1v8na 1v8na komentáře u knih

Švadlena Švadlena Rosalie Ham

Zak mě propadák. Měla jsem problém začíst se. Chyběl mi spád a jakási akcnost, která vás nutí číst dál. Postavy mi přišly nudné a nezajímavé.

20.10.2021 1 z 5

Zmizení Sáry Lindertové Zmizení Sáry Lindertové Kateřina Šardická

(SPOILER) Jedním slovem - paráda!!!
Bylo to čtivé, dobrodružné, napínavé - zkrátka zde najdeme od každého trochu - detektivní prvky, YA, hororové prvky, i prvky fantazy a mysteriozna.
Chápala jsem svým způsobem i Klaudii - to že neměla být typicky sympatickou hrdinkou a má mít tunu svých chyb a nedostatků.
Za to jsem si oblíbila Adama a jeho příběh mě mrzel....
Oliver mi přišel takovej suchopádnej.
A konec?
Za mě je tak trochu nedokončený, jakoby měl vrátka pro případné pokračování....

07.10.2021 5 z 5

Na smrt Na smrt Jozef Karika

Od autora jsem jako první četla Strach, která za mě byla totální propadák.
O to více mě v této knize překvapil . byl zde děj, historické vykreslení a snaha o zachycení reálných situací.
Hlavní hrdinové byly charakterově parádně vykreslení a popsáni - hned od prvních stran jsem pociťovala silné nesympatie ke Karlovi, které s každou další přečtenou stránkou nakonec přerostly k nenávist.
Za to Viktor mi přišel, že spíš dospěl a vyspěl.
Kniha je velmi čtivá, je psaná poutavě a strhne vás do děj.
Přece jen mám jedno malé ALE - nevadí mi brutalita a násilí, které v knize bylo popsáno. Je mi jasné, že se tohle během 2.světové války dělo.
Co mi však vadilo, bylo to, že autor kolikrát hrál na náhody a byly chvíle, kdy mi přišel příběh napasován celkem kostrbatě, jen aby se mohla zápletka odvíjet, tak jak autor zamýšlí.
Proto strhávám jednu hvězdu v hodnocení dolů.

03.04.2021 4 z 5

Stanice odložených lásek Stanice odložených lásek Hana Marie Körnerová (p)

Ze začátku jsem měla problém se začíst a nevěděla jsem jestli mě příběh bude vůbec bavit.
Zhruba od 100.stránky, kdy dostával víc prostoru doktor Janecký, kterého jsem si oblíbila, jsem se začetla pořádně a nemohla jsem přestat.
Obdivuji hlavní hrdinky, jak se popraly s nástrahami, které jim nachystat život a jak všechno dokázalo být zamotané.
Musím ale přiznat, že Kamila mi byla sympatičtější než Laděna.
Už teď se těším až se ke mně dostane návazný druhý díl.

26.02.2021 4 z 5

Svatá Barbora Svatá Barbora Marek Šindelka

Šlo o můj první grafický román.
Líbilo se mi zpracování samotné kauzy a vykreslení Barbory alias Aničky nebo Adama.
Grafika byla úžasná a komiks měl hlavu a patu.
Jen bych ji nenazývala kuřimskou - protože oblast, kde celá kauza vyšla najevo, je satelit, kde bydlí spíš náplava než kuřimáci....

12.10.2020 5 z 5

Winter Winter Marissa Meyer

Bylo to vynikající završení celé série. Příběh byl čtivý, poutavý, napínavý, dávka akce se servírovala čtenáři postupně.
Nebyla zde nouze o lásku, přátelství, porozumění, podporu, pochopení, obětování se, ale i lsti, intriky, lež, závist a zlobu.
Děj byl psán v er formě a z pohledu různých hrdinů.
Kapitoly byly krátké - to vše podporovalo čtivost
Líbila se mi myšlenka přepracování klasických pohádek v něco tak úžasného.
Bylo to geniálně promyšlené.
Určitě se někdy k celé sérii vrátím zase znovu.
Teď mám rozečtenou novelu Hvězdy nad hlavou a chci se vrhnout i na komiks o Iko.

