adelazelenkova
![Panský dům Panský dům](https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/351412/pansky-dum-tkacova-vila-pansky-dum.jpg?v=1730137919)
Na tuto sérii jsem se moc těšila. Bohužel mě zklamal hned první díl. Čekala jsem trochu víc. Přijde mi, že děj není v některých částech dotažený do větších podrobností. Autorka se držela hodně při zemi. Každopádně nápad dobrý, jen průměrně zpracovaný.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Námi to končí Námi to končí](https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/376534/nami-to-konci-eNC-376534.jpeg?v=1572875532)
(SPOILER) Hezká, čtivá knížka. Přečteno jedním dechem. Každopádně se asi se všemi odlišuji v názoru ohledně hlavních postav. Já jsem si osobně zamilovala Ryleho, i když to byl psychopat a násilník. Atlas mi k srdci moc nepřirostl. Více se mi líbil příběh starší Lily. Ten konec mě zklamal. Pořád jsem věřila, že Ryle bude svůj psychický problém nějak řešit a rodina zůstane pohromadě... Ale to by poté autorka vyprávěla jiný příběh.. Že Lily skončila s Atlasem byl už jen takový doplněk..
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Co už nikdy nepřebolí Co už nikdy nepřebolí](https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/516907/co-uz-nikdy-nepreboli-VFG-516907.jpg?v=1691150523)
Na tuhle knihu jsem narazila na sociálních sítích a slyšela jen samou chválu. Kniha je hezky napsaná, má jednoduchý příběh, sympatické postavy. Bohužel už od prvních stránek je patrné, jak vše dopadne. Říkám bohužel, u jiných knih mi to nevadí, ale tady je děj strašně táhlý a zdlouhavý. V prvních sto stranách to byla za mě velká nuda. Ani konečná zápletka mi do celkového příběhu vůbec nepasovala. I tak se ale kniha četla rychle a byla to příjemná oddechovka.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Loď plná nevěst Loď plná nevěst](https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/516136/lod-plna-nevest-PsL-516136.jpeg?v=1683497458)
Bohužel za mě jedna velká nuda. Z knihy, na kterou jsem se moc těšila, jsem zklamaná. Příběh stále stojí, negraduje, vůbec nic se neděje. Ani postavy to jedno velké nic nezachránily.. Na můj vkus se chovaly jako kdyby své manžely neviděly dva roky a ne dva měsíce. Což mi přišlo trochu absurdní. Hodně jsem se proto nutila knihu dočíst, protože žádné velké rozuzlení nebo překvapující závěr se v tomto případě nemohl uskutečnit. Kniha tak mohla být o půlku kratší a čtenář by vůbec o nic nepřišel. Je mi líto, že takové hodnocení musím dát mé oblíbené autorce. Toto se ale opravdu nepovedlo, bohužel.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Námi to začíná Námi to začíná](https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/514834/nami-to-zacina-oXJ-514834.jpg?v=1688483604)
Na pokračování jsem se těšila, ale zároveň trochu bála, protože jsem se do Atlase tolik nezamilovala a v prvním díle mi spíše “lezl na nervy. Bohužel se potvrdily mé obavy a druhý díl mi přišel jako jedno velké klišé. Atlas je zde vyzobrazen jako dokonalý, svatý kluk, který nemá žádné chyby. Jeho chování mi přišlo až moc romantické a ve stylu “já jsem ten nejhodnější a proto nebudu dělat unáhlená rozhodnutí. A to jsem veliký fanoušek romantických knížek. Tady bohužel ne Velmi jednoduchý děj a jazyk, až si někdy říkáte “co to sakra je? Takhle se dospělý člověk nechová.. co dalšího se mi nelíbilo a vůbec mi tam nepasovalo, byl 12ti letý kluk, který zjistil, že je jiný.. nevím co tím autorka zamýšlela, ale pro mě je kniha jedno velké zklamání. A to se mi u Colleen píše velmi těžko.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Zrádné srdce Zrádné srdce](https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/349797/zradne-srdce-gE4-349797.jpeg?v=1610962652)
Druhý díl byl pro mě slabší než ten první. Prvních sto stran jsem pomalu nevěděla o čem čtu, protože se děj nikam neposouval. Druhá polovina knihy byla výrazně lepší. Příběh začal gradovat, byl napjatější, postavy se více čtenáři otevíraly. Nevím jak je to možné, ale v průběhu čtení jsem si oblíbila Komizara a dokonce jsem si přála, aby mu ten plán alespoň trochu vyšel. Možná asi proto, že byl tak zajímavý a přinesl mi nejvíce informací. Rafe je ale stále moje láska :). U Kadena ještě bloumám, uvidím co mi o něm řekne poslední díl.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Panský dům a jeho dcery Panský dům a jeho dcery](https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/356360/pansky-dum-pansky-dum-a-jeho-dcery.png?v=1718742994)
