-markéta- -markéta- komentáře u knih

Krysař Krysař Viktor Dyk

Z knihy mám smíšené pocity.
Četla se sama a rychle - hodinová záležitost. Chvílemi jsem se ztrácela v ději. Myšlenka asi dobrá. Nevím, nechci knihu hanit jen proto, protože mě osobně moc nezeujala. Je zde mnoho kladných komentářů a proto by si na ni měl udělat každý svůj vlastní názor.

09.06.2019 3 z 5

Válka s Mloky Válka s Mloky Karel Čapek

Karla Čapka mám moc ráda každopádně tato kniha mě upřímně moc nenadchla. Ze začátku jsem se několikrát rozhodovala, zda knihu vůbec dočtu. Jak už jsem jednou psala - knihu dočtu vždy, i když se mi nelíbí.
Konec knihy mi byl jasný už před polovinou, každopádně díky tomu konci jsem knize dala 3 hvězdičky, jinak by to byly asi 2.

06.06.2019 3 z 5

Do vody Do vody Paula Hawkins

Knihu mi doporučila babička, která z ní byla nadšená, a tak jsem si řekla, že jí zkusím, protože babička čte hodně a ví, co je dobrá literatura a co ne.
No, upřímně první část mě moc nebavila a říkala jsem si, že tohle se přece nemohlo babičce líbit. Každopádně další části byly suprové. Do děje jsem se hezky začetla a nemohla přestat číst. Každopádně pravda padla až v úplně poslední větičce.
Na 5 hvězdiček to nebylo kvůli první části.

09.03.2019 4 z 5

Arabská žena Arabská žena Tanya Valko

Zajímavá kniha, u které jste vlastně až do poslední stránky netušili, jak to vlastně dopadne.
Já arabskými zeměmi a arabskou kulturou žiji. 12x jsem tam byla na dovolené a dokonce 4 měsíce pracovala + letos se opět vracím na 4 měsíce. Každopádně já jsem chytřejší než Dorota a vím, že ať jsou jakkoliv milí na začátku, tak nic není tak růžové věčně. Je to jiná kultura a i když vše bylo dokonalé, tak sama Dorota poznala, jací doopravdy jsou (neříkám, že všichni).
Myslím, že by si tuto knihu měla přečíst každá slečna/žena, která miluje arabskou kulturu a arabské muže (ano, nějací jsou okouzlující, ale za dveře nikdo jen tak nevidí).
Byla to rozhodně poučná kniha a už se těším na druhý díl.

02.02.2019 4 z 5

Les sebevrahů Les sebevrahů Jeremy Bates

Upřímně jsem myslela, že knize dám 5 hvězdiček. Doopravdy to byla skvělá kniha, která se přečetla jedním dechem, i když je to pomněrně tlustá kniha.
Každopádně 4 hvězdičky jsou proto, protože konec knihy mi přišel až moc vymyšlený a úplně knihu zkazil. Kdyby bylo vynecháno, bylo by uděláno lépe.
Doopravdy mě konec zklamal, ale stále jsem z knihy moc nadšená.
Určitě stojí za přečtení.

O Aokigahaře mám načteno docela dost článků, film jsem také viděla a upřímně mě celá záhada tohoto lesu moc zajímá. Třeba se tam jednou podívám, kdo ví.

21.01.2019 4 z 5

Jedna želva za druhou Jedna želva za druhou John Green

Johna Greena mám jako autora velmi ráda. Čtu jeho knihy, když si chci odpočinou a nečíst nějakou vážnou literaturu.
Jedna želva za druhou mě ze začátku absolutně nebavila, ale já to s knihama nevzdávám a čtu, i když mě to úplně nenadchlo a udělala jsem dobře! Kniha mě doopravdy nezaujala do nějakcýh 3/4 děje.. Poté kniha začínala mít smysl a mě došlo, že to nebyla zase tak moc oddechová literatura. Rozhodně stojí za přečtení!
4 hvězdičky proto, protože "Hledání Aljašky" byla nepřekonatelná pecka.

25.11.2018 4 z 5

Jak nechutně zbohatnout v rozvojové Asii Jak nechutně zbohatnout v rozvojové Asii Mohsin Hamid

Kniha byla velmi zajímavá a čtivá. Děj hezky plynul.
Každopádně mě osobně vadilo, že hlavní postava byla pojmenována jako "NĚKDO" a ne konrétní jméno a to samé u ostatních postav. např "krásná dívka".
Pointu jsem v knize nenašla. Prostě jste malý chlapec, který se narodil do "špatné" rodiny, ale máte v podstatě štěstí, že jste až třetím dítětem, a tak máte vlastně velkou šanci na lepší život. Ano, lepší život budete mít, budete mít peníze, ale věci se dějou stejně, jako když jste byl chudý - matka vám zemře, otec taky, sourozenci taktéž, vaše žena vás opustí a syn se odstěhuje do Ameriky a jste vlastně furt sám, ale máte peníze.
Člověk by se měl nejspíš zamyslet nad tím, jestli jsou peníze vážně všechno, protože možná je lepší být chudý, ale být s rodinou a mít v celku "fajn" život, sice bez miliónů, ale s lidmi, kteří vás milují.

