Abroš Abroš komentáře u knih

Kořeny zla Kořeny zla Dominik Dán

Dobře čtivé,dozvuky totality,drsná realita,

10.05.2020 5 z 5

Zaříkávač koní Zaříkávač koní Nicholas Evans

Pěkná kniha,která se dobře čte.

08.05.2020 5 z 5

Československá zeď Československá zeď Tomáš Svoboda

Pro zájemce,kteří chtějí získat alespoň nějakou představu o čs.opevnění.Velmi přehledná studnice informací na dané téma

Na Větrné hůrce Na Větrné hůrce Emily Brontë

Kniha mi byla kdysi doporučena a nevěděl jsem do čeho jdu.Nelituji.Moc pěkná kniha.Film ani zdaleka nenavodí pocity obrazotvornosti z knihy.Světová klasika

Egypťan Sinuhet Egypťan Sinuhet Mika Waltari

Žádné nudné čtení o minulých dobách.Mohu jen doporučit

Nesmiřitelní: Hory Hostýnské Nesmiřitelní: Hory Hostýnské Jaroslav Pospíšil

Obdobně jako Hyeny,dokonale sepsaná historie z šílených padesátých let.Jednoho pozůstalého jsem znal.Škoda,že jsem se ho nestihl zeptat na více věcí než zemřel.

26.04.2020 5 z 5

Na nové vinici Na nové vinici Grazia Deledda

Velmi dobře čtivé krátké příběhy ze Sardinie

26.04.2020 5 z 5

Jeden a půl pokoje Jeden a půl pokoje Josif Brodskij

Krásná kniha vzpomínek na Rusko a autorovy úvahy.Skvělé.

Aké: Léta dětství Aké: Léta dětství Wole Soyinka

Zajímavá kniha ze zajímavého prostředí-Nigérie.Autor strávil nějaký čas ve vězení.Takový nigerijský N.Mandela.Zajímavé bylo i povídání Marka Ebena s autorem v pořadu Na plovárně.

Cesty bez cíle Cesty bez cíle Harry Martinson

Cestopis z dob autorova mládí,kdy procestoval kontinenty,třeba jako topič na lodi

19.04.2020 4 z 5

Sny o růžích a ohni Sny o růžích a ohni Eyvind Johnson

Román o knězi,který byl ve své době nadčasový a proto ztrestán inkvizicí.Kniha se musí sledovat,žádné oddechové čtení

Sardinské povídky Sardinské povídky Grazia Deledda

Kniha oddechových povídek i na vážné téma.
Pokušení-o padlém adeptovi na kněze,který sešel z cesty.
Pomsta-o plánované,ale nanaplněné pomstě.
Zia Jacobba-o zvláštní smutné ženě,které umřelo dítě.
Vrah stromů-o pomstě za urážku,která je vykoupena otročinou.
Velmi dobře čtivé.

14.04.2020 5 z 5

Tanec s vlky Tanec s vlky Michael Blake

Velmi pěkný román o bývalém vojákovi americké konfederační armády.Po zranění končí na samotě v divočině a sblíží se s indiány a začne vidět svět jejich očima.Kniha je lepší jak film.Ve filmu je dějová a vizuální stránka daná,ale v knize v tomhle případě fungovala fantazie.Moc rád na tu knihu vzpomínám

13.04.2020 5 z 5

Chladná hora Chladná hora Charles Frazier

Příběh z americké občanské války. Čtivé, zajímavý příběh. Knihu jsem si pořídil z důvodu, že Anth. Minghella(Anglický pacient) podle ní točil film.Ten je taky dobře udělaný, ale opět se mi potvrdilo pravidlo, že kniha je vždy lepší.

13.04.2020 5 z 5

Prožil jsem krásný život Prožil jsem krásný život Vladimír Blucha

Pěkná kniha vzpomínek na dobu před Mnichovem a po válce na Krnovsku.Aktér sloužil u financů a Stráže obrany státu.Mnoho fotek

05.04.2020 5 z 5

Jméno růže Jméno růže Umberto Eco

Román se odehrává cca kolem roku 1300.S detektivní zápletkou.Mnich a bývalý inkvizitor řeší záhadu náhlých úmrtí v jednom italském klášteře.To vše na pozadí sporu uvnitř katolické církve,která se v té době dělila na mnoho odnoží,a jedna druhou obviňuje z kacířství.Kniha se pozvolna rozvíjí a od půlky už se to čte jedním dechem.Zajímavý vhled do tohoto drsného období.

05.04.2020 5 z 5

Pan president Pan president Miguel Ángel Asturias

Fiktivní příběh z dob diktátorských režimů v Guatemale,kterou na vlastní kůži zažili autorovi rodiče a pak i on sám.Složitěji napsané,jako další z mnoha nobelovkářů.Ale čtivé

02.04.2020 4 z 5

Doktor Živago Doktor Živago Boris Leonidovič Pasternak

Krásná kniha i o lásce na pozadí velkých ruských událostí.Nečte se lehce,ale můžu jen doporučit.

Léto Léto Albert Camus

Kniha esejů bilancování života autora.Psané složitější formou.Člověk nemůže knihou proplouvat,musí ji velmi dobře sledovat,jinak neví co čte.Zajímavé

Islandský zvon Islandský zvon Halldór Kiljan Laxness

Rozvláčně napsaná kniha o dějinách Islandu v době když byli pod dánským područím.Jsem rád,že jsem se něco dozvěděl o dějinách této země