04.10.2020 5 z 5

Medvěd a Slavík Medvěd a Slavík Katherine Arden

Ze začátku mi příběh přišel velmi čtivý a poutavý - postupně však poutavost i čtivost slábla. Příběh je oddechový a překombinovaně moc složitý.
S některými pasážemi jsem měla ohromný problém - byly na mě opravdu moc překombinované s důrazem na náboženství.
Na to, že se má jedna o literaturu pro děti a mládež mi příběh přišel složitý.
Co se mi naopak líbilo, bylo zasazení děje do Ruska a popis samotné Rusi a jejích zvyků, legend a pohádkových bytostí a popis krajiny.
Oceňuji i slovníček pojmů na konci knihy - bohužel i přes tyto klady na mě příběh moc pozitivní dojem nezanechal.

26.05.2020 3 z 5

Lidová říkadla Lidová říkadla Josef Lada

Přečteno s dcerou za jedno odpoledne a pořád se k obrázkum vracíme.
JE to stará známá klasika, která dokáže zabavit děti i dospělé.

02.02.2020 4 z 5

Šťastní lidé čtou a pijou kávu Šťastní lidé čtou a pijou kávu Agnès Martin-Lugand

Kniha je bohatá na city.
Očekávala jsem, že bude psaná více procítěně.
Čte se velmi rychle - má velká písmena.
Na to, jak hluboké téma zde mělo být zpracováno, to bylo na můj vkus až moc divoké, kostrbaté a neohrabané.
A do teď nechápu, proč se ta knížka jmenuje, tak jak se jmenuje, když tam o tom nebyla moc ani zmínka?

07.11.2019 3 z 5

Tatérka Tatérka Alison Belsham

Příběh byl velmi čtivý, poutavý. Fascinovalo mě prostředí kérek, tatérů, tatérek a tetovaných.
Líbilo se mi střídání vypravěčů a i pohled samotného pachatele.
Postavy jsou celkem sympatické až na Roryho a Bradshawa - ti mi lezli na nervy a to dost!

28.06.2019 5 z 5

Rodrick je king Rodrick je king Jeff Kinney (p)

Nejde o žádnou světobornou knihu, přesto je kniha čtivá, oddechová, zábavná a nemusíte u ní přemýšlet.
Čte se velmi rychle.
Oceňuji, že druhý díl navazuje tam, kde první díl skončil.
Je doplněna parádními ilustracemi, které se vztahují k textu.
Pro děti, pro které je kniha určena, je skvělá.

04.05.2019 4 z 5

Kafe @ cigárko Kafe @ cigárko Marie Doležalová

Ke knize jsem se dostala díky čtenářské výzvě tady na databázi knih. Úplně poprvé jsem se s knihou setkala na Listování - projektu Lukáše Hejlíka.
Kniha byla super oddechovka, měla krátké kapitoly s nádechem humoru. Je doplněna parádními ilustracemi. Co oceňuji, je že byla netypická, vtipná a čtivá.

13.12.2018 4 z 5

Skleněný pokoj Skleněný pokoj Simon Mawer

Příběh byl čtivý, emotivní, napínavý, smutný, tragický ale i nabitý dost erotikou.
Děj se odehrává v Brně - městě, které znám a popisovaná místa si tak představuji naprosto zřetelně a jasně.
Kniha je inspirována osudem vily Tugendhat.
Silný, emocemi nabitý příběh Viktora, Liesel, Hany a dalších účastníků se děje na pozadí několika let, což velmi oceňuji.
Kniha je rozdělena do pěti částí, každá část je rozdělena do několika podkapitol a je věnována určitému období, což podporuje čtivost knihy.
Kniha však měla i své negativní stránky.
Trochu mi vadilo, že vila byla přejmenována z vily Tugendhat na vilu Landauer. V úvodu píše Mawer, že v knize používá pro Brno název Město - moc děkuju překladateli, který se díky překladu postaral o to, že místo Města je v knize opravdu zmiňováno Brno.
Architekt byl přejmenován, i když postava Reinera von Abta vycházela z předlohy skutečného architekta Ludwiga Miese van der Rohe.
V knize se najdou i dobré dobové a časové nepřesnosti.
Vadila mi slovní spojení, která byla psána v angličtině či němčině a některá nebyla dostatečně vysvětlena nebo byla pro změnu několikrát opakována.
I přesto se mi kniha četla celkem dobře a rychle a celkem se mi líbila.