Po prvním dílu, který jsem hodnotila 3*, jsem čekala, už podle popisu, že se autorka více vyřádí. Bohužel se tak nestalo. V druhém díle se taktéž jako v prvním vůbec nic nestalo. Nudný děj, postavy bez nápadu. Příběh se vlekl, konec byl v nedohlednu.. třetí díl už bohužel nedám. Opravdu mě autorka nepřesvědčila, abych pokračovala se třetím dílem. Bohužel za mě ne.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Osvětim: Nacisté a konečné řešení Osvětim: Nacisté a konečné řešení](https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/11579/osvetim-naciste-a-konecne-reseni-ePN-11579.jpg?v=1550845556)
Velmi dobře zpracovaná kniha. Fakta, data, výpovědi. V této knize je skoro všechno o nacistickém konečném řešení, především o táborů smrti Osvětim. Knih s tímto tématem mám přečteno spoustu a stále se dozvídám nové informace z takovýchto publikací. Autor si dal opravdu záležet a shrnul vše podstatné. Doporučuji mít na knihu klid a čas. Je tam hodně informací, které je potřeba během čtení zpracovávat a nad historii přemýšlet.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Nové sliby Nové sliby](https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/485101/nove-sliby-8tf-485101.png?v=1649191456)
Druhý díl taktéž nezklamal, ale kdybych ho měla porovnat s tím prvním, tak byl o trochu slabší. Děj je opět velmi jednoduchý, romantický a příjemný. Možná mi tam chyběla nějaká větší zápletka a trochu větší milostný trojúhelník, ale i tak jsem byla spokojená. Postavy jsou sympatické, u jejich dialogů se zasmějete a romantické pasáže jsou dostatečné, mohlo bych ji být ale více :). Doporučuji všem holkám, které mají rády romantiku a jednoduché příběhy jim nepřipadají klišé.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![9. listopad 9. listopad](https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/478455/9-listopad-hlv-478455.png?v=1637010721)
9. listopad řadím mezi ty slabší knihy od autorky. Příběh byl na mě až moc nereálný, pohádkový a bylo hned jasné, jaký bude závěr. I tak se ale knížka čte velmi rychle, styl Colleen je prostě čtivý. Knihu bych doporučila spíše mladším čtenářům.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Hanns a Rudolf Hanns a Rudolf](https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/195283/hanns-a-rudolf-195283.jpg?v=1392487391)
Detailně zpracované dva odlišné životy za druhé světové války, které se v roce 1946 střetnou. Kniha plná faktů, popisů založené na několika svědectvích. A proto považuji dílo za velmi důvěryhodné. Autorův styl psaní je jasný, výstižný, všechny informace doplňuje o živě zdroje a mapuje tak život velitele Auschwitzu a německého občana v barvách britské vojenské armády a jejich osudy, které se nakonec protnou. Děkuji autorovi za důkladné postřehy a nové poznatky, které mi do přečtení knihy nebyly jasně vysvětlené. Mohu jenom doporučit!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Poslední let Poslední let](https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/463501/posledni-let-vJs-463501.jpg?v=1615373005)
Poslední let byla taková oddychová kniha. V první polovině jsem měla problém se vůbec začíst. Oba příběhy mi připadaly nenapínavé, nudnější. Chyběla jim nějaká dramatičnost, napětí. Něco, co by vás nutilo číst dál. Proto se mi i kniha četla pomaleji. Musím ale říci, že posledních 100 stran mě mile překvapilo. Kniha se začínala rozjíždět, konečně přišel nějaký bod zlomu, byla jsem napjatá jak celá situace dopadne a musela pořád číst. I konec považuji za dobře napsaný. Škoda jen, že ve stejným duchu, jako byl závěr, nebyla celá kniha. Poté bych ji určitě měla přečtenou za dva dny a ne za týden. Hodnotím tedy jako průměrnou knihu a díky samotnému konci dávám 3,5️.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Temná krása Temná krása](https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/349799/temna-krasa-Yws-349799.jpg?v=1517336333)
Poslední díl byl pro mě menším zklamáním. A to hlavně proto, že se mi hrozně zprotivila Lia. Po dobu dvou dílů jsem si ji opravdu oblíbila, tady mě ale spíše štvala. Musela mít jen svůj názor a myslela si, že ona je ta nejdůležitější osoba která má ve všem pravdu. I ten její dar mě moc nebavil. Stejně tak to proroctví. Za mě by tam vůbec být nemuselo, spíše mě to zdržovalo od čtení. To vypovídá i o mých pocitech z konce knihy. Jen jsem kroutila hlavou. Přišlo mi to moc jednoduché zakončení války. Jenom proto, že promluvila k lidem? Nevím, tohle se mi moc nezamlouvalo. Ale jinak se mi kniha četla dobře, nějaké pasáže byly opravdu hezké, jako zakončení celého příběhu. Poslední věty mě opravdu dostaly. Dokonce jsem si i oblíbila Kadena. Pokud bych měla shrnout celou sérii, nejvíce se mi líbil první díl. Ale určitě se jedná o povedenou fantasy trilogii.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Falešný polibek Falešný polibek](https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/335059/falesny-polibek-JmX-335059.jpg?v=1490958509)
