Abroš komentáře u knih
Dobře čtivé.Jednoduché,výstižné.Ale moc vymazlené.Spíš pro čtenáře,kteří o tématu moc neví.Nicméně i tímhle se dá začít.
Můžu doporučit od Hanibala-S pečetí viny,a od Šmída-Cejch.
Připoměl jsem si dědovu sestru,která tam jako řádová sestra byla internovaná.Podrobnosti jsem ale nevěděl.Touhle knihou jsem aspoň získal jakousi představu jak to tenkrát mohly a prožívaly.Smutná doba,která se dala vydržet jen oddanou vírou.Skoro 700stran v knize,kde by každý uvedený rok vydal na samostatnou knihu.
Kniha velmi čtivá,která se špatně odkládá.
Uf,dočtení trilogie.Uf díky stránkám,ale ne ději.S množstvím postav.4kniha od autora,a musím říct-líbí se mi jeho styl psaní.Určitě stojí tohle dílo za přečtení.Nejnáročnější mi asi přišel první díl.
Když trilogii jednoduše shrnu,tak popis vzestupu nacionalismu v Německu od roku cca 1923 do 1938 a k němu navazující jevy,jako emigrace,násilí.Studie povah,životních peripetií plynoucích ze situace.
Skvělá knížečka na dané téma.
Skvělá kniha.Skvělý nápad Cesta ke kořenům.Takových knih nebude nikdy dost.
Moc hezká kniha pověstí a nádherná tajemnost řeky a jejího okolí,která tímto láká k výletům a bližšímu poznání.Já už jsem dávno podlehl.
S každou začínající povídkou jsem něco čekal,sice nevím co,ale čekal.A ono většinou nic.Povídky ze života,a ten může být někdy i nudný.Zkusím jiné knihy od autorky.Erik385 to vystihl naprosto dokonale.
Příbėh že Sudet.Podobných byly stovky.Klidné soužití Němců s Čechy a pak přišel nacionalismus.Dobře se to čte.
Velice dobré čtení,podobné jako "S pečetí viny"nebo "Cejch".Pohled z druhé strany(německé)
Náročná kniha na čtení.Nutné soustředění.V popisu vzniku amazonských bohů jsem se ve jménech trochu ztrácel.Nastínění postupného mizení kultur pralesa Peru.Zajímavé,četby nelituji.
Pozvolně plynoucí román o ryzí lásce člověka k přírodě a práci na ní.Naprosto mimořádné dílo.V době dnešních hekticky spěchajících příběhů,balzám pro duši.Vzhledem k vydání velmi zajímavá skladba vět.
Čtivé,skvělé.
Vlastním vydání z roku 1922 a po 101letech jsem musel všechny listy po krajích prořezat,aby se daly obracet(ještě ji nikdo nečetl).
Osobitá náročná kniha.Krásná práce se slovy ,
Heslovitý text,který vytváří celek.Silné myšlenky.Hledání dna k odrazu v katakombách své mysli v náročném období života.
Myslím,že pro čtenáře,kteří nemají vlastní nebo velmi blízkou zkušenost s onkologickým pacientem bude čtení velmi neuchopitelné(můžu se mýlit).Jako bych místy viděl vlastní mamku(měla stejnou diagnózu).
Chtěl jsem trochu oddechnout od náročnějšího čtení.Svižný děj o strastech života do kterého patří taky romantika a láska.
Tichý Don od Šolochova končí asi v roce cca 1923.Tahle kniha na toto období nepřímo navazuje(od roku 1916).Hlavně navazuje na to,co se v Rusku dělo.
z knihy "Bach si prohlížel kolemjdoucí na pokrovských ulicích-a bylo mu jasné,že jejich rybí mlčenlivost a myší uspěchanost není způsobena pracovním nadšením,nýbrž strachem:všichni se něčeho báli,všichni před něčím utíkali".
A Guzel Jachina to pohádkově popisuje.Nádherná hra se slovy,nespěchající dílo,taky o obdivuhodné síle člověka jít dál nebo muset,aby obstál sám před sebou.
Já bych dokázal Volhu a její okolí popsat dvěma větami,autorka to dělá celou knihu a je to neskutečně krásné.Po Zvuku slunečních hodin od Hany Andronikové ,který je pro mě zážitek života,tak tahle kniha je pro mě minimálně zážitek roku.Určitě jsem ji nečetl naposled.
O téhle autorce si myslím ještě uslyšíme.Šolochov za Tichý Don dostal nobelovku a Hamsun za Matku Zemi taky.
Šel jsem do ní na doporučení vzdělaného člověka,že se beletrickou formou něco dozvím o historii Bulharska o které jsem víceméně nic nevěděl.Z doby stalinismu až dodnes.Takové české uranové doly.Ale i vhled do dob mnohem starších.Velmi zajímavá kniha,která se dobře čte a má smutný příběh se zadostiučiněním.Zase vím o Bulharsku trochu víc než málo :-)
Jako moto bych uvedl,že staré hříchy mají dlouhé stíny.
Po téhle knize mě láká bulharský venkov.
Každý svou lásku prožívá po svém.Příběh o lásce,naději,beznaději.I tohle je život.A může se zdát i nespravedlivý,ale pořád jde dál.Dobře čtivé,
Takové rychlo vzpomínky.Autor nezabíhá moc do hloubky,děj kvapí a než se člověk naděje je kniha přečtená.Pak si položí otázku,zda-li nemohla být delší.Čekal jsem víc,ale na obranu autora musím říct,že byl v době kolem roku 1938 hodně malý.
Dobře čtivé.Krásný obal a ještě lepší obsah.Zajímavé povídky ze života a z vnímavého čtenáře se stane detektiv,aby si dal dohromady jejich propletenost.Jak jsem tuhle paní spisovatelku mohl míjet
Na knihu jsem přišel náhodou,kdy na ni byla reklama v jedné vnitřní straně knižního obalu,z té doby.
Z literárního hlediska se sled vět knihy vydané v roce 1935 může zdát trochu problematický.Nad posloupností některých jsem musel trochu zbystřit.Jinak se kniha čte dobře.
Příběh nekomunisty-specialisty,neskutečného intrikána a egoisty,který se snaží vybraným zavděčit,mnohé ponížit a hlavně spolehlivě proplout náročnou dobou společenskou a osobní.Lásky,práce a intriky.Někdy mi z něho bylo na blití.
Děj odehrávající se 20-30letech minulého století za kruté vlády bolševiků,v době všudypřítomného stihomamu.
Není moc knih z téhle doby.V Rusku byla ve své době zakázaná.