666Jitka 666Jitka komentáře u knih

Egyptské pověsti Egyptské pověsti Heda Bartíková

Bylo příjemné přečíst si egyptské pověsti a dovědět se něco navíc z egyptské mytologie. Obdivuji období Starého Egypta a jsem ráda za každý další střípek, který k němu patří.

10.07.2021 4 z 5

Jitřní hvězda Jitřní hvězda Mike Carey

Tak to byla zase jízda !!! Hodně akční, člověk si ani na chvíli neoddychne, vše je v pohybu směřující k rozhodujícím bitvám, které rozhodnou o bytí či nebytí všeho živého i neživého, lidí, andělů, démonů i dalších entit. O existenci jsoucna světů Jahveho a Lucifera musí být neodkladně rozhodnuto. Tento díl série je hodný hlubšího zamyšlení nad životem a smrtí, tvořením a zkázou, nad tím, že věci nemusí být, tak jak by se na první pohled mohlo zdát.

08.07.2021 5 z 5

Putování aneb Cesta z Království českého do města Benátek Putování aneb Cesta z Království českého do města Benátek Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic

Velmi pěkně napsaný cestopis Kryštofa Haranta, který velmi poutavě popisuje svou cestu do Itálie, Svaté země a Egypta. Autor má smysl pro detail, je velice dobrým pozorovatelem, dokazuje, že oplývá i smyslem pro humor, ale neméně tak i kritickým duchem. Škoda jen, že jeho život skončil po povstání na Bílé hoře na popravišti :-( Poslouchala jsem na radiu VLTAVA.

02.07.2021 5 z 5

Havran Havran Marta Mokrá

Útlá knížečka vypráví fiktivní příběh o E.A.Poeovi a už z toho důvodu, jsem si jí musela přečíst. Krátké vyprávění o básníkovi Poeovi, jeho vidině havrana a milostném vzplanutí je napsáno poeovským stylem a dobře se čte. Jako třešnička na dortu je na konci knihy autorčin sugestivní překlad nejznámější Poeovi básně Havran.

01.07.2021 4 z 5

Anglicko-český, česko-anglický velký slovník ...nejen pro překladatele Anglicko-český, česko-anglický velký slovník ...nejen pro překladatele kolektiv autorů

Myslím, že LINGEA je zárukou kvality, ať už se pustí do čehokoliv. Je pravda, že v dnešní době, kdy vládne internet už slovník málokdy otevřu, ale přesto musím říct, že je to nejlépe zpracovaný a nejobsáhlejší slovník jaký mám doma - a to jich nemám málo.

17.06.2021 5 z 5

Vlk pod stromem Vlk pod stromem Mike Carey

Tuto sérii prostě žeru. Stejně jako předchozí díly mě i tento díl nadchl. Příběh Lilith, malé Mazikeen a stvoření Stříbrného města nemá chybu. Zajímavý pro mne byl i osud Johna Baxtera a příchod ničitele Fenrise, se kterým se musí Lucifer vypořádat - opět skvělé propojení se severskou mytologií. Podle mého názoru ani tento díl nepostrádá šťávu a má potřebný náboj.

14.06.2021 5 z 5

Temné vody Temné vody Kodži Suzuki

Moje první kniha od K.S. mě příjemně překvapila a dobře se mi četla - autorův styl psaní mi sedí. Soubor sedmi povídek, z nichž jsou některé protkané tajemnem, jiné strašidelné, další napínavé a všechny spojené s "temnými vodami".

26.04.2021 4 z 5

Písař - Ukradený bůh Písař - Ukradený bůh John Petrie

(SPOILER) Poslední - čtvrtý díl série Písař se jako předešlé knihy odehrává ve starém Egyptě ve 14.století před Kristem. Tentokrát nás zápletka zavede do Abydosu - města boha Usira. Opět budeme svědky spiknutí, loupeží a vražd, které vzhledem k jeho postavení provází život hlavního hrdiny. Jako odpočinková kniha to vcelku šlo, ale zmiňovat se v této době o policii ? To snad ne !

08.04.2021 3 z 5

Dunwichská hrůza Dunwichská hrůza Howard Phillips Lovecraft

Dunwichská hrůza je velice poutavý, napínavý a strašidelný příběh. Jeden z mých Lovecraftovo velmi oblíbených. Toto vydání je opravdu velmi povedené - takto zpracovanými knihami s nádhernými ilustracemi si vždy ráda obohatím svou knihovnu ...

05.10.2019 5 z 5

Hory, peklo, ráj Hory, peklo, ráj Are Kalvø

Pokus o sepsání vtipné a zábavné knihy o turistice a lezení po horách v Norsku mi přišel tak trochu neslaný nemastný. Pevně věřím, že autorovi této nevýživné rádoby humorné knihy jde přeci jenom mnohem lépe stand-up. Kniha by se podle mého názoru dala o polovinu zkrátit. Místy jsem se pousmála a s lecčím, co Are Kalvø popisuje jako nelogické a "proboha proč?" souhlasím, ale též mám pochopení pro lidi, kteří to vidí jinak. Jsem ráda, že jsem knihu poslouchala jako četbu na pokračování v radiu a nemusela jí číst, protože si nejsem jistá, jestli bych jí dočetla.

14.08.2024 3 z 5

Milostný dopis klínovým písmem Milostný dopis klínovým písmem Tomáš Zmeškal

Příběh obyčejných lidí, jejichž osudy a životy poznamená nejenom doba, ve které žili, ale hlavně lidská bezohlednost, pomstychtivost a zvůle z rukou člověka, kterému byla svěřena pokřiveným systémem moc nad ostatními a ten jí plnými hrstmi využívá k tomu, aby lidem ubližoval a sám tak živil své opovrženíhodné ego. Autor se zabývá mezilidskými vztahy poznamenanými lží, nevěrou, zradou a taktéž myšlenkou nad láskou, raněným srdcem, tvrdohlavostí a odpuštěním. Poslouchala jsem jako četbu na pokračování na radiu Vltava.