Povedená Young adult fantasy kniha. Popravdě jsem moc nevěděla, co od knihy očekávat a musím říct, že se nemůžu dočkat pokračování. Všechny postavy jsem si hned zalíbila, samotný příběh je taky super. Možná někdy na mě bylo více popisných pasáží, ale i tak byl příběh dobře vystaven. Doporučuji a jdu na další díl.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Dcera Dcera](https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/283950/dcera-6QL-283950.jpg?v=1458594831)
Bohužel toto pokračování nenaplnilo moje očekávání. S předchozími díly, které byly hezky napsané, se to nedá srovnat. Za mě ne. Pro mě série skončila 3. dílem.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Svět démonů Svět démonů](https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/427437/svet-demonu-u12-427437.jpg?v=1575388718)
Druhý díl mě bavil o něco více jak první. Bylo tam více zajímavějších událostí. Koho jsem ale od prvních stránek nemohla vystát, byl March s Edyonem. Musela jsem jejich kapitoly někdy i přeskakovat. Nejraději mám Ambrose. Těším se na další díl.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Holocaust, Spojenci a Osvětim Holocaust, Spojenci a Osvětim](https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/256390/holocaust-spojenci-a-osvetim-256390.jpg?v=1436028153)
Kniha plná informací a zajímavostí o tom, co spojenci věděli a nevěděli o “konečném řešení. Náročnější čtení, které vám přiblíží odpověď na otázku “zda spojenci mohli v této věci zakročit. Velmi těžké téma, na které nejspíše neexistuje jedna spravná odpověď. Člověk si při čtení mnoho věci uvědomí a propojí s vědomostmi, které již zná jak ale říkám, lehké čtení zde nehledejte.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Na obtíž Na obtíž](https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/404309/na-obtiz-fjv-404309.png?v=1557088052)
Za mě slabší kniha od Colleen. Děj samotný mě moc nebavil, nejspíše proto, že jsem se nemohla dostat pod kůži hlavní hrdinky. Někdy mi byla sympatická, ale ve většině případech mě spíše “otravovala”. Téma je zde zase silné, tak jak to autorka už mnohokrát předvedla, ale zpracování knihy je spíše pro mladší ročníky. To je důvod, proč mi kniha moc nesedla a proč ji zařazuji až na poslední místa v porovnání s ostatními od Colleen. Ale pokud hledáte odpocinkovou knihu, která se čte rychle, mohu doporučit. Ale jak říkám, kniha je spíše pro mladší čtenáře a příběh je tak trochu nerealistický.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Jeden plus jedna Jeden plus jedna](https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/260138/jeden-plus-jedna-vO8-260138.jpg?v=1458479986)
Kniha Jeden plus Jedna mě velice zklamala. Jojo mám opravdu ráda, ale bohužel má vedle fantastických děl i knihy, které se prostě nepovedly. Největší problém jsem měla s hlavními postavami, především s Jess. Vadila mi od prvních stránek. Pořád si na něco stěžovala, měla jen svůj názor, chovala se nelogicky, její dialogy byly úplně mimo.. Popravdě se mi nejvíce zamlouval Ed, ostatní postavy se moc nevyvedly. Další “průšvih” knihy je předvídavost. Už z prvních stránek víte, jak to dopadne. I když jsem romantik, tady jsem si opravdu přála, aby žádná láska nebyla. Prostě mi ti dva vůbec nešli k sobě. Také mi vadilo, že příběh byl tak trochu nereálný (druhá olympiáda, peníze pro psa,...) a proč Nicky nežije s tátou. Je mi to líto, že takové nízké hodnocení musím dát právě této autorce.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Hořící království Hořící království](https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/450048/horici-kralovstvi-KmO-450048.jpg?v=1599223923)
Poslední díl byl pro mě zklamáním. V první půlce knihy se nic neděje, jakoby ani žádná válka nebyla.. žádné boje, žádná aktivita. Dost mě zklamala postava Catheriny, která se vlastně na jedné stránce rozhodla o své budoucnosti. Závěrečná pasáž byla naopak hrozně urychlená. Celé rozuzlení se odehrálo na 10 stranách.. Prakticky jen jedna kapitola se do nějakého detailu věnovala samotné bitvě. Kdyby autorka zkrátila nezajímavý začátek a trochu více dala do knihy atraktivitu a nějaký moment překvapeni, který zde už vůbec nenajdeme, možná bych hodnotila jinak. Pro mě je celá série menší zklamání. Knihy nejsou tak propracované, jak bych u fantasy knih očekávala, stejně tak i postavy. Závěrečný epilog byl pro mě už moc “pohádkový”, možná je to zaviněno i tím, že jsem pro Catherinu chtěla jiného manžela.