Abroš komentáře u knih
V dnešní době asi nesehnatelné knihy.Dopodrobna popsané soužití Rusů s Židy.Kvanta faktů,statistik.Autor čerpá z mnoha ruských a hlavně židovských pramenů.Samé odkazy na zdroje.
Kniha klade i mnoho otázek.Třeba,kde by Rusko bylo,kdyby nemělo své krutovládce?Bylo by ještě vůbec pohromadě?
Čistě hypoteticky by mě zajímalo,kdyby si takovou knihu vydal každý národ.
Spoustu kapitol,každá se zaobírá danným obdobím.Poslední dvě jsou takové shrnutí,ale skvělá.Popis povah obou národu,smyslu pro revizi minulosti.
Zajímavosti z knihy:vynálezcem zplyňovacího auta,které používali nacisti byl žid Isail Davidovič Berg.Revize Holokaustu(říkají tomu Katastrofa).Vhled do procentuálních kvót zastoupení v politice,armádě,kultuře,školství,průmyslu atd. podle počtu obyvatel(velmi zajímavé).Problematika emigrace židů z Ruska v sedmdesátých letech min.století,proč a kam.Největší kritici židů jsou mimo jiné hlavně samotní moc vzdělaní židé,které zajímá jen pravda a daná víra,a to se moc nelíbí.Kritizuješ židy,jsi antisemita,kdo mlčí je skrytý antisemita.
Celá kniha je takové pro a proti.Úsudek je na čtenáři.
Myslím,že podobných knih je na trhu dost,ale jsou nesehnatelné. Důvody můžou být dva.Je o ně zájem,nebo můžou pravdou škodit.
Autor,profesor slovanistiky(slovanství?)na stockholmské univerzitě,člen Švédské král. akademie,poradce při udělování Nobelovy ceny za literaturu v slovanské literatuře,projel v roce 1937 Sudety,kde se setkal s představitely Sudetoněmecké strany.K obyčejným lidem se přes svoji a hlavně snahu henleinovských špiček nedostal.
V několika kapitolách uvádí a vyvrací tvrzení o útisku sudeťáků,mmj.ve věcech školství,průmyslu,jazykové rovnosti,zaměstnanosti a jiné.
Kniha mapuje období od 1918 po Mnichovskou dohodu.Vydání z roku 1945,kdy vyšlo.Náročné na čtení,pro vyjadřování své doby.Kdo četl knihy z první republiky,ví o čem mluvím.
Jen pro ty,kteří o tématu něco ví.
Na tohle nebo podobné téma jsem toho myslím přečetl dost(možná až moc).Říkám tomu literatura hnusu(ne z literárního hlediska).Z hlediska faktu.Pohled z německé strany,a i ten je pro objektivnost velmi důležitý.Z literárního hlediska žádný skvost.Beletristickou formou popsán průběh pražského květnového povstání.Doporučuji kombinovat s knihami Jiří Padevět-Krvavé léto 1945,Michal Mareš-Přicházím z periferie republiky.Vyšla až po roce 1989 asi z důvodu toho co popisuje.
Na netu je možné narazit na spoustu příběhů s konce války např.o klukovi s andělskou tváří s růží na klopě,který se vyžíval v sadistickém mučení Němců(okolí Králík) nebo o mladých něm.ženách,které nacházeli zavražděné a ..... ve studních vesnic kolem Krnova.Většinou na ně narazíte,když hledáte něco jiného.
Pro ty,co čtou o Lidicích a chtějí být objektivní,přečtěte si i tuhle knihu.
Josef Urban v doslovu knihy Habermanův mlýn píše,za konkretními zločiny jsou konkrétní lidé-zločinci.
Shrnutí:velmi potřebná kniha pro nalétí si čistého vína "rádoby" českého vlastenectví(ne,nemyslím si,že byli všichni takoví).Dokument "Zabíjení po česku" asi spousta z nás viděla.
Literatura faktu,regionálního typu.Paměti šumperského rodáka.Byl malý,když ho s matkou odsunuli.Na matce autora skvěle popsán vývoj člověka vychovávaného ve víře zasáhlého nacionálním socialismem a bojem o přežitįí v rozbitém Německu.
Velmi dobrá kniha
Velmi příjemná kniha ze života.Zázraky se dějí a pak šup do reality.Kniha o pomoci bližnímu,a kde by podle mého mělo být nejvíc pomoženo tomu,kdo to vše organizuje
Někdy příběh oblíbeného autora baví víc,někdy míň.To není tento případ.D.D.NIKDY nezklame.
Kniha popisuje vesměs,nejvíc americké,kanadské,australské masové vrahy střelce.Unruh,Whitman,Sherill,Huberty atd.Čtení o jejich životě a pohnutkách,které vedly k tomu,že udělali co udělali.
Po Zvuku slunečních hodin další KNIHA s příběhem z Baťova Zlína.SKVĚLÁ.A děkuji autorovi za konec jaký jsem si vždycky přál.Když to shrnu,H.Androníková Zvuk slunečních hodin,J.Pospíšil Hyeny,V.M.Havel Mé vzpomínky,P.Klabouchová U severní zdi,dohromady.Doporučuju,parádní práce.
Krásný příběh,na ktery si,ale udělejte čas.Kde by to jiný autor napsal na 150stran,tady se to vleče.Ale moc hezky.Příběh,co napsal život sám,i s prvky nadpřirozena.O síle lásky,přátelství,ryzího charakteru,čistého srdce...
Náročnější kniha s popisy pocitů,jak asi člověku je,když někoho ztratí navždy.Dobře se čte ve výsledku,pro mě pozitivní.
Jedna z nejlepších knih,co jsem za poslední roky četl.Hezké a zároveň drsné.Vyvolá emoce,o lásce i smrti, naději a štěstí.A to,když je,tak jde všechno nějak snáz.Skvělé dílo.
Krásná kniha.Začátek se táhne,ale pak už to jde.Takové pohádkové pohlazení.
Taková oddechovka.Příjemný román z venkovského prostředí
Kniha,kde se místem moc nešetří,nicméně moc pěkně zpracovaná.Pro mě psáno takovou rychlou tužkou.Prostě příběh,málo hloubky.Ale zase velké poselství do budoucna.Mladší generaci by se to mohlo líbit,protože je to podáno tak nějak jinak (moderně?).V žádném případě,ale ne špatně.Naopak,čte se to velmi dobře.
Příběh jedné velmi početné čínské rodiny ve víru dějin 20.století.Tragi a i komedie,kdy v každé kapitole někdo odpadl a někdo se přidal.Pro mě čtivé,absurdní,dojemné,hrůzné,divné.Název KREV A MLÍKO knihu úplně vystihuje.Čtení na dlouho.Myslel jsem,že se budu ztrácet v těch všech jménech a přezdívkách.Ale šlo to.Jsem zvědavý i na ostatní knihy od autora.
No,nevím.Takové pro mě bez emocí.Nicméně dobře se to čte.Zbytečně rychlé.Čekal jsem víc.
S každou stránkou lepší a lepší.Skvělá práce.
Uf,drsné.Čtivé,smutné,k uzoufání při vcítění do postižených.Inspirováno skutečnými osudy.Znal jsem člověka,jehož bratr tam leží taky.