Velké sny
Sarah Lark (p)
Zvěrolékařka série
1. díl >
Aby v roce 1912 mohla pracovat jako zvěrolékařka, vdala se Nellie za svého přítele z dětství Philippa De Groota, který převzal veterinární praxi po svém otci. Sice ho nemilovala, ale už od dětství je oba spojovalo pevné přátelství. Před sňatkem mu slíbila, že mu dá svobodu, kdyby se mu naskytla příležitost věnovat se svému vysněnému povolání hudebníka. Ta se opravdu objevila po skončení první světové války a Phillip tehdy bez váhání zmizel z jejího života. Nellie se spolu se svou kolegyní Mariou pokusila vybudovat veterinární praxi v Berlíně. Jenže minulost a láska Nellie záhy dostihly...... celý text
Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: 2022 , Ikar (ČR)Originální název:
Große Träume, 2022
(SPOILER)
Úžasná kniha, ale štvalo mě oslovovani Waltře. Správně by to mělo být Waltere.
Philipp se ke konci strašně změnil, ale celé mi to přijde dost originální- to, ze se stěhují ne do USA, ale na Nový Zéland ( který měl jako první stát na světě volební právo pro ženy, v roce 1893). Těším se na další díl, jak to tam bude vypadat.
Hlavní postavy byly asi 4 a sympatické, až na to Waltera, co jsem zas tak moc ráda neměla.
Naopak Bernhard byl moc fajn a Maria byla podle doslovu nejspíš autistka, což taky bylo zajímavé.
Hezké vztahy mezi postavami, Ludwig byl taky dobrý, jak se změnil a hraběnka byla další zajímavá zápletka.
Luisa, její manžel a pejsek bylo stejně jako ty dva kouzelníci se šesti psy taky hodně sympatické postavy.
A dobře zvolené téma, zajímavé.
Právo na vzdělání, přemožení překážek na cestě "neprošlapané", nevzdat se. Uskutečnit své plány, čtivý a vzrušující děj. Žít podle svých představ. Každý den se pokusit, být svému snu blíže.
Doporučuji.
(SPOILER) Většinou mi kniha přišla zajímavá a čtivá. Část o studiích Nellie a Phippse, Nelliiných osudech za války i rozjezdu veterinární ordinace se mi líbila. Děj mi přišel zajímavý, nepřeslazený, Nelliina zarputilost a věcnost sympatická. To se bohužel změnilo, jakmile se v Berlíně objevil na scéně Walter. Dost dlouho to pak byla jen Nellie, Walter, hraběnka, později Phipps, stále dokola. Ordinace, studia, dcera, to vše se ocitlo na okraji, prostě to někde v pozadí existovalo. Nellii jsem přestala rozumět, Waltera jsem brala jako slabocha. Kniha pro mě ztratila na čtivosti. V závěru všechny zasáhla politická situace, do zvlášť obtížné situace se dostala Maria, konečně se přestaly řešit jen Neliiny vztahy. Takže nakonec za čtyři hvězdičky.
PŘEKRÁSNÁ KNIHA.
*****************
Nellie se chce stát zvěrolékařkou, ale v této době bohužel není ženám dovoleno studium.
Ona se však nevzdá, nic není problém :-).
Nellie je opravdu úžasná postava, její nadšení by muselo strhnout snad každého člověka a mě moc bavilo její příběh číst.
Mám ráda optimistické lidi a v Nelli jsem se viděla :-).
Líbilo se mi i její přátelství s Philippem, kamarádem z dětstí. Měli opravdu krásný, výjímečný vztah a dokázali se spolu vždycky domluvit.
Druhá velice výrazná postava je Marie.
První žena, která vystudovala v Berlíně veterinu.
Stejně jako Nelli je to velice silná žena, miluje zvířata a je autistka. V té době ještě o této diagnóze nevěděli a prostě říkali, že Marie je trochu "jiná".
Opět je to postava, jež jsem si velice oblíbila :-). Zamilovala jsem si její upřímnost, preciznost, úžasnou paměť, její vysvětlování, její potřebu mít věci na svém místě :-) a schopnost dělat to co je správné.
Přála jsem jim oběma úspěch a vůbec jsem nepochybovala , že ho dosáhnou.
Těším se na druhý díl a rozhodně si ho musím koupit :-)
DOPORUČUJI !!!
Zajímavé téma z počátku minulého století o problémech žen zvěrolékařek a také o autismu, který v té době nebyl diagnostikován a tito lidé byli pro ostatní tzv. divní. Útrapy zvířat v první světové válce byly popsány citlivě. Velice čtivé a moc se těším na druhý díl.
Úžasně čtivá kniha. Moc se mi líbila, asi jedna z nejlepších co jsem kdy četla. Žádné velké drama, všechno dobře dopadlo.
