre mňa sklamaním. Nesedí mi to k nim. Prílišná brutalita, nereálnosť príbehu. Akoby boli pod tlakom, musíte niečo napísať. Radšej sa teda teším na novú knihu. Nečíta sa to zle, no to je tak všetko.
Tak tento díl byl zase síla. Jak už jsem jednou psala Joona Linna je takový švédský Chuck Norris, Jackie Chan a Brad Pitt dohromady :D Ale rozhodně se to dobře čte a moc mě to baví. A ten závěr... už se nemůžu dočkat dalšího dílu.
vraždy psychologie thrillery napětí znásilnění severská krimi únosy švédské detektivky
2011 | Hypnotizér |
2013 | Písečný muž |
2015 | Stalker |
2012 | Svědkyně ohně |
2018 | Lazar |
Nová kniha od Lars Kepler je opět úžasná".Kepler je virtuosem naoínavých scén", to stojí napsáno na zadní straně knihy a je to velká pravda.