Petra1324 Petra1324 diskuze u autorů

☰ menu

Leoš Kyša

Rozhovor s autorem v MF Dnes Magazín 04/2024 z 25.1.2024, str. 28-33: "Asi jsem nikdy nevyrostl". Mimo jiné se dozvíte, jak vznikl jeho pseudonym Kotleta.

Detektivku Sudetenland jste vydal pod svým občanským jménem, ale zavedeným a úspěšným spisovatelem sci-fi a akčně-fantastických románů jste už léta pod pseudonymem František Kotleta. Proč teď to přiznání?
Protože Sudetenland je jiný druh literatury. František Kotleta kdysi vznikl úplnou náhodou, k čemuž se váže vtipná historka.

Sem s ní!
Před nějakými patnácti lety se na mě obrátil Tomáš Němec, můj kamarád a šéfredaktor sci-fi časopisu Pevnost, že jistí studenti mediálních studií mají úkol otestovat sílu a možnosti internetových diskusí. Měli uměle vyvolat internetovou diskusi na nějaké téma a pak sledovat její vývoj. Abychom jim pomohli, napadlo nás pořídit rozhovor s fiktivním začínajícím spisovatelem akční fantastiky, který je povoláním řezník, nějaký čas strávil ve vězení jako Karel May a povahově je to namachrovaný debil, který žije v Bruntálu – tak vznikl František Kotleta.

Nebylo ovšem diskutérům podezřelé, že začínající spisovatel dává rozhovor, i když není k sehnání jeho román?
To jsem vyřešil tím, že jsem ve vlaku za půl hodiny vymyslel a zběsile sepsal krátkou ukázku z Kotletova románu Hustej nářez. S nakladatelem Egonem Čiernym jsme ke Kotletově fiktivní knize vytvořili obálku a 1. dubna rozhovor s Kotletou vypustili do světa. Přestože bylo apríla, většina lidí si myslela, že to je skutečné, a na webu Fantasyplanet se skutečně rozproudila zajímavá internetová diskuse. Studenti na základě její analýzy sepsali studii a my se smáli, jaká to byla býkárna. Ale za čtrnáct dní mi nakladatel Egon Čierny zavolal: A co ta kniha? Já na to, že to byl přece vtip, ale Egon namítl, že lidi mají o román Hustej nářez zájem a koupili by si ho – jestli prý ho nechci sepsat. A tak jsem odjel domů do Sudet a za dva týdny jsem měl hotovo. Egon to vydal a z Hustýho nářezu se stal bestseller.

Část z rozhovoru „Asi jsem nikdy nevyrostl“, MF Dnes, Magazín č. 4/2024 ze dne 25.1.2024.

27.06.2024


Sarah Kay

Vivien Kubbos (*1940) si zvolila umělecké jméno Sarah Kay.
https://sarahkay.com.au/
https://www.monchhichi.net/pi.htm

02.07.2023