Tak tento díl se mi velice dobře četl, děj krásně ubíhal, vše na sebe navazovalo... Dostáváme se do doby před 1.světovou válkou, do doby,kdy ženy nesměly studovat, na co škola že jo, když se budou starat o rodinu a děti...Ale Cornelie je jiná, vždycky ji přitahovala zvířata a na to bylo dobré mít kamaráda, jehož tatínek je zvěrolékař a jeho syn měl v dospělosti převzít jeho praxi...ale zase to mělo jedno ale:) Co dál prožívála Cornelie a její kamarád Phipps, jak s nimi zamávala světová válka a co vše jim do cesty a jejich životů přinesla, to si dozvíte, když si tuto velice čtivou knihu sami přečtete:)
Tuto knihu jsem dostala jako dárek a můžu říct, že se mi velice líbila, krásný děj a věřte mi milé knihomolky, že jsem si u ní odpočinula, proto ji doporučuji a zjistila jsem, že má brzy vyjít druhý díl, takže už se na něj těším a doufám, že bude tak poutavý, jako díl první
(SPOILER)
Výborná knížka.
Čtení mě bavilo a doslova pohltilo od začátku do konce. Nellie, Phipps, Maria, Walter i Bernhard mi přirostli k srdci. Celý děj zasazený do první světové války z pohledu ženy zvěrolékařky mě silně zasáhl. Hodně jsem se toho dozvěděla.
Dokonce jsem dlouho měla problém s tím knihu dočíst. Bylo mi to tak líto! Přečetla jsem ji dva měsíce, ale poslední kapitolu jsem si chtěla enchat na nějakou významnou příležitost. Ale dnes je konečně za mnou, protože jsem zjistila, že bude druhý díl!
Román jistě stojí za velkou pochvalu. Vychází z historického faktu podceňování žen ještě v počátku 20. století, kdy jim bylo bráněno ve vyšším vzdělávání. Hrdinky se ale nedaly a tak prožily mnoho ústrků a to nemluvě o autismu jedné z nich a ani o složitém rodinném vztahu té druhé. Líbilo se mi, že jako i v jiných jejích dílech se autorka drží vlastního příběhu a nepouští se do žádného hlubinného psychologizování.
Knížka o zvěrolékařce doktorky Nellie nám popisuje nejprve osudy jejího učení za zvěrolékařku a jejího dobrého přítele,který se chce stát houslistou.Ale postupem času už příběh není jen o Nellie ale i o jejich přátelích.Je to pěkný příběh,četla se krásně,jak už jsme od autorky zviklý.Jsem zvědavá jak to s nimi dopadne a jak ty zlé časy,které přicházejí zvládnou.Autorka píše velmi pěkné rodinné ságy.
I když už autorku znám, tak mne kniha příjemně překvapila. A i když ten konec mohl být lepší a propracovanější, tak se těším na pokračování.
Musím se přiznat, že tyto německé trilogie nemám ráda. Jsou všechny takové přeslazené, dlouhé, hraje v nich moc velkou roli náhoda - jako třeba že Nellie potká Waltera v Berlíně, veliké město a oni jsou náhodou na jednom místě oba dva. A já se stejně nepoučím a přečtu si další. Určitě se ale nebudu pouštět do dalšího dílu.
Prvních asi 200 stran se, ale četlo velice dobře, pak mě to začalo trochu ubíjet. Přišlo mi, že autorka splácala, co nejvíce témat dohromady.
Příběh o lásce ke zvířatům na pozadí válečných let se čte lehce. Jen konec mi přišel trochu uspěchaný.
Moc hezké čtení. Zajímavé osudy, kdy jste drželi hlavním postavám palce, aby vše dobře dopadlo. Za mě super, těším se na pokračování.
Líbila se mi hlavně postava Nellie, která se nenechala odradit a bojovala o to, aby se mohla stát veterinářkou a byla stejně dobrá jako mužští kolegové. Akorát nevím, jestli bych jako matka dokázala opustit svoje dítě, i když v dobré víře, že se bude mít líp a může dosáhnout svých vysněných cílů.
Knížka se dobře četla, líbil se mi hlavně začátek, kdy Nellie potajmu studovala místo Phillipa, kterého to vůbec nebavilo a raději se věnoval hudbě.
pro ženy kanadská literatura Berlín romantika veterinární lékařství
2011 | Ranhojička |
2010 | V zemi bílého oblaku |
2014 | Ostrov tisíce pramenů |
2011 | Maorčina píseň |
2012 | Volání ptáka kivi |
Více než děj - který je také zajímavý - mě zajímala hlavně doba a život před a po 1. sv. válce, mezidobí a nástup fašismu.