05.11.2018 4 z 5

Hordubal Hordubal Karel Čapek

K této knize jsem se velmi přemlouvala. Byla poslední, která mi chyběla k maturitní četbě. Po čtvrt roce jsem se dokopala a knihu přečetla na jeden dech.
Mám z ní smíšené pocity. Musela jsem jí dočíst, protože mě strašně zajímalo, jak to vlastně celé skončí, ale když jsem jí dočetla, tak jsem nevěděla, co si mám myslet. Líbila se mi? Byla zbytečná?
Těžko říct. Kniha byla prostě zajímavá.
Chvílemi mi vadily Hordubalovy rozhovory, které si představoval v hlavě.
Za mě 4 hvězdičky, protože Čapka mám ráda, ale lehce mě tato kniha od něj zklamala.
Děj je jednoduchý a zůstane mi v hlavě dlouho.

07.03.2018 4 z 5

Noc na Karlštejně Noc na Karlštejně Jaroslav Vrchlický (p)

Noc na Karlštejně miluji jako film (muzikál), a tak mi nedalo si přečíst i knihu. Moc nadějí jsem tomu nedávala, protože může snad kniha předčít tak nádherný film? Odpověď jasná - MŮŽE.
Za mě to byla nádherná hodinka a půl čtení! Děj je nádherně popsán i v knize. Úplně jsem si představovala film!
Za mě vážně parádní, jak film, tak kniha!
Rozhodně, kdo váhá, tak přečíst!!!!

28.01.2018 5 z 5

Pygmalión Pygmalión George Bernard Shaw

Nádherné drama, které i když nechcete přečíst jedním dechem, tak musíte, protože kniha vám nedovolí jen tak přestat. Děj na sebe tak skvěle navazuje, že čtete a čtete a nejednou dočtete ani nevíte jak.
Za mě opět jedna z nejhezčích knih, které jsem četla! Konec bych čekala trochu jiný, ten mě lehce zklamal, ale to nemění nic na mém pohledu na knihu!
DOPORUČUJI.

10.12.2017 5 z 5

Maryša Maryša Vilém Mrštík

Kniha se četla velmi dobře, i když byla psaná nezvyklou češtinou.
Děj je jednoduchý, hezky plyne a nenudíte se.
Za mě 4 hvězdičky, protože to nebyla TOPovka. Každopádně určitě stojí za přečtení!
Děj je lehce zapamatovatelný, takže ideál na maturitu.

31.10.2017 4 z 5

Hamlet Hamlet William Shakespeare

Kniha pro mě byla utrpením. Četla jsem ji dlouho a nakonec vůbec nevím, o čem byla.
Jsem ráda, že jsem knihu dočetla a určitě se k ní už nevrátim.
2 hvězdičky, protože je to od Hamleta, jinak by to pro mě byl lehce odpad.

14.09.2017 2 z 5

Lakomec Lakomec Molière (p)

Skvělá kniha, od které jsem nečekala moc, ale dostala jsem neskutečně hodně!
Skvěle napsaná divadelní hra, kterou bych chtěla vidět na vlastní oči!
Harpagon, jakožto hlavní postava se může mnoha lidem zdát jako otravný, zlý člověk, ale mě bavil a strašně jsem si užívala situace s ním.
DOPORUČUJI

16.08.2017 5 z 5

Podle skutečného příběhu Podle skutečného příběhu Delphine de Vigan

Knihu jsem si pořídila, protože ji vychvalovala slečna z Martinusu, kterou sleduji a hodně na ní dám.
Ani nevím, jak bych tuto knihu stručně shrnula.
Děj byl velice napínavý a do posledních řádků nebylo jasné, jak to celé skončí. Během čtení knihy jsem si udělala několik závěrů, ale ani jeden se neztotožnil s opravdovým.
Upřímně, po dočtení ve mě kniha zanechala nepříjemné pocity. Nechci to zde popisovat, abych nebyla spoilerkou, ale dle mého by si tuto knihu měl přečíst každý. Není to naučná literatura, každopádně stojí za to a určitě v každém zanechá nějaký ten zvláštní pocit, nad kterým bude důmat i po dočtení.
Za mě krásně zpracované psychologické dílo. Zaslouží si 5 hvězdiček a doporučuji!

