Chaloupky

Chaloupky
https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/457519/bmid_chaloupky-9Cf-457519.png 4 943 943

Kniha Chaloupky je románem z prostředí (nejen) Krušných hor. Hlavními hrdiny příběhu jsou dva chlapci z českého vnitrozemí, kteří se vinou okolností dostávají krátce po vzniku Československé republiky do pohraničí, takzvaných Sudet. Kniha popisuje nejen jejich životy, ale i osudy jejich rodin ve vnitrozemí i pohraničí, sousedské vztahy, lidskou zlobu, lásku i přátelství.  Velká část děje knihy Chaloupky se odehrává v zaniklých obcích Chaloupky a Jelení v první polovině 20.století. Poutavý příběh o obyvatelích tohoto kousku světa, na které dopadaly události obou světových válek a všeho, co se v této složité době u nás v pohraničí dělo, vás vtáhne do nitra přírody Krušných hor, kde žili lidé vždy těžký život. A přesto tento kousek země milovali.... celý text

Lenosh
17.12.2024 3.5 z 5

(SPOILER) Moc hezký sladkobolný příběh. Láska, jakou měla Rita s Floriánem je snad jen v knihách :-). Kniha se hezky četla jako celek. Jednotlivé postavy nebyly moc detailně popsané a tak jsem si žádnou neoblíbila a ani nesoucítila s jejich utrpením. Jejich osudy jsem prostě brala jako fakt té doby. V dalších autorových knihách, jako třeba Sudetský dům, už je to lepší :-).

Ivanule
10.12.2024 4 z 5

Na začátku jsem nemohla nejdříve pochopit, kdo ke komu patří a kdo vlastně má být ta Rita,kterou vlastně všechno začíná,která se vrací tam, kde žila...Postupně se ale do děje dostáváte a už víte,kdo je kdo. Je to velice zajímavý pohled na podhůří Krušnohor, velice se mi líbila krajina, kam byl zasazen příběh knihy.

radus
09.12.2024 3 z 5

Nemohla jsem se do knížky vůbec začíst, což bylo hlavně tím velkým množstvím postav. Proto jsem si ani žádnou neoblíbila a dějem jsem jen tak podivně proplouvala. Druhý díl byl mnohem povedenější.

Zana0906
05.12.2024 4 z 5

Na začátku jsem byla trochu v rozpacích z množství postav. Kniha ale nabrala spád a četla se jedním dechem. Člověku je úzko z toho, co dokáže udělat člověk člověku....

Cestovatelka136
20.11.2024 3 z 5

Románová kronika s velkým časovým rozpětím a s velkým počtem postav vyžadovala soustředění kdo je kdo. Uvědomujeme si nesmyslnost válčení, maření lidských životů a rozbíjení rodin za 1. a 2. sv. války, popsán nástup fašismu a jeho důsledky na život v pohraničí. Dojemný příběh lásky k horám a lidem, uvítala bych trochu popisu, také kontrolu chyb.

pohoda58
17.11.2024 4 z 5

Styl a vyprávění spisovatele výstižné a čtivé, takové příběhy z minulých let velmi ráda čtu. Těším se na další díla tohoto spisovatele.

traceybeegee
14.11.2024 5 z 5

Velmi hezké a strhující vyprávění o vztazích , látkách, nenávisti ,závisti obyvatel vesničky CHALOUPKY .

Perfektně autor popsal vztahy mezi tamními obyvateli a ristěhovanými rodinami.
Každý z nich si hájil svou pravdu a své zájmy. Ale kdo na to doplatil nejvíc ??

Nádherný malebný kraj okolo vesničky narušovalo jen nehorázné chování jedinců, kteří chtěli za každou cenu získat pravdu a lidi na svou stranu.
Franta a Florián, dva kluci z Česka se dostávají do pohraničí Krušných hor.
Musí si oba zvyknout na tamní německé obyvatele a oni zase na ně. Ale pro oba je to opravdu těžké .
Vznikají nové Sudety, přátelství mezi Čechy a Němci se hroutí jak domeček z karet. Pro české občany tady už není bezpečno.
Autor perfektně vylíčil situace, kdy zfanatizovaný dav dostane člověka až na pokraj svých sil. Bezmoc a beznaděj se stává společnicí pro mnohé z nich.
Ne každý příběh končí hezky….Tak jako životy tamních lidí….
Kniha je k zamyšlení pro spousty z nás .I já si kladla otázku , kdo z nich byl vlastně obětí ???
Všichni se stali obětmi války a jejich následků ….
Je o to smutnější , že i v dnešní době se najdou takoví lidé , kteří dokonce sympatizují s těmi zrůdami, které to všechno zlo v lidech vypěstovaly a napáchaly tolik škody ….
Kniha se mi moc líbila, proto dávám
z 5

mnohoknih
14.10.2024 3 z 5

Závažná část našich dějin, o které se musí stále psát a je dobře, že každý autor píše po svém. Mně tenhle styl nesedl. Přišla jsem si, že pluji jen tak po povrchu. Je tu opravdu velké množství postav a já si nestačila žádnou oblíbit. Dokonce jsem nestihla ani pořádně nenávidět Jaroslava. Příběh by mohl být kronikou kraje, ale na to je moc krátký. Je to v podstatě taková kroniková zkratka. Nedostala jsem prostor prožít si ten paradox doby. Nemohu napsat tehdejší doby, protože lidé jsou nepoučitelní a stejně hloupě reagují na každý konflikt. Líbila se mi americká vsuvka. Jen se potvrdilo, že všude je chleba o dvou kůrkách.