11.08.2024 4 z 5

Vraždy v ulici Morgue a jiné povídky (převyprávění) Vraždy v ulici Morgue a jiné povídky (převyprávění) Sara Torrico

Myslím, že pokud je pro školáky četba povinná nebo doporučená, měla by odpovídat jejich věku a tudíž i jejich schopnosti přečíst knihu v jejím původním rozsahu. Zrovna E.A.Poe je mistrem popisu a jeho výjimečnost pramení obzvláště z jedinečné schopnosti rozpitvat detaily jak pocitové, tak popisné. Dokáže čtenáře neskutečně napínat a zároveň ho nenudit, než nechá příběh vyvrcholit a rozuzlí jej. Nemohu si pomoci, ale toto mi připadá jako velmi stručný výtah do čtenářského deníku, který nemá absolutně nic společného s Poeovo mistrovským stylem psaní. V podstatě Vám někdo během pěti minut bez jakékoliv umělecké invence prozradí o čem mistrovy detektivky jsou a pro to člověk přeci nečte. Čteme právě pro ten úžasný pocit z četby jako takové, z toho napětí a vzrušení z různých příběhů. Četla jsem již několik zkrácených verzí knih, ale toto mi přišlo osekané až přespříliš. Pochválit však musím pěkné ilustrace, které zabírají více než polovinu místa v této útloučké knížce.

02.07.2024 2 z 5

Bor Bor Jan Hlubek

Volné pokračování knihy Les nás tentokrát zavede nejenom na Šumavu. Autor nám představí různé typy nových hrdinů děsivého příběhu a připomene nám i ty, které již známe. Prastaré zlo si opět po 20 letech nachází cestu, jak se dostat mezi lidi a zařádit si. Měla jsem pocit, že v Boru se autor více pohybuje v osobních životech postav a že je tam více sexu na úkor linky s tajemnou entitou pobývající v šumavských lesích. Přišlo mi, že bylo vše tak nějak rychle odbyté, jako by toto děsivé zlo ani nebylo nijak zvlášť těžké porazit.

19.06.2024 3 z 5

Krokodil Krokodil Fjodor Michajlovič Dostojevskij

Tato satirická novela mě opravdu velmi pobavila. Absurdní situace, která nastane, je velice vtipně napsaná a přitom je opět kritikou, tentokráte mezilidských vtahů a prázdného tlachání vydávaného za filozofické myšlenky.

11.11.2021

Čas je výkřik uprostřed noci Čas je výkřik uprostřed noci Pavel Zajíček

Nedalo mi to a musela jsem si tuto knížku skvělých básní P.Z. po dvou měsících přečíst znovu ...

srdce z vosku
rozpálený žárem
kape
na papír

16.07.2021 5 z 5

Chodovské proměny Chodovské proměny Miloš Bělohlávek

Chodovský historik Miloš Bělohlávek pro nás připravil další zajímavou publikaci, ve které vidíme změny a rozvoj města, ale bohužel také najdeme fotky krásných objektů, které byly zničeny v době socialismu, aby uvolnily místo obludným a nevkusným stavbám této doby.

10.07.2021 5 z 5

Crux Crux Mike Carey

V tomto dílu se hlavní role ujímá matka Lilim Lilith a těhotná Jill Presto, která nenávidí to, co nosí pod srdcem. Setkáváme se s nebezpečným Berimem z rodu Jim En Mok. Elaine trénuje svou schopnost božského tvoření pod dohledem Lucifera. Opět jsem měla nehnáno ohledně mojí oblíbené válečnice Mazikeen. Příběh se v několika rovinách posouvá dál, nechybí mu napětí a akce, a je zřejmé, že se pomalu blížíme velkému finále.

25.06.2021 5 z 5

Zpěvy Maldororovy – Poesie – Dopisy Zpěvy Maldororovy – Poesie – Dopisy Comte de Lautréamont

Toto vynikající dílo, ve své době nedoceněné, asi nebude pro většinu čtenářů jednoduché čtivo a myslím, že velká část milovníků knih jej nezkousne ani dnes. Kniha, která se dočkala uznání až s příchodem surrealismu, byla ve své době nadčasová. Dekadentní podobenství, fascinující temná poezie v próze, která koresponduje s tehdy oblíbenou gotickou literaturou. Hlavní postavou tohoto poetického nihilistického románu je Maldoror - zosobnění čistého zla, který k nám promlouvá v ich-formě a není divu, že oslovuje hlavně avantgardu.

09.06.2021 5 z 5

Písař - Syn pouště Písař - Syn pouště John Petrie

Třetí díl série Písař pokračuje v podobném duchu jako předchozí díly. Tentokrát jsem navíc měla pocit jako by hlavní hrdina postrádal svůj důvtip, a že i přes svou vrozenou nadprůměrnou inteligenci, skočí do každé léčky, která se dala očekávat. Celkově byl děj dost předvídatelný a rozuzlení se opět odehrálo až moc rychle. Opět pokulhává korektura.

22.03.2021 3 z 5

Hormon štěstí Hormon štěstí Bohumil Krejza

Kniha jako by byla takovým volným pokračováním Malýho města. Opět se jedná o příběhy několika lidí, kteří zrovna nepatří do "vyšších" vrstev naší společnosti a žijí svoje trpké životy ve finanční nouzi za podpory alkoholu a drog. Líbí se mi autorův syrový styl psaní o lidských osudech, které se v průběhu knihy prolínají, bez zbytečných příkras.

07.03.2021 5 z 5