19.10.2018 3 z 5

Bábovky Bábovky Radka Třeštíková

"SPOILERY" Jde opravdu o příběhy ze života - je míchnutá trochou negace, ale hlavně reálností a uvěřitelností - což na knize hodně oceňuji. Kniha byla čtivá, rychle ubíhala.
12 příběhů se ve finále spojí v jeden. Je to hodně propracované.
Velmi se mi líbily i vtipné hlášky v knize.
Např.: "Já jsem svoji Milušku.... ještě nikdy.... no... to.. nepodved" a říká to účetní, ženské s kterou by si chtěl :D
Jediné, co vidím jako mínus jsou hodně případech chyby v komunikaci mezi lidmi, co má nedozírné následky.
Tip: Je lepší číst příběhy v celku a v kuse - já se tak potom líp orientovala v příbězích.

18.06.2018 4 z 5

První stříbrná kniha snů První stříbrná kniha snů Kerstin Gier

Kniha byla čtivá. Vtáhla mě do děje od první stránky. Oceňuji výborný nápad a zpracování světa snů Líbilo se mi youngadultovské zpracování napětí a romantiky. Občas mi překážely drobné překlepy, neubralo to však na kráse knihy.
Velmi mě zaujal Grayson.
Těším se na další díl.

23.04.2018 5 z 5

Dívka v modrém plášti Dívka v modrém plášti Monica Hesse

Příběh je suprový a ohromně jsem si ho užila. Knihu hodnotím velmi kladně a pozitivně. Oceňuji hlavně umístění románu do druhé světové války. Hlavní hrdinka Hanneke byla velmi sympatická a vynalézavá, příběh byl uvěřitelný, kapitoly krátké, čtivé a zápletka velmi propracovaná. Postavy mi přirostly k srdci a obdivovala jsem jejich odvahu, vyspělost, rozvážnost, odpovědnost a smysl pro pomoc.

12.02.2018 5 z 5

Fotograf z Osvětimi Fotograf z Osvětimi Maurizio Onnis

Kniha je velmi čtivá a nachází se v ní velmi silný příběh, který ukazuje holá fakta, která nacisté opravdu prováděli. Chvílemi mi až běhal mráz po zádech, čeho všeho byly Němci schopní. Kniha mě opět přesvědčila v tom, že bychom neměli zapomínat na krutou minulost a rozhodně bychom ji neměli opakovat.

16.10.2017 5 z 5

Tisíc východů slunce Tisíc východů slunce Sabina Zelená

Příběh mě naprosto totálně odzbrojil. Kniha mě zaujala už jen svou obálkou a také anotací. Říkala jsem si, že to bude velice smutný příběh a že budu potřebovat kapesník - příběh byl silný- o naději a druhých šancí a přišel mi i reálný
Hlavní hrdinka Pavla je velmi sympatická mladá žena a silná osobnost, oblíbila jsem si ji od prvních stránek. Velmi mě potěšilo, že kniha nebyla psaná jen z pohledu Pavly, ale i Věrky a Zbyška - vytvořil se pak krásný ucelený celek.
Uvítala bych i pár kapitolek z pohledu Elišky.
Kniha se mi velmi líbila a mohu ji za sebe jen a jen doporučit.

15.09.2017 5 z 5

Dívka, již jsi tu zanechal Dívka, již jsi tu zanechal Jojo Moyes

Příběh byl velmi dojemný. Sophii jsem si naprosto zamilovala a obdivovala jsem vše, co provedla a jak se se vším snažila vyrovnat. Liv mi byla sympatická o něco méně, nicméně i ona byla bojovnice a byla ochotná bít se za svá práva. Velmi mne fascinoval i popis Skleněného domu, hned bych v něm bydlela.

30.08.2017 4 z 5

Letní zahrada Letní zahrada Paullina Simons

Možné spoilery!!!
Oproti předchozím dílů - Měděný jezdec a Taťána a Alexandr - byl tento díl propadák. Bavil mne ze všeho nejméně. Celá kniha mohla být o polovinu kratší- některé pasáže mi přišly zbytečné a jen příběh prodlužovaly!
Kam se poděl ten sympatický Alexandr z Měděného jezdce?
Kam se poděla jejich láska?
Nechápala jsem je - místo, aby si užívali, že jsou konečně spolu a mají jeden druhého - žárlili na sebe, ale tím špatným způsobem, který jejich vztahu neprospíval.
A co se mi vůbec nelíbilo, bylo to, že když se hádali, tak veškeré uklidňování a usmiřování řešili sexem!!!
Na druhou stranu ještě, že byl v knize Anthony - ten mi byl sympatický a díky němu jsem knihu dočetla. Rodiče na něj mohou být pyšní!!

31.05.2017 2 z 5