12.02.2017 5 z 5

Každá sedmá vlna Každá sedmá vlna Daniel Glattauer

Stejně tak, jako první díl mohu říct, že i druhý díl byl skvělý. Nečekala jsem ho takový, ale vážně všem doporučuji. Je to kniha úplně o něčem jiném než ostatní knihy. Těším se na další knihu od tohoto spisovatele! Snad budou také tak skvělé jako ty předešlé. :-)

30.08.2015 5 z 5

Bezpečný přístav Bezpečný přístav Nicholas Sparks

Nekutečná knížka! Ze začátku mě moc nenadchla, ale jak děj začínal být napínavý, nemohla jsem se od knihy odtrhnout! Konec byl nepředvídatelný a i když jsem si představovala, jak by to mohlo skončit, tak jsem se ne trefila. Nikdy by mě takový konec nenapadl. Překvapilo mě to a určité to neni poslední kniha, kterou jsem od tohoto autora přečetla! Všem velmi doporučuji! :-)

31.07.2015 5 z 5

Deník Anny Frankové Deník Anny Frankové Anne Frank

Na knihu jsem se velmi těšila, protože jí plní lidí chválilo a tak i já jsem ji přečetla a popravdě toho lituji. Kniha mi přišla bez děje. Slečna vypraví jak to chodí v úkrytu a jak se tam stále hádají a tak. Do konce jsem ji přečetla jen proto, protože jsem čekala nějaké to "vzrůšo". Od knihy jsem čekala mnohem více a znovu bych ji určitě nečetla. :-)

23.07.2015 2 z 5

Papírová města Papírová města John Green

Knihu jsem přečetla na doporučení od kamarádky, která byla z knihy velmi nadšená a říkala mi, že je nejlepší od Greena. Já s tím bohužel souhlasit nemohu. Kniha mě velmi zklamala. Greenovi se tato kniha podle mě povedla nejméně. Čtivá sice byla, ale mě ne zaujala ani trochu. John má ve svých knihách podobný děj a to ten, že se obyčejný, hodný, nevyspělý kluk zamiluje do populární holky. Vždy to pro toho kluka skonči špatně. Knihu bych určitě nedoporučila.

17.05.2015 3 z 5

Hvězdy nám nepřály Hvězdy nám nepřály John Green

Kniha se mi velmi líbila. Byla vtipná, ale samozřejmě smutná. Slzy jsem neudržela. :-) Určitě ji všem doporučuji. Film jsem neviděla, takže srovnat nemohu, ale určitě kdo jste film neviděl, tak sáhněte po knize. :-)

15.04.2015 5 z 5

Poslední zrada Poslední zrada Patricia Gibney

(SPOILER) Než se dostanu k mým dojmům, tak mi dovolte skočit až na úplný konec knihy.

COŽE?!!!!!! JAKOŽE VÁŽNĚ JSEM ČETLA TO, TO JSEM ČETLA? Miluji Boyda a tak trochu nemusím Lottie, mám s ní love-hate relationship, ale božínku, tak moc bych jim to přála! Třeba se díky tomu Lottie zklidní a nebude taková, omluvte mé oslovení, kráva. Moc se těším, jak se tento vztah bude vyvíjet a doufám, že Lottie nebude hlupoňa.

Teď ke knize. První čtyři díly jsem hodnotila pěti hvězdičkami, ale tomu předchozímu jsem musela hvězdičku ubrat a teď bohužel taky. Sérii stále miluji, ale prostě není to už vončo, snad se to dalším dílem opět zlepší.
Děj byl super a absolutně mi nevadí, že se točil kolem Lottie dcer, ba naopak jsem se těšila, jak se bude Lottie chovat a jestli se konečně ukáže, že není taková hrozná matka. Chvilkami tam byly naděje, ale pořád to není to, co bych od matky očekávala. Proplétání s její rodinou mi také nevadilo – ráda se dozvídám nové věci z života hlavní postavy, ale tohle mi přijde už trochu moc přitažené za vlasy. Také musím souhlasit s většinou v tom, že konec byl zbytečně rychlý a moc odbytý. ALE! Já na konci měla obrovskou radost, protože, nyní se vrátím na začátek mého komentáře, BOOOOOOYD!!!!!!

Těším se na další případ, ale hlavně na vývoj vztahu – ano, je to možná trapné, ale já se na to opravdu velmi těším.

04.04.2024 4 z 5