vegal
14.10.2024 5 z 5

V rámci společného čtení jsem přišla na to, že mě kniha před nějakou dobou buď nezaujala nebo jsem musela číst něco veselejšího a odložila jsem ji. Na druhý pokus jsem si zopakovala začátek a nebýt dáno, kdy se mají které kapitoly číst, zvládla bych to za jeden den.
Čtení to bylo málokdy veselé. Bohužel převládají nepěkné, spíš až tragické osudy lidí z Krušných hor, kde původně bydleli Češi i Němci pospolu, a jak je světové války a zfanatizovaní lidé poštvali proti sobě.
Příběh ubíhal, i přes přeskakování mezi jednotlivými členy rodiny, svižně, pořád se něco dělo a nakonec se hodil i kapesník.
Při čtení knih s touto tématikou si říkám, jestli jsme se jako společnost někam posunuli a poučili se z historie. Bohužel se tak nestalo....

denisa7430
09.10.2024 5 z 5

Moc nerozumím tomu nízkému hodnocení. Asi hodnotili i ti čtenáři, které odradil těžší začátek. Za mě opět bravurní autorova kniha. Klobouk dolů.

85098211
05.10.2024 5 z 5

Mne ani tato autorova kniha nezklamala, právě naopak. Byla zase dobře napsaná a čtivá, jako už ty předchozí, které se mi dostaly do rukou dříve. Jen v postavách jsem se orientovala trochu hůře, ale nakonec jsem všechny souvislosti pochopila. O čem kniha byla, psát nebudu, autor si pro svůj příběh vybral oblast Krušných hor, konkrétně už zaniklou obec Chaloupky, a děj začíná v době, kdy (víceméně) končí první světová válka a vzniká Československá republika. Obsáhne ale také meziválečnou dobu a potom celou druhou světovou válku, případně i dobu krátce po jejím skončení. Osudy jednotlivých postav jsou ovšem povětšinou smutné a tragické, často vlivem zlých a nenávistných lidí kolem, pro mne kniha vyzněla až téměř beznadějně, jako by snad ani neměla existovat žádná světlá budoucnost...
Hodnotím tedy plným počtem a časem se spolu s autorem podívám také do Perninku, který byl několikrát zmíněný již zde.

rilajaan
06.09.2024 4 z 5

Velmi dobře vykresléné lidské povahy a osudy. Jen na mě tam bylo moc postav.

simona8022
01.09.2024 3 z 5

Autorův literární debut je povedený, nicméně je znát, že jde o prvotinu. Další díla jsou zdařilejší.
Na mě moc velký počet postav, který čtenáři brání se s jakoukoli z nich ztotožnit. I dva hlavní hrdinové v tom počtu zapadají.

666Jitka
30.08.2024 4 z 5

Knihu jsem si vybrala hlavně proto, že se v ní píše o místech mně velmi dobře známých - někde jsem i žila a v jednom městě dosud žiji. Autor čtenáři nenásilnou formou přiblížil životy několika "obyčejných" lidí, jejichž život byl velmi silně spjatý s Krušnými horami. Lidské příběhy odehrávající se na pozadí světových i českých událostí, které přinesly leckomu velmi těžké a zlé časy, člověka chytí za srdce a donutí ho k zamyšlení. Je opravdu hrozné, jak se k sobě lidé, kteří si byli léta dobrými sousedy a někdy dokonce i přáteli, dokázali chovat, jak se nechali strhnout nesmyslnou a nenávistnou ideologií šířící zlo, před kterým by se snad i samotné Peklo zachvělo hrůzou - toho jsou schopni snad opravdu jenom lidé :-((

Maraiser
12.08.2024 4 z 5

Příběhy tohoto typu mi dávají zabrat. Říkávám si: "Proč?" Odpověď je jednoduchá. No, protože Lidi.

monushka
24.07.2024 4 z 5

Takovéto příběhy mám strašně ráda, i když mě vždy pořádně emočně zasáhnou. Je strašné, jak se člověk dokáže nechat strhnout davem a dobou a odsuzovat lidi jen na základě nějakých ideí a domněnek.

Autorův styl psaní a vyprávění mě zaujal, tak si určitě přečtu i jeho další knihy.

NikolaCer
18.07.2024 5 z 5

Šíleně smutná kniha, která chytne u srdce.. Na tuto tématiku mám načteno hodně, ale vždycky mě překvapí, jak může člověk vůči někomu jinému být krutý,jen proto, že ho někdo ovlivnil.. Bylo mi lito více postav a člověk se do nich opravdu vžil.. Život je šílené těžký a člověk sám je ten hlavní ničitel štěstí.. Mě se kniha opravdu líbila, nakonci mi bylo opravdu úzko z toho jak to dopadlo..

Vivetkav
12.07.2024 4 z 5

(SPOILER) Krásně zpracovaný román.. i když toto téma válečné je vždy smutné a těžké i tak je třeba si občas připomenout.. pěkné připomenutí pohraničních vesniček a život lidí v nich

Ivetaa
11.07.2024 5 z 5

Mně se kniha líbila, podává ucelený pohled na vývoj v pohraničí a mnoho "záležitostí" nám bylo roky zatajováno. Těším se na další příběhy.

konicekbily
05.07.2024 3 z 5

Přečetl jsem již mnoho knih na dané téma: vliv válek na život obyčejných lidí a na následně vyvolané rozbroje, třenice, nepřátelství a nenávist mezi národy i obyčejnými lidmi. Zdá se mi, že autor mohl téma zpracovat lépe. Průměr.